Sretna Vam nova godina i sreću i zdravlja u kući želim !
Grejanje na pelet
Sretna Nova godina.
Zelim vam svima puno zdravlja, srece i topline u vasim domovina!!!
SRETNA NOVA GODINA svim peletašima i da se dobro ogrejete a malo peleta potrošite
Zelim Vam srecnu, toplu, ekonomski sigurnu i ponajvise zdravu Novu godinu
Mašala
@Mos3y
Iz ličnog iskustva mada mi je prva grejna sezona mogu da ti preporučim kotao. Uz kotao imam četvorokraki mešni ventil i zmajdinovu regulaciju i to sve besprekorno radi. Za mesec decembar potrošeno 605kg ne baš hvaljenog Eko-pelet iz Niša, kotao radio ukupno 277h na P2 u intervalu od 6:30-21h što će biti oko 2,2kg/h. Grejna površina trenutno oko 100-110m2. Kotao čistim na nedelju dana i ponekad ima na krajevima rešetke malo zgure. Ne visim u kotlarnici već samo proverim dali ima peleta. Parametre sam nešto sasvim malo menjao u odnosu na fabričke i to uz konsultacije sa Vasićem.
Sreca Nova i od mene!!!
Moze li neko da mi pomogne oko visoke temp izlaznih gasova. Radi se o Toby12 kotlu. Pre neki dan sam cistio cunkove misleci da je u njima problem. Jesu bili zaprljani, pogotovu horizontalna cev ali to je sada cisto. Kotao u snazi 5 ide preko 240 stepeni !!! Problem je sto malo malo pa napise MAX POTROSNJA i onda smanji snagu (dok se temp gasova ne spusti) i onda opet krene i tako u krug, dok ne spusti na snagu 4. Medjutim to zna da potraje (ovo menjanje snge i max potrosnja) pogotovu dok je kotao hladan. U tabeli se moze videti kakvi su mi parametri a mislim da su u granicama "normale"... Da li je neko imao ovakvih problema ili iskustva sa ovim? Svaka pomoc je dobro dosla.... Hvala
P.S. Inace MAX temp izlaznih gasova je na 230 C. Da li smem ovo da podignem na 250?
Imaš ti vode u kotlu da preuzme tu silnu toplotu? Ili pumpa ne radi normalno,ovo je meni neverovatno.
Bajdvej pitanje za tabelu: može li se napraviti jedno polje npr u proračunu snage jer je tamo horizontalno,da se upiše šta i koliko grejemo i tako to,a?
heh
jbg vidi dali na tvojoj automatici imas izbor za jedinicu temperature ako ti je na faradima to bi bilo ok
Pozdrav svima i srecni praznici.
Pratim forume vec neko vreme i svasta sam pametno procitao( naravno ima i svasta nesto drugo).Elem reso sam da izlozim moj problem pa da vidim ima li pomoci ili idalje moram da se patim.
Imam bosch kotao i bosch gprionik na pelet.Kupi sam ih u setu sa sve sobnog termostata tj daljinskog upravljaca.Prosle godine smo startovali sa grejanjem i ja sam prezadovoljan.Pre nedelju dana sam se suocio sa sledecim problemom pri svakom drugom paljenu piksla se napuni normalno sa peletom i zapali ali kad treba da doda jos malo peleta i krene da jace duva gorionik se ugasi i izbaci a01 gresku ako sam u prisustvu ja ga resetujem i on pocne normalno da radi.Serviseri me smaraju sa onom staro te ovo te ono i to vise nemogu da slusam bey nerviranja .Ono sto me interesuje dali neko zeli da mi kaye koji bih ja parametar mogao da promenim da resim ovaj problem.Unapred zahvalan.
Imaš ti vode u kotlu da preuzme tu silnu toplotu? Ili pumpa ne radi normalno,ovo je meni neverovatno.
Bajdvej pitanje za tabelu: može li se napraviti jedno polje npr u proračunu snage jer je tamo horizontalno,da se upiše šta i koliko grejemo i tako to,a?
Pa otkud znam da li imam dovoljno vode ili ne. Ali opet i da nemam valjda bi to "malo" vode zagrevao jako brzo sto kod mene nije slucaj. Ono sto znam sigurno je da kada je sistem punjen i ispustan vazduh nije pipan onaj ventil dole kod ekspanzione boce. Ne znam da li tu treba da se ispusta ili ne? Drugo ono lonce za automatsko ispustanje vazduha je odvrnuto stalno. Ja sam ga odvrnuo.
