Zdravo!
Zna li netko kako bi se mogao napraviti pretvarač sa 12 na 220V, ali bez tranzistora? Već sam našao dosta onih s tranzistorima; može li se to napraviti bez njih?
Zdravo!
Zna li netko kako bi se mogao napraviti pretvarač sa 12 na 220V, ali bez tranzistora? Već sam našao dosta onih s tranzistorima; može li se to napraviti bez njih?
ako je u pitanju istosmjerni izvor 12V nema druge opcije nego poluprovodničkim elementima, a ako je u pitanju naizmjenični napon 12V rešenje je najjednostavnije sa tasformatorom
NikolaK,
ako sam dobro razumio trebas konverziju 12V istosmjernih na 220V izmjenicni.
Upravljanje i kontrola na konvertorima mogu biti razlicito izvedeni (tranzistori, IC, PIC kontroler...), ali sam izlazni stepen, ono sto "gura" struju kroz izlazni transformator su tranzistori (ja nisam vidio nikad nesto drugo).
Imas vec gotove module. Cini mi se da se tu samogradnja jednog uredjaja ne isplati. Ako je jos potrosac vece snage i zahtjeva sinusan oblik napona, odustani od samogradnje.
Pitao sam jer me zanimalo kako se to radilo prije izuma tranzistora.
Da, 12V istosmjerni na 220V izmjenični oko 500W.
Hvala na odgovorima.
Pre tranzistora koristili su se "motor-generatori", mehanički spregnuti motor istosmerne struje i generator naizmenične struje koji je na izlazu davao naizmenični napon. Stepen iskorišćenja bio je mali, maksimalno do 55%.
Postojala je i egzotična naprava zvana "vibratorski pretvarač napona" u čijoj osnovi je bio mehanički vibrator sličan starim el. zvonima koji je prekidao struju kroz primar transformatora. Stepen iskorišćenja bio je nešto veći, između 60 i 70%.
Podaci su iz knjige "Radio priručnik za amatere i tehničare", Dr. Božo Metzger, Tehnička Knjiga Beograd, 1976 god.
Zanimaju me ti prvi izumi u usporedbi s današnjima. Mislio sam ih usporediti. Pronašao sam mnogo izvanrednih i jako jednostavnih ideja, koje su se nekada koristile.
Hvala.
Pozdrav,
onda ti je to Teslin transformator. Samo on nije bas za te namjene. Tesko ces dobiti pravilnu frekvenciju i oblik signala.
To je onaj što iskre lete na sve strane i žarulje gore kada se približe transformatoru? Problem je još i što radi na visokim frekvencijama.
Budem skupio još podataka, pa ću probati onaj motor-generator i verziju s relejom.
Koliko se ja sećam, Teslin transformator je koristio iskrište za pobudu oscilacija u primarnom krugu a kod ovih pretvarača se koristi jedan tip mehaniče naprave. U Sredu se vraćam sa puta pa ću slikati tu stranicu iz priručnika i psotovati je ovde.
Neznam zasto ne pravis pretvarac sa poluprovodnickim komponentama,
i zasto da odustane od samogradnje kad moze da se napravi dobar pretvarac sa sinusnim oblikom
ako to npr neka firma pravi neznaci da to ne moze da se napravi i u kucnoj radinosti, (u firmi ne rade svemirci vec ljudi )
pozdrav
Marko
Već sam odgovorio na to pitanje: mislio sam ih izraditi tako da ih mogu usporediti s današnjima. Interesiraju me takvi prvi uređaji. Na primjer, kao neki koji rade dijelove od onoga šta nađu kod kuće u kuhinji. Teže je raditi sa poluprovodnicima (sitniji su i osjetljiviji).
Pitanje je samo da li će izaći sve skuplje kad se plati svaka komponenta posebno + pdv nego da se kupi gotov pretvarač.Druga je stvar malo lemiti sastavljati, praviti kutiju i imati zabavu za više dana.I na kraju tu je i izazov, jer možda, sve to i ne proradi.
Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..
Pozdrav,
naravno i kad ga naprav i sve "proradi" , treba provjeriti frekvenciju i i oblik signala koji pretvarac daje. To veliki broj SAM-ovaca nemoze.
Sta vrijedi usteda (ako je ima) i uzitak u samogradnji kad pretvarac unisti uradjaj koji napaja.
Slazem se da sve to prave ljudi, ali za ovakav uredjaj je potrebno znanje, iskustvo, alat. Shema sa Interneta i znanje sa foruma nisu dovoljni :nono .
Ovo je više radi užitka u samogradnji. Znam da bi ovo drugo bilo jeftinije i jednostavnije za napraviti. Ovo ja već skupljam godinama. Iz raznoraznih starih knjiga, časopisa, savjeti od kolega, itd...
koji pretvarac od 12 na 220 je dobar da se kupi za cirkulacionu pumpu za etazno grejanje hvala
Није ту само претварач потребан него и стационарни акумулатор, за разлику од стартних, трпи много више пражњења и пуњења. Његов капацитет зависи од тога колико се планира да дуго ради пумпа на ово резервно напајање. Осим тога потребан је и контролер пуњења и извор напајања за пуњење акумулатора. Да би све то радило како треба потребно је планирати инвестицију од неколико стотина евра.
evo, ovakav pretvarač je kupio moj zet za 65 evra, stavio je običan akumulator od 74Ah koji je izvadio iz golfa dizela pošto je oslabio. i testirao ga je, simulirao je nestanak struje, posle skoro 5 sati rada je pretvarač uključio u mrežu a pumpa je sve vreme radila. i uglavnom su naše ssm varijante vezane za što manje novca a da uz to još i radi radnju. u njemu je i kontroler punjenja a i punjač akumulatora.. niko ne planira dužinu rada rezervnog napajanja, najbolje da nikad ne zatreba pa to onda zavisi zavisi od toga koliko dugo nema struje, najbolje i najtrajnije rešenje je agregat, ali... i ja imam u planu da kupim ovakav pretvarač.
