Evo tabele za Faral Alba
Grejanje na pelet
Tako vec moze i takvo objasnjenje pije vodu, ako je sve bas onako kako i pise....
Voleo bih da dobijem misljenje jos nekog od iskusnih clanova u vezi broja rebara i proracuna jacine radijatora ili se i ostali slazu sa Mladenovim proracunom. Grejac, Zmajdin sta vi mislite, ne bih da uvredim ostale clanove ali njih pominjem jer sam stekao utisak da najduze rade ovaj posao i da imaju vise iskustva.Hvala svima unapred
Voleo bih da dobijem misljenje jos nekog od iskusnih clanova u vezi broja rebara i proracuna jacine radijatora ili se i ostali slazu sa Mladenovim proracunom. Grejac, Zmajdin sta vi mislite, ne bih da uvredim ostale clanove ali njih pominjem jer sam stekao utisak da najduze rade ovaj posao i da imaju vise iskustva.Hvala svima unapred
Ako mi date spisak soba i njihovu kvadraturu, kao i visinu, debljinu i materijal od kog su zidani zidovi, da li ima izolacija ispod kosuljice u podovima i kolika, kao i orijentaciju svake prostorije u odnosu na strane sveta, dacu vam najprecizniji proracun toplotnih gubitaka objekta. E onda lepo uzmete dva do dva ipo puta vise rebara u odnosu na toplotne gubitke objekta i imate najbolje grejanje na svetu sa mlakim radijatorima i kotlom od 12 KW koji ima dobru modulaciju. Ako je po onim podacima koje ste ranije izneli i da je ostatak standard sto se tice zidova i podova, onda su gubici oko 10-12 KW. Mozda maksimalno 15 KW, ali kotao od 12 to lepo gura i da su 15 KW ako imate viska rebara, jer nece bas svaka zima da bude -20 i to da sastavi vise od nedelju dana. Ako se bas plasite, onda uzmite do 15 KW, nikako jaci. Sto se tice radijatora, oko 150-160 rebara bi bilo idealno. A moze da se prodje i sa 100 rebara, ali nije to bas to. Mislim da ce si sloziti i Zmajdin i Grejac u vezi ovoga.
Moramo uzeti u obzir da je deklarisana snaga kotla obracunata kada se koristi pelet koji je u kvalitetu. Varijanta od 15KW moze raditi i na 12KW. Ali kotao od 12KW tesko moze da se natera da radi na 15. Uzmimo u obzir i zapreminu samog kotla, koji je za neki litar veca.
Sto se tice proracuna broja rebara, kao sto sam vec negde i rekao, teoretski ne moze se preterati. Ali za veci broj rebara, tj nizi temperaturni rezim, mora se dobro uraditi regulacija. Ako se stavi mehanicki mesni ventil, opet je bolje nego nikako. Nizi temperaturni rezimi su uvek bolji za sam komfor i ekonomicnost grejanja. Za tih 145m2 sa takvom izolacijom, toplotni gubitci za ceo objekat ne mogu biti veci od 13.2KW i mislim da bi bilo dovoljno do 130 reb. Za jos nizi temperaturni rezim moze se ici kao sto Mladen kaze i na 150. Jedino je ogranicavajuce prostor , da li fizicki radijator moze da se spakuje u sobu
Hvala na odgovorima Mladenu u Grejacu. Evo prikacio sam plan prizemelja sa oznacenim stranama sveta, zidano je zidarskim blokom, izolacija je 10cm stiropora, ispod 1,3,4 i pola 5 je podrum, na plafonu podruma je 3cm stiropora a ispod kosuljice je 2cm stirodura, prostorije 2,3 i 4 su sa parketom dok su 7 i 8 laminat, 1i 5 plocice. Iznad prizemlja je sprat koji se za sada ne koristi ali je u planu, to je jos nekih 60m2 maksimalno, s tim sto je deo u kosinama. Ulaz 1, 2 hodnik i stepnice koje vode ka spratu su otvorene (ovde se ne vide) i gore je hodnik za sprat koji ne mogu da zatvorim dok cu vrata na gornjim sobama da zatvorim tako da toplota iz hodnika ne ide ka sobama vec samo po hodniku. Iznad ploce na spratu je 10cm vune. Dosadasnji proracuni majstora samo za prizemelje (po spratu za sada necu da razvodim instalacije i stavljam radijatore) su oko 15Kw radijatora, sa hodnikom i podestom izmedju spratova, sta vi mislite o tome?U glavnom projektu za kucu su stavili da je ukupan gubitak oko 3kw, doduse predvideli su 12cm stiropora i prema tome da mi treba za celu kucu 19Kw radijatora a predviđen gasni kotao od 24Kw, panelni radijatori Merosina (možda ovo i nije toliko bitno pa zanemarite). Eto, probao sam malo detaljnije da opisem situaciju pa ako neko ima vremena nek baci pogled i da misljenje.
