Pozdrav majstori! imam dilemu izmedju ove dve masine, cena je slicna oko 23500 dinara,
za bosch su mi rekli da je made in germany (dabs alati) a takodje me zbunjuje dupla oznaka za nju 2-26 DRE.
Ne znam da li je gbh 2600 preteca tog modela ili nesto drugo, ali za makitu ne znam zemlju porekla?!
Svaka preporuka, savet ili informacija bi mi dobro dosla pre nego sto se odlucim na kupovinu,
bilo da koristite konkretne masine ili genralno, sta je po vama bolja kupovina. unapred hvala i srecan rad
Makita HR2470T ili Bosch GBH 2600
Vidi, imao sam istu dilemu kada sam prosle godine birao izmedju ista dva alata. S tim da sam birao izmedju 2 modela bez izmenjivih futera, a to su Bosch GBH 2400 i Makita HR 2470. Dakle, u odnosu na tvoje modele, jedina razlika je u izmenjivom futeru, znaci snaga motora je identicna kod GBH 2400 i 2600, kao i kod HR 2470 i HR2470 T.
Bosch poseduje patent za tu vrstu hamer busilica, sto ne znaci nuzno da je proizvode bolje, tj. da koriste kvalitetnije materijale od Makite, ili Hitachija, ili Metaba, ili DeWalta i tako dalje. Medjutim, istrazivao sam net kao i ti i negde procitao da kod nas u Srbiji serviseri cesce popravljaju i menjaju potrosne delove na Makiti, nego Bosu. E sad, mozda je Makita mnogo prodavanija, pa je kod nas veci broj alata u upotrebi, pa se otuda vise i popravlja. Da ne ulazim u filozofiju.
I meni je kao i tebi zapalo za oko da na Makiti nije istaknuta zemlja porekla. Oni taj podatak kriju iza onog dela naziva gde navode da su korporacija, pa kao imaju proizdvodnju na mnogo mesta u svetu, bla bla. To je jadnije, nego da lepo napisu da se pravi u Rumuniji, posto najverovatnije i jeste tako, jer imaju tamo proizvodni pogon ili recimo u Kini.
I tako posmatrajuci kao i ti mnogo promenljivih, odlucio sam se za GBH 2400 koji je made in Germany. Prvo sto sam njim busio jeste fi 14 mm x dubina 500 mm. I tako mozda 200 rupa. Reko da vidim jel plavi Bos istinski valja. Cilindar se dobro ugrejao, menjao sam burgije da ih ne pregrejem, motor se smlacio, ali radi ne staje! Odusevljen sam masinom. Bolju nisam imao, nemam potrebe. I ovu retko kad mogu da upregnem posteno.
P.S. GBH 2600 jeste starija oznaka, danas je poslednja generacija sa oznakama 2-24 ili 2-26 i td. Ali opet rade savrseno.
Eto nekog mog iskustva, mada si do sad verovatno i sam istrazio mogucnosti svoje busilice.
Pozdrav
Pa dobro da odgovorim sam sebi. Kupio sam bosch posto su makita i njen zvanicni uvoznik vermax i distributeri pokusali da me prevare!!!!
Ne uzimajte makitu nikako!!! Nivo arogancije je nezamisliv, kad sam zvao inap i pitao za zemlju porekla konkretnog modela,
zatim sam zvao vermax i oni su mi rekli da je zemlja porekla modela 2610t kina, sto je ok ali su mi takodje preporucili TIM Komerc kao veoma puzdanog dilera.
Kad sam otisao tamo, zapanjio sam se: makita kojoj se nalepnica o deklaraciji snage motora do pola odlepila,
serijski broj na dnu masine je u jednom redu sa cetvorocifrenim seriskim brojem i utisnutim slovom y, (kod originala je to slovo crne boje i nije mehanicki utisnuto u alu plocicu a seriski broje i godina proizvodnje su utisnuta u dva reda) krut kabal.. zardjala izmenjiva glava, koja nemoze da se okrene bez velike sile i stiskanja daha i tako dalje..
eto cisto da znate, ne uzimajte makitu u srbiji jer cak i zvanicni uvoznici i distributeri prodaju laznjake od 20 evra uvezene s kosva ili ko zna odakle i to za ne male pare, SRAMOTA!!!!