Претварач је сигурно једна од најслабијих карика у резервном систему напајања, јер му је фактор корисног дејства веома мали, још кад се на то надовеже стари акумулатор ето прилике за секирацију, а и могућност да се зебе ако струје нема, а импровизација затаји. Но свако себи бира пут, а стара је истина да онај ко у старту штеди на крају плаћа два пута. У осталом ево човек се и "хвали" како је прошао.
http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...
u pravu si, zvukoljube, sve si u pravu, ja sam mislio samo na pumpu a ne i na elektroniku pelet gorionika koja je previše osetljiva na herce koje isporučuje takav pretvarač, a i sam distributer (ne znam da li je i proizvođač) je napisao:
"-autonomija rada: zavisi od veličine akumulatora, njegovog stanja i vrste potrošaca
Primer: sa akumulatorom od 55Ah i cirk.pumpom od 60W dužina rada je oko 10h neprekidno."
znači, samo pumpa, inače, ja ću morati da ložim u vreme kad nema struje jer će moj gorionik raditi na trofaznu struju. a za pumpu će mi biti dovoljno i ovo jeftino rešenje.
Za takve stvari koristim UPS, ali i pretvaraci mogu da odrade posao ( rade ih kinezi za jednog Begradjanina i dobrog su kvaliteta).
Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.
Ма не треба ја да будем у праву или да не будем у оправу, него се људи морају добро информисати код коришћења алтернативних система напајања, да не би бацили улудо паре, а да резултат изостане. Оно на шта сигурно морају рачунати а то је да јефтиних и добрих, дуготрајних решења нема. То је по систему: колико пара толико музике.
Има их читава гомила од кинеских па до амерчких и немачких. На гуглу треба само уписати захтев за претрагом фотонапонских соларних панела и понуда је невероватно велика.
@gile960 Onaj pretvarač što imam može da ganja samo pumpu pa i dve, ali činjenica je da kad pređe pumpa da radi preko pretvarača da promeni zvuk i počne da se čuje više i da nekako zuji-brunda te mi se čini da joj ta struja nešto i ne prija.
Углавном је проблем код јефтиних претварача да немају синусоидални облик напона, него су то четвртке и то прави проблем у раду мотора, а код већих струја може да доведе и до квара на мотору.
peco, kod zeta radi besprekorno, ne čuje se ništa i to onaj sa slike što sam postavio, ne bih ga ni spomenuo da se nisam uverio. ne kažem da je to vrh ali da može da posluži.... što se ups-a tiče tu su mi negativna iskustva, sa njim pumpa baš brunda i ne bih da rizikujem. ups može za kompjuter jer on ima čopere i da mu utrpaš i trouglove umesto pravilnih sinusoida radilo bi kao što i radi kad sam ga vratio na komp. naravno, svako neka se pokrije onoliko koliko mu je ćebe dugačko. ili neka zgrči noge.
ok hvala.koliko moze akumulator od 55 ah da tera pumpu grunfus sa 3 brzine
poz treba mi savet uzeo sam pretvarac od 200 w pumpa mi je grunfus sa 3 brzine.1 brzina je 35 w. 2 brzina je 45 w. 3 je 60 w. do sada bez pretvaraca mi je postavljena na prcoj brzini ali sada kada sam uzeo pretvarac majstor mi kaze da mora pumpa da bude u drugu brzinu mada i u prvi sam stavio i vrti sta vi mislite
ma taj majstor verovatno misli da ti to radi u trećoj brzini pa ti savetuje drugu da bi štedeo struju. jesi ti njemu rekao da ti to koristiš u prvoj? baš ćeš ti trčati kući da šaltaš u drugu kad negde odeš, otkud znaš kad će nestati struje, samo ti teraj onako kako si i dosad. neka se pretvarač snalazi kad ostane bez mreže.
ipak na kraju pade odluka na pretvarač-invertor? postavi sliku i napiši iskustvo, da li bruji i ako bruji koliko, čime ga napajaš i sl... lepo bi bilo da sad daš i neku povratnu informaciju.
gile960 ne reko sam mu da je pumpa ostala u prvoj brzini kako je on stavio medjutim kaze da nemoze lepo da radi u prvoj brzini i da je stavim u drugoj i da ostane uvek tako,medjutim meni ona vrsi poso i u prvoj .
pumpa je grunfus sa 3 brzine, prva je 35 w druga 45w a treca 60 w meni je pumpa postavljena u prvoj brzini na 35 w i lepo radi.sada sam uzeo invertor, konvertor ili pretvarac sa 12 na 220 v i super radi https://www.youtube.com/watch?v=05Vlgf_5On0&feature=youtu.be
Mislim da će to biti teško zbog velikih izlaznih struja.Nisam našao hibrid koji ispunjava takve karakteristike.