Kamin?
U cemu je razlika izmedju te peci t.j kamina i kotla, kakva je montaza???
Da li moze da greje neprekidno, recimo 12h?
Kamin?
U cemu je razlika izmedju te peci t.j kamina i kotla, kakva je montaza???
Da li moze da greje neprekidno, recimo 12h?
Kamini su za unutra, i odaju prostoriji deo toplote npr14+4 za mbs18kw,dok su kotlovi bolje izolovani i ne odaju tj jedva da odaju toplotu okolini te su stoga zgodni za kotlarnice ili prostorije gde nije potrebno grejanje. Kamini imaju staklena vrata i možete uživati u vatrici i mogu da rade koliko hoćete,bar dok ima peleta u rezervoaru tj ne napuni se pepeljara.
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®
Hmh, definitivno kotao, ne mora da odaje toplotu, u toj prostoriji imam 2 panel radijatora, jedino ne znam sta ima od ponuda u Nisu.
Recimo ovaj Alfaplamov, ali je on od 25KW, moj sistem je na 20KW projektovan???
Commo Compact
Pise da je na 21.5 KW ne na 25KW
http://www.svetlostnis.rs/product/alfa-plam-kotao-na-pelet-commo-compact/
Nikako! To je 3x jače nego što Vam treba, imam jednog poznanika koji je to ugradio na oko 70-80m2...pakao u kući a kotao se muči. Na žalost mala je ponuda za tu m2 kotlova,toby12 je već malo više nego što Vam treba, kepo mc15 je već ihaaaaj,a jači Vam ne treba.
Hvala na informacijama! Praticu temu i nadam se da ce biti jos korisnih informacija!
peletari, moze li neko da mi kaze koja je procedura kod stelovanja gorionika, naime kad zadam temperaturu vode u kotlu kako prilazim stelovanju gorionika, mislim koliko zadati doziranje ( kako odrediti vreme), kolika da bude pauza i kako je odrediti, kolika brzina ventilatora, na kom polozaju staviti cetvorokraki ventil koji ima podeoke od 10 - 1, na koliku temperaturu staviti da elektronika ukljucuje pumpu, gorionik je slovenacki koji se prodaje u kit-u, elektronika bugarska a dozator cev sa spiralom bez unutrasnje sipke sa sporim motorom. nikako nemogu da ga ustelujem, mnogo mi trosi i imam mnogo pepela
Prvo pozdrav svima... Rešio sam da i ja malo doprinesem ovom forumu, da podelim neka iskustva i pokupim koji savet i sugestiju od svih vas...
Naime, ove godine ugradio sam kotao na pelet Mareli PB 24, pa bih želeo ovde da sa vama podelim neka iskustva, potrazim neki savet, preporuku...
Kotao je 24kw, grejem jednospratnu kuću od nekih 140m2. Kuća je izolovana stiroporom od 5cm, sa PVC stolarijom. Kuća je prekrivena crepom ali ploča nije izolovana. U kući imam sledeće radijatore:
5 kom – 200cm x 60cm
1 kom – 100cm x 60cm
1 kom – 140cm x 60cm
1 sušač u kupatilu
U prilogu sam ubacio karakteristike kotla, kao i slike kotla i kako je postavljen.
Do sada sam se grejao na ugalj i drva i u kući je bilo baš toplo, ali to je bilo mučenje, jer je kotao bio u podrumu(koji je nešto manji) a drva i ugalj u drugoj prostoriji van podruma i same kuće. Pa onda svakodnevno nošenje drva i uglja u kantama... Katastrofa... Zbog svega toga smo se i odlučili na ugradnju kotla na pelet.
Kotlom na pelet sam, može se reći srednje zadovoljan. Mnogo je lakše i prakričnije nego do sada. Međutim, postizanje temperature u kući je malo teže. Na nekoj temperaturi od recimo -5, da bi se temperatura u sobi gde je tarmostat podigla sa nekih 18 stepeni na 22 stepena, potrebno je sigurno nekih 6-7 sati rada kotla.