Sto se tice tabele posalji mi predlog preko privatne poruke pa cemo se dogovoriti sta i kako. Meni licno je bolje da se to upisuje u prvu tabelu a da onda u proracunu to automatski povlaci. Zelim da izbegnem bilo kakve rucne promene u tabeli za proracun snage. (iz iskustva koje do sada imamo videli smo da svasta moze da zadesi nasu tabelicu )
Zdravo svima,
Skoro da sam procitao sve postove na ovu temu i pokušao da sam donesem neka zakljucke, za optimizaciju rada svog grejnog sistema.
Medutim, vidim da ovde ima dosta dobrih ljudi, koji vladaju materijom i bez pogovora dele svoja iskustva i znanja sa ostalim clanovim, što je za svaku pohvalu.
Zato sam odlucio da ceo svoj "problem" predstavim u jednom postu.
Imam ovaj sistem vec par godina ali do sada nikad nisam grejao celu m2, tada mi je potrošnja bila oko 3t/sezona
Ovih dana na -11C, metodom b (dole u tekstu) za 24h (aktivno grejanje 12-14h) potrošio sam 5x15kg=75kg peleta, što me je zabrinulo .
Oprena: Kotao Bosch 34kw
Gorionik: Ferroli Sun P7
Radijator: termoglave
Objekat: Kuca 3 polusprata, 120m2 (recimo da grejem 100m2), izolacija zidova, tavana, drvena stolarija sa argonom. Racunacemo kao osrednje izolovana.
Pitanja:
1. Šta je nominalna a šta angažovana snaga kotla ? (moj zakljucak je, imam kotao od 34kw (nominalan) a "vozim" ga na 20kw (angažovana))
2. ako sam za 1.pitanje u pravu, kolika je potrebna angažovana snaga kotla za moj objekat ?
3. Da li je u redu smanjivati angažovanu snagu kotla ( s obzirom da koliko sam mogao da vidim, ljudi sa 30kw greju skoro duplo vecu kvadraturu).
4. Na koju snagu trebam da podesim gorionik za moje potrebe: (trenutno je na 5)
parametar u02: 1 - 14kw
2 - 20kw
3 - 25kw
4 - 30kw
5 - 34kw
5. Interval doziranja peleta? prilikog gašenja kotla, poslednja doza gori još najmanje 15sek ? Koji je parametar t0X za podešavanje intervala doziranja?
6. Najbolji/najefikasniji metod rada sistema.
a) više puta u toku dana grejati sistem od "0" (na svakih par sati se aktivira sistem i greje ceo sistem od "0")
b) konstantno održavanje sistema (60-80C) i pustiti termoglave da odrade svoj deo posla ? ( u ovom slucaju mi sistem radi oko 10min a do sledeceg paljenja prode oko 14min)
7. 4kraki mešoviti ventil, da li je neophodan zbog efikasnosti ili samo "cuvanje kotla" povratni vod >62C ?
8. Klapna na prikljucku za dimnjak, od 4 položaja, 0(zatvoreno) 1 - 2 - 3 - 4(skroz otvoreno), meni stoji na 1. (nema vracanja dima). Da li tu treba nešto menjati ?
9. Da li sam nešto propustio, treba li trebam o još nečemu da povedem računa ?
Hvala unapred !
Kolka t ide u radijatore tj na koliko Vam stoji t vode u kotlu?
Ako je ovo pitanje za mene. Temperatura vode u kotlu ide do 80C (kotao se automatski gasi) , u "b" modu grejanja, temp vode u kotlu ide u intervalu od nešto ispod 60C pa ponovo do 80C
Ajde onda ovako: jel imate ugrađen četvorokraki?
Ajde onda ovako: jel imate ugrađen četvorokraki?
Nemam 4kraki ventil.
To je bilo moje pitanje, da li on utiče na efikasnost ili samo služi za zaštitu kotla ?
@sladjan
Sve blagodeti 4k ventila mozete pronaci u prikacenom fajlu. Obavezno ga ugradite i to sto prije. Procitajte pazljivo text i samo ce Vam se kazati.
@sladjan
Evo i texta
Hvala na savetima i info. Sigurno ću investirati u 4kraki mešni ventil ali po završetku sezone. Čini mi se da sam u ovoj temi video da postoji i automatizovani mešni ventil, može li neki savet koji da odaberem, kao i koja je njegova cena ?
Jer ako sam dobro razumeo, Položaj, tj. otvaranje mešnog ventila bi morao da se podešava ručno. Prvo položaj za brzo zagrevanje kotla a nakon toga ručno prebacivanje na položaj za radnu temperatutu ?
