Kod mene je trokraki ESBE mesni ventil, jeli moze Zmajdinova automatika TrmRglt i na njega i ima li kakve razlike!?
Grejanje na pelet
Mislim da mora onaj srednji adapter
http://www.esbe.eu/hr/en/products/rotary-valves/vrg130
baltazar79
Može trokraki, al' ne valja.
Pozdrav drustvo,
imam problem nije bas standardan.
Ove zime sam uveo grejanje na pelet u kucu (alfa plam como compact) . Iznad stana imam staklenik koji bih hteo da grejem takodje na pelet.
Problem je noć. Noću mi je temperatura u stanu 19 stepeni sto mi regulise termostat. Kotao se tokom noći uključi jednom ili nijednom jer je solidna izolacija. Ali staklenik se brzo ohladi jer iako imam dva radijatora oni su nocu uglavnom hladni jer termostat meri temperaturu u stanu i ne uključuje kotao. Da li postoji neki relativno jednostavan nacin da nocu imam grejanje u stakleniku a da mi se ne greje stan? Pri tome bilo bi dobro da ujutro opet pocne grejanje u stanu ali da se nastavi i u stakleniku. Majstor koji mi je uvodio grejanje ne zna kako to da uradim.
Ko mi kaze rešenje problema dobiće gomilu cveća iz staklenika kao poklon
Hvala puno.
Pa tesko je to izvodljivo ako nemas poseban vod , koji napaja radiatore u stakleniku , a polazi od kotla iza mesnog ventila ako postoji.To je trebalo izvesti u samom razvodu cevi za grejanje.
Sada jedino sto mi pada na pamet je el.grejac uronjen u radiator a koji trosi najeftiniji vid energije , nocnu tarivu. Ima da se kupi specijalni grejac za radiator koji ima termostat pa mu mozes zadavati temperaturu koju hoces a to bi bilo jeftinije od peleta.Preko dana grejes na pelet a nocom na struju i bog da te vidi.
kakvi su ovi mareli kotlovi , ima li ko iskustva ili bilo kakve informacije cena bas pristupacna
http://www.kupujemprodajem.com/Kotao-na-pelet-PB18kW-Marreli-29185848-og...
Ne znam, nisam se susretao sa tim Mareli kotlovima, ali sve do sada sto sam video i ugradio se svodi na onu narodnu : "Isto s.... drugo pakovanje".
Eh sad, sto se tice cene, nije bas povoljna. Za te pare, moze da se kupi provereniji kotao. Pre svega, za kotao na pelet je vrlo vazno imati tehnicku podrsku i servis. Kao i pristupacnost rezervnim delovima. A svi znamo kako nasi uvoznici rade. Niko ih ne sprecava da posle par stotina/hiljada uvezenih kotlova, zatvore firmu...pa gde se prelomi. Obicno na krajnjem korisniku.
Ne bezite od domacih proizvodjaca. Tj proizvodjaca sa ovog dela Balkana.
toby 20 220 000 din mareli 18 (sad na popustu 120 000 din) lepa razlika boga mi. Oba greju 120 kvadrata (toby moze i vise znam). Marelijev spremnik je premali 25kg to mu je mana koliko vidim . da li progutati tu manu za razliku od 100 000 din? Jedino ako je toby konstrukcijski kvalitetnje odradjen pa da se tu pravi tolika razika u ceni .Elektronike su pretpostavljam slicne. Jedino servis i podrska mozda je tu razlika velika? Ovo su moje pretpostavke i razmisljanje (mozda u pogresnom pravcu).
Koliko bi grejali? toby20 je oko 210.000
120 kvadrata za sezonu dve 150 kvadrata
Evo kako to izgleda kod mog kotla: iz kotla izlazi jedna cev koja se grana na tri dela i jedna grana ide u staklenik. Nemam mesni ventil jer mi je majstor koji je iz Alfa Plama rekao da za moj kotao (Commo compact) ne treba taj ventil. Jel moze u tom slucaju nesto da se uradi? Struja u radijatorima je poslednja varijanta ako ne uspem drugacije.
