hvala boree na informacije , nekoliko puta postavljam isto pitanje i nemoj dami zamerite jer stalno pratim ovaj forum , polako spremam materijal za sledecu grejnu sezonu , mesni ventil elektroniku i samo da odlucim koj kotao
Grejanje na pelet
No da se razumemo to se odnosi na neku normalnu exploataciju , hoću reći ako se greje 24h a temp u kući na 25° onda će otići više.
a sta mislite dali djura800 moze da prodje sa tri tone za sezonu , sa kotlom kepo mc 15 ili toby 12 , kolikosam procito karakteristike oni trose minimum 1.6 kg na sat
ovo pitam jer i mene interesuje za kvadraturu od 100 m2
Мени Тоби 20 троши 1.7 кг на сат, а грејем са њим 83м2. Тоби 12 би морао да троши просечно барем пола кила мање, што значи око 1.2кг на сат.
Citam ove komentare pa kazem dase logiram zdravo ja se zovem Dejan i zivim u makedoniji ,kumanovo ,imam neka pitanja o izradnju peleta ,dali postoi neka drobilica za pilevinu od slama i grozdje zelim to da mesam da bi dobio dobar pelet ,inace kod nas je 200 e pelet od buke a 140 e od slama a kubik drveta je 60 eura toje katastrofa ,gledao na youtube nisam mogao da nagem,inace nemam ni masinu za pelet to cu da kupim ili napravim videcemo to do leta sta ce da bude
Rekoh onomad, kad je Centrometal bio na tapetu, da ću mu "dohakati, ne zvao se Zoran". Mislim da jesam: preradio sam i prilagodio Centrometalovom gorioniku onu "moju" elektroniku, koja u stvari i nije moja - proizvode je braća Italijani.
Elem, naterao sam ga da radi u rasponu 8-20 kW s tim da gornja snaga, razume se, može da bude i veća, ima pet snaga, punu modulaciju. Jedino što nema, a Centrometal ima je onaj sat - ovde ga nema, a i koji će mu, da prostite: radom ionako rukovodi sobni termostat. Uz elektro-pogon i termo-regulator... Bingo.
Na probnom radu je već/tek peti dan: kuće-domaćim, koji me je pustio da brljam po njegovom kotlu u sred zime, za sad nema zamerki.
Pitanje za boree i mladen.
Da li ste u ove hladne dane mogli kvantifikovati eventualne ustede u potrosnji po ugradnji pumpe u kotlovskom krugu? Kod mene pri spolj.temp. od 0 do -15 u sistem ide 45 do 50 stepeni, pri cemu je povrat u kotao od 50 do 53, sa temperaturom kotla od 78 stepeni.
Iskreno rečeno nisam obraćao pažnju na to , kad mi se isprazmi ovaj rezervoar onda ću znati od prilike koliko mi je potrošnja bila, al ja to nisam uradio u cilju uštede peleta već poštede kotla. Kod mene je situacija sledeća t kotla 75° , pre mešnog 68° , u radijatore 46° , povrat iz radijatora 44,5° , a u kotao 64°. Smanjio sam brzinu pumpe sa III na II jer mi je izgleda kavitacija pravila problem , non-stop sam morao ispuštati vazduh iz kotla , ssd je bolje.
Jasna je uloga pumpe za zastitu kotla, ali racunam da poboljsana cirkulacija u kotlovskom krugu doprinosi duzem ili ustaljenom odrzavanju zadate temp.kotla, pa samim tim kotao bi duze radio na min. snazi - modulaciji. U tom dijelu sam mislio da moze doci do odredjene ustede peleta ili se varam?
Pa videću kad potrošim pelet, dobio sam i na probu neki pelet iz Golubca , da vidim i to čudo , inače richiemsch je imao pravo što se tiče vlasotine , sve više pritužbi čujem na njega , a kad sam ga video onda mi je bilo i jasno zašto.
Šta znači ako pelet miriše na buđ ?!?
Znači da je buđav, da je povukao vlagu.
Jasna je uloga pumpe za zastitu kotla, ali racunam da poboljsana cirkulacija u kotlovskom krugu doprinosi duzem ili ustaljenom odrzavanju zadate temp.kotla, pa samim tim kotao bi duze radio na min. snazi - modulaciji. U tom dijelu sam mislio da moze doci do odredjene ustede peleta ili se varam?
Ne varaš se , ne znam čemu da pripišem al je potrošnja pala za oko 10% , naime pre mi nije mogao sastaviti 50h rada ,obično je to bilo oko ili do 48h , sad je već preko, oko 55h i to na ovim minusima , meni dosta.
Прошле недеље сам вратио време рада и паузе пужа скоро на фабричка подешавања (снага 1 = 0.7 - 3.5). Резултат: - Нема више уопште несагорелог пелета као што га је било у режиму рецимо (снага 1 = 1.5 -8.5) и није ми потрбан никакав обруч. Био сам посумњао да због предугог дозирања пелет искаче из шоље и пада около и био сам у праву Пробајте, уверите се и сами...
