Pozdrav ljudi. Danas sam kupio Kepo MC15, sutra ga doteruju, do nedelje bi trebalo da se pusti u rad, pa ce biti milion pitanja, spremite se. A trenutno me zanima koji pelet koristite, i kako prepoznati kvalitet pre upotrebe. Ako je to moguce.
Grejanje na pelet
@1000
A sta sam ja drugacije rekao od tebe .Sam si naveo 150-200kvm 600-900 kg mesecno.Tvoja kvadratura je tri do cetiri puta manja od navedene, sto ce reci 100-150 do 220-300 kg mesecno .
Ukupno za 5-6 meseci od 1do 1.5 ili malo vise za sezonu.Rekao sam da bar plafon izolujes a ako se naslanjas na komsije bilo kojim zidom onda je i to delimicno izolovano tako da tvoji gubitci nisu totalna tragedija.Naravno zavisi i od jacine zime ali pricali smo o nekom proseku.Ako su zime kao zadnje tri nisam promasio .
Naravno ovo vazi za normalnu temp u kuci 20 do 22 stepena jer na 25 se drasticno povecava potrosnja.
Pa zar nisu gubici neizolovanih objekata daleko (3-4x) veci od izolovanih? Bese 5cm stiropora kao 60cm cigle ili tako nekako?
Misljenje o TermoFlux interio 22 u odnosu na Biodom c25
Termoflux je jednostavniji za odrzavanje. Jeftiniji. Micronova elektronika.
Biodom, komplikovanini za odrzavanje. Skuplji, Bilogic elektronika. Robustniji.
Slicna je klasa, samo biodom ima bolju elektroniku, ali je laksa korisniku za igranje sa podesavanjima
Da se pohvalim,danas je stigao gorionik. Bice za koji dan mintiran(mora serviser da overi garanciju) pa ne bi da se mesam coveku u posao
Nego nesto mi tezak gorionik???/ Koliko to treba da ima Kg?
Koja je cena ovih kotlova
pelletstar 10: 2,5-12,1 kW
Da li neko od postovanih kolega iz NS ,zna gde moze da se nadje dobar pelet,tj. ko prodaje dobar pelet u NS?
Unapred hvala.
Nasao sam neki biomasstrade,biotherm holzpellet i jos neki koji se proizvodi u beocinu??????Jel zna neko nesto o tome???????
Nasao sam neki sto se pravi u malom zvorniku,jel ima neko iskustvo neko?
Drugari,
Imam u ponudi 4 gorionika(do 35kw), molim za info koji je po vama najbolji i zbog cega:
CITERM gorionik
BURNIT 35kw
ELKA-MG gorionik
PltGrnk gorionik
Ja se ne razumem, a svako svog konja hvali, molim vas za iskrene savete
Uzmite onaj koji radi sa najmanjom snagom.
Kakav je to odgovor? Uzmite onaj sa najmanjom snagom? Pa meni je po projektu za moju kvadraturu(kad se sve zavrsi) 35kw. Poenta nije u snazi, nego koji je najkvalitetniji i sta treba uzeti od gore pomenutih.
Hvala.
Da, poenta je baš u snazi, ali Vi biste to znali da ste se malo više zainteresovali za ovu temu i celu je pročitali. Najlakše je doći na forum i pitati ono što vas u tom trenutku zanima i bum, tras, želite da odmah izleti akt. Ne ide to tako, niko Vam neće reći kupi taj i taj i taj je najbolji, svi oni imaju svoje prednosti i mane. Najbolje da pročitate celu temu i da po sistemu, uzmem kvalitet, odbacim škart od komentara, sami formirate mišljenje šta je najbolje za Vas. A kad već zahtevate precizan odgovor, onda napišite karakteristike Vašeg objekta koji želite da grejete, površinu, kotao i sve ostalo. Hvala!
P.S. Napisao sam "Uzmite onaj koji radi sa najmanjom snagom.", a ne kako ste Vi napisali "Uzmite onaj sa najmanjom snagom.", razlika je ogromna.
Iscitao sam ja dosta toga, ali nigde ne nalazim razliku u gorionicima iste snage(5-35kw). Za pocetak ce se grejati 80kvm, a kasnije 200-220kvm. Koja je razlika u gore pomenutim gorionicima?
Ne postoji gorionik sa tolikim rasponom snage.
