Crvena plastika pokazuje opseg izmedju zatvorenog i otvorenog polozaja i ujednobje granicnik jer onaj crni krug na sebi ima dva "zareza" koji "zapnu" za crvenu plastiku i na taj nacin ogranice hod. Medjutim kad se ventil tek iVadi iz kutije ova dva plasticna dijela nisu namontirana pa se ventil moze zakretati beskonacno u jednu i u drugu stranu a ja kreten nisam razmisljao. Da li to znaci ako to blagonoturpijano perce zakrenem tako da gleda gore u plafon, da mi je ventil otvoren 50% i onda kad stavim crvenu plastiku i krug dobijem skalu po kojoj se ventil tacno otvara?
Grejanje na pelet
Ako oturpiano gleda u 12 po satu onda je 50% otvoren (optimistički)
http://www.esbe.eu/be/en/~/media/ESBE%20PIM_ESBE%20sync%20BR/Documents/I...
To je to boree. Hvala ti mnogo.
@ Grejač
Koliko si doprineo razvoju foruma i koliko si saveta dao , slobodno u svoj potpis stavi i br telefona i ime firme (ako je imaš ) i slobodno se reklamiraj ...
Tvoj doprinos forumu i forumašima je bar 4 puta veći od svakog ko se ovde plaćeno reklamirao !!!!
http://www.grejanjesrbija.com/kotlovi_kamini_na_pelet.php
Da li nesto od ovoga odgovara mojim potrebama?
Da ponovim:
200m2 grejnog prostora sa utroskom 25-30m3 drva po sezoni u zavisnosti od vremenskih uslova.
Zelim kotao koji moze da se "presalta" sa peleta na drva ako ustreba.
Mogucnost napredne kontrole preko Wlan i mobilnog telefona.
Pomagajte, stize zima a ja sam svakim danom sve dalje od odluke...
Da moderatori ne misle da je reklama : ) Ali ja volim da preteram malo
Za izložbu i još u bojama.
Boree, trenutno povezujem AT slično kao kod Vas i sklapam mrežu. Čudi me šta će ova dva termometra nakon samo pola metra od termomanometra. Zar nije na sva tri ista temperatura?
To je povezano na kotao koji se loži drvima , i u konkretnom slučaju pri puštanju u pogon i nakon odvazdušivanja i uključenja pumpe i svega stvorio se vazdušni čep, i na osnovu tih 5 termometara smo uvideli da nešto ne valja jer nije voda išla kako bi trebalo, al posle par minuta brige je najzad probilo čep i proradilo. Obzirom da su oko 350 din stavljeni su na svaku granu da se može pratiti t vode , onaj u sredini gleda ka ulazu u kotlarnicu a što je stavljen već se ne sećam . A obzirom da se radi o trokrakom mešnom gotovo je sigurno da ni na jednoj grani nije ista t vode, uvek ima male razlike. Npr prvi ide iz kotla i pokazuje 80, taj u sredini može da ide do 61 , onaj ka buferu pokazuje koliko je ostalo od ova dva jer nešto vraća u kotao a ostatak gura u bufer, onaj na povratu iz bufera pokazuje koliko dolazi ka mešnom , tamo je uvek najmanje dok se ne ugreje bufer skroz, al i onda je manje, i naravno povrat u kotao koji bi trebao da pokazuje bar onih 61 kad se malo zagreje .
Boree, trenutno povezujem AT slično kao kod Vas i sklapam mrežu. Čudi me šta će ova dva termometra nakon samo pola metra od termomanometra. Zar nije na sva tri ista temperatura?
Naravno da je ista temperatura.Termometri mogu da pokazuju razlicito zbog njihove nepreciznosti.
kotao na pelet koji moze po potrebi da koristi drvo je Termoflux.
Na isti način radi i ABC Duo.
Ljudi evo i mene, kako vam izgleda ovo?
Sto nije cetvorokraki ??
Termomanometar na povratu u kotao bi Ti pokazao pravu sliku.
Nevidim nigde ekspanzionu posudu,odzracno lonce,sigurnosni ventil ! Ima li toga.
Pa nije zato sto proizvodjac trazi ovaj trokraki,a za jos jedan termomanometar sam se ubedjivaobsa majstorom ali po njemu nema potrebe.. Dal da insistiram da ga ubaci, ako to moze sada naknadno?
Ja dopunjujem moje postove Ti odgovaras ,malo smo haoticni.
Proizvodjac ako je trazio,kao uslov,to je trokraki na povratu u kotao.Tebi je trokraki na potisu.Povrat nije zasticen.Cetvorokrakim ventilom bi regulisao polaz i zastitio povrat.Eksp. posuda,sigurnosni,odzraka?Ima li?
Sad opet gledam sliku nekako mi neodgovara polozaj tog termostatskog.Siguno li je dobro orjentisan.Koji je to ventil ?Sonda je na povratu ama...
Eksp posuda, sigurnosni i pumpa su u kotlu..
