Planiram od ove sezone da se grejem na pelet,pa mi treba savet za kupovinu kotla.
Dvoumim se između kotla samo na pelet i kotla na cvrsto gorivo u kombinaciji sa gorionikom za pelet.
Prvo pitanje je u vezi iskoriscenosti peleta kod jednog i drugog tipa kotla.
Da li ima neka kombinacija(kotao+gorionik) ili neki nacin da se postigne ista iskoriscenost peleta kao kod kotlova koji su samo na pelet?
Drugo pitanje je koji kotao(kombinaciju) iz obe kategorije mi preporucujete?
Trece pitanje je koliko KW mi je potrebno za zagrevanje kuće na sprat od 150 kvadrata grejne povrsine, plus bojler sa izmenjivacem snage 5KW.
Kuca je zidana ciglom 25cm sa izolacijom od 10 cm stiropora koliko planiram i na tavan da stavim.
Stolarija je pvc, dvostruko staklo sa argonom. Svaka preporuka je dobrodosla.
Grejanje na pelet
Moj ti je savet da pogledas i Elmec B max Home. On je deklarisan na 25KW, Sa kvalitetnim peletom i dobrim podesavanjem moze da se izvuce i 5KW min, a maksimalnu snagu podesiti na 12 - 15 KW
@dany
Konstrukcijski kotao na pelet i kotlovi na cvrsto gorivo sa dodatkom gorionika se dosta razlikuju. Ako vec nemas kotao, najbolje resenje je da se kupi dobar kotao na pelet. Uz obaveznu ugradnju mesnog ventila i jos nekih potrebnih stvarcica u kotlarnici.
Da ne reklamiram sad proizvodjace, ali...ima domaci kotao na pelet koji je dosta kvalitetan a i pristupacan cenovno. Snaga Koja je potrebna je 20 KW, to ti govorim ovako odokativno preko foruma.
Ok,recite vi meni,kakav je taj lamborghini gorionik? Mislim na kvalitet,posto mu je i cena povelika......
Sta bi trebalo prepraviti na kotlu,osi sto treba staviti druga vrat?
zaboravio sam da napisem da je dimnjak sidel fi250 7m visok,mada on ne bi trebao da igra ulogu oko peleta....
Lamborghini gorionik na pelet je u sustini klon Ferroli. Plamena glava, resetka, elektronika, upaljac ...ma sve je ferroli. Samo je kuciste gorionika lamborghini. Oni su nekada a mislim i da jos uvek prave gorionike na lako loz ulje. Za ceo taj set sto trebas da kupis, dodas jos malo para i uzmes kotao na pelet koji dodas u kotlarnicu ako imas prostora. I onda imas kombinovano grejanje na pelet i cvrsto gorivo. Sto se tice prepravke na koltu, vrata mogu da se preprave, ali mora metalna ploca da se doda, posto kada se iseku vrata za dovod vazduha..ostaje veliki otvor. Samim tim i neces imati mogucnost koriscenja cvrstog goriva. Jedino da kupis vrata za Junkers/Bosch/Dakon. Ni ona bas nisu jeftina. Imas dobre samotne setove za taj kotao, koji pospesuju sagorevanje, i mislim da ti nemas turbulatore, a da odgovaraju od Bosch kotla.
Cek,polako Grejac. Ti mi savetujes da kupim jos jedan kotao i ubacim u kotlarnicu(nema bas mesta za jos jedan kotao)???? Koja je to matematika,malko mi je nejasno?Procitah ovde na forumu da kada se demontira gorionik i vrate se vrata,kotao moze da radi kako je i do sada radi ili gresim? Postoje vrata za Junkers(bos solida 2000 ili nisam dobro procitao),a mozda i moze neko da napravi,mislim neki strugar.Turbulatore nemam sigurno u kotlu to znam jer ga cistim Do samota jos nisam stigao,prvo gorionika da se resi:)
E,sada.Imam pitanje vezano za kontrolu gorionika. Jel postoji nesto tipa da ja njega ukljucim sa udaljene lokacije.Recimo krecem kuci sa sela i kazem mu da se upali,da me doceka topla kuca?Moram sve da uracunam sto mi treba
Grejac,hvala na savetu,ali ja vise naginjem na mogucnost da nekad u buducnosti moram da koristim drva ili ugalj pa mi nekako sigurnije izgleda opcija sa kotlom i gorionikom. Jedino ako je zaista velika razlika u potrosnji peleta onda bih se odlucio za kotao samo na pelet. Koji je bolji od ova tri kotla na pelet Toby,ABC ili Centrometal?
