Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Poslednja poruka
gile960
gile960's picture
Registrovan dana: 05/03/2014
hvala, bore, dosad me taj deo nije interesovao, moram priznati, ali sad ću potražiti tekstove o pametnim pumpama. ja imam wilo-vu četvorobrzinsku pumpu, na +10 radi u prvoj, na +5 u drugoj a kad temp ode u bilo kakav minus ide u četvrtu i više je ne diram cele zime. verovatno moja greška, kažem da na to nisam obraćao pažnju, dovoljno mi je 23° u sobi i mislio sam da tu temperaturu brže postižem većom brzinom pumpe. grejem kuću sa potkrovljem osnovice 10,5x8,5 metara, sve korisna površina.

alek.petro
alek.petro's picture
Registrovan dana: 11/04/2012
gile

upravu si-protok puta razlika temperatura odlaza i povrata ti je snaga toplotnog izvora- ali-ako povecas snagu preko snage nastelovanog plamena vreme postizanja odgovarajuce temperature se povecava-vecina na forumu zastupa da se ide sa manjom snagom plamena i manjim kotlom zato sto je pelet predvidjen za 24h-no grejanje i tu to ima efekta -ali nemozes ocekivati na -10c ti startujes grejanje i da ti sve bude u rezimu za sat dva -ja sam ipak pristalica kvadratura ta malo veca snaga kotla i odgovarajuci plamen za tu snagu mozda je nesto neznatno veca potrosnja u odnosu na takva stelovanja ali bar i kad startujes grejanje na minusima ulazis u rezim do sat vremena

Acika011
Acika011's picture
Registrovan dana: 27/10/2015
Zeljko011 wrote:
@Acika011

Pa zasto druze ako je toliko kriticno ne stavis nalegajuci termostat koji upravlja pumpom dok nestavis cetvorokraki ventil,taj termostat kosta oko 10,15 evra pa kad dodje prolece uradi sve po ps-u.......

http://www.grejanje-expont.rs/nalegajuci-termostat.html

Hvala na savetu. Nisam ni znao da ovo sokocalo postoji... Predpostavljam da je to kontra-termostat. Ukljucuje kada je temperatura preko zadate vrednosti a iskljucuje kada je ispod? Svakako dok traje zima nema sanse da ubacujem mesni ventil jer mi je kotao tako postavljen da ne vidim koji majstor bi mogao da se zavuce u prostor od pola metra oko kotla i da nesto valjano uradi...

Acika011
Acika011's picture
@gile960

Druze, nisi naveo cime se grejes. Dok sam se grejao na drva i ugalj, nije mi padalo na pamet da iskljucujem pumpu jer bi bio u velikoj opasnosti od kljucanja vode u kotlu... U slucaju nestanka struje, trcao bih u kotlarnicu da otvorim bajpas ventil koji omogucava prirodan pad vode. Desavalo se da temperatura na kotlu dodje do 90+ stepeni jer je struja,nekako, nestajala bas nakon punjenja peci... Zato sam i naveo opciju koju ima gorionik na pelet a to je gasenje kada postigne zadatu temperaturu.
O pumpi koja gura vodu mozes da razmisljas kao o ventilatoru. Sto brze vrti-brze hladi.
Ako sam zeleo sto pre da zagrejem kucu, regulator promaje u maksimum, pumpa u maksimalnu brzinu. Kada povratna temperatura maltene stigne izlaznu, vracao bih pumpu na prvu brzinu a regulator promaje na vec zeljenu vrednost.

gile960
gile960's picture
@Acika011

grejem se ovim

http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...

nemam mešni venti, na spoljnoj temp oko nule držim vodu između 46 i 52° (regulisano bojlerskim termostatom, uključuje i isključuje gorionik), unutra 23°, kad je bilo neki dan -8, temperatura u kotlu je išla do 58° za istu sobnu temperaturu. u potkrovlju je toplije čak za 3° i ide i do 26 ali je to i logično jer toplota prolazi kroz ploču a radijatori predimenzionisani, peć je feroterm od 53kW, sve u svemu instalisana snaga radijatora je oko 32kW (90/70° naravno) ukupno, da bih mogao da se ugrejem nižom temperaturom vode. čim udari prvi minus gorionik više ne gasim osim da bih očistio jednom mesečno, noću spustim temperaturu na 35-40° i to bi bilo to, dosipam energiju i iznosim pepeo.

