Posto nisam iz objektivnih razloga (sve pare otisle na ugradnju kotla i dodatne opreme) na vreme obezbedio pelet, prinudjen sam da kupujem pelet koji mogu da pazarim na cekove i tako sam ih promenio nekoliko od pocetka grejne sezone.Najvise sam koristio RIZ, po njemu sam nastelovao doziranje i ventilator i zadovoljan sam plamenom, sagorevanjem,jako malo zgure itd, ali on spada u najskuplu grupu peleta.
Pre desetak dana kupim Nanix, jeftiniji je i stovariste mi je bas blizu.Prvog dana koriscenja katastrofa-lose sagorevanje, samo se gomila pelet i puni solju, zagaravio kotao. Pojacavam ventilator ali nista se ne menja, na kraju dana zgure i zelenih naslaga puna solja.
Medjutim, igrom slucaja imam dve solje za pelet, jedna ima 5 malih rupa za sekundarni vazduh kao sto je Boree preporucivao u nekom od ranijih postova i drugu koja ima 13 vecih rupa. Promenim solju i stavim ovu drugu i situacija se drasticno promeni, plamen odlican iako sam smanjio ventilator, zgure skoro da nema, kotao beo a pepela dosta manje nego kod Riza.Pepeo je malo tamniji ali mislim da je to zbog sastava peleta, oseca se po mirisu da ima cetinara.
Iz ovog iskustva (a nemam ga bas mnogo, prva godina grejanja na pelet) izvukao sam sledeci zakljucak: sekundarni vazduh veoma utice na pravilno sagorevanje i pretpostavljam da svaki pelet trazi odredjene korekcije, naravno ako smo "tako u mogucnosti".
Lamburdžini
F05 greska.
Da li je dovoljno da očistim glavu gorionika i kucište ventilatora
Ako je neko imao iskustva neka mi odgovori što pre
Hvala unapred