problem sa trimerom BC 1250

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Milanche35
Milanche35's picture
Registrovan dana: 23/04/2014
Ljudi, jel imao neko problem sa trimerom da na leru glava nece da se zaustavi nego se vrti sa motorom. Ako probam da je zaustavim - motor se gasi.Sta li moze biti uzrok problema? Hvala svima u napred!

p.s. gde mogu nadji presek trimera (da se lepo vide svi delovi)?

gile960
gile960's picture
Registrovan dana: 05/03/2014
evo da probamo, slučaj kod mene je bio da je normalno postizao obrtaje ali kad sam pokušao u travu da uđem ubrzo bi gubio obrtaje na glavi i na kraju je glava stala a motor se i dalje vrteo istim obrtajima. kada sam ga otvorio (deo prema kardanu) video sam da je korpa centrifugalnog kvačila odvaljena, prosto sam je zavario i sve je radilo normalno...ceo uvod da bih ti rekao da je verovatno pukla jedna od pakni (često se dešava sa različitim posledicama) u tom centrifugalnom kvačilu i zaglavila, tj napravila "čvrst" spoj sa korpom pa ti stoga ne odvaja na leru i gasi se kad zaustaviš glavu. popravka nije komplikovana ako imalo imaš smisla, da zlo bude veće, neće prokliznuti kvačilo pod opterećenjem pa je moguće i da ošteti radilicu, zato... što pre rasklapanje... kada poskidaš poklopce rasklapaš donji deo, prema kardanu, gore ne čačkaj ništa.

Milanche35
Milanche35's picture
Registrovan dana: 23/04/2014
Gile,puno hvala na ovako opširno objačnjenoj problematici. Pošto sam klasičan Srbin - morao sam da rasturim trimer. Odvijem 4 šrafa,otkačim cev kardana i unutra BINGO! Pukla je opruga koja košta 150 dinara. Nova stavljena i trimer radi kao sat. Ulazimo u šestu godinu tešk exploatacije. Glava podmazana u full-u,sunđer(filter vazduha) opran i osušen. Spremni za nove pobede!

Eto kako banalna stvar može da se reši za sitne pare. A jedan lik mi je tražio 3.000 din. za to. Inače, celo kvačilo sam slučajno našao u Čačku košta 750 dinara!

igordimic
igordimic's picture
Registrovan dana: 13/05/2015
Ljudi,imam problem sa trimerom,kad povucem poteznicu,ona secka,jako tesko se povlaci,jedan kanap sam pokidao.Kad skinem svecicu onda se povlaci normalo.Skidao sam i cistio karburator,pregledao sve dostupne membrane...Uvek trokira poteznica kad vratim svecicu.Ako neko ima iskustva sa ovim problemom,molim za savet.

gile960
gile960's picture
Registrovan dana: 05/03/2014
kako je bilo pre, jel to novi problem ili si tek nabavio trimer ili..? normalno je da se poteznica teže povlači sa svećicom, ne bi upalio da nema kompresije.

igordimic
igordimic's picture
Trimer je kinez koji je sasvim lepo radio godinu dana,a sad bukvalno ne moze da se izvuce kanap vise od par cm u trzaju,ako jace povucem kida kanap,kupio sam novu poteznicu,ista prica,cistio karburator,kao da je sad previse kompresije:)

igordimic
igordimic's picture
Trimer je kinez koji je sasvim lepo radio godinu dana,a sad bukvalno ne moze da se izvuce kanap vise od par cm u trzaju,ako jace povucem kida kanap,kupio sam novu poteznicu,ista prica,cistio karburator,kao da je sad previse kompresije:)

stolar79
stolar79's picture
Registrovan dana: 17/07/2011
e ovako..situacija kao sa pocetka price,pun gas a mali obrtaji na glavi.. s tim sto znam na koju foru sve to funkcionise,pa sam odmah pogledao kvacilo. sve je u redu,s tim sto sam primetio da je razlika nekih 3mm izmedju paknova onih malih i case u koju ulaze. moje pitanje,i ono sto me interesuje je..da li neko od vas zna koliki zazor treba tu da bude? nekako mi se cini da je to mnogo,ta 3mm imam osecaj da ne mogu toliko da se rasire. moja predpostavka je da su se istrosili pa pod punim gasom ni ne prave dovoljnu silu.. inace BC 900 je u pitanju..

twinsane
twinsane's picture
Registrovan dana: 13/10/2015
@igordimic

Imao sam identičan problem sa teškim povlačenjem kanapa. U pitanju je Villager BC1250. Poteznica trza pri povlačenju, ali lako se povlači ukoliko izvadim svećicu (znači da nije problem sa klipom).

Proverio sam STOP prekidač, postojao je problem sa žicama. Treba proveriti da li su kontakti u potpunosti čvrsti na kabelu prema upravljačkoj ručki, ali i na priključku na modulu paljenja (izgleda kao magnet sa namotajima, ispod plastične maske). Moguće je, da se slomio kontakt, koji je bio pričvršćen šrafom.

Još nešto u vezi modula paljenja (onog dela sa namotajima). Kada se odvrnu šrafovi na njemu, magnet padne na rotirajući metalni disk. Kada se vraća na mesto, obavezno treba modul paljenja prstima udaljiti od tog rotirajućeg dela, i tako zašrafiti. Pošto ako malo sklizne, fizički blokira okretanje osovine.

Kada sam ispitao i namestio žice, čvrsto i pravilno vratio modul paljenja, poteznica se za divno čudo olabavila.

Pozdrav!