Zvala sam fabriku, gazdaricu, posle me je pozvao jedan od servisera, deo će mi danas biti poslat, super, biće valjda sve u redu. U fabrici su zaista izuzetno ljubazni i predusretljivi svi, ovo danas je samo potvrdilo i ranije dobro iskustvo sa ljudima iz Termomonta. Što se ne može nikako reći za ovlašćene prodavce, nazovi gospodina čije ime neću ni da pomenem, koji je kategorički tvrdio da za taj ELEKTRO ne važi garancija. Pri tom kod njega je garancija godinu dana!
Na kraju, sve je dobro kad se dobro završi.
Grejanje na pelet
Kao sto sam rekao, ovaj je hteo da malo zaradi....
Ne bih rekla da je to malo. Možda, sa njegove tačke gledišta, obzirom da je poznat kao neko ko voli da zaradi bez muke.
Garanciju daje proizvođač(uvoznik ili ovlašteni servis), a ne on. On može samo da je overi i da potvrdi datum kupovine, mada i to nije neobhodno ali je poželjno kako bi se izbegle komplikacije. Dovoljan je fiskalni račun.
Čak i da je on daje, ne može biti ispod dve godine.
Kao što je već rekao aslservis, ovaj je hteo da "malo" zaradi.
...
Ovaj je malo hteo da omrsi prste
"Ponovo radi bioskop, ponovo radi bioskop..." Danas poceo sa radom Termoflux eco pelling 25. Juce prodat CM, namontiran novi kotao, jutros dosao serviser i pustio u rad. Prvi utisci su jako pozitivni. Sasvim solidan kotao rekao bih. Dosta pristupacan za odrzavanje i ciscenje, elektronika jako prosta i za samo par minuta sam usao u stos, nije velikih gabarita, lijepo radi nema buke (samo elektromagnetna sklopa koju je serviser postavio malo zuji i cuje se kad iskopca), sve u svemu pozitivni utisci, a za dalje cemo vidjeti.
Nacin rada je postavio: modulacija (umjesto konstantan rad), temperaturu u kotlu je bio podesio na 60C, pa je na moje insistiranje podigao na 65C, vrijeme rada od 07-21h (posto unutarnja temp. nocu ne pada nikad ispod 18-19C) i ostalo je ostavio sve fabricke vrijednosti. Podpritisak je oko 55 paskala na vecoj temperaturi rada. Dosta brzo dostigne temperaturu 55C kada se pale pumpe, nastavi da radi i dalje, temperatura bude oko 60-65C, sobni termostat postigne zadanih 23C, gase se pumpe, kotao radi do 70C i onda se gasi i on. Vec je za 6-7h rada nekoliko puta se gasio. Ono sto me malo zbunjuje je kad udjem u postavke rada, uvjek je na snazi 9-10, a kad sobni termostat postigne temperaturu kotao se skroz ugasi (ne smanji plamen i ne predje u modulaciju ili je to-to). Ako neko nesto ima dodati na ove postavke rado cu primiti savjet, pozdrav...
Ako može pomoć oko peći za etažno grejanje,MBS18kW stara tri meseca,pregori stakleni osigurač 4A,posle zamene nakon par sati ponovo crkne.Od servisera nema vajde.Da li ima neko slično iskustvo?
Hvala
Pozovi se na garanciju.
Ako ne može da reši problem, traži zamenu kompletnog kotla.
Crkavanje osigurača je znak da nešto od elektronike (ili elektrike) vuče veću struju nego što treba. Odnosno neka od komponenti je neispravna. Kad tad će da potpuno otkaže, a najgore je ako to bude nakon isteka od dve godine kada ti prestaje garancija za električne delove.
Potraži na internetu informacije o Saobraznost robe i postupku reklamacije.
Ukratko, kod kotla se ne očekuje da u normalnom funkcionisanju dolazi do crkavanja osigurača.
Popravku ili zamenu, ako ne mogu da poprave, traži dok traje grejna sezona, posle toga do sledeće grejne sezone nećeš znati da li je rešen problem.
Jedino što možeš proveriti je visina napona u utičnici na koju je priključen kotao, mora biti u normalnim granicama.
Ako je neko i imao slično iskustvo, to bi trebalo da je završeno intervencijom servisa.
Sta izabrati ALFA PLAM ili MBS-Mislim na kotlove ili peci za etazno grejanje?