Acika011
Acika011's picture
gile960 wrote:
@Acika011

grejem se ovim

http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...

nemam mešni venti, na spoljnoj temp oko nule držim vodu između 46 i 52° (regulisano bojlerskim termostatom, uključuje i isključuje gorionik), unutra 23°, kad je bilo neki dan -8, temperatura u kotlu je išla do 58° za istu sobnu temperaturu. u potkrovlju je toplije čak za 3° i ide i do 26 ali je to i logično jer toplota prolazi kroz ploču a radijatori predimenzionisani, peć je feroterm od 53kW, sve u svemu instalisana snaga radijatora je oko 32kW (90/70° naravno) ukupno, da bih mogao da se ugrejem nižom temperaturom vode. čim udari prvi minus gorionik više ne gasim osim da bih očistio jednom mesečno, noću spustim temperaturu na 35-40° i to bi bilo to, dosipam energiju i iznosim pepeo.

Druze, cestitam ti na domisljatosti i realizaciji! Meni je srce puno kada od nicega napravim nesto.

S'obzirom da smo se dohvatili teme vezane za vodenu pumpu, poigraj se malo sa brzinama pa podeli iskustvo.

sladjanvasic
sladjanvasic's picture
Registrovan dana: 05/01/2016
Za grejanje 120m2, koja je preporučljiva snaga kotla/gorionika? Imam kotao 34kw i gorionik koji radi na 34kw. Da li je potrebno smanjiti jačinu gorionika na optimalnu jačinu za ovu kvadraqturu, radi uštede ?
Hvala

boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Ako Vam je izolacija i stolarija ok onda bi verovatno i pola od navedenog bilo dovoljno.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

zmajdin
zmajdin's picture
Registrovan dana: 12/01/2012
Trećina!

Sve naopako
Sve naopako's picture
Registrovan dana: 28/10/2014
Potpisujem gornji post. Imam primer sa 21kW na tu kvadraturu i muka je ustelovati kotao. 12kW puna kapa. Naravno, ako postoji bar prosecna izolacija.

sladjanvasic
sladjanvasic's picture
Registrovan dana: 05/01/2016
zmajdin wrote:
Trećina!

Da, kuća ima podnu, zidnu izolaciju stirop. 8cm, tavansku izolaciju stirod. 5cm, vrlo dobru drvenu stolariju sa argonm ... Računam osrednje izolovana. Ono što sam možda u prethodnom postu propustio, da je reč od 3 polusprata.
S obzirom na gorionik Ferroli SunP7, da li je onda dovoljno da ga stavim snagu gorionika na 2 - 20kw ? Ne znam da li ste ispratili moje prethodne postove, kotao mi je snage 34kw i gorionik je na snazi 5-34kw.

Da li ću smanjenjem snage na gorioniku napraviti i uštedu u potrošnji peleta ?

Hvala

gile960
gile960's picture
Acika011 wrote:

Druze, cestitam ti na domisljatosti i realizaciji! Meni je srce puno kada od nicega napravim nesto.
S'obzirom da smo se dohvatili teme vezane za vodenu pumpu, poigraj se malo sa brzinama pa podeli iskustvo.

poslao sam ti poruku da ne trujemo temu o peletu, ipak je moj način grejanja malo drugačiji i ne baš popularan koliko pelet.

zmajdin
zmajdin's picture
sladjanvasic

Slobodno možete da stavite i na "1" pa će i to da bude mnogo.

sasa.le
sasa.le's picture
Registrovan dana: 08/01/2016
Dobar dan svim forumasima i kolegama po grejanju. Evo rekoh da se i ja pridruzim ekipi koja pokusava da resi sve nejasnoce u vezi sa grejanjem na pelet. Uskoro saljem fotografije i komentare u vezi pelet sistema koji imam. Svim korisnicima foruma zelim SRECAN BOZIC.

