Supruga sa bavi dekupazom, ja kao svaki dobar muz pomalo joj pomazem tj. ja sklapam kutije posluzavnike i ostali repro. Do skoro smo MDF sekli u stovaristima i nisu nam naplacivali secenje tako da je to bilo isplativo, medjutim od nedavno su svi ili poceli da naplacuju secenje ili ne zele da sku sitne komade. Mi odprilike na mesecnom nivu isecemo oko 2 m2 mdf ali su to dosta sitni komadi i ima ih puno pa sam razmisljao da kupim ovaj Einhell cirkular i da ja kratim mdf sam na potrebne dimenzije, po mom proracunu ako isecem 10m2 na njemu umesto da mi naplate secenje on se vec isplatio tako da sa te strane se isplati.
E sad me interesuje strucno misljenje kakav je on za rad po pitanju preciznosti posto mi je to veoma bitno jer ako omasim i 1 mm to se vidi odnosno ne mogu da sklopim kutiju kako treba ako stranice nisu iste.
Da li bi ovaj cirkular mogao da mi za prvo vreme zavrsi posao sekao bih samo mdf nadeblji od 10mm i ne neke velike komade u stovaristu bih izvlacio snite na jednu dimenziju i samo kratio na manje parcice.
Stoni cirkular TC-TS 2025 Eco EINHELL
Ajd sad da budem i ja malo dosadan jer sam jos neodlucan sta mi je ciniti. Da li je bolje da da uzmem cirkular ili neku od onih mini tracnih testera. Nekako mi se cini bar po karakteristikama da na ovim tracnim ne bih mogo mnogo siroke delove da isecam jer je testera udaljena od stuba uglavnom oko 20-tak cm.
Ako hoces kabinete da pravis, najbole je kupiti stonu testeru sa gusanom plocom ili testeru koja koristi aluminijumski profil kao kliznu povrsinu za testeru .Ove rucne testere su precizno uradjene i nisu jeftine .Najbolje i najjeftinije je stoni cirkular koji kvalitetno i brzo zavrsava posao i naravno treba imati prostor. Ili radialna testera koja poprilicno kosta. Znam sve je to preskupo za vase potrebe, ali bolje kupiti precizan alat sa kojim necete imati problema sa silnim namestanjem ,premeravanjem ,pa i modifikovanjem.
Alat je precizan koliko i sam majstor.Ovaj cirkular moze precizno da radi, sve je do vestine onoga ko sa njim radi.
Не бих се баш сложио са констатацијом да све зависи од прецизности мајстора. Имам и јефтиног алата, па знам колико времена губим на подешавању да бих урадио посао што прецизније. И Фића има точкове и служи за превоз од тачке А од тачке Б и зависи од возача да ли ће се безбедно стићи на циљ, па опет, ко може, купује Порше, на пример.
Zvukoljube, ovo nije profesionalni alat, ali moze da radi tacno za amaterske potrebe.Umece je i te kako bitno i ono se radeci sticei.Imao sam prilike da koristim slican i dobro je odradio ono sto mi je trebalo na terenu.Za ozbiljnije radove nije dovoljno robusna masina.Za ono sto coveku treba sasvim je dovoljno, a ima slicne koje su bolje a i dosta skuplje.Alat ipak ne cini majstora.
mdf hoby alat patices se apetiti ce rasti
pozeleces vec posle mesec dana da proizvodis repro za ostale dekupaziste u okruzenju
mdf malo zajeban pogotovo kad su precizni rezovi u pitanju
ali za pocetak dobar list testere pa ako krene biznis lako kupiti ili napraviti nesto ozbiljnije
Еинхелов алат је идеалан за губљење времена и живаца. Купио сам, својевремено сталак од те фирме за монтажу велике брусилице као стабилне машине за резање челичних профила. Прво постоље је урађено од танког лима па се све увија, затим улежиштење је такође пацерески урађено па треба гледати у пасуљ да рез буде тачно у 45 степени и да се то све после уклопи како треба, поготову ако се ради серија комада који треба сви да буду исти да би се све уклопило у једну целину.
За играње одличан алат и ни за шта више.
