Pozdrav svima,
Tek danas sam se registrovao,jer zelim postaviti pitanje,a inace dugo vec citam forum i odlican je.
Zeleo bih napraviti nesto kao onu staru tursku pec,imam mesto u budzaku ,i u njemu jenu metalnu konstrukciju sa metalnim vratima.Imao sam neku ideju da ta vrata skinem i ozidam sve sa ciglom,ali se pitam kakva bi bila varijanta da se ta vrata zadihtuju sa nekim materijalom i da se recimo cela pecenjara oblozi sa recimo prohromom,da li bi na taj nacin mogla da zadrzava toplotu?Ili je tu obavezna opcija,nepecena cigla,blato,ili kako se vec pravi...
Pekarska pec
Iznutra cigla spolja prohrom.
Prohrom definitivno nije termoizolacioni materijal već odličan provodnik toplote pa bi previše isijavao toplotu, o zadržavanju ni govora. Druga stvar pored toga što nije previše praktičan je što bi koštalo povazda da praviš od njega akumulaciju. Možeš njime da opkrojiš peć da to lepo izgleda ali opet ostaje da odradiš termoizolaciju.
Za dihtovanje neka varijanta silikon/vatrostalno staklo?
Ovo su ti laički saveti, nisam nikad pravio peć ali znam po nešto o po nečemu
Hvala,svaki savet je dobrodosao,pa i laicki
I sam sam laik ali se drzim devize"Ko pita ne skita".
Cuo sam da se to radi od nepecene cigle i da se moze lepiti blatom.Samo ne znam kako da ova metalna vrata sto imam na toj metalnoj konstrukciji zadihtujem.Mislim,blatom sigurno ne mogu,ne znam sta od materijala moze posluziti da se "nalepi"na metal a da moze izdrzati toplotu.
S I L I K O N...
kod nas se takve peći prave od blata od ručno valjanih cigala pa se iznutra izlepi sa blatom ilovačom izmešana sa plevom
ili može od cigala koje su isto pravljene od blata
druze blato je jedino resenje, ser nemas cime da zadihrujes, iz prostog razloga sto moras da otvoris ta brata da vidis da li je peceno to sto peces
Mozda nisam dobro formulisao pitanje,ne znam zasto niko ne odgovara.
Jednostavno,kako biste mi savetovali da napravim pec,da li je bolja ona starinska varijanta se blatom i ciglom,ili da navarim prohrom na ovu konstrukciju,sta je bolje?