Ako hoćeš , ja sam i ovako zadovoljan.
Grejanje na pelet
Dok radi dobro ne diraj! Ovo sad je prava stvar. Uvjek me cudila onako niska ulazna temp.nakon 4k mjesnog. Sad je jasno i zasto. Sada pri startu kotla nikada ne pada ispod 55, a prije je isla i do 35.
Na slici je elektronika toby kotla. U donjem desnom uglu su dva izlaza za pumpe. Jedan od izlaza je prazan i na njemu pise "pompa sanitare". Da li neko zna o cemu se radi i da li je ovaj izlaz funkcionalan? Ovaj izlaz bi bio zanimljiv za povezivanje kotlovske pumpe koja bi se palila zajedno sa kotlom.
Kako ti je sad povezano? Meni kotao upravlja kotlovskom pumpom(pali na 35°—gasi na 30°) a trmrglt radijatorskom.
Isto tako, nego vidjeh ove izlaze na elektronici pa pomislih da moze podrzati rad dvije pumpe. Probao sam i sa sondom na povratu u kotao, ali bas lose radi. Ovako sa sondom na potisu je sasvim u redu i samo jednom se desi zatvaranje ventila. Prije ugradnje kotlovske pumpe, ventil se zatvarao 3 puta u fazi zagrijavanja kotla.
Lepa je vest da Tobijeva elektronika kontroliše dve pumpe. Taj kontakt za pumpu sanitarne vode Bogom je dan da upravlja kotlovskom pumpom.
Meni se ova Bugarska elektronika sve više sviđa i blizu sam kupovine iste.
Opet ja. Hvala na komentarima, odluka je ipak pala na Toby12. Ljudi sa 20KW greju po 250 kvadrata. Ako se uzme računica da je na 10 kvadrata potrebna jedan kilovat snage onda je 12ica po meni puna kapa.
Još jedno pitanje: Novi Toby12 koliko sam pročitao u sebi ima pumpu. Uz četvorokraki ventil na sve to da li je dovoljna ta jedna pumpa u kotlu ili treba staviti još jednu u radijatorski krug?
Treba
Pumpa mora u radijatorski krug. Sto se tice kotla 12ke, jako je zeznuto jer su smanjili zapreminu kotla za 50% ali su zato izbacili Toby 20b koji je 20kw ali ima 38l vode u sebi a ne 62l kao predhodni. Tako da trebalo bi da je 12ka dosta ali ukoliko je sistem veci (liveni radijatori) vrlo je lako moguce da ce joj trebati citava vecnost da nagura temp vode u radijatorima. Inace 20b nema sanse da radi na 21kw kao sto pise, uspevao sam da ih naguram na 18.5kw predate snage ali i to je vec bilo mucenje...
Dusane koliko bi izasla bugarska eletronika za gorionike sa transportomi carinom
Cijena u Bugarskoj je 94 eura a za ostalo kako se ko snađe. Ja ću pokušati da uhvatim nekog od prevoznika koji idu tamo.
НПБЦ-В3М Кит са контролером ,контрол модулом у кућишту , кабл за повезивање и 2 сензора НТЦ кошта 90 евра .
Сензор за мерење издувних гасова кошта 12 евра и транспорт ДХЛ-ом до Београда кошта 30 евра .
На то се плаћа још царина .Мислим да за те паре нема сврхе да се нешто сам гради.
aj da razumem da kod nekih kotlova gde jednostavno nevidis plamen pa imas neku potrebu da nekim podacima zelis da proveris i eventualno podesis isti ali ako vec pravis gorionik i lako mozes videti plamen sta ceti analiza plamena osim eventualno temperature dimnih gasova- pelet kao energent je deklarisan kao ekoloski-ono sto bi bilo pozeljno je kontrola pritiska u lozistu i to samo zato sto moze doci do zapusavanja dimnih cevi kotla
Gledam ovu bugarsku elektroniku i njene mogucnosti i nesto kontam da bi se sve to moglo prebaciti na Arduino platformu i uraditi za mnogo manje para i to sa touch screen-om i nekom modernom kutijom u kojoj bi sva elektronika stajala. Ono sto bi bila prednost je veoma lako odrzavanje i servis koji bi bukvalno bilo ko mogao nauciti jer bi sve bilo sastavljeno iz modula koji su veoma jeftini i laki za zamjenu. Molio bih za komentare na ovu ideju. Ako mislite da ima smisla mogao bih napraviti detaljnu specifikaciju opreke sa cijnama pa da vidimo koliko bi sve kostalo.
gotik911, veoma interesantna ideja i predlog. Javite se ....