Da li možete da se pozabavite i sa mojim ostalim pitanjima ? Kao što sam u tekstu procitao, o 4krakom mešnom ventilu, za 200m2 na -15C "treba" 25kw. Ja sad grejem 100m2 sa 34kw ?!
Hvala
Срећан вам свима Бадњи дан и да Божић проведете у здрављу и весељу са својом породицом. Нек вам ова 2016. донесе само здравља и радости.... и пуно топлине, прво око срца а онда и у дому.....
Ових празничних дана смо у режиму рада снага 3 (од 5), вода 50 степени, пумпа се укључује на 42 а искључује на 40, диктирана температура куће је 24 степена, пумпа ради у овом режиму скоро цео дан (програмирано од 5:30 до 22:30 да ради) и постижемо минималну температуру од 21 степен када су сви прозори отворени (барем једно дневно луфтирање) пола сата до максималних 24 увече. Потрошња пелета нешто више од два џака за целодневни циклус. Ја сам задовољан.... пепела пола фиоке, за сада смо од почетка грејне сезоне потрошили 1 тону и 100 кг, од тога пепела два џака од пелета укупно. Али ту нисмо прелазили потрошњу од 1,5 џака дневно, а било је режима и када је џак истерао 2 дана.... тек почињемо право трошење, мада ако ово издржи до средине фебруара (имам још тону) ја ћу опет бити задовољан.
Поздрав свима и још једном срећан Бадњи дан и Христос се роди!
E pa drugari... Poludecu...Idemo redom:
Setup:
1. Kuca cca 250 kvm zidana blokom i fasadnom ciglom sa 2 cm vazdusne barijere izmedju. Stolarija drvena Slovenijales generalno zrela da se predihtuje. Radijatori gusani sa obicnim ventilima. Sve to napravljeno pre 30+ godina.
2. Kotao Termomont (ne znam oznaku i snagu) za tri vrste goriva. Klasicno lozenje, odozgo grejaci za struju, sa leve strane mesto za montiranje gorionika za naftu koji ima svoju mini komoru u samom kotlu. Sobni termostat, neki, donet iz Nemacke pre tih 30+ godina. Odzak fi "bem li ga", radjen od elemenata za odzak, visok podrum-prizemlje-prvi sprat- potkrovlje-i koliko je izasao iznad krova.
U Novembru 2014 montiran Ferolli P7 tako sto su razbusena donja vrata na kotlu, plamen bije tik iznad donjih cevi u samom kotlu. S'obzirom da je sam gorionik bio pozamasna investicija, kupovao sam pelet raznih proizvodjaca gde i kad sam stigao. Ukupno je potroseno oko 7t. Sad da me ubijes, ne secam se vrednosti koje sam imao na kotlu, znam samo da smo se lepo ogrejali. Letos kupio 8t od jednog proizvodjaca (Sparrow - 70% bukva,30% camovina), lepo gori, nema cvrste sljake na pepeljari... Potrosnja do pre neki dan 5 dzakova/dan, ciscenje kotla jednom nedeljno, pepela za jedan dzak od peleta.
I sve je to bilo super dok ova zima nije postala prava "zima".E onda je pocela da duva kosava, pada sneg i temperatura je ozbiljno otisla ispod nule... Hladno.Sobni termostat koji stoji delic milimetra iznad 20 stepeni pomerio na pola puta izmedju 20 i 25 stepeni, ko velim da poteram kotao...Hladno.Gorionik radi non-stop i pokazuje na displeju 45 stepeni, povratna 40 stepeni. Hladno. Sobni termostat dignem na 25 stepeni. Hladno.Povecam snagu gorionika na 4, pokazuje na displeju 45 stepeni, povratna 40 stepeni. Povecam snagu gorionika na 5, pokazuje na displeju 45 stepeni, povratna 40 stepeni. Pelet ide k'o da tera podmornicu. Prvo mi palo na pamet da su ovi sto prave pelet najobicnije lopine, hoce da uzmu pare za neko-sranje-sto-prave-od-ko-zna-cega... Odem danas i kupim 5 dzakova Point-a, ispraznim sarzer od ovog "vrapca", sipam Point, sednem pored kotla i cekam da temperatura ode preko tih famoznih 45 stepeni pa da nazovem proizvodjaca i da krenem po maticnoj knizi rodjenih da mu prozivam familiju. Krk... I dalje isto. U jednom trenutku sam pomislio da skinem gorionik, napunim pec sa peletom i podlozim. Bas da vidim dal' bi eksplodirao kotao...Onda se setih samsvojihmajstora ali stvarno ne mogu da procitam svih 113 strana ove teme pa rekoh da izlozim svoj problem. Jos kad sam video da se pominju neke "sumanute" temperature na kotlu od "cak" 60+ stepeni, a slusam pelet kako cangrlja 10 metara od mene, nije mi bilo dobro.
