@boree, Hvala na brzom odgovoru. Probacu cim nadjem malo vremena pa javljam rezultate. Pozdrav!
Grejanje na pelet
Rupe ne veće od fi 6mm
Ljudi ja sam sportista, igrao sam fudbal u Vojvodini 10 godina, tata mi je bio reprezentativac u rukometu i igrao za Jugovic iz Kaca, brat isto rukometas Jugovica, tako da je nama cirkulacija jako dobra i na tih 20*C nam je toplo. Mama ne moze ni da zaspi ako ima vise od 18*C, a moja bivsa verenica se umotavala u cebe na 20*C, zato je i bivsa! U spavacim sobama su termoglave na 18! Dok sva trojica dajemo krv u Zavodu za transfuziju kao dobrovoljni davaoci, nama pola litre iscuri za 2-3 minuta, dok ostalim ljudima tek za 10-15. Razumete o cemu vam pricam? Onaj ko zivi na nacin sportiste, ne pije, ne pusi i redovno se krece i trenira, nije mu hladno ni na 18*C. To je sustina price. Znaci svaki organizam je individualan u tom pogledu, kao i u svakom drugom.
Pozdrav
Poznajes li Cvijovice iz Jugovica? Rukometasi, jedan je bese Sinisa, drugog ne znam.....
Izvinjavam se za off....
Naravno, moj tata ih je trenirao! Trenirao je Slavisu Cvijovica(ozenio se ovde u Kacu i ostao ovde), kao i Slavisu Lakovica, sadasnjeg predsednika kluba iz Priboja. Rodjeni brat mi je igrao jednu sezonu u Priboju kada su usli u Superligu zajedno sa Miroslavom Ratkovicem od koga sam inace kupio opremu za grejanje. Brat mi se zove Arsen Jovic. Eto kako sport pozitivno utice na grejanje u svakom smislu!!!
Pitanje za strucnjake.
Kupio sam Commo compact 21 kotao podrumski na pelet. Ono sto me zanima je da li je na tom kotlu moguce povezati digitalni bezicni termostat sa programiranjem za 7 dana.
Kotao sam kupio kao polovan i nemam garanciju za njega pa sam resio da ga ugradim sam posto se inace bavim slicnim stvarima. Sve mi je jasno osim toga kako da povezem taj termostat jer ne bih da svaki put kad zelim da kotao upalim ili ugasim silazim u podrum.
Ako ima nekog ko ima resenje molim da mi ostavi broj mob pa cu da ga nazovem za konsultaciju
Kako nema garancija kad je to nov kotao? Msm ovogodišnji model je,ne?
Kako nema garanciju? Pa to je duga prica ali mislim da je dovoljno da ti kazem da sam kotao platio 900e. Za te pare neka nema garanciju. Otvorio sam elektroniku i evo slika. Da li bezicni termostat treba da povezem na ova dva kontakta TERM
Ako nisi dobio korisničko uputstvo onda bi trebalo da ima na sajtu, pa tamo treba da piše jel to taj kontakt tj da li je to za externi termostat ili njegov unutrašnji.
Dobio sam korisnicko uputstvo ali nista o tome ne pise, inace kotao ima prostornu sondu (N AMB) koju bi ja mogao da izvedem iz podruma u sobu ali mi to ne resava problem jer kad hocu da palim, gasim, ili menjam temperaturu u prostoriji moram da idem u podrum sto mi je malo bezveze. Pitam se da li bi radilo ako prostornu sondu odkacim a na TERM povezem bezicni termostat?
na strani 31 slika 75 je elektro šema , evo isečka i tu je zabeleženo gde ide externi termostat , po slici kaže da tamo treba u ta dva slobodna kontakta
Evo sad sam malo ceprkao oko kotla. Kotao se pali bez obzira sto su ta dva kontakta otvorena, kada ih prespojim isto. Kao da ti kontakti uopste nisu u funkciji ili da treba da se nekako aktiviraju. A podesavanje temperature u prostoru funkcionise na displeju i kad zagrejem onu sondu menja se temperatura. Imam utisak da ta sonda treba nekako da se deaktivira a ona dva kontakta aktiviraju.
Trebalo bi da moze da se poveze na treci i cetvrti konktakt sa desne strane bas to sto si rekao ali i mora da se udje u servisna podesavanja i da se ukljuci externi termostat sa sifrom A9
https://www.youtube.com/watch?v=Svru-NjzJ2E
i ides na N-8- 4-09 mislim da je taj parametar na ON
i onda je glavni baja externi termostat.
probao sam N-8-4-09 ali definitivno nije to. Sta bi odprilike trebalo da pise na displeju kad dodjem do tog podesavanja?
Ajde samo nemojte da se smejete....
Ako podesim temperaturu iz kotla na 45, a modulaciju 2 - potrosnja je sa sobnim termostatom i rezimima rada koje sam zadao, potrosnja je pola dzaka dnevno. Kada postavim temperaturu na 50, modulaciju na 3 (odnosno snagu kotla na 3 od mogucih 5) tada je potrosnja u rezimu sobnog termostata na 23 stepena, potrosnja je za isti period rada jedan dzak dnevno.