Ја сам се временом научио, ако ми треба нешто у малим количинама одем код професионалца и платим да ми уради то што желим и мирна Бачка, а ако ја желим нечим да се бавим мало озбиљније и на дужи рок онда стиснем па купим машину која то може да ради.
На пример има резача за плочице од 2 до 3 хиљаде динара, али ако треба прецизан рез направити и све то сложити како треба онда настају муке, зато сам својевремено купио машину са 5 лежајева, стабилну прецизну и резови су ко из снова, али је и коштала 350 марака у оно време, данас машина исте марке за велике формате плочица кошта 750 евра, али ту нема грешке код резова, а ни отпада због грешака поготову ако узмете да радите плочице које коштају неколико десетина евра квадрат.
Ово сам навео само као пример, а свако ради како му воља и каолико му новчаник дозвољава.
Slažem se sa zvukoljubom, ako tako gledamo, daj da više ne kupujemo plavi bosch, makitu, fluke i ostale budalaštine. Ako nešto treba da bude u milimetar tačno, to može da odradi samo profesionalni aparat.
Boj ne bije svijetlo oruzje, nego srce u junaka
Imam einhell ubodnu testeru. Ono sto mene nervira kod nje, ali ne znam da li ima veze sa njim, jeste sto se noz uvija dok secem. Nisam neki strucnjak, niti radim nesto bog zna sta puno. Ali kada zelim da presecem neki ivericu na pola, posle zavrsenog posla skontam, da se noz uvijao i da rez nije okomit, nego ide ukoso. Da poludis.
Jel treba da kupim neke bolje tvrdje testere ili ja ne znam seci?
Hmm, ovo mi nije poznato, iskreno mislim da ubodna nema veze sa tim, osim ako nije postavljena u vinkl. Testere su ok wurth i nisu baš skupe kao sve živo njihovo, a kada se seče iverica ubodna postavi na najjaču brzinu, iverica je neujednačenog sastava pa testera traži uvek mekšu stranu, još ako je loša...
Pero ti je napisao iz iskustva, za mdf je bitan list testere i pon mora biti kvalitetan, jer on reze i kad je dobar sa minimalnim opterecenjem za masinu.Blazujka je jos negodnija, ali se reze.
........daj da više ne kupujemo plavi bosch, makitu, fluke i ostale budalaštine. Ako nešto treba da bude u milimetar tačno, to može da odradi samo profesionalni aparat.
То што сте набројали је професионални алат, а ја сам писао о најгорем хоби алату - да не мешамо бабе и жабе. У осталом ја имам своје искуство а свако има право да стиче своје, "најлакше" је на сопственим леђима тако ће веома дуго памтити и добро ће размислити кад треба да да новце следећи пут, а кајање му остаје за дуго времена.
Ima i gorih od njega vomax, starcraft, wolfcraft, bla bla craft... Ne znam kakva je nova iskra? Zeleni bosch je bezveze, skill takođe.
Mislim da je Bosch PTS 10 mnooogo bolji iybor od tog Einhela, košta oko 300e i može se za tu sumu nabaviti kod nas.
pa najbolje da kupi onda bugarku
kupi ti taj einhell i cepaj i bices sretan sto radis a ako krene lako za kvalitetnije i setices se jednog dana kako si radio i bice ti drago
ja sam poceo sa nekim ruskim cirkularom sa buvljaka pa sam radio cak sta vise bio sam sretniji kad presecem nesto onda nego kad o uradim danas na velikoj masini
na kraju krajeva ipak smo neki samovci
Ima i gorih od njega vomax, starcraft, wolfcraft, bla bla craft... Ne znam kakva je nova iskra? Zeleni bosch je bezveze, skill takođe.
Zeleni bosch i einhel su nebo i zemlja .
Einhel dno dna . ( kad se radi o masinama sa velikim brojem obrtaja i prilicno opasan za rad )
Inache zvukoljub je ovo lepo rekao
" Еинхелов алат је идеалан за губљење времена и живаца.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
За играње одличан алат и ни за шта више....................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Ја сам се временом научио, ако ми треба нешто у малим количинама одем код професионалца и платим да ми уради то што желим и мирна Бачка, а ако ја желим нечим да се бавим мало озбиљније и на дужи рок онда стиснем па купим машину која то може да ради."