Što se tiče potrošnje samog peleta, ne znam šta bih rekao jer nemam nekog iskustva , s’obzirom da mi je ovo prva godina. Ali evo tabele o potrošnji peleta, pa neko iskusniji neka prekomentariše. Kotao mi u danima kada je minus radi nekih 15 - 18 sati ( preko noći ga obično gasim), a kada nisu toliko niske temperature nekih 10 sati. Sa loženjem sam počeo 8 oktobra.
Mesec Kolicina peleta Sati rada Prosek potrosnje
Oktobar 2015 440,00 kg 186:50 h 2,36 kg/h
Novembar 2015 690,00 kg 297:15 h 2,32 kg/h
Decembar 2015 1.095,00 kg 368:45 h 2,97 kg/h
Januar 2016 1.140,00 kg 343:33 h 3,32 kg/h
Ukupno 3.365,00 kg 1196:23 h 2,81 kg/h
Prva stvar koja mi ni malo nije jasna je ta, da kotao ne postiže onu temperaturu koju mu zadam. Na primer, kada podesim temperaturu na 60 stepeni, prilikom prvog paljenja i nekih sat vremena od paljenja on postigne 60 stepeni, počne da smanjuje snagu doziranja sa 5 brzine na 3 brzinu, temperatura padne na nekih 53 stepena, on pojačava snagu doziranja sa 3 na 5 brzinu, ali maksimalna temperatura koju posle toga postiže je 56 stepeni i nikako više. Kotao većinu vremena radi u 4 i 5-toj brzini, a retko kad u 3 brzini (snazi). Pozvao sam servisera i pitao ga zbog čega kotao ne postiže zadatu temperaturu, na šta mi je on odgovorio da je to zbog historezisa koji je podešen na +-5 stepeni. :/
U sistemu mi je pritisak vode od 1 bara.
Probao sam nekoliko vrsta peleta, i posle svakog dosta neke zgure ostaje u piksli, pa ako se piksla ne očisti kada se kotao ugasi, prilikom sledećeg paljenja dešava se da izbaci grešku i neće da se upali dok se piksla ne očisti. Staviću u prilogu i sliku piksle, posle utrošenih 30kg peelta.
U prilogu sam postavio i slike svih parametara, pa bi voleo da mi neko iskusniji prokomentariše parametre.
Pomazite, nasla sam veoma povoljan kombinovani kotao-cvrsto gorivo i pelet "Bergen".
Dvoumim se zato sto je kombinovani,sta mislite da li je to ok? Snaga je 32kw. Moj majstor kaze da je ok ali opet ne znam nikofa ko to ima kako bih razmenila iskustva.
Ako slučajno neveruješ mogu ti dati adresu čoveka pa da ti potvrdi.
@Mario87 toplo Vam preporučujem da prva investicija bude izolacija krovne ploče, minimum 10cm mineralne vune a najbolje 20,to će se najpre primetiti.
Baš sam šitao o tome da se dosta toplote gubi upravo na krovnoj ploči. E sada, pošto živim u košavskom području, pa često zimi, kada ima snega, dešava se da vetar nanese sneg ispod krova. Da li bi bilo pametno da kada postavim mineralnu vunu, preko nje dodam i najlon, kao neku zaštitu preko zime?
Hvala na odgovoru
Obavezno, možete i ispod i iznad onu paropropusnu - vodonepropustnu foliju.
@MimiMira - ja ti ne mogu pomoci, ali ti mozes pomoci onima koji mogu tako sto ces reci koliki je prostor koji grejes.
Ja sam to rešio na drugi način.Na ploču sam zalepio 10 cm stiropora,sa mrežom preko.Na isti način kao što se rade fasade./Tavan se ne koristi./
Baš sam šitao o tome da se dosta toplote gubi upravo na krovnoj ploči. E sada, pošto živim u košavskom području, pa često zimi, kada ima snega, dešava se da vetar nanese sneg ispod krova. Da li bi bilo pametno da kada postavim mineralnu vunu, preko nje dodam i najlon, kao neku zaštitu preko zime?
Hvala na odgovoru
Poštovani,
Imam jedno pitanje za iskusne (molim za pomoć)
Ove godine ugradio sam na staru zrenjaninsku gusanu peć gorionik B-Max i počeo grejanje na pelet.