Gore u postu ste napisali "Pa meni je po projektu za moju kvadraturu(kad se sve zavrsi) 35kw.", a dole "Za pocetak ce se grejati 80kvm, a kasnije 200-220kvm.", što implicira da konstatujem sledeće - ne valja Vam projekat. Bez ljutnje, tako je i kod mene bilo, sve sami "stručnjaci" oko mene, a ja laik, ćutim, gledam kako rade i plaćam. Onda sam ušao malo u materiju i sad vidim gde sam grešio. E sad, da Vi ne pogrešite kao ja zamolio bih Vas da napišete koji kotao imate na koji mislite da nakačite neki od tih gorionika. Pretpostavljam da imate neki kotao na čvrsto gorivo snage 30 do 35KW što je previše. Za Vaš objekat treba neki kotao maximalne snage od 20KW, a i to je jako. Ja takođe imam prejak kotao 32KW, a grejem 140 kvadrata, da mi je sada ova pamet uzeo bih PltGrnk gorionik 11.3 koji ima mogućnost da radi sa jako malom snagom (svi ostali i pomenuti i nepomenuti nemaju tu mogućnost). Možda da uzmete 17.1, ali ja bih Vam savetovao da porazgovarate sa proizvođačem PltGrnk i dobićete vrlo precizna uputstva. Ja sam tako uradio, ali nažalost posle promašenog penala. Nemojte i Vi da ga promašite.
Opišite kotlarnicu, imate li ugrađen četvorokraki ili trokraki mešni ventil? Dešavaće Vam se da pri tako velikim snagama gorionik u toku dana ima minimum 10 paljenja i gašenja što direktno utiče na veću potrošnju energenta - peleta. Zbog svega toga savetuje se i akumulator toplote, ali ajmo redom. Prvo kontakt sa proizvođačem PltGrnk.
Nije moguce da niko u NS i okolini ne kupuje pelet(ne koristi)??????????
Ili je vojna tajna????
Moze pomoc ljudi, za povezivanje trokrakog mesnog ventila koji zahteva prouzvodjac KEPO kotlova. Sa li je u redu ovako spojiti? Molim za odgovor.
Nije, pumpa treba da bude na povratnom vodu između ventila i kotla.
Kojim povodom ugrađujete trokraki ventil? Imate akumukator toplote? Mislim da vama treba četvorokraki ventil.
Ugradjujem zato sto firma KEPO tako insistira,zbog produzene garancije(5god umesto 2) A mislim da je pumpa kod tog kepo kotla na povratnom vodu. Samo me zanima kako postaviti ventil, i gde sondu prikaciti. Neka skica bi bila od velike pomoci. Hvala
Inace, samo me trokraki interesuje na skici, ali ako je pumpa kod mene na povratnom, onda je to to?
Pa sagni se kod kotla i vidi gde je pumpa.Ako te neinteresuje previse plati majstora.
Bez ljutmje ali je totalno bezveze pretpostavljati gde je pumpa kod Tvog kotla !!!
Nema zasto da se ljutim. A mislim, dakle postojim. Siguran sam da mu je pumpa na povratnom, na znam zasto sam se lose izrazio.
Opet da se ponavljam. Kepo ne zahteva trokraki ventil. On je minimalni uslov. Moze i cetvorokraki sa pumpom u potrosackom krugu.
Ako hocete da samo zastitite kotao od kondenzacije, kod Kepa i svih ostalih kotlova koji imaju ugradjenu pumpu ne moze svaki trokraki termostatski ventil. Mora da ima podelu 100%. herz Calis je jedan od njih. Tada se samo cuva kotao a ne postoji regulacija polazne temperature ka instalaciji. Ako se termo glava podesi na 60C kada postigne povrat 60, tada se u instalaciju pusta priblizno 60. Za regulaciju polazne temperature ka instalaciji mora doci ili jos jedan trokraki ili cetvorokraki sa pumpom u potrosackom krugu grejanja.
Trokraki je kod mene ovako postavljen, i trebalo bibda je ok, bar su tako rekli dobri ljudi sa ovog foruma.
Hvala na informacijama. A kazi mi BebacKG, koliko vidim ti nemas pumpu u potrosackom krugu i kako si zadovoljan. I koliko dugo imas KEPO i kako se pokazao? Hvala
Pumpa u potrošačkom krugu mora biti , inače će kilavo biti grejanje.
Nemam drugu pumpu, bar za sada, a koliko sam mogao da primetim ovde i mnogi druge je nemaju ili je nisu imali bar u pocetku. Kako ce biti ne znam jerm mi je prva sezona i danas bi trebalo da se pusti u rad.. Ja sam isao licno do fabrike Kepa i pricao sa Zeljkom , koji je vise nego korektan i dovoljno strpljiv za sva pitanja, po njemu nema potrebe za jos jednom pumpom, e sad i to zavisi od situacije, meni je rekao da mi nece trebati za moju kvadraturu.
Ah..imate trokraki samo ,tako može da gura.
Ok. I ja se nadam da ce moci bez nje, bar za pocetak A ti termometri jel su obavezni ili samo da imas bolji pregled?
Sta je preporuka?
Gledam termoflux ima 14 icu bez staklenih vrata.
Da li uzeti sa samo čišćenjem kotao,predosti i mane?
Za stan od 70 kvm, šta uzeti Alfa Commo 15 ili MBS kamin 12?