StmNiš
StmNiš's picture
Pozdrav,
pitanje je sledeće,
trenutno koristim megal bujanovac kotao MVS od oko 35kw, sa njim grejem kuću od oko 210m2 koja je dobro izolovana (debljina zidovao ok 60cm). Zbog veoma lošeg iskustva sa pomenutim kotlom, rešio sam da kupim drugi kotao i pređem na pelet. Inače greju se tri etaže po 70m2.
Pa bih Vas molio za preporuku nekog kotla na pelet ili kombinovani koji se je dobro pokazao kako po kvalitetu grejanja i potrošnji peleta.

ironmaiden
ironmaiden's picture
Registrovan dana: 25/09/2014
@stmnis
Sa malo vecom kvadraturom od Vase koristim toby 30kw, koji mi se i pored osrednje izolacije pokazao malo prejak. Vi bi ste taman prosli sa 20 kw, a preporuka je ili toby 20 ili termoflux pelling koji je 25kw.

Toby 30kw, 220 m2, 4k mix ventil sa regulacijom, kotlovska+radijatorska pumpa

boree
boree's picture
Ajde i tu da se upišem ,uradio sam mali update sistema, skinuo sam prst prašine sa pumpe i ugradio sam napokon pumpu u kotlovski krug, prva reakcija je bila blago razočarenje jer se skoro pa i nije promenilo stanje sa temperaturama. E onda sam u cilju izbacivanja vazduha iz kotla i sistema prebacio sa brzine 1 na brzinu 3 i počelo je da odrađuje posao , kako da izbacuje vazduh tako i da izjednačuje temperaturu u kotlovskom krugu. Znači ta pumpa bi trebalo da radi brže od one u radijatorskom krugu , bar po ovome , još se i mešni malo pritvorio, npr ako je do sad bio na 5 sad je na max 4 , no još ću sutra videti kad detaljno odvazduširam sistem.
Novo stanje tj promene su sledeće:
pre ugradnje :
t kotla 75˚ pre mešnog 65˚ u sistem ide 45˚ vraća se 43,5˚ a u kotao ulazi oko 43˚ mešni na oko 5
posle ugradnje:
t kotla 75˚ pre mešnog 69˚ u sistem ide 45˚ vraća se 43,5˚a u kotao ulazi 66˚ mešni na manje od 4
ja prezadovoljan , nema 25˚razlike u polazu i povratu u kotao tj ne podhlađuje se, ušao u modulaciju a napolju hladno...

ironmaiden
ironmaiden's picture
Boree,
Pretpostavljam da si kotlovsku sondu sa trmrglt-a prebacio na povrat? Kako se onda ponasao regulator i ima li kod zagrijavanja kotla pozitivnih pomaka?

boree
boree's picture
hmmm.. pa i nisam, ostavio sam sve kako je i bilo tj sondu sa radijatorskog kruga sam udaljio od mešnog za jedno 60cm jer sam primetio da se sonda zagreva a mešni još zatvoren , pumpom u kotlovskom krugu upravlja kotao a u radijatorskom krugu trmrglt. Tek sam je ugradio tako da ću još videti kako se ponaša.

Mladen SamSvojM...
Mladen SamSvojMajstor's picture
Registrovan dana: 14/05/2015
Bore, drago mi je da sam bio u pravu, sada to ima da radi extra!. Upravu si kada kazes da pumpa u kotlovskom treba da radi malo brze od one u radijatorskom, ali ne i prebrzo. Videces da, kada se sistem stabilizuje, razlika izmedju potisa i povrata u kotao nece biti veca od 5-6 stepeni. Probaj sondu od TrmRglt da stavis na povrat u kotao i namestis da pumpu i mesni pali i otvara na 60, pa ces primetiti da se kotao ravnomernije zagreva i cim bude 60 na povratu, vec ce da bude 67-68 u kotlu. I tako dok se ne postigne radijatorska T. Kada se postigne zadata radijatorska, onda ce i t u kotlu sa 68-69-70 da se penje.