Iskustvo je na početku bilo više nego savršeno jer u kući je od 6.00h do 22.00h zadatih 24 stepena a od 22,00h do jutarnjih 6.00h zadata je temperatura 21 stepen. Potrošnja zaključno sa 31.12.2015 god bila je 110 džakova Bioenergy point peleta (1 650 Kg peleta a početak grejanja bio inače 29.9.2015 i nikada peć nije gašena u punih 93 dana).
E sad od nove godine do danas 28.1.2016.god potrošeno 83 džaka ili ti 1 245Kg peleta za 27 dana (znam da je bilo ovih dana i do -12 stepeni ali znatno veća potrošnja bar ja tako mislim ili mislim loše, treba mi stručno mišljenje a da naravno temperatura u kući i dalje bila konstantna 24 stepena u toku dana - nema problema oko najvažnijeg detalja u grejanju)
Usput hteo bih da mi neko da savet oko štelovanja mog gorionika jer kod mene postoje samo dva potenciometra i to jedan za temperaturu koji stalno stoji na 55 stepeni i potenciometar za jačinu ventilatora a koji nema skalu i ne vidim neke parametre koje ja tu mogu nešto kalkulisati .
Naravno kada je istaliran gorionik serviser je imao neku džižu koju je kačio na USB na samom gorioniku pa je moje pitanje gde i kako mogu kupiti taj kontrolni set i šta i kako se sa njim rukuje. Mislim bilo bi zabavno igrati se sa tim i analizirati sistem.
Da inače grejem porodičnu kuću prizemlje i sprat (oko 170m2)
Pozdrav svim ljubiteljima grejanja na pelet!
Interesuje me kako se ugradnja mešnog ventila odražava na potrošnju peleta.
Da li kotao troši više (zbog povećane temperature vode u kotlu), manje (zbog bržeg zagrevanja kotla, manjih oscilacija u temperaturi i ostalih prednosti koje ugradnja mešnog donosi), ili pak nema neke razlike?
Kakva su vaša iskustva?
Ogromna je razlika u potrošnji kada ima mešni ventil u odnosu kada nema.Iz iskustva govorim.Na starom CTC kotlu/20godina radio/ sam imao fabrički 3 kraki ventil/takva je bila konstrukcija kotla/.Pre 3 godine sam kupio novi kotao i odmah ugradio 4 kraki meš.ventil.Ja ga ručno regulišem a postoji i motorni pogon sa sondama i sam sve odradjuje.Evo primer danas.Mečač mi stoji na minimumu./napolje je + 10 .Ukotlu je 65 step.U sistemu 40.Potrošnja je u odnosu na -5-- -10 manja za 1 đak peleta.Znači prema želji se mešačem reguliše temperatura prema radijatorima a u kotlu je uvek tola i nema rošenja.Na radijatorima imam ventile sa termo glavom.
pozz svima!
da li mozda neko zna instalersku sifru za b-home Essential gorionik!
siskaferi – hvala Vam na odgovoru.
Moraću i ja po završetku grejne sezone da ugradim mešni, po mogućstvu sa pogonom i termoregulatorom. Da li imate neki predlog koji su dobri i koliko to zadovoljstvo košta?
?
Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..
boree, hvala Vam na brošuri.
Neki predlog – koji proizvođač (ventil, el. pogon i termoregulator), cene (barem okvirno)...
Esbe ili ivar mešni , pogon sa automatikom TrmRglt ala Zmajdin i mirna bačka, cena je max 190e za sveeeeeee
Hvala svima koji su mi pomogli u odabiru kotla, uzeo sam TOBY 20, sutra dolaze da mi rade instalaciju za grejanje, pa bi ja sad trebalo da nabavim 1 tonu peleta za početak, može li neko da mi preporuči gde u Beogradu da nabavim pelet i ko isporučuje pelet uz minimalnu cenu jer sam ja ka obrenovcu, pa da me tona izađe 250 evra.
Pozdrav
Toby 20- 150m2
To je kamin, dobar al jak, bio bi dosta i 12kw, može i kamin da dođe u obzir? Kod njih je malo češće čišćenje,i to unutar prostora gde živite pa zna biti nezgodno...