@ASAS
U tom slucaju bi mogao da ugradis pumpu na tu granu ka stakleniku i tajmerom ili termostatom da je ukljucujes po potrebi.Ona bi napajala samo staklenik.E sada pojavio bi se problem sto bi kotao relativno brzo postizao zadatu temp ( zbog samo dva radijatora ) pa bi se verovatno palio i gasio u kratkim vremenskim intervalima , sto ne valja za sam kotao a povecala bi se i potrosnja peleta.Ono sa strujom ti je najjeftinije resenje i za potrosnju i investiciju . struja u radijatoru je bezbedno resenje koliko i svaki klasican bojler koji radi na istom principu.Mozda majstoru i nije trebao mesni ventil ali tebi svakako jeste zbog tvog komfora.Ako se odlucis da seces cevi i ubacujes pumpu nepovratni ventil i ostalo razmisli i o mesnom ventilu.
Sem ako nisu panelnin radijatori,onda ništa od struje, kakvi su?
asas
u tvom slucaju nemozes termostatom sobnim uticati na gorionik-najeftinija opcija je pumpa za staklenik i pumpa za grejanje svaka pumpa svoj sobni termostat koji ce ih gasiti i paliti- a gorionik moze da se ugasi samo kad oba termostata iskljuce sto mozes lako povezati-svako drugo resenje bi zahtevalo ugradnju motornih ventila sto poskupljuje situaciju
Drustvo hvala svima na korisnim savetima. Sada sam optimista da to ipak moze da se resi.
Radijatori su obicni, aluminijumski pa bi grejaci mogli da se ubace ako zatreba.
Varijanta sa dve pumpe koje kontrolisu dva tajmera a oba kontrolisu kotao mi izgleda kao resenje koje bi odgovaralo mojim potrebama i sigurno bih ubacio mesni ventil.
Jos samo da nadjem nekog majstora koji to zna da uradi. Ja nisam bas majstor kao vecina na forumu pa ako imate nekog majstora koji bi to mogao da odradi molim vas za kontakt.
Fala.
Pozdrav svim članovima foruma, ja sam novi na forumu i već duže vreme pratim vaše postove i rešio sam da se i ja oglasim.Ugradio sam gorionik PltGrnk 17.7 sa Zmajdinovom elektonikom i mogu da primetim da za sada radi besprekorno od 10 11 31 01 potrošeno 1300 kg Nanix peleta gorionik radi od 08 do 22 časa bez prekida. Grejem 70 kvadrata izolovane kuće 5 cm stiropor i drveni prozoi. t u kući 22,5.gorionik je ugrađen na Radijator Kraljevo 18 kw.Nadam se da nisam opširan za prvi put slede slike
I ja sam prosle godine radio izolaciju na kuci, znaci 10 cm vune kamene i stiropora... Plafone na spratu sam spustio, stavio staklenu vunu 10cm i gips ploce...
Imam dva kotla na gas. Jedan od 24kw i jedan od 18kw. Onaj od 18 smo palili par dana... Znaci 24 kw nam zavrsava posao. Sve grejemo sa njim. Ali kad je napolju ispod -5, on ne moze sve da ugreje... Stim da grejemo kucu sa preko 300 kvadrata, dve etaze su u pitanju.
Pa sam sada hteo odmah da uradim i alternativu za gas. Za ne daj Boze...
Imam kotao kao na slici dole... Slike su sa neta, ali mislim da je isti kao ovaj zeleni, samo je crvene boje. U pitanju je kotao Zrenjanin radijator. Na njemu je postavljen gasni gorionik od 22 do nekih 65kw... Od prilike mislim da je taj raspon snage gorionika na gas. Skinut je sa instalacije, jer je ubacen manja bereta, od 18 kw i za 80 kvadrata je ekstra... Onaj je bio predimenzionisan...