Salu na stranu (mada je vise sarkazam), problem negde postoji ali ja ne vidim logiku samog problema da bi ga resio. S'obzirom da sam zadnjih 17 godina jedini operater kotla (citaj: Pera lozac), nisu mi nepoznati problemi sa ugljem i drvima ali ovo NE ZNAM.
Trenutna podesavanja gorionika:
u01 70
u02 4
u03 00
klapna na izlazu dima iz kotla na polozaju 1. zub od potpuno zatvorenog.
Unapred hvala na savetima...
A Vi kako stojite sa četvorokrakim mešnim ventilom? Predpostavljam da nemate,ako je tako onda pročitajte prilog u prvom postu sa ove strane, i naravno ugradite ga što pre, ako ga nemate...
Mesni ventil nemam, izgleda da je to "ono" sto fali mom kotlu.
Nocas sam, nakon postavljanja predhodnog posta, dosao na ideju da nesto eksperimentisem. Naime, s'obzirom da gorionik ima sopstvenu kontrolu iskljucivanja na zadatu temperaturu, iskljucio sam pumpu i pustio cirkulaciju na prirodan pad. Desilo se cudo... Temperatura vode u kotlu je za nepunih dvadesetak minuta postigla zadatih 70 stepeni i gorionik se sam iskljucio. Ponovo sam ukljucio pumpu i temperatura vode se svukla na 40 stepeni za manje od minut. Pumpa inace radi na prvoj brzini. Ostavio sam celu noc da radi bez pumpe i jutros su radijatori topli da ne moze ruka da se drzi na njima duze od 15 sekundi. Sreca,sreca,radost... U ovom trenutku na displeju je 66 stepeni, povratna oko 32.
Predpostavljam da bi mesni ventil sopstvenom regulacijom kontrolisao odnos kolicine vode koju vrti pumpa i kolicine vode koja ide u kotao na dogrevanje?
Tako, Vama je tako pumpa prigušila protok i kotao se mogao zagrejati a ono malo vruće vode je cirkulisalo polako, ugrađujte što pre četvorokraki.
@Acika011
Pa zasto druze ako je toliko kriticno ne stavis nalegajuci termostat koji upravlja pumpom dok nestavis cetvorokraki ventil,taj termostat kosta oko 10,15 evra pa kad dodje prolece uradi sve po ps-u.......
pažljivo čitam forume o grejanju pa tako i ovaj o peletu mada se ne grejem na njega, zainteresovali su me ovi zadnji postovi acike i boree-a, koje sam, moram priznati, pročitao više puta i nisam uspeo da shvatim kako to brzina pumpe utiče tako pozitivno na temperaturu vode. ubijte me ali ne mogu da skontam kako je toplije ako pumpa vrti sporije ili ne vrti uopšte. zar nije onda protok kroz radijatore manji pa je gornja polovina radijatora vruća a donja hladna? logično mi je da je uložena energija predata radijatorima u oba slučaja ista a da je možda samo subjetivni osećaj drugačiji jer je sad gornja polovina radijatora vruća. ako bi mogli meni, kao laiku, da objasnite da li se smanjenjem brzine dobija i toplija soba sa istim loženjem bio bih vam zahvalan, ili makar da mi ukažete na neki link gde bih to mogao da išćitam. nisam cinik i ništa ironično mi nije palo na pamet, pitanje je iskreno.
srećni praznici.
To je samo slučajno tako , zato što ima par etaža i veliku količinu vode koju ne može da zagreje adekvatno bez mesnog, zato kad ugasi pumpu ona koči prirodnu cirkulaciju i kotao stigne da se zagreje i onda već toplija voda ide u radijatore, generalno pumpa treba da radi na što manjoj brzini, zato i prave one pametne pumpe.
labla, prva greška je što ti je zazor između spirale i cijevi mali. Ako pogledaš donji dio gdje pelet ulazi u spiralu pri okretanju, svaka spirala pri ulazu u cijev pravi sistem makaza i tu neminovno kida pelet. Na fi 70 cijev, ide spirala 50 mm pa još ako je od flaha 3 i više milimetara nema potrebe za centralnu cijev.
http://www.olx.ba/artikal/5562745/spirale-za-puzne-transportere-puznica-...
Dobar motor od brisača preko glave od velike brusilice (1:4), na motor 9v- sigurno odrađuje posao