Poštovani forumaši
Želim sa svima Vama da podelim iskustvo oko kupovine kamene vune za TA peć 3.5 kw od pre nekoliko dana .
U potrazi za originalnom kamenom vunom HTB 700 pozovem Magnohrom Kraljevo i poručim kamenu vunu za TA peć 3,5 kw po ceni od 2880 dinara i poštarina od 400 dinara za troškove isporuke koju šalju preko Royal expresa .
U toku sutrašnjeg dana stiže mi paket kamene vune ali ne HTB 700 već kamena vuna TERVOL , pozovem Magnohrom i tražim da vratim vunu jer sam ovakvu mogao i da kupim na stovarištu za daleko manje novca. Mada je ova kamena vuna isečena po dimenzijama ali džabe sve to kad je štetna .Gospođa sa druge strane žice kaže javiće se direktor da Vam objasni , mi tu vunu stavljamo u naše peći. Naravno da direktor nije smeo da se javi i ja tako sutra ujutru pošaljem e-mail i tražim da mi se vrati novac po zakonu o zaštiti potrošača i da oni snose troškove povrata kamene vune . Oko 9 h zove gospođa i kaže nema problema poslaće oni brzu poštu da preuzme vunu i vratiće mi novac . Pošta je preuzela vunu a meni je novac vraćen preko tekućeg računa . Zaboravio sam da napišem da mi je Magnohrom poslao kamenu vunu bez fiskalnog računa i bez ugovora o kupovini na daljinu na šta su bili obavezni po zakonu o zaštiti potrošača .
HTB 700 kamena vuna ne može nigde da se nađe u Srbiji i tamo gde je navodno ima je pitanje šta će Vam prodati osim ako nije stvarno originalno pakovanje .
Ja sam otišao do Surdulice i preko nekih prijatelja uspeo da kupim vunu za 4000 dinara i preuzeo je lično u Knaufu u Surdulici.
Montirao sam je tačno pre 6 dana i nije tačno kao što piše na sajtu Knaufa da obgreva za 24 h . Prvu noć je pakleno smredela , kako su dani prolazili sve manje i manje , danas je šesti dan i još uvek se oseća po malo. Ali kada se uporedi prvi dan obgorevanja i drugi dan velika je razlika , znači treba malo više od jednog dana da se smrad totalno izgubi .
Ukoliko nekome treba pomoć oko nabavke kamene vune javite se , ne kupujte fasadne vune bez obzira na cenu . Ja sam striktno želeo da stavim HTB 700 koja je predviđena za TA PEĆI , iako je skuplja sigurno je da je daleko bolja od fasadnih vuna i manje štetna po zdravlje.
Pozdrav
Evo, kad se ponovo otvorila tema oko izolacije TA peci ja bi da dam svoje licno iskustvo. Ko se malo vise zatrazio po temama vezanih za TA peci sigurno je naleteo na moje komentare i nedoumice oko vune u TA peci. Davne 2013 postao sam vlasnik Elind peci 4d od 4.5 kw koja je bila u ocajnom stanju, prethodni vlasnici bili potstanari pa je mnogo puta preseljavana i rastavljana i vuna je morala da se menja. Sa obzirom da se moralo zameniti prakticno sve sem limova i cigle, budzet mi nije dozvoljavao da tragam za tom navodno originalnom vunom HTB700, nalazim se u Makedoniji gde istu nema, (licno sam kontaktirao knaufa i predlozili mi da mi je posalju preko pretstavnika) pa bi me carina i postarina kostala vise nego sama vuna koja e sama po sebi daleko skuplja nego obicnih (misljenja sam da se cena zasniva na marketingskom triku, kao nijedna ne valja nego samo ta, a brojni su komentari kako i ona smrdi i po nekoliko dana). Elem, u svoju pec sam postavio najobicniju gradjevinsku kamenu vunu. Potrebna debljina iznosi 8,5 cm ali takve iz jednog komada nema, pa sam stavio mekanu sa strane limova, pa iznad toga tvrdo presovanu obe po 5 cm, s tim sto se ova mekana sabila i dobio sam potrebnu debljinu. I najzad ukljucenje peci, smrada je normalno bilo, nesnosnog smrada koji je trajao dan dva, pa se smanjivao i trajao nekih nedelju dana, onda sam resio da se potpuno resim njega pa sam malo izvukao sonde termostata i ugrejao pec toliko, da je na spoljnom limu dostigla 100 stepeni (mereno unimerom koji ima opciju za merenje temperature) nakon ovog postupka smrad se nije nikad pojavio, ni najmanjeg traga smrada i evo vec cetvrtu godinu ja se grejem i prezadovoljan sam, punim pec nocu jednokratno, i ostaje topla do sledece noci, stim sto je ne izduvavam. Vuna kao vuna mora da sadrzi vezivno sredstvo kako se ne bi raspala tokom transporta, to je ono sto izaziva smrad, obgorevanje i isparenje tog veziva. Eto to je moje iskustvo, pa preporucujem svakom koga ceka slican postupak da dobro istraci i procita sto vise iskustva i sam donese odluku o daljem postupku.