Sta znace ove stavke u meniju(4321)
p12-Time off during open mixvalve.
p13-Time on during open mixvalve.
p 18-Set point Mixvalve.
To kod mene ima u meniju,neznam dal kod jos nekoga postoje te stavke?
Drustvo, koji je uzrok kompletno hladnih radijatora u nekom periodu preko dana? Kod druga sam primetio (greje se na pelet) da su mu u jednom periodu totalno hladni radijatori, sto uzrokuje velike oscilacije u temperaturi i kaze da mu je majstor koji je podesavao kotao rekao da tako mora da bude. Nadam se da ne mora i da je to samo neznanje majstora koji je radio, jer planiram da se i ja grejem na pelet kada uvedem grejanje u kucu.
Drugo pitanje je za moju kucu u koju tek treba da se razvede instalacija grejanja, pa me intresuje nekoliko stvari.
Povrsina je oko 120m2, s tim sto je nekih 20m2 ukopano u zemlju. Visina soba ne prelazi 2,4m. Izolacija na kuci je stiropor od 5cm, na tavanskoj ploci staklena vuna 10cm i svuda su PVC prozori. Kuca nije izlozena jakom vetru ni sa jedne strane, tako da je i to povoljan faktor.
Koji kotao biste preporucili, koje snage, da li sa akumulatorom toplote i koliko bi on ustedeo ogreva. Da napomenem jos da bih voleo da mi i dva bojlera budu povezana na taj sistem. Koliko bi mi peleta bilo potrebno godisnj, naravno ugrubo, za neku temperaturu od 22-23 stepena
Hvala unapred.
hehe -hladni adijatori-to kod mene nemoze da se desi jer imam losu izolaciju i gusane radijatore radijatore koji se sporije hlade-sto se tice oscilacija sobni reaguje na 0.2 C pa nevidim gde bi bile oscilacije vece od toga
Taj majstor neka baci diplomu.KOliko se razumem i grejem se na pelet nema nikakvog hladnog perioda.Gorionik radi kako ga programiraš.Možda je pajstor tako programiro sat da se isključuje u toku dana.Neznam o kom se gorioniku radi ali svi mogu tako da se naregulišu.Ja uključim ujutru u 8 i radi do 22 kada ga ja isključim.O kotlu i o akumulatoru toplote zamoli Zmajdina da ti pomogne.U svakom slučaju ako si u mogučnosti ugradi akumulator toplote odlična je stvar.
POsledica hladnih radijatora nema veze sa cim se grejes, vec sa samim sistemom, tj regulacijom istog. Kada sobni termostat kontrolise rad gorionika ili kotla, i kada se zadovolji sobna temperatura, kotao/gorionik se ugasi. Ako je gubitak toplote mali, tj izolacija objekta dobra, desava se da se radijatori potpuno ohlade a da je i dalje sobna temp u granici histerezisa termostata. Ovakav nacin je i los i dobar. Voda u sistemu se podhladi i kada sobna temperatura padne, potrebno je vise vremena da se zagreje i kotao i sistem. Tada dolazi do vece oscilacije sobne temperature, jer je samom sistemu potrebno vise vremena da se zagreje. Eh sada vreme mirovanja kotla/gorionika je ono vreme za koji se ne trosi energent, ali potrebno je vise vremena/energije da se sistem ponovo ugreje.
Tada na snagu stupa regulacija i/ili akumulator toplote. Tada se ka sistemu salje onolika temperatura vode koja je u tom trenutku potrebna da bi se nadomestili toplotni gubitci samog objekta. Priod paljenja i gasenja kotla je dosta manji samim tim i je i potrosnja optimalnija.
Postoji jedna stvar koja se terminoloski naziva "pipac radijatora". Ako oscilacija u sobnoj temperaturi nije veca od 0.5C tada nije problem i ako su radijatori hladni. Ako je razlika preko 1C to se oseti i na kozi i to nije dobro.
Ne varaš se , ne znam čemu da pripišem al je potrošnja pala za oko 10% , naime pre mi nije mogao sastaviti 50h rada ,obično je to bilo oko ili do 48h , sad je već preko, oko 55h i to na ovim minusima , meni dosta.
Znači sastavio mi je 60h rada,što sa punim rezervoarom iznosi prosečno 2kg/h,eh da sam ovako počeo godinu...al još ne znam čemu da pripišem jer sam i na severni deo plafona (tavana) stavio 10cm mineralne vune,pa i pumpa u kotlovskom krugu,pa drugi turbulatori,dobar pelet,lepo naštelovan kotao...evo je slika ložišta po završetku 60h rada.
Два пуна месеца је прошло од кад сам почео да грејем и сваког дана, понекад и два пута испуштам ваздух и сушача у купатилу. Докле више? Има ли краја заробљеном ваздуху? Једини начин да прекинем жуборење у сушачу је да сваког дана на десет минута укључим пумпу да озрачи. Зна ли неко о чему се ради?
Taj problem sam imao i ja, kako ti je priključen radijator? Ako ide od gore onda stavi automatsko odzračno lonče i gotovo.