Meni treba nesto do 20 KW, zato sto mi je sistem projketovan na toliko KW!
Nigde nisam nasao ALFA ili MBS kotao do 20KW sve su to uglavnom peci za etazno grejanje od 18KW!
Koliko sam citao po forumima, ljudi su imali dosta problema sa tim pecima na etazno greajnje sto sa ALFINIM sto sa MBS-ovim? Da li je to tacno?
Više alfa nego MBS , samo ta dva dolaze u obzir? I jel želite kotao , da bude u odvojenoj prostoriji tj da nije kamin?
Ne, naravno - dolazi u obzir NAJBOLJA varijanta, ne mora da bude MBS niti ALFA, ali to je ono sto sam ja nasao u Nisu!
U toj rpsotoriji a to bila velika dnevna soba sa trpezarijom se vec nalazi DAKON kotao na cvrsto gorivo od 16KW, koji bih ja demontirao i zamenio kotlom na pelet ili eto etaznom peci, ali opet, citam po forumima da ljudi imaju probeleme sa tim etaznim peckama, mada mislim da sa ALFOM ne bi trebalo da bude frke.
Jedina stvar koja me brine je da ne kupim slucajno neku glupost koja nece da sljaka kako valja....
Opišite malo objekat pa da vidimo kako šta može,izolacija,stolarija,kvadratura...
Ako bi stojao unutra onda ga zovimo kamin, tu ima u ponudi i KEPO 20 ili Toby 20h,npr,mada je i mbs odličan,alfini su osetljivi koliko sam primetio,verovatno elektronika nije dovoljno fleksibilna na male promene u kvalitetu peleta,čas posla se zatrpaju i uguše,no naravno da se to naštelovati,al ko?!?
P=100m2, P+1, bez izolacije, stolarija recimo osrednja.
nemam nameru da ulazem u izolaciju itd, jednostavno mi treba nesto sto mogu da zakacim na taj moj sistem do 20KWh, a da nije totlani fuseraj!
sad kazes da je MBS bolji od LAFe ili ja ne kapiram,pricas o kaminima ili kotlovima!???
da li je ovo dobar izbor:
http://www.alfaplam.rs/sr/products/details/69\
ALFA PLAM COMMO 21?
Pretpostavljam da bih za tu kvadraturu bez izolacije trosio sigurno tonu, tonu i po peleta mesecno? da ne?
Ja sam imao slicnu ako ne istu dilemu/trilemu i konacno sam se odlucio za TimSistem od 20kW. Grejem 155m2 odlicno izolovanog prostora, radijatora imam ugradjeno oko 20,5kW, radijator u prostoriji gde je kaminski kotao je potpuno iskljucen, temperatura u kuci prosecno 23 stepena cele zime, do sada ukupno potroseno oko 1800kg bukovog peleta od pocetka sezone. Ja zadovoljan, dokupicu jos oko pola tone do maksimalno 700kg da zavrsimo sezonu do kraja. Kotao nije los, nemam mnogo bitnih zamerki, samo poneku sitnu ali nije toliko ni bitno, uglavnom sam zadovoljan. Sa drugim proizvodjacima nemam iskustva.
I jos jedna bitna napomena, za celu zimu nisam ukljucio kotao na snagu vecu od 3 (od ukupno 5) i temperatura vode u sistemu nije presla 50 stepeni.
Srecno u odabiru....
Na nasem trzistu postoje razni kotlovi i peci na pelet za etazno grejanje,u tvom slucaju je najbolje da gledas integrisane peci na pelet za dnevni boravak,u njima ima sve od pumpe do expanzione posude,po meni je bolje uzeti nasu pec tipa MBS 18kw,ALFA COMMO 21,KEPO,TIM SISTEM,one poseduju istu italijansku elektroniku i imaju kakvu takvu servisnu mrezu i veoma su male razlike medju njima,e sada svako svoga konja hvali,ja imam MBS 18kw i prezadovoljan sam sa peckom,Zmajurina ima pec od TIM sistema i on je prezadovoljan a sto se tice servisera svi malte ne imaju primedbe na njihov rad,zato i postoje ovaki forumi da bi korisnici jedni drugima pomogli
Pozdrav svima! Molim za utiske o grejanju na pelet sa alfinim commo compcat kotlom. Moja kuca je prizemna 70 kvadrata sa stiroporom od 5cm. Trenutno koristim prity 17 ali supruga hoce da izbacimo kotao iz sobe. Unapred hvala svima!