Ovako amaterski koliko se secam kada je meni Grejac spajao kotao i radio modifikaciju na sistemu, ekspanziona posuda u kotlu je za kotlovski krug, tako da ti treba i jos jedna za radijatorski krug, takodje i pumpu je montirao nakon cetverokrakog ventila, ozracno lonce takodje, steta imao si primere na slikama kako to izgleda, vidim da si usao u ubedjivanje sa majstorom i poslusao njegovo misljenje
Ekspanziona posuda se dodaje ako sistem to zahteva. Znaci u kotlu je posuda od samo 8l. Ako je sistem veci, mora i veca posuda. Dodatni ventil sigurnosti je uvek dobrodosao. Ih sada ne vidim strelice na mesnom ventilu, ali mislim da je pogresno okrenut.
Dobro i njegova uloga je da obezbedi temperaturu povrata u kotao...a ne da regulise temperaturu vode ka sistemu. Tako se i mora posmatrati. Da bi se ogranicila temperatura vode ka sistemu, postavlja se drugacije, ali onda mora jos jedna pumpa....
Taj termostatski sa sondom je,rekao bih,namenjen za polaz posto moze da se popdesava.Na povratu nema potrebe da se menja temperatura.Nisam najsigurniji ali bi on od dve temperature trebalo da daje jednu rezultujucu koju i meri.On ovde meri povrat koji je kombinacija povrata iz radijatora i izlaza iz njega samoga a meri polaz i valjda polaz.Ako saznamo koji je ventil u pitanju po njegovoj semi bismo lakse diskutovali ali bih u globalu rekao da je ovo pogresno povezano.
A i pumpa u radijatrorskom krugu postoji li ?
Nigde nevidim holendere,grejano i letovano direktno na termostatski ventil.To je visoka temperatura za njega koja moze da ga i osteti !
Strelica je okrenuta od ovog donjeg termomanometra ka levo, znaci od njega ka levo i ka gore. Sto se holendera tice tek sad vidim da ih nije stavio.. Grejac valja li ovo ili jok, i jel bi trebali ti holenderi da se stave onda ako moze da se osteti trokraki?
Ovako?
Ako je pravilno okrenut ventil to je ok. A koliko ja vidim u pitanju su bakarni poluholenderi tako da je i to ok. Ne verujem da su instalateri toliko poludeli da leme direktno na ventil
Tako je Bore, hvala.. Evo slika nemontiramog ventila, mislim da je i na druga dva kraka imao ovako holender i parce cevi, samo su ovde odvojena.. Znaci ako je ovako onda je ok? I dal mi treba jos taj jedan termoetar ka kotlu?
Hajde malo da filozofiramo.
Dali je konstrukcija tog termoventila kao na slici.
Ako je takva kako onda treba da bude povezan i gde treba da je sonda odnosno sta ona treba da meri.
Ako nije ova konstrukcija koja je ?Trazio sam po Netu i nasao ovo.
Niko da odgovori.Evo moje misljenje.
Prvo moras da razumes za sta se taj ventil u ovom slucaju koristi. Koristi se da obezbedi da povratna temperatura u kotao bude na odredjenoj vrednosti. Npr 60C. I tada iz A ide ka AB a B je zatvoren, dok god termo glava ne krene da gura na odredjenoj temperaturi. I tada se vrsi samo cirkulacija izmedju A i AB. Sonda se postavi na povrat ka kotlu. Kada njena temperatura dostigne npr 60C Termoglava gura telo ventila i distribuira temperaturi ka izlazu/ulazu B, i vrsi crkulaciju kroz sistem grejanja.
Da se razumemo, ovo deluje naopako, ali nije. Nije bas najsrecnije resenje ali je tako kako je. Kada se ovako postavi ventil , on se ne racuna kao mesni, vec kao distributivni ventil.
Verovatno te buni i to sto je tako povezan, a mora tako jer je pumpa kod kepo kotlova na povratnom vodu.
U ovakvim slucajevima, nije potrebna pumpa u grejnom krugu, jer kada ventil zatvori prolaz izmedju AB i A vrsi se cirkulacija kroz AB i B.
Veruj mi deluje zbunjujuce i na mene. Hteo sam da padnem u nesvest od duvanja kroz ventil prvi put kada sam ugradjivao na ovaj nacin. Napominjem, nije bas najsrecnije resenje, ali vrsi posao. Ima i prostijih resenja. Sa T mix ventilima koji su podeseni na odredjenu temperaturu i posmatraju se samo kao zastita hladnog kraja. Nikako drugacije, A o regulaciji grejanja je totalno druga prica. I sam mesni ventil rucni, cetvorokraki gubi smisao zastite hladnog kraja kotla ako se samo postavi na jednu vrednost. Nema skretnice, motornog pogona i regulacije.
Na slici kako si nacrtao, kada bi sonda postigla odredjenu temperaturu, zatvorila bi kraj B i vrsila cirkulaciju kroz A i AB.
Ta četiri perceta , jedno od njih je blago "oturpijano" na vrhu, i on pokazuje položaj klapne, čak mi se čini da ne može da se pogrešno postavi ona plastika sa crvenom crtom.
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®