Voleo bih da prikazete alate sa kojim radite.
Sve zavisi sta kome treba. Hobi alat je hobi alat, nije namenjem da radis sa njim 10h dnevno svakako.
Od tih pobrojanih, imam womax el. busilicu i einhell pneumatsku.
U ssm varijanti, sam promenio stolariju na kuci, uradio komplet instalaciju vode i kanalizaciju, grejanje i elektricne instalacije.
Womax platio pre sto godina oko 3000 dinara, a einhell ravno 100e.
Ne znam jel ima razlike izmedju crvenog i plavog Einhell-a, ovaj moj je crven, znam da su obicno plavi.
Uglavnom sam se ja umarao pre nego alat, posto nisam profesionalac.
Uradio sam jos jedno kupatilo, ali samo skidanje plocica i lupanje betona, vadjenje kade, sa tom pneumatskom.
I jos uvek radi. Valja napomenuti, da kod mene kuci nije videla mnogo betona.
Meni je zgodna kada treba nesto probusiti u mojim zidovima, zbog debljine istih, jer sam u prodaji nalazio samo sds burgije od 600mm.
Za to drugo pomenuto kupatilo je dosao majstor da ga zavrsi, instalaciju vode i elemente i doneo bosch neki veliki cekic. To je profi alat, ali kosta preko 1000e i umoris se samo dok ga izvadis iz kutije. Nesumnjivo bolje kida beton i saranice verovatno 500 ovakvih mojih einhella. Ali da ja to kupujem sebi za kucne poslove, postavljenje garnisni i slicno, bi bilo kao da ljudi iz Sremskih Karlovaca idu avionom u Novi Sad na posao.
To su neki alati koji za kucne poslove mogu da prodju i potraju nekoliko godina, pa i duze, sve zavisi kako se kome zalomi.
Druga stvar, kupio sam motornu testeru stihl ms341, to je vec profi alat, kostao je oko 1000e, i zaista moze da radi satima i danima neprekidno. To je alat na kojem radnici mogu da se menjaju, posto se on nece umoriti, ali radnik hoce. Tu nisam stedeo, jer sam video kako se ponasaju "jeftine" testere u drvetu. Drvo je bez kompromisa, a ova zaga ga dobrano melje i igra se sa njim.
E sad ono gde sam se zajebao i gde sam trebao da primenim istu strategiju kao za pilu, jeste kopacica, ili ti kultivator (iz druge teme):
"Malo sam njuskao po netu i nasao da sve kopacice, koje imaju puz, to ne traje dugo. Smeta mu svako opterecenje, kamen, cigla, glina, ...
I onda pocne da preskace. Meni jos nije preskocio, ali se cuje nesto.
Videcu da mu uspem neko gusce ulje."
Trimer i kosacica na guranje, meni za do 1500-2000m2 rade posao, npr. ALKO, vec godinama. Nema potrebe za Stihl.
Eto ti neka moja iskustva i nacin razmisljanja, pa ti vidi gde se nalazis.
Sto se tice ove ubodne, iskreno nemam pojma koji je noz na njoj, onaj sto je dosla sa njim. Verovatno neki ne mnogo kvalitetan. Probacu da kupim Wurth, Metabo ili nesto slicno. Koristim metabo burgije ciji set kosta kao dve busilice koje imam, ali ta kombinacija mi radi posao odlicno
Lepo napisano, sa merom.
Sandburg, i Bosch, i Makita kao i ovaj Einhell nisu za ozbiljnije radove, to su samo terenske masine za male radove i pogodne za hobi.Ni one nisu savrseno odradjene, ljudi ih dosta sredjuju i doradjuju.A Fluke, ni on nije jedini alat, imas i Metrel, Benning,Meger, Unit i druge dobre instrumente i testere.
U pravu ste, ima i drugih marki, ali sam ja samo hteo da kažem da po standardima koje je čovek naveo ipak treba profesionalni alat. Da se razumemo, drvo ćete preseći i ručnim cirkularom i stonim, ali kolika je tu razlika?
