I ne moraju biti toliko jake, može i 25-40 da zadovolji ako se ne varam.
Grejanje na pelet
Baš tako.
Hvala na odgorima!
Postovanje. Vec neko vrijeme trazim adekvatan kotao na pelet. Grijem 130m2 ( kuca je zidana ciglom sa stiroporom 5cm. Kuca je na sprat pa na plafonu na spratu je takodje stavljen stiropor 5cm sa unutrasnje strane. Imam mogucnost da kupim Stilmetal EcoSmart kotao koga proizvodi firma Lafat komerc iz Kalesije, ima opciju samociscenja. Da li je neko imao priliku da koristi kotlove ove firme ili da cuje necija iskustva? Koja snaga mi je potrebna? Da napomenem da cu postaviti cetvorokraki ventil i dvije pumpe. Do sad sam koristio Bosch 3000H kotao na cvrsto gorivo bez cetvorokrakog ventila. Kotao je 30kw snage i cesto je bilo prevruce u kuci tako da je uvjek radio na pola snage sto znaci da vatra u njemu cesto nije bila dovoljno jaka za pravilno sagorjevanje sto je dovodilo do mnogo problema.
Sa tim ugljenim peletom nešto nije kako treba. Verovatno u sastavu ima previše silikata ili drugih nečistoća. Posle sagorevanja uglja ne ostaje puno više pepela. Mislim da je tek nekih 40-50% više nego kod drvenog peleta. Bez obzira da li je ugalj lignit ili kameni pepeo ne treba da bude crn. Zakačiću fotografiju kako izgleda pepeo iz gorionika od kamenog uglja čak i kad ima šljaku.
Пре избора котла било би добро да посетиш и овај форум:http://www.elitemadzone.org/t390535-Grejanje-na-pelet
Мислим да би котао од 20 кв био довољан.Исто тако четворакраки вентил није више у моди.Сада би за заштиту котла требало користити термостатски трокраки вентил ( на пример Есбе ВТЦ 512 ) у котловском кругу са пумпом и трокраки вентил ( на пример Есбе ВРГ 131 ) у радијаторском кругу са другом пумпом.Све то је доста дискутовано на ова два форума .Можда ће се јавити неко ко конкретно познаје овај Стилметал ЕкоСмарт котао.
Četvorokraki jeste još u modi , za trokrake smo diskutovali u kombinaciji sa buferom. Ako ćete sve grejati onda bi bilo dobro ugraditi četvorokraki (ako je moguće još uzezi i elektropogon npr TrmRglt ) i na radijatore postaviti termo glave. Ti kotlovi su odlični,koji mislite uzeti 15 ili 25? moj glas je za 15.
Hvala na odgovorima. Ja sam u dilemi u vezi snage. Vidim da Toby 12 grije do 120m2 ali se plasim da bi u tom slucaju stalno radio u punoj snazi pa bih onda izeo ovaj od 15kw jer ovaj od 20kw bi bio mozda previse. Volio bih da cujem sta vi mislite. Serija Stilmetal Eco smart nema ugradjenu ekspanzionu bocu i pumpu ali mi se svidja sto ima mogucnost samociscenja pa bih zbog toga manje vremena provodio u kotlovnici U ovom slucaju bih trebao dodatno kupiti pumpu i bocu. Koji cetvorokraki mi preporucujete a koji ce dobro raditi sa TrmRglt?
Zaboravih da pitam jos i ovo: u dnevnom boravku koji je spojen sa kuhinjom imam ukupno 3 radijatora sa razlicitim brojem rebara. Da li je dovoljno staviti jednu termo glavu na recimo najveci radijator ili mora na sva tri?
RnRolla
1. Ugalj ima 7+ odsto pepela, računajući i silikate.
2. Koji je to gorionik?
gotik911
1. Za grejanje tog prostorabilo dovoljno bi bilo i 8 kW.
2. Sve jedno je koji je četvorokraki ventil.
3. Termo-glave na sve radijatore!
Esbe ili ivar četvorokraki , pumpa u kotlovskom krugu najslabija (25-40) a u radijatorski isto može ta al ako imate neku jaču nije problem ukoliko se može smanjiti brzina. Na kojoj će snazi raditi kotao to zavisi koliko će Vam biti uključeno grejanje, ako bude radilo u cugu onda će to biti samo u početku na najjačoj snazi tj dok se ne zagreje ,posle se smanji na minimum potrebe. Termoglave bi valjalo staviti svuda al vodeći računa da ako se slučajno pritvore sve da ima pumpa protok, to možete postići ili prestrujnim ventilom ili na neki radijator npr u hodniku da ne stavite termo glavu ili da je uvek otvorena (mogu se podesiti da se blokiraju) . Naravno exp posuda i sigurnostna grupa u kotlovski krug. Tako nekako.
Prosto ne mogu da vjerujem da bi 8kw radilo posao. Ja sam mislio da bi 12kw bilo jedva dovoljno. Da li onda znaci da sam miran sa Toby 12? Bio bih srecan da kupim Toby ali nemam servisera u blizini dok za Stil metal imam servisera 50km od mene. Citajuci postove od Boree sam zavolio Toby ali mi kazite sta biste vi uradili na mom mjestu, Toby ili StilMetal?
Boree hvala. Pumpa koja je trenutno kod mene je Grunfos i ima tri brzine. Za termoglave cu paziti.
@zmajdin : može i na first? Msm ja ih konkretno ne volim jer su mi onako mali i grubi , samo zato...