Evo i priloga..
Ne mogu da prikacim prilog.
Malčice je nezgodno jer ne možete pod prozore staviti radijatore, kolko vidim samo u 7 i 8 .
Pozdrav svima na forumu,
Da li neko ima iskustva sa kotlom na pelet Karmek one Milena?
Pozdrav svima,
imam oko 75 kvadrata prostora, prizemna kuća izolovana sa 5 cm stiropora, tavanski prostor izolovan tervolom, dobra drvena stolarija, generalno "topla" kuća. Namjeram zamijeniti postojeći kotao na ugalj sa kotlom na pelet. Izbor je Interio 22, jer koliko znam Thermoflux ne proizvodi kotlove manje snage, a meni treba za kotlovnicu koja je u podrumu, tako da kamini otpadaju kao opcija. Planiram za godinu-dvije srediti potkrovlje čime bih dobio dodatnih cca 40 kvadrata. Hoće li Interio 22 biti predimenzionisan, s obzirom da radi u rasponu od 7 do 22 kW?
Drugo, ovaj kotao ima integrisanu pumpu, ekspanzionu posudu i sigurnosni ventil. Mogu li ubaciti trokraki ventil i može li funkcionisati bez druge cirkulaione pumpe u radijatorskom vodu?
Hvala i pozdrav!
Pa kotao je duplo jaci od tvojih potreba,zadovoljio bi te od 12 kw sa prosirenjem koje planiras.
Sto se pumpe tice moze obrnuto ,bez pumpe u kotlovskom krugu ali pumpa je obavezna u radiatorskom krugu uz cetvorokraki ventil ukoliko ne planiras neki akumulator toplote onda trokraki.
@salee, ovaj kotao ima integrisanu pumpu, ekspanzionu posudu i sigurnosni ventil, tako da na kotlovski krug ne mogu da utičem. Svjestan sam da je kotao puno veće snage nego što mi treba, ali mislim da će raspon od 7 do 22 kW omogućiti da normalno radi na toj kvadraturi. Ispravi me ako griješim. Ne planiram ugradnju akumulatora toplote. Problem je što Thermoflux ne proizvodi kotlove manje snage, a meni kamin ne paše jer imam kotlovnicu u podrumu.
@amecavica
Ok posto bez pumpe u radiatorskom krugu ne moze onda ces imati dve pumpe sto je jos bolja situacija( ili da se direktno veze na sistem bez ikakvih mesajucih ventila onda je ta pumpa dovoljna ali to znalci sa ovog foruma ne preporucuju.)Sa tom snagom kotla moze ali ces imati povecanu potrosnju.Plasim se da je tvoja potreba za grejanjem u vecem delu zime nece prelaziti tu minimalnu snagu kotla od 7KW pogotovo dok ne uradis prosirenje pa ce kotao verovatno non stop paliti i gasiti sto ne valja za sam kotao a i imaces povecanu potrosnju.Ako moras taj kotao , a ne neki drugi manje snage , onda bi akumulator toplote neki manji bio odlicno resenje (takoreci idealno ).Ovo ti kazem iz licnog iskustva grejem 240 kvm podeljeno na cetiri nivoa (zone) sa kotlom toby 30KW.Kada potrebe padnu da se greje samo jedna zona od 60kvm pocne mucenje kotla pali gasi jer izuzetno brzo postigne zadatu temp kotla.Min snaga mog kotla je oko 9KW sto je previse za jednu zonu pa iz tog razloga uvodim akumulator toplote
koji se premostiti ovu situaciju a i dobicu mogucnost koriscenja jevtine struje.
