Zavisi od grejne površine, izolacije...
Grejanje na pelet
Objekat 120 kvadrata, izolacija neki sivi stiropor 8cm (sa grafitom, ispravite me ako gresim u vezi grafita),radijatori limeni 4kom po 2x0,6m+1kom 1,6x06m+1kom 0,6x0,9m+1kom susac 1,8x0,8m.
Tavanski pod 20cm ne znam tacno koje vune+paropropusna folija+20cm iste te vune
Stolarija drvena(nova pre 2god ugradjena) sa argonskim ili kako vec staklima(mislim to izmedju dva debela stakla)
Kotao Junkers superklas s k27,esbe 4kraki ventil,pumpa grundfos(nakacena na radijatorski krug).
Potrosnja bila 2-2,5t banovica i nekakvih drva za potpalu(od orezivanja voca i tako te djubrekse po dvoristu sto se nadje )
Temperatura u celoj kuci ista zavisi ko kada lozi........Ja kada lozim 22-23c,zena natera nekada na 25-26c
Na 21-22c najlepse bude.....
Sa 4 radijatora grejete 120m2 ? Koliko prostorija ima? Izolacija je dooobra...ja bi oreporučio Pltgrnk 11.3
Niste dobro procitali.....Ima 7 grejnih tela.....
Aha , to je 4 komada od 2m dužine i 60cm visine...
Ostajem pri gore navedenom, to je u 'vr glave za Vaše potrebe
Kakva je to masina,nisam nikada cuo za nju,ko proizvodi?
Dajte malo detalja.......
http://www.grnplt.rs/balkan-specijal/
Kolega sa foruma, zmajdin...
Ne bi da budem ''pokusni kunic'' sa nekim kucnim radinostima,samo hocu da imam podrsku servisera u okolini i da se resi problem brzo.Verujem ja da je taj gorionik dobar i da to radi,ali......
Moja slobodna prtpostavka je da taj gorionik nije prodati i instaliran ni blizu kao neki drugi.Nemojte da me shvatite pogresno,ne zelin nikoga da potcenjujem,ali ako placam nesto sto ce sluziti godinama,pre svega zelim kvalitet i trajnos,a ne servisera u kuci non stop.
Btw,gledao sam bosch pelet set pribor ili tako nesto.Jel to cemu ili je samo ime?
Novi bosch,a ne onaj plavi stari u kooperaciji sa ferolijem.....
1300e pelet set !?! Ni u ludilu ne bi toliko dao, pa nek je bosch...jel to pozlaćeno ? Strašno kako deru na ime...
Kosta oko 130k din,sve uravunato montaza i isve pripadajuce...
Malo jace od 1000 evrova
Taj koji ste preporucili 700+e sta jos treba uz njega i verujte dodjemo zamalo na isto......
To je isto set, dobijete sve kao i kod bosch-a, ta cena na sajtu etaž-a je veleprodajna, malo mi čudno da može po toliko manjoj ceni kupiti, gde ste gledali?
Objekat Vam je dobro izolovan , ovi gorionici su jaki za Vaše potrebe, zato sam preporučio onaj.
U etazu su mi rekli da nemaju.Gospodin serviser koji nam odrzava grejni sistem vec 100godina (tatin neki garison).Doneo covek lepo ponudu sa tom cenom Mislim da se firma zove domis,dumis,dunis ili tako nekako.
Cena za ceo set 131k
Za sve ostale moram da kupim vrata130e(neki Tot iz Beceja,ako ima,ako nema moram da secem stara,sto mi ne pada napamet)+bunker+montaza......
Kako god dupe od nazad,razlika je mozda par desetina evra....
Ne kazem da cu da uzmem taj fabricki,jos uvek jurim ponude ko sta ima,ali noakon svega ovaj je favorit.....Cekamoo da nam posalju jos ponuda.Ne bi bilo lose da gospodin posalje ponudu na mail.
Jel imate ugrađen četvorokraki mešni ? Jel majstor predlagao ugradnju ?
Napisao sam u postu iznad,imamo ugradjen 4kraki esbe i pumpa je uradijatorskom krugu.
Ahaaaa, izvinjavam se to mi promaklo...
MilenkoNs
Ispravno pretpostavljate: PltGrnk u sve tri veličine nije prodat ni blizu tiraža drugih proizvođača gorionika.
Bosh nikad nije proizvodio gorionike u koperaciji sa Ferolijem, već po Ferolijevoj licenci. Solidsn je to gorionik, ama je za vas slučaj prevelik.
Za tu kvadraturu i izolivanost objekta pasovao bi vam recimo Toby 12, koji je integralni kotao, a gorionika primerene veličine za vaš grejani prostor na tržištu nema, ne samo na srpskom, nego ga nema uopšte, sem ovog prema iskazujete opravdanu skepsu.
gorionik oko 750e
vrata ako ima 120-130e
bunker neka je 10000din
koliko kostaju samotin djavoli(lupicu cenu 50e).....
evuro racunamo 123(123,5 je inace),sto mu dodje ovako
750+120+10000+samot(50e)=123160,00din
A gotovo bosov ceo set 131000 din,pa kaze ovako 131000din-123160din=7840din(63,7e)razlika
Proverite vi da li mi je dobra matematika ili nije.
