Grejac, da li to ciscenje pri prvom punjenju vazi za svaki sistem i da li svaki sistem treba da ima taj odvajac necistoce?
Grejanje na pelet
Pravilo je da se izvrsi ispiranje sistema prvi put kada se uradi instalacija. U realnim uslovima retko ko to radi, pa ukljucujuci i sebe. Kod instalacija sa bakarnim cevima, nema toliko necistoca u sistemu. Vec kod crnih cevi...moze svasta da se nadje.
A sto se tice linka za sabirnik i razdelnik bez razlike pritiska, toga nema. To je old school, i to se pravi od celicnih cevi itd. To su neke komponente sistema koje imaju samo toplotne podstanice, i kod nas vecina majstora ni ne zna za sta sluzi. Neko zna samo za sabirnik i razdelnik. cak i za hidraulicke skretnice nisu culi. Pa Boze, i akomulatori toplote kod nas su relativna novost, a to se u svetu koristi vec 30+ godina
elem, ja sam okacio sliku u postu #3935...samo nekoga mrzi da cita
Ok, hvala, to znaci da nema potrebe sa bakarnim cevima ni za odvajacem necistoce?
Pa i mesni ventil nekome pravi probleme. I suvise je grejanje opsirna tema, a najvise pravi problem sto kod nas postoji..."moze tako, ali moze i ovako". Moze i celo grejanje da "radi" i sa jednom pumpom, bez mesnog, regulacionog, balansnog,prestrujnog, odvajaca, separatora, bez mernih instrumenata. Na bastensko crevo...ali ja se licno vodim samo jednom parolom. Ako nesto radis, radi kako treba ili nemoj ni raditi. Razumem ja da vecina nas hoce sto jeftinije i sto bolje, ali u grejanju je kao i nekim ostalim sferama zivota. Koliko para toliko i muzike. Kad se kupuje auto, vodi se racuna koji, pa koliko trosi,pa ovo pa ono. Vozis par godina i ajd zdravo. Grejanje treba da radi i sluzi koliko i sam objekat. Za kola nije puno ni 10 000 e, a za grejanje je i 5000 mnogo.Da bi se napravila jedna HS, treba min 2 h posla. Ako se kupi, jedno 80evrica. Za sabirnik i razdelnik bez razlike pritiska treba jedan solidan radni dan, u zavisnosti koliko prikljucaka ima. Pa nosaci i slicne stvari.
U svetu, a pogotovo u Evropi, gde je radni cas instalatera jako visok, postoje prosta resenja. Sve moze da se kupi. I integrisani sabirnici razdelnici, pa jos i pumpne stanice sa ugradjenim mesnim ventilima, mernim instrumentima..Namontiras samo i vozi. Pa i radijatori sa H ventilima su zato i napravljeni. A cela skalamerija kosta vise od klasicne armature. Pa i al pex sistemi su skulji od sistema sa bakarnim cevima. Cev kao cev je jeftinija, ali gde su prateci elementi. Kazem ja lepo, siroko i opsirno.
Na postu #3935 se može samo da gleda. I gleda....
A i izvedba (razdelnik-sabirnik) liči na šemu koju si dao na ovoj strani.
@datas
Ako si primetio da su sastavljeni sa dva hamburska luka. Bukvalno kao slovo U. U tome i jeste caka.
Grejac, ima istine u ovome sto ste napisali ali je i velili problem nestrucnost velilog broja majstora, koji su usled nedostka posla na brzinu ispekli zanat i sada su " majstori". Nisu svi srece da im Vi ili neko strucan radi to, pa kad onda takvim "majstorima" kazete treba to i to, oni kazu "svasta pise na internetu" i onda ostaje ili da ga oterate ili da nekako probate da izgurate svoje jer ko zna kakav ce boti sledeci koji dodje.