@boree
Cemu god da se pripise dobro je. Rezultat je odlican. Ja nikako da stignem da ugradim kotlovsku pumpu i kako je krenulo sacekace sledecu sezonu.
Ja danas racunao,od 14 oktobra kad se kotao palio samo jednom oko 20h do sad sam potrosio okruglo 2 t peleta,sad kad je ispod nule trosim 28 do 32 kg na 24h,za n godinu kad je bilo -12 plus vetar kod mene je potrosnja za 48h oko 80 kg,sad kad postavim vunu na tavanu 10 cm sigurno ce da ide potrosnja jos neki procenat dole,tempertura u kuci da bi funkcionisali je 22,23c
Одоздо ми је прикључен. Напомињем да наставља да жубори и након што му испустим ваздух 3-4 пута дневно. Једино се ућити када пумпа одради озрачивање.
@richiemsch
Bilo je vec price oko toga. Ovako kako je prikljucen ima da zuburi non stop. Napravi injektor na gornjoj vezi. U samu mustiklu navari cev fi 15 jedno 5-8cm duzine i vrati u susac. Bas u tom delu gde ulazi radjatorski ventil tu i pretace, jer vazduh iz tog dela nema gde da izadje.
Hvala alek.petro, siskaferi i Grejac.
Pretpostavio sam da tako ne treba da radi, ali bolje da pitam. Ako sam dobro shvatio akumulator toplote nije nista drugo do dobro izolovan "spremnik" za vodu u kojem se nalazi voda iz sistema i iz kog se voda po potrebi upumpava u sistem kada se ohladi voda u istom.
Dobro bi mi dosli i odgovori na ostala pitanja oko kotla i kolicine goriva, kao i koja mi je velicina akumulatora toplote potrebna za kucu od pomenutih 120m2.
Hvala jos jednom na informacijama.
Spremnik za pelet je prolazni akumulator u kome voda stalno cirkuliše.Njegova veličina omogućava sporije hlađenje kada peć ne radi .Znači bolje je da bude što veći.Ali pored prostora to je i veliki izdatak , pošto su ipak skupi.Ustvari oni treba da budu od prohroma itd tako da sve to utiče na cenu.Veličina rekao bi da je 500 litara minimum .Ušteda u grejanju je mala i svakako je manja nego što su troškovi nabavke i instalacije ovog spremnika.Sve u svemu čini mi se da su spremnici uglavnom bili predviđeni za grejanje na struju noću i solarnu energiju .
Zbog određivanja veličine kotla treba uraditi proračun potrebne energije za grejanje.Najbolje to uraditi uz pomoć ovog sajta :http://termometal.hr/izracun-snage-radijatora/
Kad uradiš taj proračun videćeš koliki kotao treba da bude.
Hvala na odgovoru Milenko M.
Prostor za akumulator nije problem, mesta ima dovoljno, samo me interesuje da li je i koliko isplativo ulaganje prilikom grejanja na pelet, da li se ulozeno vrati kroz pelet za 5, 10 ili koliko vec godina. Ako treba da dam 800 evra za akumulator, a to mi je 4-5 tona peleta, koliko cu njega ustedeti po godini koristeci akumulator toplote.
Izvrsio sam proracun i ispadne da mi treba kotao od 15.6 Kw, a da od toga oduzmem i procenat za dobru izolovanost, pa mi izadje izmedju 12 i 13 Kw. E sad, da li je u tom slucaju bolje uzeti 12 ili 15 Kw kotao?
Ukoliko planirate da ugradite akumulator toplote, onda moze bilo koji kotao. Moze da bude i od 50 KW. Ali za vasu kvadraturu od 120m2 i neku solidnu izolaciju, dovoljno ce biti izmedju 12 i 15 kw. Sto se tice akumulatora toplote, najbolje je ici racunicom izmedju 30 i 50 litara po kilovatu kotla, tako da za kotao izmedju 12 i 15 kw idealan akumulator je oko 500-800 litara. Uvek bolje veci. Sto se tice isplativosti akumulatora, to je sigurno dobra investicija! Imate mogucnost da kombinujete nacin na koji cete da zagrevate vodu u akumulaciji, a pogotovo je velika usteda u prelaznom periodu kada najmanje snage kotla premasuju toplotne gubitke objekta. Tada je akumulator zakon! Inace svaki kotao voli da radi na maksimalnoj snazi, tada mu je i najmanja potrosnja, odnosno najvece iskoriscenje. Takodje je na najvecoj snazi i najbolje sagorevanje peleta. Sav visak energije se deponuje u akumulatoru, a pumpa gura u sistem onoliko koliko je potrebno da bi T u kuci bila odgovarajuca!
Mladene, hvala puno na odgovoru.
Ako budem uspeo da se uklopim i za akumulator super, ako ne, nadam se da kasnije moze da se prikaci na sistem.
Interesuje me jos mnogo stvari, a prva medju njima je gubitak toplote ako je kotao udaljen od kuce nekih 5m. Znam da je najbolje da se iskopa kanal i u njega da se postave izolovane cevi i tako bi i bilo odradjeno, ali me interesuje da li je tu gubitak veliki ili ne.
može
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®