@MilenkoNs
Pa na primer dobar gorionik, spremnik, termostat...i jos neke sitnice...sa montazom su oko 130 000 din. (govorim za gorionik snage od 10 - 30 KW) . Potrebna su ti vrata..oko 9000 din. Samotni set i turbulatori oko 5000 din. Jos ako nemas prepravke instalacije, oko mesnog ventila, prestrujnog, skretnice...
Dobar kotao sa svim pratecim zezalicama kosta oko 210 000. Za 500 evra razlike...bolja varijanta. Eh sad ce neko da se nadje i da kaze 500 evra. Eeeej 500 evra...pa ja za te pare mogu da kupim 3.5 t peleta i da se grejem ovu zimu.
Ne znam koliko ti je star taj kotao...ali... ako me razumes sta ja zelim da kazem
@dany
Sto se tice razlike stepena iskorisenja kod dobrog fabrickog kotla na pelet i nadogradnje. Ide do 15%. Ja govorim o komforu. Gorionici koliko god vili dobri ili losi su ipak nadogradnja na postojeci kotao.
Stepen iskoriscenja zavisi od samog kotla, a ne od gorionika kao sto neko misli. Svaki gorionik ima stepen iskoriscenja oko 90-95%. 5% se baca prilikom gasenja gorionika. To je ono sto ne sagori potpuno.
Ja licno radim i jedne i druge varijante. Gorionici su ok samo kod varijanti gde kotao moze da izgura min jos 5-8 god.
Dany kombinovani kotlovi su dosta jaki,više nego što Vama treba ,al eto imaju mogućnost korištenja više goriva npr :
http://thermoflux.ba/bs/kotlovi-na-pelet-i-sjecku/pelling-eco
Ili
http://www.termomont.co.rs/category/proizvodi/combo/
Al kako god odlučite kad probate pelet velika je verovatnoća da nećete više u životu pomisliti na ugalj,verovatno ni cepanje drva, neki integrisani kotao uzmete i uživate. Kepo 15 ili toby17b ili tako nešto.
boree,
da li ti kombinovani kotlovi imaju istu iskoriscenost peleta kao i integrisani(>90%)?
I mislim da mi odgovara jacina,posto sam mislio da uzmem od 25KW. Plasim se da bi na -20C sa kotlom od 20KW morao da se dogrevam na struju. Mislim nista mi ne smeta ako je jaci kotao,ali ako je slabiji sta cu onda.
Malo? Ma kakvi , ja grejem sa toby 20 144m2 sa 5cm stiropora i u kući mi nije bilo ispod 21c , jest bila blaga zima al i ovako mi je namešten da bude 15kw u max snazi, a max snazi radi samo u početku dok ne zagreje sistem. Sa tvojom izolacijom bi i 15 kw verovatno završilo posao. Thermofluxov je već proveren i odličan kotao, termomontov je nov .
boree,
ali ja planiram povezati na njega i bojler od 5KW.
25 kw će i onda biti više nego dovoljno,ako rešite da uzmete taj
dany
25 kW je dvostruko više nego što vam je potrebno. Uzgred: kolko dana tokom zime je -20, a koliko je +10.
Ok, ubedili ste me,uzimam od 20KW i to integrisani.Samo jos da odlucim koji da kupim. U opciji su toby 20,kepo AC20 ili termoflux interio 22.
Mnogo brate, mnogo.
Stiglo leto!
Može "šiš" ali ako se zna poreklo i struktura peleta. Prijatno
Prvo pozdrav smi dobrim ljudima sa ovog foruma a narocito clanovima koji imaju vremena i zivaca za sve nas neuke..