Molim da me ispravite,ako sam pogresio.
Uglavnom ste u pravu: nije "oko 750" nego 730 evra sa sve "bunkerom", vrata koštaju koliko koštaju, ama nisu 120-130 evra već 7 485.42 dinara (http://www.panontherm.co.rs/2963-vrata-za-montazu-pelet-gorionika-p7-sol...) što razliku činijoš većom, ali ne toliko većom da bi rizikovali sa kupovinom proizvoda iz "kućne varijante", naročito kad imate ponudu pouzdanog servisera renomiranog proizvođača gorionika kakav je Bosh.
Ovo nisu ta vrata,mi imamo junkers 3promajni limeni kotao superklass s k27....
Ako nije tajna koji pelet predlazete za trosenje,kojeg proizvodjaca?
Nije tajna: nemam preporuku.
@milenko ns
Ako sam dobro razumeo na 120 kvm odlicno izolovane kuce ides na gorionik cija je min snaga 22kw.Lepo ti ljudi kazu da je to duplo vise od tvojih potreba .Imaces situaciju da ce gorionik da upali pa brzo da ugasi i stalno pali gasi .Maksimalna snaga za tvoj prostor bi trebala biti 12 ili malo vise KW a kod tebe je min 22.Razmisli o akumulatoru toplote da koliko toliko kompenzujes preveliku snagu gorionika i smanjis potrosnju.
Voleo bih da nam na ovom forumu za koju mesec, kada vec steknes neka iskustva sa setom koji planiras i kada poodmakne grejna sezona, ostavis neki komentar.
Za poruke se niko ne oglasava.Ima li bar objasnjenja.Ista poruka isti posiljalac 2012god,Pa gde zivim ??
jel se misli na onaj četvrtasti ukoso bosch sa pužem za doziranje peleta u surlu plamenika,super je to plamenik,istestiran prošle jeseni i zime kod proizvođača u Hrvatskoj,konkretno nema to veze sa Bosch jer on nikada nije ni imao svoj pelet plamenik,to je plamenik koji se proizvodi u Hrvatskoj pod imenom Evitel
@salee,u dokumentaciji proizvodjaca kaze da je minimalna snaga gorionika 8kw,nominalna 20kw,a makismalna 27kwne znam gde kaze da je startna 22kw....
ima ovde,nadam se da sam dobro razumeo.....
http://docplayer.cz/14010318-Bosch-boiler-with-pellet-burner-pelet-brenn...
Kolika bi bila potrosnja peleta za 50-ak m2 neizolovane kuce (zidovi cigla 30-40cm, stolarija drvena, ona dupla ali s razmakom od 10+ cm izmedju krila, neizolovan pod i ploca) grejane na 20-21C i koji gorionik bi trebao (od koliko kW) i na koliko to mora da se cisti od pepela, jel dovoljno 1-2x nedeljno ili mora cesce?
@milenkons
Bice da sam ja pogresno procitao no to samo do nekle ublazava situaciju.Imas min 8 a max 27kw a tebi treba max 12..Imaces viska energije onoliko. Ne duplo vise kao sto sam prvo napisao a ono oko 50 do 60%..Razmisli o akumulatoru.
@1000
Generalno je dovoljno cistiti pepeo 1 do dva puta nedeljno ali iz cega?Imas li kotao pa ti fali gorionik ili planiras integrisani kotao.Kuca je mala ali zato ne izolovana .Grejno telo mx do 10 KW.Razmisli o nekakvoj izolaciji jer sve ostalo je bacanje para kroz prozor.Ako izolujes kucu i smanjis gubitke na min.mozes se grejati bilo cime .U tom slucaju grejno telo max 5KW.
Razmisljam i o akumulatoru,prvenstveno za sanitarnu vodu,ali ne znam gde da ga stavim,ni koliko L treba da ima......Korlarnica nije nesto bog zna koliko velika(mislim da je 2x3 ili cak malo manje)....Razmisljam i o pogonu za mesni ventil,to mi je isto bitno,mislim da je fabricki esbe bio oko 11k din.
@1000
Ti na tih 50k2 lepo odradi dobru izolaciju i onda se mozes grejati na jednu ta pec. Proces jeftinije dobrim a pritom za tu kvadraturu ne postoji pec na pelet.
Ima neki stari kotao od 20-25kW pa bih mozda tu neki gorionik ali ako treba cesce ciscenje i ako nema dovoljno malih gorionika onda nista (kvadratura je 60-65 ali se bar 10-ak ne greje). Kolika bi bila potrosnja peleta mesecno, ono okvirno?
Sto se tice izolacije, mozda po ploci mineralnu vunu, ostalo nema sanse sad (zbog polozaja, ulaza, komsija i sl. morala bi ili komplet unutrasnja ili pola spolja pola iznutra) a podna nema sanse da se radi jer bi me ukucani u top stavili.
Postovani forumasi,uvazene kolege....Isto imam dilemu i ne znam sta da radim tj. koji gorionik da pazarim,svasta ima