Na Firšt ventil može samo Firšt motor - TrmRglt ne pravi razliku.
Koliko sam shvatio TrmRglt je kontroler koji upravlja pumpom i servo motorom koji zakrece mesni ventil a dolazi samo elektronika bez servo motora? Da li je moguce na mesni ventil koji je fabricki napravljen za rucno zakretanje postaviti servo motor koji bi bio pogonjen sa TrmRglt? Postoji li neko pravilo ili teoretski idealni parametri za temperature u kotlovskom krugu a takodje i u radijatorskom, temperatura kada se pali pumpa, mjesto na kome je najidealnije mjeriti temperaturu itd. Da li TrmRglt moze da radi u paru sa kucnim termometrom i da tako u sinhronizaciji upravljaju kotlom?
Unaprijed se izvinjavam zbog mnogo pitanja ali sam odusevljen i impresioniran mogucnostima za unapredjenje i ustedu na sistemima za grijanje na pelet.
Na taj "ručni" ventil se postavi elektro-pogon, koji se pak prikači na TrmRglt, prikači se i pumpa i sobni termostat, pa se onda oni zajedno igraju po prvilima koje im mi zadamo.
Imam neke svoje parametre - temperature, vremena i hijerarhije, za koje mislim da su oni pravi, mada dosta toga zavisi od sistema, ali i želja i pozdrava.
RnRolla
1. Ugalj ima 7+ odsto pepela, računajući i silikate.
2. Koji je to gorionik?
Gorionik se nalazi u sastavu kotla, nije poseban proizvod.
A kotao je koji?
A kotao je koji?
Poljski Defro. Model duo uni.
On je i namenjen sagorevanju (mrkog) uglja veličine/kalibra "orah", odnosno peleta od ugljene prašine.
On je i namenjen sagorevanju (mrkog) uglja veličine/kalibra "orah", odnosno peleta od ugljene prašine.
Sa ovim "Uni" gorionikom sagoreva i pelet bilo kog kvaliteta, razne koštice pa čak i ovas. Raniji modeli su imali retortne gorionike koji nisu bili tako univerzalni i imali su problem sa lakim gorivima. Sistem je malo drugačiji od gorionika na pelet i čini mi se da ima neke prednosti ali i mane u odnosu na njih.
Ako može ugalj, onda može i agro/drveni pelet, kao i košpice višanja/trešanja/šljiva/masline...
Jedno pitanje za iskusne peletare, od strane peletara početnika.
Kako očistiti kotao na pelet od naslaga čađi, kako bi spremno dočekao sledeću grejnu sezonu?
Писано је већ о томе на форуму.
http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...
Otkud čađ? O kom kotlu/gorioniku je reč?
Ima Astrea Kraljevo neke proizvode koji su dobri za to ,koriste ljudi i brenere za šurenje da zagreju pa stružu,eventualno da se posavetujete sa nekim dimničarom.
A kad ga očistite uklonite uzrok stvaranja čađi.
Zmajdine,
Pitali ste otkud čađ u kotlu.
Celu grejnu sezonu sam se grejao RIZ peletom i nisam imao problema. Par dana u maju je bilo dosta hladno, a ja potrošio sve zalihe peleta. Budući da je moj „diler“ RIZ-ovog peleta bio na putu, uzeo sam par džakova peleta Savox. Majko moja, za tih šest dana na zidovima kotla nakupilo se više čađi, nego za šest meseci grejanja na RIZ pelet.
Ne znam šta trpaju u Savox pelet – koru ili nuklearni otpad, ali stvarno ga ne bi nikome preporučio.
Inače, imam KEPO 15, bez mešnog (koji je u planu) sa kojim bi sagorevanje bilo mnogo bolje, ali i bez njega sa RIZ-om nisam imao problema sa naslagama čađi.
Da li bi zagrevanje kotla na recimo 80 stepeni, na nekoliko sati, sagorelo naslage, ili će morati da radi hemija koju je boree spomenuo?
Trebalo je samo pojačati promaju za taj Savoks pelet, pa čađi nebi bilo. Nemam dobro mišljenje o hemikalijama: dobar plamen je majka Mara.
Zahvaljujem se svima koji su odgovorili na moje pitanje.
Vidimo se na forumu sledeće grejne sezone!
Pozdrav,nov sam na forumu,dolazim iz NS. Citam vec dosta vremena ovaj deo foruma.....Pa reko da i ja ove godine nadogradim ovo moje cudo
O cemu se radi......Imam kucu cca120kvm,prizemlje ukopano u brdo(sa 3 strane)+ sprat,ostalo izolovano stiroporom 8cm,stolarija drvena sa izopan staklima(radjena pre 6god),tavanska ploca izolovana nekom vunom 10cm-paropropusan folija-pa jos 10cm vune.Koristim kotao Junkers superclass s k27 i grejem se uglavnom na ugalj(banovic,koji postao jako los,potrosnja malko manja od 4t za sezonu+nesto drveta za potpalu)radijatori limeni 4x2m+ 1x1,4m + 1x0,8m + susac peskira 180x60cm.Svi poseduju termo glave,imam cetvorokraki mesni ventil.........
Reko da i ja udjem u drustvo peletara:)
Interesuje me za pocetak koji i koliki mi gorionik treba,nude mi neki LAMBORGINI ili nesto tako.
Jedan kotao, dva grejna kruga, tri pumpe, Bog veseli.
Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.