Ni pod razno ne uzimajte taj kotao za vašu kvadraturu, preterano jako i samo će se mučiti,max gledajte 12kw...
Hvala puno! Da li mozete da mi preporucite neki kotao za moju kvadraturu? Jedini uslov je da kotao bude van kuce.
@maraa80
Ima na trzistu MBS 12kw i ALFA COMMO 15kw a i jedna i druga idu u dnevni boravak,pogledajte te ako vam odgovaraju,kao sto boree rece compact je veliki za vas ako ne planirate neku dogradnju u kasnijem periodu
Kotao na pelet KEPO MC15
http://www.kepo.rs/proizvodni-program/kotlovi-na-pelet-2015/kotao-na-pel...
Ili toby 12b al starija verzija,mada u suštini bi možda i nova mogla.
Šta reći!
Od istog proizvodjača peleta može se primetiti neverovatna razlika u sastavu i boji
Od bledo bež do tamno braon . Sve to u jednoj paleti . Sta bi rekli poznavaoci ovog energenta .
Mislim da je strašno .Pri tom pepela u izobilju .
Savet ,kako bar malo prilikom kupovine peleta prepoznati kvalitetniji .
Odnosno da li nesto boja govori o tome .
U koliko bih kupio kosticu od visnje za sledecu sezonu. Da li Lambordzini gorionik moze da gori kosticu?
Muka me hvata a tek mi je prva sezona.
@boree
Kad pomenuste novu verziju kotla Toby 12b, da se nadovežem sa nekim mojim utiscima. Naime, da se ne ponavljam (već sam pisao u nekim prethodnim postovima), imao sam toby 12b (serija 2014), i imao sam probleme sa njim, pa mi je pre nekog vremena kotao zamenjen, i to upravo ovom novom serijom. Šta se razlikuje? Pa... puno toga... Stavljam slike u prilog pa možete i da pogledate. Nisam stručnjak za kotlove, tako da ću laički objasniti promene, a oni koji koriste toby znaće o čemu pričam:
1. Vrata ložišta su znatno veća, a raspored unutra totalno drugačiji (vidi se na slikama).
2. Ispod šolje sada postoji pepeljara do koje se lako dolazi, samim otvaranjem vrata, meni se ta pepeljara puni na svaka 2 dana, te je tad i praznim, a donja vrata je potrebno otvarati i čistiti samo jednom nedeljno.
3. Dovod vazduha ne ide sa strane kao do sada, nego ide negde pozadi (ne znam gde, nisam još stigao da pogledam
3. Trešenje turbulatora je (po meni) olakšano, postoje dve ručke koje se vuku na gore. Mislim da je ovako bolje, jer mi se kod prethodnog kotla ova ručka zbog zapušenih dimnih puteva polomila jer nije mogla da se pomera.
4. Jedna stvar koja mi se ne sviđa jeste što se puž dosta više čuje (ne čuje se u kući, ali je u kotlarnici primetno jači nego prethodni)
5. Ne znam da li je bilo dovoljno vremena da ovo zaključim, i da li to ima veze sa nekom konstrukcijskom promenom u kotlu (zaista se ne razumem), ali pri apsolutno istim podešavanjima i rada puža i ventilatora, dimni gasovi su kod ovog kotla značajno niži (na 1 snazi bili oko 120, sada max 95)
U suštini, tek je u radu nedelju-dve, tako da ću bolje pokazatelje imati nakon nekog vremena.
Kod ovih novih je i zapremina vode u kotlu znatno smanjena , samo 19L , i kapacitet spremnika je 65kg peleta.
Za bunker nisam siguran, možda je tako, zaista izgleda manje, ali za kazan mislim da niste u pravu, osim ako ne lepe ove specifikacije bez veze na proizvode... Ili je to nešto drugo što ja ne znam da pogledam...
Vidiš ti to... Nemam pojma... Negde ne stoji dobro... Proveriću sutra sa njima. Koje su mane manjeg kazana, osim očigledne da se voda u kotlu brže hladi nakon gašenja, jer je, jelte, ima manje?
Ako je kotao kupljen u oktobru 2014, garancija dve godine, znači da je još u garanciji.
Ako niste našli ništa u peletu što bi oštetilo mehaniku, ne mogu se pzvati ni na nepravilno rukovanje.