Nov sam na ovom forumu ali sam paljivo procitao ovu temu i moje trenutno stanje ide od "sjaja do ocaja" Taman mislim da sam nesto naucio ono mesni ventil, savladam to ono jos jedna pumpa.. uf..
Elem, moje pitanje je sledece, kuca ukupno 145m2, prizemlje koje cu da grejem trenutno je oko 74m2, sprat planiran da se sredi narednih godina, kuca izlovana sa 10cm stiropora preko ploce na spratu 10cm cm vune , osim iznad dve sobe u prizemlju gde ide tavanski prostor (kosi krov gde nema druge ploce ) ali je tu naslagono 10cm stiropora, stolarija PVC sa niskoemisonim staklima punjenim argonom, rekaa bih dobro ususkana kucica.
Kao i clan Deny imam dilemu oko izbora kotla TOBY 20 ili Kepo AC (od kotlova cisto na pelet) ali imam i dilemu oko mozda nekog COMBO programa gde je Termofluh ok ali mi neki majstor rece da su ABC Uzice njih iskopirali i da je sve isto osim cene, ima li istine u tome i kakva su vasa iskustva i milsljenje..
Kuca nema sada grejanje i u planu je rad na celokupnoj instalaciji jer je bebac na putu..
Hvala unpred.
Boree,
Pošto smo po kvadraturi slicni , osim sto ja imam dva nivoa i samim tim veci hodnik sa stepenicama koje su otvorene pa i taj prostor mora da se greje, a negde sam cini mi se video da ste pomenuli da je vama kotao od 20Kw veliki i da razmišljate o 12Kw, zanima me kako to? Meni isto preporucuju oko 20KW ,njihov argument je da se kotlovi na pelet steluju na potrebnu jacinu i da nema razlike u potrosnji iako je kotao jaci, pogotvo sto ce meni jos godinu dve sigurno trebati samo za nekih 75m2 plus gornji nivo hodnika koji nije zatvoren. Molim za pomoc, moram brzo da delam.. :)Hvala
sSamo jos jedna dopuna Kotao bi bio u podrumu koji je ispod dnevne sobe, povezan na dimnjak shidel f200, ako to nesto znaci..
BebacKG
U sličnoj smo priči. I meni je kuća cca 140kvm na sprat, za sada (još par godina) grejem samo prizemlje (oko 60kvm),i po savetu dobrih ljudi sa ovog foruma, nabavio sam Toby12b. Sad, ne mogu da Vam kažem kako radi na 130-140kvm, ali na ovu moju trenutnu površinu ujeda. Mana (kao i svim kotlovima na čvrsto gorivo) mu je što mu treba jedno 40ak minuta da se ugreje na potrebnu temperaturu, i posle toga mi uglavnom radi na 1. ili 2.snazi, tako da mislim i da će biti ok kada se površina duplira. Za ostalo pitajte slobodno, a uostalom,ukoliko Vam KG u nick-u označava geografsku pripadnost, to znači i da smo sugrađani, pa ovaj kotao možete i uživo da pogledate, naravno, bar sa ovakvim temperaturama, ne u radu...
15KW
Ili toby 17b
12 kW!
Prvo hvala na brzim odgovorima ali sam sad tek zbunjen, 15, 17, 12Kw..
Nisam na sajtu nasao toby 17b, postoji toby 17h ali je on za varijantu kada se greje i prostor gde se kotao nalazi, meni ce kotao biti u podrumu.
I kakvo misljenje imate Kepo kotlovima (sta znaci AC model i auomatsko ciscenje), ili nesto sta bi preporucili od kotlova ovih jacina koje ste predlozili.
Licitirajmo!
Da da, KG je u pitanju, ako ste za mozemo da se nadjemo kad Vama odgovara i da mi prenesete neka iskustva jer ja sam za sada nov po tom pitanju. Mozemo da se dogovorimo preko PP ako ste za.
Za grejanje tolikog i tako izolivanog prostora 10 kW (pre)puna kapa. Najmanja deklarisana snaga Lamborgijija je 14, mada može da se natera/ubedi da radi i na 8 kW.
Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.