Juće sam seko staklo sa starog prozora . Steko sam ga na trpezarijskom stolu ,na kome sam postavio čaršav.Znači ravna podlogaStaklo koje sam sekao bilo je sledećih dimenzija 140x60.Nove dimenzije 110x52,5.Prvo sam sekao po širini i tu nije bilo većih problema.Nije bilo idealno ali ni ja nisam profi.Označio sam meru ,prislonio letvu i uz nju sekao. Išao sam u par navrata gore dole sa nožem.Prislonio staklo na ivicu od stola i otkinuo višak.Višak nije bio ravnomeran ,ali sam to regulisao sa motor canglama mic po mic. Međutim kada sam sekao po dužini nož mi jee napravio 2-3 brazde.Kada sam ga lomio na ivici stola staklo mi je jednostavno puklo po sredini tako da je završilo pore kontejnera.Mislim da mi je puklo jer kada sam ga lomio zahvatio sam suviše veliko parče,tako da ću morati ipak kod stakloresca koga sam kako tako hteo da izbegnem jer kada uzmete u obzir da 1800 din/mkvadratom onda to baš bude.Interesuje me dali neko ima neka slična iskustva u radu sa staklom pa da vidim da nisam još negde grešio.
Sečenje stakla
i nož za rezanje se moči u petrolej kolko se sećam iz molerskih dana
a pre lomljenja, stakloresci iskuckaju staklo sa donje strane reza tim istim nožem. Zašto, ne znam, ali verovatno ima razloga.
Razlog je da se izazove lagano pucanje stakla po liniji sečenja i na taj način je lakše prelomiti stalko tačno na željenom mestu.To su već majstorske finese.Isto tako je delotrvoran i način da se ispod stakla podmetne drveni lenji, koji stakloresci obično koriste i da se laganim pritiskom staklo prelomi tačno gde treba.Naravno lenjir mora da prati liniju reza.
Ja sam nasledio par profi nozeva za secenje stakla i razlika u odnosu na "pijacarske" nozeve je ogromna
Prvo tockic ne igra pa je rez apsolutno prav sto je i prioretet da bi staklo ravno puklo
Obicno prmazem liniju reza uljem za sivace masine i to radi posao odlicno mada moji nozevi imaju rezervoar integrisan u drsci
Neophodno je da je rez od pocetka do kraja stakla sto je malo nezgodno da se na samom pocetku da se pocne
Ja obicno lomim staklo o ivicu stola
Moj procenat uspesnosti secenja je oko 70% za stakla ispod 6mm i oko 40% za vece debljine
Inace i proesionalci izbegaaju da seku staro staklo posto verovali ili ne staklo je ziv materijal pa se godinama polako sliva i na prozorima je deblje pri dnu nego pri vrhu a i ima mikro pukotine pa puca nepredvidljivo
Ovo za promenu debljine stakla tokom vremena, nisam znao.
Inače, kao i u svakom zanatu postoje profi alati i postoje pijačarski, pa je shodno tome i za očekivati odredjene probleme u poslu.
Dobro kazu, cuo sam i ja to da staklo radi vremenom, e sad koje je vrijeme potrebno za tako nesto ne znam. Ugalvnom kuckanje stakla odozdo se kotristi za deblja stakla preko 6mm, i ono sto je najbitnije je vrijeme reakcije. Kad se almazom ili kako ga vec zovete sjekacem predje preko stakla, vrijeme lomljenja po toj crti ne bi trebalo da bude duze od 10 sec nikako, a najbolje je bukvalno u prve 3 sec slomiti jer je vrsi neka trenutna oksidacija il vec nesto(nisam poznavalac strucnih izraza) i recimo vec posle 30 sec ako probate da slomite po crti ono ce da pukne nepredvidivo skroz....i obavezno rez iz jednog poteza, nikako vise...
pravio sam svojevremeno one kugle za diskoteke sa staklicima 1,5x1,5cm i muke sam mucio sa pucanjem traka sirine i 4cm dok nisam otisao kod covjeka koji radi u pancevackoj staklari koji mi je objasnio i pokazao kako se radi, tako da sam uspijevao sa preko 90% uspjesnosti da sjeckam trake sirine 1cm od 2mm ogledala. Eh da...on mi je tada dao jedan almaz svedski, njegov koji ima 6 tockica rezervnih i kaze da sa tim jednim je on sjekao preko dvije godine u staklari, i dan danas ga koristim
ivice koje su ostre veoma jednostavno je obrusiti sa lepezom na brusilici, ovlas prelazeci i na otvorenom da se ne udise ta prasina koje nema puno ali ipak staklo je to u prahu...i sa njom moze da se izvede da sve neravnine se fino obrade.
ono sto gledate da prodavci sijeku staklo savrseno na pijacama sa onim ostracima nozeva je suludo pokusavati, to staklo koje oni sijeku je nekaljeno staklo i to je kao poluprozivdo stakla koji se oblikuje i lako sijece pa posle ide tek na jos neki proces gdje dobija cvrstinu, ako mozete uzmite komad od onih prodavaca i vidjecete da se lomi mekano kao da je led ili nesto slicno...
Hvala svima na dobronamernim savetima !
Za sečenje stakla potreban je alat, tzv. kolmajz da li sa dijamantskim vrhom ili sa točkićem, sve jedno.Potrebno je površinu koja se reže odmastiti, očistiti na taj način što se obriše krpicom umočenom u terpentin i ono najbitnije rez mora biti u jednom potezu.Dobar rez se prepozna po karakterističnom zvuku koji nastaje prilikom sečenja.Znači, pored alata treba imati iskustva, kao i u svakom poslu.Treba imati osećaj koliko pritisnuti alatom po staklu da bi rez bio dobar.Najbolje malo uvežbati na nekom otpadnom komadu, pa tek onda se prihvatiti pravog posla..
Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..