Grejanje SamSvojMajstor

Mladen SamSvojM...
Mladen SamSvojMajstor's picture
Registrovan dana: 14/05/2015
Ljudi, molim vas, pa ja vam sigurno nebih davao neproverene informacije i nebih lupetao nesto u sta nisam siguran da radi kako treba. Evo Bore ce vam sutra posvedociti da mu je sistem znatno bolji. Ovo je 100% tako i molim vas nemojte pretpostavljati ako niste probali. Ja sam prvo pretpostavio, pa sam zatim i probao i video ogromnu razliku. Bitno je samo da se pumpa u kotlovskom krugu pali sto ranije kako bi kotao stigao da promesa vodu. Veliki problem je kod Centrometala, jer njemu kotao pali pumpu na 60*C, pa voda ne stigne da se promesa u kotlu. Onda treba ostaviti da kotlovska pumpa radi konstantno ili ugraditi diferencijalni termostat(moze i od bojlera, pa da se pumpa pali na 30-ak stepeni. Jedan clan je probao da senzor od TrmRglt stavi na povrat, ali nije bilo dobro jer mu se kotlovska pumpa palila na 60*C, pa se desilo upravo to da se voda u kotlu nije promesala na vreme. Ko stavi pumpu u kotlovski krug,samo ce poboljsati sistem, ne samo sto ce bolje zastititi kotao, vec ce i sistem da radi bez oscilacija.

Grejanje SamSvojMajstor

StmNiš
StmNiš's picture
*

StmNiš
StmNiš's picture
@ironmaiden
Kolika je potrošnja peleta kod Vas na mesečnom nivou sa Toby 30kw, čisto informativno, i koji pelet se preporučuje za njega ?
Jer na tržištu ima raznih proizvođača i svi kažu kako je njihov pelet bolji od drugih.

ironmaiden
ironmaiden's picture
Potrosnja varira zavisno od spoljne temperature, ali neki prosjek trenutno je od 2 do 3 vrece na dan ili od 2 do 2.5 kg/h. Sto se tice peleta kvalitet je vrlo upitan i tu treba imati i srece. Ja koristim pelet od bukve, ali sa korom, pa ima dosta sljake koja trazi svakodnevno ciscenje resetke. Onog bez kore mi necemo bojim se brzo gledati, a do tada nam ostaje da se snalazimo.

grnmilosevic
grnmilosevic's picture
Registrovan dana: 28/10/2014
Pozdrav ljudi,posto planiram da ugradim elektroniku na postojeci mesni ventil marke LK Armatur 5/4,interesuje me sta odgovara za njega i gde da se kupi.Jos jedno pitanje.Zasta sluzi zmajdinov Tmrg?vidim da dosta pricate o njemu.

boree
boree's picture
mislim da je nedavno zmajdin pisao da na lk armatur mora njegov pogon a trmrglt može da upravlja njime , nešto oko dimenzije osovine je u pitanju.
a ulogu trmrglt možete pročitati na :

http://www.grnplt.rs/balkan-specijal/

zmajdin
zmajdin's picture
Za "Firšt" treba njegov pogon, a na LK mogu svi drugi.

StmNiš
StmNiš's picture
S`obzirom da ložim od 8 do 22h svakog dana a uzimajuću i obzir da će biti slabiji kotao i da je malo jača izolacija na kući, moguća potrošnja bi možda bila oko 2 džaka peleta na dan ?
A mislima da sam našao pelet bukov bez kore od proizvođača ovde u Nišu, pa bi onda potrošnja bila i nešto niža od predviđene. Jer trenutno na postojećem kotlu izlazna temperatura vode je oko 55 stepeni i dobijam temperaturu od 24 stepena u stanu, što mi odgovara...

zmajdin
zmajdin's picture
Kotlovska temperatura 55 stepeni!?

richiemsch
richiemsch's picture
Registrovan dana: 23/08/2015
StmNiš wrote:
S`obzirom da ložim od 8 do 22h svakog dana a uzimajuću i obzir da će biti slabiji kotao i da je malo jača izolacija na kući, moguća potrošnja bi možda bila oko 2 džaka peleta na dan ?
A mislima da sam našao pelet bukov bez kore od proizvođača ovde u Nišu, pa bi onda potrošnja bila i nešto niža od predviđene. Jer trenutno na postojećem kotlu izlazna temperatura vode je oko 55 stepeni i dobijam temperaturu od 24 stepena u stanu, što mi odgovara...

Која му је цена? Може ли адреса од тог буковог пелета без коре ако није тајна?

Није ли превише тих 55 на +5 напољу?