Salee, boree hvala. To znaci Hertz na Hertz?! I da li se na Alfa Plam Commo Compact moze dodati daljinski termostat bez ovlastenog servisera? Ima li neka sema ili uputstvo za to?
Grejanje na pelet
E pa pozdrav stručnjaci i drugari ....
Ako bih mogao da vam postavim jedno pitanje . Imam sledeću situaciju stan cca 95 m2 , visoko , stara gradnja ... Uslove koje imam je da ne mogu računati na dimnjak, mogao bih fasadni eventualno , a ako baš mora onda spoljni prohromski . Grejanje bi bilo radijatorsko , dvocevni razvod , nemam prostora za bafer , stolarija je vila promaja . A zamena teško dostupna zbog raznoraznih zavoda , kao i stepena zaštite objekta ...
Piatnje koji kotao/etažna peć na pelet . Moji zahtevi su da ne robujem tom "sokoćalu " a opet s druge strane moglo bi se reći da mi je cena gotovo nebitna , nego bih "suvi kvalitet " i komfor po svim parametrima grejana . Usput rečeno ako može i preporuka za pelet , a uzeo bih potrebnu procenjenu količinu odmah da se ne zezam sa kvalitetom peleta , i opet mi je manje bitna cena ...
Naravno prihvatam sve sugestije u vezi radijatora , razvoda ...
@gotik911
Naravno da mozes termostat bez servisera.Treba videti u uputstvu za pec ,Ne znam za te peci kaminskog tipa ali verovatno mozes upravljati peckom sa spoljnim termostatom.
@tenzor
Tebi takodje treba pec kaminskog tipa sto se ovde na ovom forumu ne razmatra bas detaljno.Kakva je izolacija pored kubature koja je povecana?Dimnjak neka te ne sekira moze rupa u fasadi pa napolje samo treba naci neko zgodno izolovano resenje.Snagu peci moras nekako izracunati ali bi trebala biti u granicama 10 do 15 kw plafon.Pec,kamin izaberi sa sto vecim rezervoarim za pelet da ne bi mnogo skakao oko nje ali sve one zahtevaju dnevnu kontrolu.Pogledaj deo foruma koji razmatra kamin peci.
Salee,
Hvala. Nije kamin nego je kotao 23kw. Uputstvo koje sam dobio je prilicno povrsno i vise su instrukcije za pravilno pozicioniranje kotla, sipanje peleta i ciscenje te upozorenja o bezbednom koristenju i ciscenju. Opis elektronike nisam dobio ali mi se cini da su pomenuli ime italijanskog proizvodjaca (danas cu pogledati pa cu napisati ovde). Koji termorstat preporucujete? Meni bi trebao WiFi jer mi je kotlovnica udaljena od kuce nekih 4-5 metara i izmedju baze i daljinskog termostata ce biti dva zida.
Tenzore, moj ti je savet da zaobidjes etazne kamine, sa velikim staklom na vratima...jer kao sto smo vec utvrdili, vrlo brzo se staklo zaprlja a samim tim je i za videti ruzno. Drugo, ima non stop da brises to staklo, a time i obaveze oko kotla su vece. To "visoko", predpostavljam da je 3.2m , i samim tim ti treba kotao od 20 KW. Moj neki predlog ti je KEPO MC 20, ne sa automatskim ciscenjem jer taj mehanizam je bucan pa nije bas da stoji u stambenom prostoru. Ima mali prorez na vratima, tako da se malo i vatrica vidi. Fasadni izlaz je ok, ali savet je da predjes na dimne cevi fi 100. Ujedno, postoji mogucnost i prosirenja standarnog spremnika za jos 35-40 kg tako da se i autonomija povecava.
Estetetika peći mi je nebitna , ako budem išao na varijantu etažne peći stojaće u hodnjiku . Da malo konkretizujem pitanje . Pošto od izolacije objekta nema ništa , niti mogu da je radim sa spoljne strane , a sa unutrašnje pa receimo da još nisam poludeo da uradim tako nešto , niti mogu da menjam stolariju ... . Osnovno ptianje je sad dali ići na etažnu peć i kakva je ona u odnosu na kotao . Prostor koji treba grejati je vrlo nezgodan jer to stara gradnja a stan salonskog tipa . Ukoliko bi se desiilo da je recimo kotao superiorniji u odnosu na etažnu peć , možda bih se usudio da jednu vratolomiju a to je da napravim kotlarnicu sa dvorišne strane stana , jer je stan u prizemlju . A imam poneku tehničku olakšicu da napravim i tu kotlarnicu . Ukoliko grejanjem na kotoa u odnosu na etažnu peć ne bih dobio mnogo , onda bih išao na etanu peć .Za sada me interesuju preporuke u globalu , čisto da vidim šta valja , šta se preporučuje , a svakako da će snaga i sve ostalo računati i da će biti uradjen projekat a izvedba će biti prepuštena profesionalcima . Kao što već rekoh spreman sam da platim kvalitet i "egzotiku " ako treba .