E sada, zamisao je da u taj kotao, ubacim gorionik na pelet i da to povezem na ovaj moj sistem... Sta mislite, da li taj kotao moze to da izdrzi? Mislim da mi ne bi trebao gorionik veci od 35 kw... Ipak, taj kotao je projektovan za gorionike na gas i loz ulje... Pa mislim da bi valjda mogao i na pelet da funkcionise... Inace, kotao je u ekstra stanju...
I stvarno, sve pohvale za ovaj forum.. Mnogo mi je pomogao oko same instalaciej za grejanje... I za sve majstore, koji ovde iznose svoje misljenje i iskustvo...
Poz svima.
na tom kotlu broj glidova ti odredjuje snagu kotla-ima ih sa 3-4-5-7i 9 u serijskoj proizvodnji mada se moze namontiati koliko hoces-jedan glid ti je otprilike ako se dobro secam 7 kw kod starijih a 7.5 kod novih pa prebroj ih i znaces snagu-kad rade na gas i naftu znaju da rade i u malom nadpritisku sto bi za gorionik na pelet mozda bio problem mada neki mi se hvale da su prezadovoljni koko funkcionisu na pelet-dobra osobina gusa je da ti ga grejes na jednom mestu a on tu temperaturu ravnomerno raznosi po celoj masi sto je podiglo jako puno iskoriscenost tog kotla-sto se snage gorionika tice nebih da ti predlazem jer moje misljenje se razlikuje a i nisam pitao te sto se hvale koji je odnos snaga kotla i gorionika kod njih
Ok, skontao sam to.. Znaci prebrojim broj tih glidova i pomnozim sa 7 i dobijem od koliko je kilovata kotao. Al kazem ti, mislim da je iste velicine kao taj zeleni na gornjoj slici...
Interesuje me samo da li ce biti problem ako je recimo kotao od 50kw a gorionik za pelet od 35kw? Da li ce tako kotao da gubi neko iskoriscenje ili to mu nista ne smeta?
A koje je tvoje misljenje sto se tice snage gorionika? Cisto ovako pitam...
Inace, meni trenutno u 95% slucajeva i kotao od 24 kw na gasu odradjuje posao... Znaci, samo kad padne ispod -5, onda se oseti da ne moze da postigne... Pa zbog toga racunam da mi gorionik za pelet ne treba veci od 35kw...
Ja bih ovo ugradio samo kao alternativno grejanje... Inace, ne bih se ja grejao na pelet, vec samo za ne daj Boze... Meni je na gasu ekstra...
Ali svi se secamo one godine kad nije bilo gasa.... Ili, prosle godine je doslo do propustanja gasa negde u selu, i oda smo 4 dana bili bez gasa... Smrzli smo se...
Januar potrosnja 1400 kg ili 3,45 kg/h.
Trenutni CM kotao, pelet set i oba gorinika prodati u bescenje. Investicija koja me je kostala preko 2500 eura prije nepune 1-3 godine, prodata u pola cijene, ali nisam imao vise zivaca boriti se sa istim. Nadam se da je po onoj da pametniji popusta, ali sam ja popus(t)io mnogo.
Danas narucen Termoflux eco pelling 25kw sa prosirenim spremnikom. Razlika u cijeni 500 eura + 250 eura prepravka i pustanje u rad (ovjera garancije 100 eura), elem moram dodati minimum 750 eura na moj prodati CM, malo li je? Monter dolazi prekosutra da ga prikljuci u sistem, serviser u cetvrtak da ovjeri garanciju i pusti u rad (citaj uzme pare) i pri tom prica kako ne treba trokraki ili cetverokraki mesni itd. i npr., ali prezivjecu, valjda? A ljudi sta da kazem nego da od vas ocekujem makar podrsku, savjet, pomoc pri upoznavanju novog kotla, neke smjernice itd. Vrijeme ce pokazati dali sam napravio pravu odluku, ali ipak se nadam da cu kroz potrosnju makar povratiti jedan dio ulozenog ili prije bih rekao bacenog novca, koliko me je do sad kostao moj CM. Prve utiske, zapazanja i impresije javljam vrlo brzo, srdacan pozdrav...
