Pozdrav svima,prativ vas vec dugo super ste. Molim za pomoc presla sam na pelet ove godine i mislim da mi trosi puno od17h do23h 30kg peleta. kotao je termomont simanovci a gorionik abc uzice, imam trokraki mesajuci ventil, grejem 120m2. Pa me zanima da li mogu da smanjim potrosnju.
Grejanje na pelet
Pozdrav svima,prativ vas vec dugo super ste. Molim za pomoc presla sam na pelet ove godine i mislim da mi trosi puno od17h do23h 30kg peleta. kotao je termomont simanovci a gorionik abc uzice, imam trokraki mesajuci ventil, grejem 120m2. Pa me zanima da li mogu da smanjim potrosnju.
evo dostavljam i slike.
Ovo rekord do sad, 30kg za 6 sati rada,konkretno koji kotao imate i kakva je izolacija,i na koju temperaturu grejete?
Lele kolki gorionik,jel to 50kw?
gorionik je 35kw, kotao 40kw izolacija je 5cm. u kuci je 24 stepeni.
Jel 5-35kw ili 15-50? Onaj manji je? To ispada da radi samo u najjačoj snazi. Tu treba jedan zmajdin.
od 5- 35kw. radi na trojci, teperatura vode je 60 stepeni
Samo još napišite odakle ste i kakve radijatore imate i koliko pa da upotpunimo sliku za pomoć.
Ja sam iz Kursumlije. ovu su radijatori
imam 9 radijatora 2 susaca i dva bojlera
Данас гледам Т димних гасова ми иде у снази 5 до 150ц и у котларници ми је претопло од димних цеви које су доста вруће. У снази 5 не могу на њима да држим руку ни један цели секунд.
Да ли је то превише?
Ако јесте, шта чинити?
И још једно питање...
Ниједан радијатор у кући ми се нимало не чује, једино сушач у купатилу стално цврчи, иако сам много пута испуштао ваздух из њега. Како да га ућуткам?
Тоби 20, 2014
Ja se danas zanimao...još samo da nađem volje i vremena namontirati ih.
@sandra
Za pocetak probajte da stavite 3/4 otvoren mesni prema kuci, ogranicite gorionik na 1vu brzinu i smanjite malo temp u kuci jer svaki stepen iznad 20'c dosta povecava potrosnju!
Na ovaj nacin ce vam gorionik mnogo duze vremenski raditi ali ce manje trositi! Dali se vama gorionik gasi kad postigne zadatu temp u kuci?
E sandra nevidi se naslici gde jepumpa jel u radijatorskom krugu?
gorionik se za tih 6 sati ne gasi. Ako stavim prvu brzinu nece da postigne zadatu temperaturu vode u kotlu. u kuci se temperatura povecava.
pumpa se nalazi blizu kotla na povratnom vodu a iznad je trokraki ventil
slika pumpe
Pa jel sobni termostat kontrolise gorionik?
nemam sobni termostat, planiram da kupim q7 rf bas iz razloga sto se gorionik ne gasi. Sta mislite o tome?
Koyotee i Stepa1986, jedino da jos jednom proverite kapacitet puza, da ne ubacuje previse peleta...
Neverovatno... Sad sam merio nekoliko puta kapacitet puza. Merenja su sledeca: 83, 88, 88, 82, 93... Neka srednja vrednost 87. U odnosu na prvobitno merenje gde je srednja vrednost bila 68 ovo je veilka razlika. Sad razmisljam sta se dogodilo i sta sam ja zeznuo jer ocigleno nisam dobro merio...
I naravno kad sam uneo u tabelu snaga kotla (kao i potrosnja) je otisla dodjavola....
@boree
Od cega ste pravili one "uloske" za turbulatore? Mislim da kvalitet i debljinu lima.
A jel taj gorionik ima mogucnost fa se gasi i da se pali sam po komandi term. Ako ima pod obavezno kupiti a do tada probajte da ogranicite na 1vu brzinu
@koyote : običan flah 30x2mm presečen uzduž na pola da bi stao u turbulatore, i dužina 50cm pre savijanja , ulaganje 160 dinara
A ttebalo bi i da doziranjem da se poigrate jer yigurno vam gorionik radi na 100kw a ne na nekih 10 - 20koliko vama treba
ima videla sam sematski prikaz. na trecoj brzini postigne temperaturu super ali modulacija kratko traje brzo spada temperatura u kotlu na primer zadam 50 stepeni pocne modulacija i na 47 stepeni opet pojaca brzinu. prva brzina je mnogo slaba i ne moze da postigne zadatu temperaturu i onda konstantno trosi.
kako da regulisem doziranje
Parametri su sigurno debelo pobrkani, te jak ,te slab ...zmaaaaaajdiiiiineeeeeeeee!
u upustvu za upotrebu pise sledece: korekcija dodavanja peleta: aktiviranje se vrsi dugim pritiskom na dugme P3. donji ekran pokazuje PEEL,gornji ekran pokazuje treptucu vrednost. uz pomoc dugmeta P3 ili P4 treptuca vrednost se smanjuje ili povecava. vrednost je u opsegu od -7 do+7. fabricko podesavanje je na ''0''. ova opcija se koristi ukoliko korisnik zeli da poveca snagu sagorevanja. svaki korak od 0 do 7 povecava ili smanjuje snagu za 15%. posle 5 sekundi nova zadata vrednost je memorisana i ekran se vraca u normalu. jel to to?
A to bi trebalo da utice na sve brzine podnednako avama treba lodesiti svaku brzinu zasebno a tu vam moze pomoci cika zmajdin ili neko ko ima identican gorionik