@grnmilosevic : jesi ti siguran da su ti to parametri ? ima par anomalija , ajde proveri pa da vidimo šta se tu dešava
Grejanje na pelet
Sad proverio sve je tacno
@grnmilosevic
Vidim da su vam parametri isti kao kod mene. Kod mene puz isporuci 230g peleta koji koristim i zato imate vecu potrosnju. Probajte malo produziti pauze vodeci racuna o potrebama za toplotom.
Trenutno sam na poslu.Probacu sutra kada budem kod kuce pa ce da vidimoMoguce i da laze ona vagica sto sam merio,ali tri puta merio i isto pokazuje.
P9 je 0 ? To je vreme dodavanja peleta dok radi grejač, uvek Vam upali iz prve? Ovo pitam i zbog p2 u drugom meniju koji toplo preporučujem da bude 1 a ne 3 pokušaja paljenja. I p8 kako može biti 9 ? Zar nije 5?
Pa vidis kod mene nema ta stavka(Preload feed sec).Moj kotao je iz 2013.mislim.A pali se iz prve.Ispravio p8 (2) je.
Jel ko moj sa slike sa takvim displejom? Onda nam je max 4 u tom polju, i meni pali iz prve al imamo sreće jer je grejač još vruć kad se to odradi.
Zeleni "tač skrin" je al se slabo vidi na slici
Da takav je sa tuch displejom isti.A ispravio p8(2) je pogresio sam u pisanju
Pozdrav svim "peletircima". Nisam ništa našao o ovom kotlu odnosno gorioniku na forumu. Koristi li ga ko i kako je zadovoljan?
Ja ga koristim prvi put ove zime i voleo bi da s nekim ko ga takodje koristi podelim iskustva
Jačina je 20kW a grejem oko 120 m2 (dva sprata). Temperatura u kući je od 23-23,5 stepeni. Naravno ugradjen je mešni ventil i termoglave na radijatorima. Izolacija je solidna - 8cm stiropor i pvc stolarija. E sad potrošnja - troši od 1.7 do oko 3 kg peleta na sat zavisno od spoljne temperature ( +5 do +10 donja granica i -5 do -10 gornja granica)
Gorane ja bi još jednom proverio proračun potrebne energije za grejanje.
http://termometal.hr/izracun-snage-radijatora/
Na ovom sajtu se to može proveriti i dobije se u potrebna snaga u KW.
Kada proverite koliki kotao vam treba onda krenete u izbor kotla.
Da ja biram moj izbor bi bio Kepo MC20 ili ako mora veći onda AC25 .
Pozdrav svima.Od ove sezone sam i ja poceo da se grejem na pelet.Ubacio sam gorionik "Burnit pell 25Kw"u kotao "tam stadler 25Kw"Prvi utisak mi je ocaravajuci,Najzad sam se oslobodio uglja,pepela prasine smrada i lozenja.Interesuju me neka vasa iskustva/ako ih imate/sa ovim gorionikom.Za sada radi ok.ali mislim da mi je potrosnja malo veca,ili sam ja nerealan u proceni.Do sada sam trosio kvalitetan ugalj/ruski .resavu,banovici/oko 5T za sezonu.Mislim da cu peleta trositi vise od uglja.Poceo sam da grejem 06.10.2015./prelazna sezona/i do danas sam potrosio oko 3T peleta.Grejem oko 100Kv stana,a instalacija mi ide po podrumu i garazi,gde su mi cevi delimicno izolovane./U garazi su izolovane.i u prostoriji gde drzim pelet,dok mi u radionici i perionici vesa nisu izolovane/tu susim ves zimi/Evo i fotke kako to izgleda.
Serviser mi je montirao i tada nastelovao i od tada radi.Mogu da udjem u servisni mod gde su svi paramerti,i primetio sam da se razlikuju od ovih sto sam na ovom Forumu procitao.Interesuju me komentari" majstora" koje sem ovde upoznao.Pozdrav.
Ljudi moze pomoc?
Imam u planu da predjem na pelet,posto sam jako lose prosao sa "majstorima" koji su mi ugradjivali centralno,stavili mi pec viadrus 22s od 30kw na 96m3,i vec tri godine muke mucim.Kad nalozim kako treba u kuci mi je pakao 25-26 stepeni.
E sad me zanima koja pec i koje jacine bi mi bila potrebna za moju kvadraturu,imam uradjenu izolaciju i pvc prozore.Pa bih zamolio nekog ko ima slicnu kvadraturu da mi prenese utiske,kolika je potrosnja,koja pec,koje snage itd...
Hvala unapred
Ugradi akumulator toplote i '" izvadi kestenje iz vatre"" pa peckom sa vecom snagom zagrej vodu pa po potrebi , kada se vatra ugasi , grej kucu.Ili kupi novu pec na pelet max.snage 10 - 12 kw.Ovo drugo je duplo skuplje , otprilike.Ili gorionik na pelet na postojecu pec u kombinaciji sa akumulatorom .