Ja imam problem sa godinama zivota. 34. A skoro pola svog zivota radim samo grejanje. I dalje ucim, i kad ne znam pitam, jer nije sramota pitati. Eh sada, ja sam imao srecu da sam imao od koga da ucim. Otisli smo siroko i van teme grejanja na pelet. Ono odakle je krenulo, DA radice.Sta sam ja sve video da radi, i van svih zakona... Da li ima potrebe menjati, to mora sam korisnik da odluci sta zeli i kako zeli. Ima i ono nepisano pravilo: Ako radi i zadovoljan si, ne diraj. Ne verujem da nekoga zulja vise stotina evra u dzepu u danasnje vreme.
Bez ikakve namere da ikoga uvredim a ako jesam izvinjavam se.Mozda sam ispustio neki znak interpunkcije ali arogantan bez namere,postavio sam pitanje iz ciste znatizelje jer mi ti uredjaji lice.
I sada pitam pa ko zna odgovorite:cemu sluzi hidraulicka skretnica,u koju ulaze sve hladne i topla voda,tu se pomesaju i nastave dalje svaka svojim tokom.Ja bih rekao istih ili sa malim razlikama u temperaturi.
Snimak govori vise od 1000 reci
https://www.youtube.com/watch?v=qTm2Y6h-aH8
Grejac, ima istine u ovome sto ste napisali ali je i velili problem nestrucnost velilog broja majstora, koji su usled nedostka posla na brzinu ispekli zanat i sada su " majstori". Nisu svi srece da im Vi ili neko strucan radi to, pa kad onda takvim "majstorima" kazete treba to i to, oni kazu "svasta pise na internetu" i onda ostaje ili da ga oterate ili da nekako probate da izgurate svoje jer ko zna kakav ce boti sledeci koji dodje.
Upravo tako @BebacKG! Ja sam na svoju instalaciju dovodio kao sto sam rekao cetiri majstora i jednog inzinjera. Vjerujem da vecina od njih i nije cula za hidraulicnu skretnicu i separator, a ne da znaju njihovu funkciju i mjesto gdje treba da se postave. I onda kada vi insistirate na tome oni govore kako je to bespotrebno i bacanje para, a ustvari neznaju njihovu funkciju i mjesto gdje bi to trebalo da stoji i kako da ga postave. Uglavnom su to majstori koji rade grijanje po sablonu, kao sto bih i ja mozda znao: kotao, pumpa, cijevi, mozda negdje nepovratni ventil (ako i to ne zaborave)... Kakvi trokraki i cetverokraki ventili, skretnice itd, to je za njih spansko selo. Kada sam postavio trokraki ventil, jedan majstor je rekao kako je to bespotrebno, drugi pa eto nije losa stvar ali ne i neophodna, treci je rekao da je to dobro ali vidim da i nezna tacno koja je njegova funkcija posto me prvo pitao sta ti je ovo. A i ovaj sto ga je postavio po @Borovim rijecima nisam siguran dali je na pravo mjesto iako sam ja insistirao na cetverokrakom. Itd, itd...citav esej o njima napisati i nebi bilo mnogo. Da privedem kraju, juce sam se cuo sa jos jednim koji usput treba da dodje za 10-tak dana, Prvo cu traziti njegovo misljenje pa mu onda pokazati Grejcovu semu i misljenje o njoj, 90% da unaprijed znam njegov odgovor, posto mi je vec rekao kako mi je pec od 25kw nedovoljna za 150 kvm i dva kombi bojlera i odmah mi stvorio neku suhu. Na kraju cu izgleda morati zapucati do Grejca i na silu ga dovesti u moju kotlovnicu haha... Roman citav napisah, sorry i pozdrav...
Grejač, kad si već postavio link na youtube, a sledeće sedmice treba da naručim da se napravi bafer za povećanje količine vode (80-100 l).
Imao sam moju temu. U kotlovskom krugu, kotao i kasnije toplotna pumpa, u krugu potrošača, tri grupe. Umesto hidraulične skretnice, bafer.
Interesuje me oblik. Da li ovakav kao na slici koju sam zakačio, samo zidnu varijantu.
Takođe imam dilemu, da li sa izolacijom ili bez, 50 EUR manje, pa da sam izolujem. Na vrhu priključak za odzračno lonče, eventualno sigurnosni ventil, sa donje strane ventil za ispiranje. Da li ima potrebe i priključak za merenje temperature.
