Pozdrav svima.
Treba mi pomoć oko izbora kotla. Kuća ima tri etaže, ukupno 220m2. Grejao bih stalno 150m2, a povremeno i treću etažu (10-ak puta za grejnu sezonu). Kuća je izolovana stiroporom 5 cm. Krov je podaščan i dobro izolovan. U prizemlju imam PVC stolariju, na spratu i potkrovlju drvenu koja je solidna (planiram da je zamenim sledeće godine). Do sada sam se grejao na Viadrus U22 i trošio sam između 4.5 do 5.5 tona suve Kolubare.
Dobio sam preporuke za KEPO i PELLING kotlove. Da li bih mogao da grejem ovu kvadraturu sa KEPO AC 25 ili PELLING 25? Kada sam pričao sa majstorima i prodavcima, neko kaže to je sasvim dovoljno, neko da uzmem 35KW, neko da je 35KW previše jer će stalno da se pali i gasi i da zagušuje itd. Pričao sam sa ljudima koji zastupaju PELLING ovde u Srbiji, kažu da oni od 25kW bez problema greju kuće do 250m2. Takođe mi je i on rekao da će onaj od 35kW stalno da se pali i gasi i da ću imati problem sa njim u prelaznom periodu.
Vidim da ovde ima dosta stučnih ljudi koji se bave tom problematikom ili možda neko ima iskustvo sa pomenutim kotlovima za sličnu kvadraturu i uslove?. Ne bih da dajem više para za jači kotao, a da imam problem sa njim?
Hvala unapred!
Pozdrav iz Valjeva.