Pozdrav. Nov sam u ovom poslu i interesuje me pre svega kako da znam da li je neko menjao freon u frizideru (r12 sa nekim drugim) i koji freoni se naj cesce koriste u rashladnim vitrinama npr u pekarama. Hvala
Frigomehanika
Znaci pri punjenju stare vitrine najbolje bi bilo isprazniti sistem i zameniti susac i kapilaru kao i ulje, potom napuniti sa novim freonom. A kako zameniti ulje?
moj ti je savet da umesto r12 punis sa r406 samo dobro ocisti sistem ,zameni susac.punis ga ovako:Odredjenu kolicinu gasa, koja je upisana na nalepnici prilikom punjenja sa R 406 mnozis sa 0.9.i tu nemas sta prepravljati kapilaru.r406 je direktna zamena za r12,a mislim da je i jeftiniji od r134a
Hvala na savetu
nema na cemu.drago mi je ako sam ti bar malo pomogao
Pomogao si mi naravno. Zavrsio sam skolu za Elektromehanicara za termicke i rashladne uredjaje ali odlutao sam na drugu stranu.Volim da majstorisem i to mi je u krvi ako me razumes Pogodio sam sa jednom pekarom da im odrzavam uredjaje ali samo struju (neonke, elektroinstalaciju i sl.) Trenutno vozim autobus u GSP-u i muka mi je od toga, a sto se tice struje i kucnih aparata imam sve u malom prstu. Zato sam resio da radim ono sto volim. Jedino sam slab u frigomehanici, dosta toga znam i dosta sam citao ali praksa je sasvim nesto drugo. Hteo bih u ovoj pekari da dopunim freon i tako malo da se ispraksujem na prvom poslu Sobzirom da su vitrine stare i da sigurno u njima nije vise r 12, zato sam postavio pitanje. Hvala jos jednom
ako ne znas koj je freon u instalaciji to ces proveriti tackom kljucanja na manometru koj podrzava te vrste freona.r 12 kljuca na temperaturi od -29.79,treba ti literatura da naucis gde je kom freonu temperatura kljucanja.e sad koj freon u vitrinama to je jako sirok pojam.veci broj koristi freon r 134 a mada ima ih i na r12 samo ne znam da li znas ali r 12 je zabranjen za upotrebu zbog ozona.zamena r12 sa drugim freonom je moguca sa r134a,ali treba ti sira kapilarna cevcica barem 15-20% i trebalo bi da se zameni mineralno ulje sa sintetickim itd.ima toga dosta