S druge strane ostaje mi još jedna dilema , jer u dvorištu postoji bunar , nepoznatih karakteristika , pa me i tu čeka provera i merenja , jer bih možda išao na varijatnu toplotne pumpe i fancoila, ali to je već neka druga tema .
Ja bih tu isao na varijantu kotla. Lepo izgleda, a nema odavanje toplote ka prostoru (minimalno) . Prostorije pokriti sa dovoljnim kolicinama radijatora, zbog visine a uzeti u obzir velike toplotne gubitke, Neke kotlove mozes postaviti i u "hermeticko" zatvorene prostorije pa im se uradi dovod svezeg vazduha sa spoljne strane (fasadni izlaz)
Stop se tice nekih preporuka, sve zavisi koliko para zeli da se ulozi u kotao. Nesto bi ovako islo. Kepo AC 20 ili MC 20. Termoflux Interio 20. Biodom C20. Herz Pelletfire 20.
Da li je bas neophodna ugradnja nepovratnog ventila? U uputstvu za Alfa Plam Commo Compact pise sa je obavezna i da ne vazi garancija ukoliko se ne ugradi. Ja sam postavio esbe cetvorokraki ventil i imam integrisanu pumpu u kotlu na polaznom vodu prije esbe-a i imam jos jednu pumpu na povratnom vodu radijatorskog kruga dakle nakon esbe-a. U uputstvu pise da se treba postaviti nepovratni ventil nakon svake pumpe u sistemu. Da li to znaci da moram postaviti dva nepovratna ventila koji ce doci izmedju pumpi i esbe-a jer sam cutao da se nepovratni ventili ponekad zaglave pa pumpa ne moze da ih otvori pa zbog toga trpi veliko opterecenje pa cak i pregori?!
Samo jedan nepovratni ventil na pumpi radijatorskog kruga. Ako imas automatiku na mesnom ventilu sa elektro pogonom...nepovratni ventil nije potreban. Pokusaj da nadjes nepovratni ventil sa inox uloskom u mesinganom kucistu. radi ga IVR ili Calleffi.
@grejač kao što rekoh kvalitet sam spreman da platim , jer je nekad ono skuplje u stvari jeftinije . Koliko sam ukaipirao redosled kotlova je po ceni i kvalitetu je sleva na desno pa bi pelletfire bio najbolji . E sad , me jedino malo strah od toga da je taj ekstra kotao osetljiv na naše dečije bolesti , recimo kvalitet peleta ,čak i kad je od istog proizvodjača , ne bih da postanem redovan na temi "kako uštelovati kotao " . Jer ako bi se desilo da platim kotao 4-5 K evra a on da me zajebava , ondak ću da poludim ... Malo se šalim , ali bih da čujem vaša mišljena , jer se ovde okuplja ozbiljna ekipa peletara !!!
I kažem ostaje mi varijanta toplotne pumpe , ali me bunar muči , za sad ....
Grejac, hvala puno!
Automatiku nemam ali je u planu zmajdinova!
Tenzore, ovde ljudi imaju srce veliko kao Rusija, siguran sam da ce ti predloziti najbolje rjesenje! Srecno!
Pa il će biti tako ili će zaključam sve teme ovih "peletara " i najurim ih ...
Onolkim ljudima rešili probleme , a da neće meni koji sam još i neka vlas ovdi ...
Grejac, sta kad u situaciji kad u sistemu ima samo jedna pumpa koja je u kotlovskom krugu koja dolazi sa kotlom, kao kod Kepo kotlova, gde tada ide nepovratni ventil i da li je obavezan?
Tenzore, upravo tako. Sto se tice skupljih varijanti kotlova njihova prednost je u elektronici tj u kontroli sagorevanja. Biodom je tu da kazem zlatna sredina. Pelletfire ima kontrolu i preko temperature sagorevanja, IR zracenja kao i preko O2 senzora na dimnovodnom izlazu. To zna i da zajebava, ali je dosta fleksibilan sto se tice kvaliteta peleta. Jedino sto mi se ne svidja je njihova servisna podrska. Jedan jedini covek je serviser za Srbiju. Do duse, ja sam smo jedan taj kotao ugradio...sta se kasnije desavalo sa njim nemam informacija. Biodom ti je po meni zlatno resenje. Servis 24h, moze da koristi i pelet losijeg kvaliteta, normalno uz adekvatno odrzavanje.
