Mislio sam da si kasno monirao grejanje ,a nisam nešto tumarao po temama.Odlično IVOLUDILO!Ja sad vršim montažu cevi ,trebalo bi da u sredu palimo kotao ,tako da ću izneti svoje mišljenje od prilike četvratk -petak. Inače moj kotao je nešto manji sa 4 članka nominalna snaga mu je 23kW za ugalj pa ćemo videti. Trenuto zagreva 70 m2 ali je u pitanju spratni deo a u prizemlj (+30m2) još nisam sproveo radijatore jer tamo niko ne boravi.Zato me zanima kakva su tvoja iskustva. Izolacija još nije odrađen ,planiram je do godine kad padne neka kinta.Nadam se da će i kod mene biti sve o.k..
Pozdrav!
VIADRUS U22S 23.3 KW
Hvala Bogu da smo odradili posao
Evo danas sam zvanično pustio u rad kotao a bilo je mnogo cimanja. Inače radio sam grejanje sa majstorom(mojim burazerom koji inače to i radi a ja sam više statirao ,dodavao ,pridržavalo i sl.). Radili smo kada buraz ima vremena kada završi svoj posao pa posle kod mene ,praktično je radio dve smene i svaka mu čast! U suštini finansije su diktirale kako posao ide.Ovig dana je napolju baš toplo oko 16-18C tako da efekti grejanja još ne mogu da se procene . Inače sve radi ok bilo je samo problematično jedno curenje na holenderu kod samog kotla ali to mi je pritegnuto velikim kleštima i sada tu ne curi. Verovatno je curelo jer nismo dotegli i gumica je popustila pod pritiskom. Sada ga ložim na 35-40c da je na izlazu iz kotla i u kući je baš toplo.
Da ne povecavamo broj tema evo da pitam ovde.
Uzeo sam Viadrus U22 sa 5 clanaka pa me zanima koji regulator promaje koristite i kako ste resili prilicnu udaljenost od regulatora koji se nalazi na sredini kotla pa do klapne?
Resio sam ja to nekim improvizovanim metodama posto koristim Honeywell regulator koji ima prilicno kratku sipku koja ne bi dosla ni blizu sarke od vrata.
I vidim da se ovde odomacila mera za kolicinu uglja - "Kanta od jupola" a mene zivo zanima kako se kantom lozi pecka kojoj su vrata sa cela.
Dobro pitanje za regulator promaje. Ja imam neki italijanski i kada ovorim vrata kotla lanac vraća vrata i onda cirkus sa sipanjem uglja. ima tu podmetanja nekih letvi itako to ali da li može da se produži šipka koja drži lanac?Da li je neko rešio ovaj probem ,ako je ljubazan da postavi sliku ako je neophodna kakva kicnamajstorija.
Poluga regulatora promaje treba da je okrenuta u desnu stranu. Ako ti gornja vrata zatezu lanac, znaci da je sama poluga previse duboko ugurana u sam regulator. POkusaj da je sa donjim srafom izvuces napolje i tako fiksiras. Izbazdari regulator po odlaznoj temperaturi i prati desavanje. Ako je problem u duzini same poluge, ili nadji isti OK tip sipke ili pokusaj grejanjem da je savijes na drugom mestu. Ako nisam bio dovoljno jasan, nista ne brini...nisam ni sam sebi....ali ne znam kako drugacije da objasnim slovima (ne mogu da mlatim rukma)
A dal sme da se produ\i malo ta sipka?
Sme slobodno. Produzavas deo gde nije prilkacen lancic.
Aaaaaaaaaaaaaaa... baš sam p-glu!
Dobro vece forumasi citam ovu temu koja je stara vise od dve godine . Bilo je reci koji je bolji termomont TKK 17 ili viardus u22 ili neki treci kotao ? Proslo nekima jedna nekima dve grejne sezone sa novim kotlom ajde podelite malo iskustva sa nama koji tek sad hocemo centralno grejanje. Moze neka preporuka i o nekog drugog proizvodaca mozda neka novija generacija
Njverovatnije kupujem ovakav kotao, pa me zanima potrosnja, da bih znao kako da se pripremim, ako mozete da napisete vasa iskustva, koja se povrsina grejala, koliko je i cega potroseno i da li se grejalo 24sata?
Pozdrav svima.Imam kucu ; prizemlje isprat ukupno 220 kvadrata. Molim savet , zelim da uvedem grejanje na drva za ceo objekat. Koji je najbolji kotao na drva( mogao bi i da koristi ugalj) ali uglavnom zelim da koristim drva. Znaci koja marka kotla i koja snaga za ovu povrsinu, naravno u nekoj normalnoj odnosno pristupacnoj ceni. Unapred se zahvaljujem.