@salee,
na kraju će ipak izgleda pasti kupovina kotla Interio 14, što bi trebalo zadovoljiti potrebe i nakon proširenja. Interio 22 je baš predimenzionisan. Kontaktirao sam proizvođača kotlova, kažu kako mješajući ventil nije uslov za garanciju ali preporučuju njegovu ugradnju. Ono što me je iznenadilo jeste sugestija njihovih servisera da ugradim samo miješajući ventil, sa ili bez automatike, troputi ili četvoroputi, ali da nema potrebe da ubacujem drugu pumpu u kotlovski krug! Kažu da je pumpa u kotlovskom krugu dovoljna i da će sve sigurno raditi kako treba?
Nešto ste pomešali u poslednjoj rečenici, jel su rekli da nema potrebe ubaciti pumpu u radijatorski krug?
@boree, ispravka, upravo tako, rekli su da nema potrebe za /drugom/ pumpom u radijatorskom krugu. Kažu da je integrisana pumpa u kotlovskom krugu dovoljna da gura vodu kako treba. Hvala za opasku!
Nije da neće raditi , al će biti kilavo, tih 50e dodatnih ulaganja mnogo pomaže , ako Vam je ostala pumpa od pre iskoristite je , voda mora da cirkuliše u radijatorima sa pumpom , inače će neki radijatori slabije da greju.
@boree, imam pumpu koja je trenutno u sistemu, mogu nju ugraditi. Iskreno, sugestija proizvođača me malo zbunila, nakon svega što sam mogao pročitati na forumima. I @Mladen mi je sugerisao da ugradim pumpu u radijatorski krug sa automatikom.
Inače, moj sistem ima pet radijatora i bojler od 80 litara i trenutno koristim kotao na ugalj. Inače, sve radi kako treba, ali ipak hoću malo više komfora, pa smo odlučili preći na pelet.
Pozdrav svima. Ima li neko skorija iskustva sa gorionikom MB Nis? Jedan prodavac i servis ga nahvali, ali voleo bih da cujem i rec korinsika
Bojler je u sistemu grejanja? Onda obratite pažnju da on mora da je u kotlovskom krugu. Pumpu ugradite , s tim samo dobijate,ništa ne gubite, tj jednostavno MORA
@boree, nije bilo načina da bojler stavimo u kotlovski krug, jer je kupatilo daleko od kotlovnice. Zadovoljimo se temperaturom vode koja je u sistemu, to je oko 60 stepeni. Hvala na sugestiji, svakako ću uraditi to što se MORA. Ide pumpa u radijatorski krug, a još ću uzeti i automatiku, pa nek sve radi kako treba.
Oho...60° u radijatorima? Malo više nego što smo navikli ovde čitati
Generalno, između 50 i 60 stepeni, trenutno nemam miješajući ventil u sistemu pa sam uvijek nastojao da bude bliže 60 da se ne stvara kondenz u kotlu na ugalj. Bojler nije u punoj funkciji, ali nemamo puno ukućana pa i nemamo veće potrebe.
Stavite mešni ventil: standard za sanitarnu vodu je (mislim) 42 stepena, tako da bojler može u radijatorski krug.
Ide mjesajuci ventil sada sa novim kotlom. Hvala svim za vrlo korisne savjete i informacije.
Pozdrav dragi prijatelji.
Prije nekoliko dana mi je stigao Alfa Commo Compact kotao. Jos ga nisam zakacio na sistem ali cu i to uskoro (dok docekam servisera) pa imam pitanje. Nisam kupio prohromske cijevi za odvod dimnih gasova iz kotla do dimnjaka jer su mi neki serviseri rekli da se to moze odraditi od nekih drugih jeftinijih cijevi. Da li je neko probao nesto slicno ili se bas moraju postaviti prohromski solunari? Da li izolacija koja se koristi za vodovodne cijevi moze da se koristi za izolaciju cijevi koje se nalaze u kotlovnici ili ipak ima neka specijalna izolacija? Moja kuca se sastoji od prizemlja i sprata pa me zanima da li daljinski termostat ima smisla (stajao bi na spratu odakle bi se zadavala temperatura)? I na spratu i u prizemlju cu postaviti termo glave pa kontam da ce majka u prizemlju moci da na termo glavama smanji temperaturu ako joj bude vruce dok mi na spratu kupamo bebu
Hvala!
Ma koji prohrom...ima koji stave od običnog lima,od gasnih kotlova,gotove od KEPO , šta god...za izolaciju cevi ima one sive izolacije,jeftine su.
To je snaga Globala na delta T60, a Faral Alba na delta T60 ima 201 W
Grejanje SamSvojMajstor