Sto se tice toplotne pumpe, mozes slobodno da zaboravis za takav tip objekta. Fan coil ili podno grejanje tesko, ali skoro i nikako nece raditi na objektu sa tolikim toplotnim gubitcima. Jedina varijanta je mozda neka kvalitetnija trostepena toplotna pumpa vazduh voda, koja moze da gura i do 70C vodu, ali COP tada drasticno opada. I tada se gubi smisao koriscenja toplotne pumpe.
U radijatorskom krugu je obavezna pumpa, pa ako na kepo postavite četvorokraki onda još jedna pumpa mora, s tim i nepovratni ventil u slučaju kao što je i opisano gore.
Boree, slazemo se da je idealno da mora, ali je u zemlji Srbije sve daleko od idealnog, kao sto je idelno da mora cetvorokraki sa automatikom ali moze da se zavrsi posao i bez automatike, ja pitam sta ako nije sve idealno i na te druge pumpe, sta u takvim slucajevima sa nepovovratnim?
Automatiku stavlja ko može i hoće, da je obavezna baš i nije, poželjna je. Kepo mislim da zahteva ugradnju četvorokrakog, stoga bi bilo dobro i da ima druga pumpa u radijatorskom krugu a kao što grejač kaže bez automatike je poželjan nepovratni.
Kepo zahteva ugradnju trokrakog sa nalegajucim termostatom, ali se ne pominje nigde druga pumpa, mislim da u nekim njegovim odgovorima na pitanje o drugoj pumpi kaze da nije neophodna i da "zavisi od situacije". Opet moje pitanje, sta kad nema te druge pumpe, gde onda nepovratni ventil, ili vec postoji u tim kotlivima koji dolaze u kompletu sa pupmpom, posudom...
Ako je ventil trokraki, onda je jedna kotlovska pumpa dovoljna.
Nepovratni ventil se treba staviti nakon pumpe gledano u odnosu na smjer toka vode. Njega ustvari otvara potisak vode koji pravi pumpa. Kad se voda u radijatorima ohladi a pumpa ugasi voda ce krenuti da tece unazad prema kotlu i tezice da ohladi kotao ali joj nepovratni ventil to nece dozvoliti.
Grejac, Boree jesm li ubo?
Zmajdine, samo jos pitanje gde u tim slucajevima ide nepovratni ventil?
Ja nemam ni jedan.
Tako je.
Grejac, poslao sam Vam poruku na PP, pa ako ste u mogucnosti da mi odgovorite. Hvala
Molim za pomoc!
Zelim da instaliram set za grejanje na pelet i drva.
Kuca je slabo izlovana 240m2 (u planu izolacija kad bude viska para, za nekih 5 godina). Radijatorska instalacija vec postoji, stari kotao na drva bi bio zamenjen novim setom za pelet + drva.
Koji set (komplet) bi preporucili?
Moja ideja (verovatno losa):
* Spremnik za pelet Ferroli 140 kg (ili jos veci ako postoji),
* Gorionik na pelet SUN P7 34 kW Ferroli,
* Vrata za montazu pelet gorionika P7 Ferroli,
* Kotao na čvrsto liveni tropromajni Ferroli SFL 4 27-33 kW.
Verovatno sam predimenzionisao, mda sam na ovom forumu "naucio" da sve treba da je "knap" a snaga gorionika veca od snage kotla...
Sta jos fali u ovoj "konfiguraciji"?
Molim vas za komentar (posebno legende Zmajdina, Grejaca, boree)
Ako zelis dobar kombinovani kotao a da ne kosta mnogo jedino ti toplo preporucujem Radijator kraljevo TKAN 1
Snaga gorionika ne treba da bude veća od snage kotla, nego manja.
Hvala na komentarima, da li smatrate da su kotao i gorionik od preko 30KW suvise za 240 m2 sa slabom izolacijom?
Gledam i TKAN 1 - izgleda da pokriva opseg snaga od 20 do 35 kW, koji da uzmem?
Zmajdine molim i tvoj komentar na Ferroli konfiguraciju...
Sto se TKAN 1 tice negde sam nasao da kotao nema kompenzaciju temperature razvoda prema spoljasnjoj temperaturi kao ni mogucnost automatske zastite hladnog kraja kotla da bi se sprecila kondenzacija. Nisam siguran ni sta ovo znaci...
Kakva je prateca elektronika u smislu podesavanja zeljene temperature preko displeja/mobilnog telefona, raznih programa za rad itd?
Ne može...
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®