Ja svoju kuću od 110m2 grejem Viadrus 22 sa 5 članaka , a kod roditelja je manji sa 4 članaka.kod mene je promer dimnjaka 160mm i do prošle sezone nisam imao problem sa kondezacijo i onda se krajem prošle grejne sezone pojavila kondenzacija zbog toga što je kotao više bio zatvoren.
kod roditelja je dimnjak 200mm ikotao stalno stvar kondenzat , razlog nepoznat. potrošnja kod mene je 11-12m3 drva , dok kod roditelja 1m3 više. To je neka gruba procena . Moja kuća je zidana blokom bez posebne izolacije , roditeljska od pune cigle takođe bez izolacije.
Ja lično sam zadovoljan ovim kotlovima , jedini trenutni problem je što mi je prednji članak na kotlu kod roditelja pukao mojom krivicom pa sada pokušavam da nađem taj članak i zamenim ga.
Pozdrav svima.
Planiram da kupim kotao kao što i stoji u naslovu ove teme pa bi molio dugogodišnje korisnike da iznesu svoje utiske. Koliko vremenski tarje jedno punjenje, kolika je potrošnja itd... Moja kuća je 85m2, plus potkrovlje od 45m2 koji se zasad ne koristi, zidovi 40cm bez izolacije, stolarija osrednja. Molim iznesite mišljenje iz Vaših dali da kupim kotao od 4 ili 5 članaka za tu površinu.
Ja imam Viadrus U22 5 clanaka. Lozio sam samo drvo i punjenje mi traje ako se dobro secam oko 5 sati. Potrosnja kao i duzina gorenja napunjenog kotla zavisi od 100 faktora, kao sto su dimnjak, vrsta ogreva, tvojih navika itd... Viadrus ne vazi za stedljiv kotao mada kada uporedis potrosnju prema specifikacijama sa celicnim kotlovima slicne snage to je tu negde... Tesko je kupiti kotao kotao koji je dobar i za sadasnju povrsinu ,a i za kasnije. Ja predlazem ako se potrkrovlje nece koristiti jos dugo da kupis kotao za 85m2 , ili za celu kucu pa neka se greje i potkrovlje. Ja sa Viadrusom U22 5 grejem oko 140m2 grejne povrsine neizolovane kuce (visina plafona oko 2,5m) sa obicnim dvokrilnim prozorima. Lozim drvo na koje kotao daje do 25KW i zadovoljava moje potrebe.. Inace o ovom i drugim kotlovima imas mnogo u drugim temama, a snagu kotla najbolje neka ti neko proracuna.
Interesuje me kako da turski kotao kojeg tretiraju kao tropromajni u uputstvu deklarisu iskoristenje na uglju 72 % , dok viadrus u22 koji je dvopromajni deklarisu iskoistenje od 80 % na uglju ,o cemu se radi ,da li je razlika u kvalitetu gusa ili sta?
Sta mislite o ovom dodatku na kotlu viadrus u22? Dali je on samo za gorionike ili moze i na klasicno lozenje? Da li zaista podize efikasnost? Da li pokusavati nesto napraviti kao dodatak slican ovome da bi se podigla efikasnost kotla? Pozdrav
Ta pregrada se koristi kada se na U22 doda gorionik na pelet. Sluzi za podizanje efikasnosti. Kada lozis drvo ili ugalj ako bi u kotlu stajala pregrada ne bi mogao da napunis kotao pa bi morao prvo da je izvadis. Ne verujem da bi kotao mogao da fuknkionise ukoliko se koristi pregrada ,a da se lozi drvo ili ugalj.
Ne znam kako misliš da ga nekoristim zimi,svakako sam ga koristio a već sam i pisao o utiscima ali evo opet ,kvadratura koja se greje 65 kvm -trenutno,prizemlje ,kuća izolovana 5-8 cm stiropor,pvc stolarija.Kotao Viadrus U22s 5 rebara 25 kw nalazi se u izdvojenoj kotlarnici,radijatori aluminijumski,cevi bakarne i aluplast,pumpa neka austrijska,grejanje prošle zime non stop bez prestanka zbog bebe od kraja oktobra do kraja aprila utrošak 10 m drva + 400 kg uglja a ove godine se nadam manjem utrošku pošto sam se malo izveštio u loženju.