Svi ti rucni alati su namenjeni za grublje radove . Kad je rec o namestaju (ormani ,kuhinjski elementi, kreveti, ,prozori od drveta, vrata i t.d.) potrebni su malo ozbiljniji alati i svaki od tih alata kosta preko 500-600 evra. Cak i u ovom rangu cene ,alat meze biti neprecizan ali je sigurno mnogo precizniji od rucnih alata i masina koji su ispod 500 evra. Ne zaboravite da su potrebni i pomocni/prateci alati uz masinu (vinkle , stege, razne testere , stabilizatori za testere, pomocni stolovi za duze daske,glodala za freze i t. d.). Da bi ste napravili kvalitetnije kuhinjske elemente potrebno vam je minimum 2.5 hiljade za kvalitetnije/preciznije hobi masine ,plus dodatni alat ili pro masinerija koja bi kostala preko 10k-evra.Samo ovaj stoni cirkular sa dodatkom za rucnu frezu/glodalicu bi kostao 1K i preko evra . Radna ploca/sto je od gusa..
Ovde sem Pere i moje malenkosti se niko nije ozbiljnije bavio obradom drveta i izradom masina u te svrhe.Mozete imati vrhunsku masinu, a los rezni alat i bicete u problemu.Fiksirajtre obican rucni cirkular na neku plocu, dobar list testere, namestite i stegnite firung i svi rezovi moraju biti tacni.Oni koji su se suocavali sa radom na terenu, van mesta boravka, ne mozete poneti celu radionicu, koristite rucni alat i prilagodjavate nepredvidivim okolnostima montaze.Ljudi su precizno rezali obicnom rucnom testerom, a i danas to rade, najvise sad manifestuju Japanci.Cenim misljenja baziranom na licnim iskustvu i zato sam napisao da vidimo ko sa kojim alatom radi obradu drveta.Ja sam svoj davno prikazao na jednom drugom sajtu, Pero to zna.Telefon u ruke pa slikajte da znamo s kim razmenjujemo misljenja.I jos nesto, da sam tada imao izbor masine za teren odabrao bih ovakvu uz malo korigovanje nekih detalja, koji nisu toliko bitni za pokretaca teme.
Da dodam.Pre par meseci sam pazario makitin mali frezer, izasao me je 85 evra (nije profesionalni), uradio sam jedan dodatak koji je dobar za takvu masinicu, i uzeo sam jedno glodalo R2 za kantove, koje je profesionalno, a izaslo me je 30 evra.Dodatak se vidi na slici, uradjen od pleksiglasa 8mm, kao i glodalo.
I ja ću Branimire da slikam na čemu radim, pa Vi zaključite da li se jedini "ozbiljnije bavite obradom drveta". Inače dobar je ober, a makita ne pravi hoby varijante alata.
U stvari evo naziva, pa googlajte. Altendorf f45. A džaba Vam i najbolji rezni alat kada će krzati reznu stranu od vibracija koje pravi mašina. To bi svako trebalo da zna ko se ozbiljno bavi obradom drveta.
Nemam komentar.
Nisam imao nameru da omalovazavam rucne alate. Svaki alat moze da se iskoristi , pa i najlosiji kvalitet. Mi koji zelimo da napravimo nesto lepo I kvalitetno ,izgubimo vise vremena probajuci da korigujemo neadekvatan kvalitet tih jeftinijih alata da bi izvrsili radnju za sta su namenjeni..Ja kupim nov skilsaw (skil rucni circular 140mm testera) i kad sam posle nekoliko meseci probao da poravnam dugacku dasku, naslanjajuci kliznu plocu uz ravan aluminiumski profil, imao sam sta da vidim.I prednja i zadnja strana sece. I sad ja treba da se lomim, pokusavajuci da dovedem tu bazu u paralelu sa testerom ,a kostala me 125 dolara .Nikad vise skil u moju kucu. Imam jednu vecu craftsman koja nema takvih problema ,a kostala oko 70. Hteo sa da kazem ,treba kupovati proverana imena i po mogucnosti njihove pro serije.
Uz kvalitetan list testere i malo veci broj zuba moze da odradi posao u hobi varijanti.
Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.