Mora da bude vertikalni, horizontalni takve zapremine nece da valja.
Ovi na slikama su vertikalni ?
Ne menja mi se cena, mogu da tražim i zidni nosač. Već imam Termoradov bojler 120l, koji izmeštam, a na njegovo mesto ubacujem bafer.
Bafer ostaje u ovom položaju kao na slici.
Onda moze. Ozraka gore, slavina za praznjenje dole. I to mu dodje to
I trokraki termostatski mešni ventil između kotla i akumulatora, a četvorokraki između kotla i radijatora.
Naravski
Ljudi, jedno pitanje, sistem je napunjen vodom kotao jos nismo probali i pustali u rad, pritasak na 2bara i ne mrda ali od juce cujem povremeno kao neko cvrcanje koje traje po par sekundi, nije glasno, nesto kao kad guma ispusta. Sta to moze da bude i jel normalno?
Trokraki (ESBE VTC 512) između kotla i akumulatora. Iza akumulatora ide razdelnik, pošto imam tri grupe potrošača, svaka grupa svoju pumpu, trokraki.
Da ne opteretimo temu, ako bude potrebe otvorit ću novu, ako može još komentari vezani za izradu akumulatora, da kasnije ne bih imao problem kod funkcionisanja.
- Da li će biti potrebe da se mere temperature u donjem i gornjem delu, pa mi je bitno da li da tražim da se urade prikljućci za merenje temperature u tim zonama.
- Koji promer cevi za priključke za vodu
Verovatno ću imati neki predlog od strane proizvođača, ali mi je bitno da dopunim zahtev sa onim što će mi trebati.
Mozda odzracno lonce u kotlu.
U kotlu nije otvarano odzracno lonce jer majstor nije znao gde ja na Kepo kotlu, tako da je to ostavio za servisera kad dodje da pusti kotao u rad. Da li mize da bude do toga i jel moze da mu smeta sto ja na 2 bara pritisak?
Obavezno prikljucni za instrumente. A sto se tice promera prikljucaka, oni zavise od snage potrosaca i izvora
25 KW kotao. Danas sam razgledao Biodom C25, bit će verovatno on.
BebacKg, kod KEPA MC 15/20, lonče je ispod gornje ploče, mislim da je potreban imbus da se odvrnu šrafovi. Pogledaj sliku u prilogu (imaš ih na sajtu proizvođača).
Aha, e super. A dal da to sam ozracim ili da sacekam servisera koji svakako dolazi, ako kotlu i sistemu nista ne smeta do tada?
Kod komšije prošle godine su majstori priključili KEPO MC 15, odvrnuli su lonče nakon punjenja sistema.
Čiji je posao, to će već reći neko od majstora.
Ma ovi nisu znali gde je, zato ga nisu odvrnuli. Nije sad toliko bitno ciji je posao kolilo to dal mu smeta da stoji tako dok ne dodje serviser da ga pusta u rad ili ne. Ako smeta onda cubda zovem majstora da ga odvrne, posto sad znam gde se nalazi.
Odzracno lonce,na slici,je automatsko.Sveza voda u sistemu ima malo viska vazduha koji se povremeno nakupi u odzrakama.
Imao bi samo jos jedno pitanje. Sobni termostat koji se nalazi u prizemlju upravlja radom obadvije pumpe, kada postigne zadanu T gasi pumpe, kotao radi do zadane T i gasi se i on. E sad, posto veci dio dana na spratu nema niko, a sprat je i topliji od prizemlja pa kada je dole normalana temperatura gore je pretoplo, ugradio bi jos jedan sobni termostat na drugu pumpu za gornji sprat. Interesuje me jeli to izvodljivo i sta bih trebao uraditi na instalaciji da to funkcionise, posto vidim da su pumpe na istom potisnom vodu i kada bi radila samo pumpa za prizemlje dali bi slala toplu vodu i na sprat. Nekako bi to da odvojim sobnim termostatom, unaprijed hvala!
Može li neki link ili slika sabirnika i razdelnika bez razlike pritisaka.