Hvala boree.
Kad kazes da unapred nesto pripremim, pretpostavljam da mislis na postavljanje odgovarajucih ventila na koje ce se to kasnije nakaciti kako se ne bi seklo. Imas li neki savet, kako je najbolje izolovati cevi i uraditi kanal kako bi gubici bili sto manji?
Grejanje na pelet
Jesi video kako ovi iz Elektrana rade?Cevi su izolovane sigurno 5 cm debljine a stavljaju ih u betonske kadice .I u kadicama ih još izoluju mineralnom vunom.A uradi sam varijanta može da bude da se cevi prvo zaštite bojom , pa onda stavi izolacija :http://www.grejanje-expont.rs/cevna-izolacija-debljine-zida-13mm.html.
Pošto ta izolacija nije dovoljna onda još staviti mineralnu vunu oko cevi .Na kraju cve to staviti u plastične cevi za kanalizaciju .
Ili staviti odma mineralnu vunu i tako uvući u plastične cevi.
Tako, bitno da ne može da povuče vlagu.
Hvala momci, bas ste sila!!!
Hvala puno na pomoci.
Kratko pitanje.... Mogu li se turbulatori u Toby12 izvaditi bez skidanja bocne oplate? Ili jos bolje kako se vade turbulatori i da li je uopste predvidjeno da se vade?
Haha, ja na to ovako gledam : ako je neko sastavio ja ga sigurno mogu rastaviti, trebalo bi da ga jednom rasturiš i prilagodiš sebi, vidiš kako se vade turbulatori pa ako može uprostiš za ubuduće. Ajd kad budeš imao volje malo tabelu sredi, opet se neko igrao a i treba zbog novih, pozdrav!
Pitanje;
Zasto se u kilowatima ne potrosi isto peleta kao i loze ako je loza 10 kw a pelet 5 kw.
Pitanje;
Zasto se u kilowatima ne potrosi isto peleta kao i loze ako je loza 10 kw a pelet 5 kw.Dva kg peleta za 1 kg nafte,?
Kratko pitanje.... Mogu li se turbulatori u Toby12 izvaditi bez skidanja bocne oplate? Ili jos bolje kako se vade turbulatori i da li je uopste predvidjeno da se vade?
Moze, malo je nezgodno ali moze. Na krajevima osovina koji drze turbolatore imas sarafe m6. Njih odvrnes pa inda ide sve napolje.
Sta znace ove stavke u meniju(4321)
p12-Time off during open mixvalve.
p13-Time on during open mixvalve.
p 18-Set point Mixvalve.
To kod mene ima u meniju,neznam dal kod jos nekoga postoje te stavke?
Asl imaš neku info o onim parametrima što je postavljeno pre par postova a vezano za mešni ventil u meniju 4321,jel to kod novih displeja i jel radi?
Nemogu da nadjem na sta mislis... Daj copy/paste ovde.
Moze, malo je nezgodno ali moze. Na krajevima osovina koji drze turbolatore imas sarafe m6. Njih odvrnes pa inda ide sve napolje.
Hvala na odogovoru. Video sam imbuse male na krajevima ali sam mislio da kad njih odvrnem onda mogu da izvucem srednju osovinu oko koje se sve rotira. Ali ta osovina koliko sam shvatio i video se izvlaci bocno a onda mi smeta oplata. Mozda gresim ali cu svakako pogledati malo bolje sledeci put.
sad vidim da si promenio post dok sam pisao. To sam vidjao kod starih displeja (2014) godiste. Funkciju nemaju ili barem neznam sta im je tacno funkcija ali mogu da proverim u ponedeljak tj. sutra.
Hvala na odogovoru. Video sam imbuse male na krajevima ali sam mislio da kad njih odvrnem onda mogu da izvucem srednju osovinu oko koje se sve rotira. Ali ta osovina koliko sam shvatio i video se izvlaci bocno a onda mi smeta oplata. Mozda gresim ali cu svakako pogledati malo bolje sledeci put.
Negresis, to ti nista nevredi. Imas ta cetiri sarafa koja i nije problem skinuti ali zato vratiti je nezgodno posto nema mesta do zida.
Ja ih nisam ni vratio poslednji put, dosta drže ta dva imbusa.
Imam jedno pitanje boree-a
Negde sam procitao o temp.koja ti ide iz kotla u radijatore i koja se vraca,mislim da rece 44-45°
Pa me zanima koja ti je temp.u kuci
Oko 23°
Ide oko 47° a vraća se za 1,5-2° hladnija tj oko 45°
Ne znam u cemu je fora ali ja kad imam tu temperaturu u povratnom ja u kuci imam 25-26° pretoplo
Nisam vise pametan
Moracu zvati nekog strucnog da mi pogleda sve
Kotao znam da je prejak ali izgleda da nije samon on u pitanju,bice da su tu i radijatori i ko zna sta jos
Hvala na odgovoru
Jeste uzeli kotao na pelet ili je ovo još po starom?
Ma sve po starom
Inače imam termo glave pa je tu ogranničeno...
Da li bi meni ista znacile tetmo glave
Da li bi ista dobio ako bi samo njih ugradio
Taj problem je imao i jedan moj poznanik,Kotlarnica mu je bila isto tako udaljena od kuče kao i kod tebe.Majstori koji su mu radili grejanje su samo položili cevi u plitki kanal.Imao je veliki gubitak.Na moj nagovor i crtež uradio je zidani kanal od cigli i popunio oko cevi staklenom vunom i poklopio i zatrpo.Ako nadjem taj crtež poslaču ti.Više nema tih problema.Razlika izmedju temperature vode u kotlu i kuče bila je i 20 step. na ulazu u prvi radijator.
U bre, 20 stepeni. Pa za tih 20 stepeni da razvedem i.podno grejanje po dvoristu.
Poštovani,
Kuća u koju bih trebao da se uselim, ima sledeće karakteristije gradjena 1929. godine, P+1, površine P=100m2, masivni sistem, puna cigla (stara cigla dimenzija 30x15x7), dimjački kanali d 15cm.
Ima ugradjen centralni sistem projektovan na 20KW. Ugradjen je električni kotao a takodje je ugradjen i kotao na čvrsto gorivo koji se nalazi u stambenom delu.
Hteo bih da kupim kotao na pelet koji bih ugradio umesto kotla na čvrsto gorivo (demontaža), i uz ovaj kotao napravio montažni dimnjak od inoksa prema standardima za odredjeni tip kotla.
Kako se ne razumem u ovu tematiku, molio bih vas za savet.
Sve ovo radim kako bih izbegao grejanje na struju, i konstantno loženje kotla na čvrsto gorivo koji je malog kapaciteta , kotao je od 16KW (sliku kotla poslacu kasnije).
Hvala!
Površina je sve ukupno 100m2 za grejanje?
Da, ukupno 100m2, jedino sto su plafoni H=300cm...Mada ja bih grejao 65m2, ali hajde da racunamo 100m2 sa ovom visinom...
Pa za tu kvadraturu je mali izbor kotlova, toby12 je i više nego dovoljan. Ima i thermoflux mini aqua al to je kamin, kepo 15 je prejak, kao i ostali integrisani.
Sta je recimo sa ovim kotlom, t.j ovo bi bila pec za etazno grejanje, zar ne?
Thermo Pellet 18 kw,
Ako se valjano odradi gubitci su minimalni, a akumulator toplote možeš uvek nakalemiti na sistem , naravno uz prepravku sistema, eventualno da nešto unapred pripremiš...
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®