Pozdrav svima prije svega!
Sa spomenutim Meganeom nikad da stanu problemi! :nes2 :nes2
Pred jedno dve godine nam je s gornje strane kompjutera ušla tekućina za vjetrobranska stakla i tada auto nismo mogli upalit. Majstor je izbacio vodu i osušili mo kompjuter s gornje strane gdje su konetktori i poslije toga je sve bilo u redu. Neko vrijeme! Poslije toga nam se znala palit lampica kompjutera pri većim opterećenjima za auto, npr. pri uzbrdici ili kad bi dodao jak gas ili kad bi se auto na laganoj uzbrdici počeo mučit pa prebaciš u nižu brzinu! To smo vozili tako do nedavno! I sada se s autom ne može ništa! Naime kad dam kontakt čujem pumpu kako cjelo vrijeme vrti! Pošto nam je auto nedavno ostao bez goriva reko da vidim da možda ne pumpa gorivo pa da ozračim crijevo (tako mi majstor rekao da uradim)! Kad sam skinu crijevo i dao kontakt, goriva po cijelom motoru! Znači pumpa radi tj. pumpa gorivo! ALI NE STAJE!!! Non stop radi! Kad probam pokrenut auto naravno neće, ali sada se ni lampica od kompjutera uopće više ne gasi! Znači pokušavam upalit, auto vergla, pumpa se čuje non stop da radi ali auto neće da upali, ali ni pumpa neće da stane!
Dali mi možete pomoći pa reći otprilike što bi moglo bit i dali se može popravit? Unaprijed vam se zahvaljujem! Pozzz
Renault Megane RN 1.6 90 KS (1996. god.)
ma pumpa je dosad kad se da kontakt odradila svoje u 5s i onda se više ne čuje... znači nabije pritisak ili gorivo ili kako se to već zove i što radi i poslije stane te onda pališ auto... a sad uopće ne staje; non stop vrti... komp smo skidali i sušili opet ali ništa se ne dešava... nit bolje nit gore...
a ovo ću morati kod mehaničara odnjet ako ništa drugo ne smislim... ipak puno vam hvala...
mislim da su vesti potencijalno veoma loše: to što je prodrla tečnost u komp se rešava sušenjem... na žalost, ostaju talozi iz tečnosti od kojih kreću da korodiraju vodovi na štampanoj ploči kompa... onda kreće maštovito ludiranje kompa... usput obično crkavaju pojedine komponente u kompu... sve zajedno - komp za zamenu... na žalost...
Ako je u pitanju komp, pošto imam još jedan potpuno ispravan dali je teško zamjeniti ga? Hoću pitati jeli problem zamjenit taj komp ili je problem? I dali mi je bolje zamjenit komp ili da nađem nekog majstora koji bi mi ovaj možda uspio spasit?
pokušavao sam više puta sa 'spašavanjem' kompa, ali nikada uspešno... međutim, obzirom na cenu, vredi probati, mada treba da znaš unapred da ne očekuješ previše...
zamena kompa? e, sad, ne mogu da se setim za tu generaciju detalja oko imobilajzera, a to je glavni problem kod zamene drugim polovnim kompom... eventualno je potrebno 'blankiranje', u prevodu, brisanje iz zaštićene memorije podataka o prethodnom vozilu. kada se takav komp stavi na novo (drugo) vozilo, pri prvom davanju kontakta odradi sva očitavanja iz drugih kompova iz mreže vozila (broj šasije, kodove komuikacije...) i od tog trenutka radi imobilajzer adaptiran konkretnom vozilu. jednostavno prebacivanje kompa neće proći, komp odbija da pusti motor u rad - prepoznaje malverzaciju i ignoriše te kao običnog lopova. e, sad, ova priča u potpunosti važi za vozila poslednje generacije (recimo megane II). zavisno od faze (podgeneracije) tvog auta, priča može da bude mnogo jednostavnija... najstariji su imali samo komunikaciju sa odvojenim modulom imobilajzera (kod novih je integrisan u komp motora), pa kombinacija ključ + komp zna da bude dovoljna, a u nekim slučajevima (najstariji) jednostavna zamena kompa... u svakom slučaju, verovatno ćeš morati da kontaktiraš nekoga od 'prljavij' elektroničara.
nakon zamene potrebno je i dijagnostikom odraditi neka očitavanja i konfigurisanja, da bi drugi komp bio u potpunosti 'kod kuće'
ma samo mjenjanje kompa ne pali... probao sam samo zamjenit komp ali ne može se uopće čak ni auto pokušat upalit... daje kontakt i sve ali se ne može zaverglat... ćuo sam od kolege da je on samo zamjenio komp kod nekog majstora i da je bilo sve ok, ali je ovaj to što kažete nešto morao odblokirat i morao je imat broj šasije auta s kojeg je bio komp i još nekakve detalje da bi to proradilo... jedno vrijeme... a onda su mu počeli lagano odlazit getriba i ostalo... ništa probat ću onda otići prvo kod nekog elektroničara da probam spasit ovaj komp pa ako ne bude išlo probat sa ovim drugim...
i još samo nešto... ako je sa kompom sve uredu dali postoji mogućnost da je nešto drugo otišlo pa se zato ovo dešava?
hvala vam ipak puno i sa ovim ste mi puno pomogli!!!
ne... ili bar malo verovatno...
jedan od pokazatelja ti je upravo rad pumpe za gorivo kad daš kontakt: jednim signalom (jednom žicom sa jednog pina) komp uključuje relej za pumpu i bobinu. nakon davanja kontakta, komp uključuje pumpu (i napajanje bobine, samo zato što je isti signal) na oko 5 sec kao što si primetio, da bi postigao pritisak u rampi koja napaja brizgaljke. nakon 5 sec isključuje pumpu i ponovo uključuje tek kada počne verglanje. ako je relej pumpe i bobine uvek uključen kada daš kontakt značim da je vod koji ide od releja do kompa (relej stalno ima napajanje, komp ga uključuje zatvarajući krug ka masi) negde probio na masu. da bi proboj bio na kablu - treba da kabl bude naslonjen na školjku i da izolacija bude oguljena - a to možeš da utvrdiš već i površnim pregledom. proveru kablova možeš izvesti om metrom prema masi, pri čemu skidaš konektor sa kompa. uporedi vrednosti otpora kada je konektor zakačen i kada je otkačen sa kompa. proveru radiš bez davanja kontakta na ključ.
ma ništa probat ću ja onda kontaktirati nekoga tko se u to razumije pa vidit dali može spasit komp pa ako ne probat zamjenit... a vama mnogo hvala na svemu!!!
P.S. Potvrdili ste moje sumnje, a sad nadajmo se da se to da rešit!!!
Hvala još jednom!!!
Ma pumpa mora raditi kad das kontakt da nabije pritisak ako je ovo ajnspric predpostavljam da jes, ma skini kompjuter pa vidi imal jos vode u njemu ako nema onda ti napravila spoj voda prije na necem, vjerovatno na sistemu ubrizgavanja, odnesi komjuter nekom tv mehanicaru ili nesto slicno da vidi da moze li se ista uraditi, to je neki moj pogled na situaciju.
pozz!!!