Sretno sa fluxom! 100e...nemam reči, zašto?...
Pozdrav svima!
PROBLEM! Dođem kući s posla- hladni radijatori. Neuspešno paljenje. Probam opet, neće. Jutros napunjen rezervoar, pun. U piksli tek neko zrno peleta. Ne čujem da pelet upada u pikslu, a motor periodično radi. Zovem servisera, ispraznim celo spremište, čovek dođe i skine motor, otvori reduktor i vidim da je su zadnjem prenosniku, najvećem, polomljena dva zupca. Pomagajte. Motor sa reduktorom je preko 15.000 dinara. To čovek, iako je čisto mehanički deo smatra elektro opremom (!!!!!), tako da garanciju nemam. Sutra ću zvati fabriku, možda budu ljubazni i pošalju rezervni deo, a možda i ne. U peletu nisam našla ništa što bi eventualno ukočilo puž, pa stvorilo takav napon i takvu silu da slomi dva zupca. Probaću da nakačim slike. Bore, daj da čujem tvoj savet. Bio mi i jedan drug koji će probati sutra da odnese kod nekog majstora da napravi taj deo, možda uspemo...
Kako nema garanciju? Koliko je star kotao?
https://www.kupujemprodajem.com/Puzni-mehanizam-sa-reduktorom-za-pelet-2...
To se zna desavati da pukne koji zub... Koliko je star kotao? Ako nema pune dve godine onda je i to u garanciji. Da li je bio serviser iz fabrike?
Kotao je kupljen u oktobru 2014. Na garanciji piše lepo 5 godina za kazan, a dve za automatiku i električne delove. Bio je "ovlašćeni" serviser. On tvrdi da je zupčanik elektro deo! Da li da seckam diplomu makazicama za nokte ili ne, pitam se? Serviser iz fabrike nije bio, Šimanovci su od Negotina dovoljno daleko. Tek sutra ujutru zovem fabriku. Da vidim šta će mi ni reći. Ovlašćeni serviser je rekao da samo može da mi proda deo, komplatan, sa motorom...cenu sam navela gore
Na svu sreću pa nije onaj minus od pre desetak dana, ovde je išlo i do -20! Sad se grejem na klimu. Ako potraje ova popravka, moraću da se evakuišem
Videli ste oglas? ^^ svakako je još u garanciji, meni je nedavno istekla, moj kotao je već senior sa preko 5000h rada
Videla sam, hvala ti, sutra ću morati da rešim, mada se iskreno nadam da to može i da se napravi. Moj kotao ima oko 2700h rada.
kakvi su ovi mareli kotlovi , ima li ko iskustva ili bilo kakve informacije cena bas pristupacna
http://www.kupujemprodajem.com/Kotao-na-pelet-PB18kW-Marreli-29185848-oglas.htm?filter_id=24273692
Ja sam ove godine, odnosno prošle godine, ugradio Mareli PB 24 i za sada sam zadovoljan. Na 118 strani imate jednu moju postovanu poruku sa slikama i nekim mojim dosadasnjim iskustvom. Postavio sam i neke pitanaj ali nisam dobio na sve odgovor, tako da bi iskoristio ovu priliku da zamolim nekog od iskusnih da mi odgovori.
Vama garancija jos traje na elektricne delove tako da ce to zameniti u garanciji a ovaj je hteo da zaradi sa strane izgleda...
Hvala na informacijama boree.
I nije tako skupa investicija, s obzirom na to da ugradnja mešnog ventila značajno produžava radni vek kotla.
Još samo da nađem majstore koji će mi ugraditi ventil, bez da me ubeđuju da mi on zapravo nije potreban