Ja sam to zamislio ovako:
1. Arduino Mega 2560 jedan komad 12$
2. Modul sa 8 relejnih izlaza jedan komad 6$
3. RTC modul zaduzen za datum i vrijeme jedan komad 3$
4. Touch screen 2.4" jedan komad 6$
5. Senzori (dva komada za temperature vode u kotlovskom krugu i radijatorskom krugu i jedna Lambda sonda za analizu izduvnih gasova) E ovde necu pisati cijene jer smatram da bi ti senzori trebali biti kvalitetniji industrijski senzori jer su oni u principu na prvoj liniji fronta a njihova ocitavanja su od sustinskog znacaja pa izbor ostavljam samom vlasniku kotla.
6. LAN modul za daljinsko upravljanje jedan komad 10$ (daljinsko upravljanje moze biti izvedeno zicno i bezicno) Zicno upravljanje bi bilo izvedeno tako sto bi se mrezni kabal ukljucio u kucni termostat uz pomoc koga bi se upravljalo temperaturom dok bi za bezicno upravljanje mogao biti postavljen Access Point na koji bi se bezicno kacio termostat.
7. Napajanje elektronike uz pomoc izvora jednosmjernog napona od 20V 4A (ove karakteristike odgovaraju vecini punjaca za laptop-ove) plus modul za spustanje jedosmjernog napona 5$. Ovaj modul je potreban da napon od 20V spusti na 12V ili manje samo za napajanje Arduino ploce dok je napon od 20V potreban za napajanje senzora.
8. Ovde cu staviti sve ostale sitnice (kablove, konektore, kutiju, potenciometre za prilagodjavanje napona senzora Arduino ploci, buzzer za eventualno zvucno signaliziranje stanja kotla itd...) sve ovo ne bi trebalo preci 10$
Naravno na kraju je potrebno napisati firmware za Arduino koji bi bio Opensource i dostupan svakom clanu ovog foruma a koji bismo pisali uz pomoc savjeta i sugestija boree-a, zmajdin-a i ostalih izavnrednih ljudi sa ovog foruma.
Ono sto je u svemu ovome divno je da je bukvalno sve slozeno kao slagalica iz modula koji su jako jeftini i mogu se u slucaju kvara zamijeniti bukvalno bez alata! U slucaju da otkaze Arduino ploca potrebno je u novu ucitati firmware sto se radi uz pomoc bilo kog Windows racunara uz pomoc besplatnog software-a koji izdaje sam Arduino. (Ovo je lakse uraditi nego okaciti sliku na Facebook )
Eto, napisah ja svasta ali me zanima vase misljenje!
Ovo je interesanto zbog domacih proizvodjaca kotlova (manjih) koji su zainteresovani za ploce i celu pricu oko kotlova samo na pelet. Mislim da bi bilo bolje da stupimo u kontakt.
@gotik911
Sve to bazirano na Arduino Mega 2560 ima na gotovo i to za 98,00 EUR ovde:
INFO: http://www.njuskalo.hr/grijanje-hladenje-ostalo/digitalni-regulator-cent...