Al njemu treba i gorionik što onda izađe na isto,s tim da opet ima velik kotao i potencijalne gubitke, ako se odlučite kupite neki integrisani kao što kolega reče oko 12kw,npr kamin mbs12 sa više održavanja ili toby12 kotao sa većim rezervoarom za pelet tj većom autonomijom rada.
Znaci sa toby 12 ja bih mogao da grejem 96m2.
Ne bi da se opet zeznem,ako me razumete
Koliko kosta toby 12 i jel neko mozda zna koja je otprilike potrosnja,onako odokativno.
Ako je nesto mimo pravila foruma molim da mi pustite pp,hvala
Ubedljivo najbolje resenje je akumulator toplote, pa makar se i dalje grejali na drva! A najbolje je akumulator i gorionik na taj viadrus. Izadje isto kao da kupite neki integrisani kotao na pelet, npr Toby 12, ali sve je smesno u poredjenju sa grejanjem preko akumulatora toplote. Bio sam kod jednog poznanika koji ga poseduje i jednostavno samo mi je potvrdio ono sto pretpostavljam, a to je da mu se gorionik upali jednom u 10-12 sati i radi manje od sat vremena da dopuni akumulator od 1000 l sa 50 na 80 stepeni. Kotao je Centrometal CKP 35 i gorionik CPPL 35, a kuca 150m2 kao moja, bez izolacije, samo sto ima solidne PVC prozore. Da nemate kotao, onda bi najracionalnije resenje bio Toby 12. Ali posto imate kotao koji ce da traje 100 godina i koji voli da radi na velikim temperaturama na maksimalnoj snazi, steta da ne ugradite akumulator i pratecu automatiku i gorionik za iste novce koliko kosta Toby 12, pa da vidite sta je lepota, a i potrosnja.
Hvala vam na savetima.
Ma da vidim ja da cu jos dugo vremena odlucivati sta cu i kako cu.
Hvala jos jednom,zivi bili.
@djura800 ovo sto su vam preporucili zavisi i od prostora kojim raspolazete... ja sam prodao kotao na drva i kupio integrisani na pelet, jer bi mi kotao, rezervoar za peler, gorionik, pa onda i akumulator toplote, zauzeli previse mesta u garazi (mesta koje nemam)... Toby 12 je sigurno sasvim dovoljan za vasu kvadraturu i ne uzimajte jace kotlove "za svaki slucaj". Sto se potrosnje tice, tvrdim da na tu kvadraturu ne mozete da potrosite vise od 3 tone (i to je da ostane) po sezoni, osim ako niste na nekoj planini i ako imate makar prosecnu izolaciju (bitno je da i ploca bude izolovana, jer u tu veliku gubici). Pozdrav,
Sad tek vidim sta je Mladen napisao.
Stvarno se slabo razumem u sve ovo pa da mi ne zamerite,ali da li bi ja mogao da kontrolisem koliku temperaturu cu da pustam prema radijatorima,nadam se da me razumes.
Tj da li cu moci da kontrolisem temperaturu.Jel ja kad namestim da mi je temperatura u kotlu 60° ja na povratnom imam 50-55° a u kuci pakao.
Za to služe motorni pogoni mešnog sa regulacijom temperature, npr trmrglt set...
Sto varijanti i sto resenja
I aj sad ti boze znaj sta uraditi
U svakom slucaju hvala vam svima
Tako nekako, razmislite , dobro razmislite i pitajte slobodno , zato smo tu .
Znači jedna varijanta je na postojeći kotao ugraditi gorionik cca750e i rezervoar od oko 1000L cca 700e i mešni ventili cca 100e (treba Vam 2) , upravljanje mešnim cca(tj minimum) 150e ,plus koječega još, ventili,pumpa...sve zajedno cca 1800e, recimo
Druga varijanta je da eventualno prodate ovaj kotao za pa koliko 300-400-500 ne znam, i kupite kotao npr toby 12 set za cca 1450e plus četvorokraki mešni cca 35e i opet upravljanje (tu nije nužno potrebno al dobro dođe) minimum 150e i još malo koječega...sve zajedno cca 1300e,recimo
To je finansijski , sad oko pozitivnih i negativnih strana sistema ponaosob ne treba trošiti reči , ostalo na Vama .
Sve u svemu kad se setim sta mi covek napravi od grejanja dodje mi da vristim.
Sad jos na sve ono sto sam dao moram da puknem jos oko 1500 eur zbog necijeg nemara,neznanja ili ko zna cega.
Zato vas MOLIM da se dobro raspitate sta i kako,da ne dodjete u moju situaciju,pare ce vam se nekako vratiti ali zivci i to sto ste se nervirali to nece nikad.
Sem te peci toby 12,koju biste jos pec preporucili za grejanje 100m2
Kepo mc15 ,thermoflux interio 14 ,
a sta mislite dali djura800 moze da prodje sa tri tone za sezonu , sa kotlom kepo mc 15 ili toby 12 , kolikosam procito karakteristike oni trose minimum 1.6 kg na sat
ovo pitam jer i mene interesuje za kvadraturu od 100 m2
što bi uštrojio? inače ne može , to se lepo može korigovati vremenima doziranja
vid ovo...druga slika je moj kotao pre "lizanja"
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®