VIDEO: HeatOn WCHR-01 - Digitalna regulacija grijanja: https://www.youtube.com/watch?v=Ed13WjoMrFM
UPUTE: http://app.box.com/HeatOnWCHR01
====================
Napredni sistem koji nije u prodaji:
Regulacija vođena vanjskom temperaturom - https://www.youtube.com/watch?v=P0-Bzg6Iwvg
Sobni termostat (korektor) - https://www.youtube.com/watch?v=-ZyUPY39naA
Daljinska kontrola (preko weba) - https://www.youtube.com/watch?v=ldlz9yDOdV8
Web logging (za praćenje trendova) - https://www.youtube.com/watch?v=Lx7R62XAWpI
Izvor:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=708500&page=60
http://www.elitemadzone.org/t390535-256#3432396
====================
Obratite pažnju i na ovo:
Kao alternativu razmotrio bih i ovo:
@Srkson,
Ja se apsolutno slazem sa Vama da vec postoje gotova rjesenja za pristojan novac ali ja ovde govorim o narodnoj verziji elektronike. Elektronike koju ce moci da odrzava sam vlasnik, obican covjek. Ko ce da mi servisira ovu hrvatsku elektroniku ili bugarsku koju mi je dostavio DHL? Zamislite koliko ima ljudi koji znaju da preprave svoj kotao, koji mogu da urade svu potrebnu mehaniku i bravariju ali im je problem elektronika. Uvjek govorimo o stranim elektronikama ( italijanske, bugarske, njemacke, hrvatske...) zasto ne bismo napraviki neku domacu koju cemo moci odrzavati bez borbe sa serviserima koji ne zele da se jave na telefon bez 50 eura. Elektroniku koja ce imati fleksibilna podesavsnja pa ce svako moci da je podesi prema svom kotlu i zeljama a kad nesto crkne zamjeni bez alata cijeli modul.
@gotik911
Podržavam Vaš predlog i spreman sam da pomognem koliko mi znanje dozvoljava. Moj post je informativnog karaktera, jer sam tražeći rešenja za sebe naleteo na pojedina jako zanimljiva rešenja.
To volim da cujem. Nadam se da shvatate moju ideju. Ja sam se da Vam budem iskren prilicno razocarao u cujene kotlova na pelet uopste. Ne ulazim u to zasto je toliko skupo ali na zalost jeste. Kod nas je narod navikao da stedi na svemu pa ako setujemo strane elektronike da nam sagore sto manje peleta da bismo ustedili hajde da idemo jos korak dalje i ustedimo i na elektronici. Ovde govorim o ljudima koji imaju namjeru da preprave kotao ali i o onima kojima je elektronika losa ili vec neupotrebljiva. Ljeto ide, mozda mozemo nesto napraviti do zime? Ja imam svu eletroniku vec sad na stolu osim lambda sonde ali ako pretpostavimo da ce svako iskoristiti postojece ili kupiti nove senzore po svom izboru onda ce ih svakako na licu mjesta kalibrisati.
Moja zelja je da ovde na forumu ostavimo semu, detaljnu specifikaciju opreme i opensource firmware.
Za tako nešto predlažem da se otvori nova tema gde bi kompetentni diskutovali isključivo o razvoju "narodnog" kontrolera.
Pozdrav svima.
Pre 20 dana sam kupio peć na pelet Toby 12 b.Pažljivo sam čitao ovaj izvanredan forum.Našao sam tabelu sa parametrima i tamo sam ubacio svoje podatke.
Voleo bih da ih neko prokomentariše odnosno da eventualne sugestije oko promene parametara u cilju najekonomičnijeg korišćenja.
Moji podaci su u tabeli pod imenom "Guverner".
Tamo sam dao sve parametre i opis kuće koju grejem.
Unapred zahvalan.
Pozdrav svim forumašima.
guverner
koji toby imaš stari ili novi tj. koliko vode ima u kotlu i kolika ti je temperatura dimnih gasova? Mislim da ti je preveliko doziranje peleta.
Novi Toby 12 b sa 19 litara vode.Ne znam gde da očitam temeraturu dimnih gasova.
Koji je savet.
Hvala na ogovoru.Pozdrav
Gornji desni ćošal ekrana držite stisnuto,gde pokazuje u kojoj je snazi, isto tako se i izlazi iz tog menija,tamo gde stiskate se pojavi i temperatura u levom uglu ekrana,evo slike...
TF 034 TH 041 .Kotao je trenutno u mirovanju.Koliko treba da bude TF i kako se menje.
Pozdrav
Znaci da cekam novi trmrglt
Toby 30kw, 220 m2, 4k mix ventil sa regulacijom, kotlovska+radijatorska pumpa