E, ovako, postavih 45 stepeni i modulaciju 2, a podigoh sobnu temperaturu na 24 (zeni hladno a meni i deci dobro, ali deca moraju da slusaju a zena ne), kotao radi vise i trosi vise, normalno. Da li cu mozda smanjiti potrosnju ako stavim modulator na snagu 3 jer ce onda postizati brze trazenu radnu temperaturu? Ili da podignem i temperaturu na 50 a snagu na 3? Ili snagu na vise?
Potpuni sam laik i nov korisnik ovog vida grejanja.....
Hvala.
Probaj u nekom meniju od N-1 pa do N-8 kod mene na MBS- u pise ENABLE REMOTE
Pozdrav za sve Prošle nedelje sam rešio da očistim kotao (megal 32 i ferooli gorionik) skroz na belo i učinih to prvi put od kada sam ga startovao 01 10 2015premda sam čistio svakog vikenda al ne ovako detaljno.Znači svako sam ćošence usisao sa usisivačem i napunio spremnik i pokrenuo da ponovo radi negde oko podneva u nedelju 06 12 2015 god. Pošto sam primetio da ima malo više šljake na rešetki gorionika koji sam do sada svaki dan čistio rešio sam da ispitam koliko dana će da radi bez čišćenja ako nekad budem morao da odsustvujem od kuće čisto da znam.I ispalo je da je radio sve do iza ponoći izmedju četvrtka na petak.E sad tosam očistio restartovao ga i radio je do danas do podneva kad sam ga opet očistio i izmerio koliko je bilo pepela 2,4 kg na 405 kg peleta.U ova 2,4 kg pepela je ušla i šljaka koja je se stvarala u ovom istom periodu od sedam dana.Kakvo je vaše mišljenje dal je to prihvatljiva količina pepela i potrošnja od 57.8 kg peleta na dan iliti 405 kg za sedam dana za 250 kvadrata u dva objekta koji imaju spoljnu izolaciju od 5 cm i pvc stolariju i za sada 10 cm min vune na tavanu jednog objekta gde je i termostat koji pali kotao. Poz još jednom i željno očekujem mišljenje svih vas
Na donjim uglovima kod vrata lozista (toby 30) i sa donje strane dovodne cijevi za vazduh javlja se crnilo koje na dodir nije garavo vec suvo. Da li je ovo pokazatelj fals vazduha ili nesto drugo? Takodje se vidi u donjem uglu iza posude slicna pojava na zidu lozista, opet na dodir suva. Ostatak lozista je braonkaste boje sa finom prasinom. Ima li neko slicnih pokazatelja na toby kotlovima.
Kod mene je bilo kao na drugoj slici ali sam to resio sa boljim dihtovanjem vrata .Probajte sa manjm brzinama ventilatora,da li se to pojavilo od kad ste povecali brzinu ventilatora ,moguce je da
sad uvlaci fals vazduh.
Rekao bi da je to zbog toga što tamo nema cirkulacije vazduha kao gore , meni je još više tako jer imam i obruč koji na gore usmerava plamen.
Hvala Srdjane u Boree na odgovorima. I ja koristim obruc tako da je moguce ovo sto kaze Boree. Srdjane sto ste koristili za dodatno dihtovanje vrata?
Ispadala je pletenica za dihtovanje iz vrata zato sto se zalepi za kotao premazao sam je sa grafitnom mascu da se ne lepi za kotao i dostelovao vrata da svuda ostavljaju otisak na pletenici koja dihtuje.
Kolege,
imam dva pitanja u vezi Toby 12.
- kada (u kom vremenskom periodu) treba da se čisti kotao, na način da se ispod staklene vune sa gornje strane kotla (gde je ručica za turbulatore) skine poklopac i očisti šta već ima da se čisti unutra?
- drugo pitanje je, ako se taj poklopac skida, kako se skida? Ima li neki dihtung ispod, na šta treba obratiti pažnju itd.
Pitam sve ovo pošto je moj prijatelj ove godine kupio isti kotao kao i moj, i njemu je serviser rekao da dva jednom u toku sezone obavezno taj poklopac skine i očisti unutra šta već ima, dok meni taj isti serviser prošle godine to nije ni spomenuo.
Ne secam se da u uputsvu za odrzavanje pise da se to otvara, pa ne verujem da postoji neko bas pravilo... U svakom slucaju, ja sam prosle godine otvorio i ocistio na kraju grejne sezone, pa cu da isto uradim i ove godine... mislim da nema potrebe cesce, osim ako nema nekih problema sa sagorevanjem... sam poklopac se lako skida (samo se odvrne to sto se vidi), ima onu pletenicu kao dihtung, ali ne pravi probleme... ipak, same turbulatore nisam uspeo da skinem, ima neke sitne imbuse, koji nisu bas hteli da se odvrnu iz prve, pa se, iskreno, nisam ni previse trudio...
Tako nekako, na kraju sezone obavezno a u sred sezone ja preporučujem, obavezno skinite turbulatore, ne znam kako al probajte, i ja sam se namučio al kad se uđe u fazon biće lakše.
Ugradio sam konacno i trokraki ventil ,
Na kom naponu radi na trm rglt motor za ventil 24 ili 220 , treba da mi posalju motor original za LK Armatur ventil koji imam nadam se da taj moze raditi na trm rglt
i od Zmajdina hocu da porucim trm rglt , pokusaci direktno preko sajta
Posalo sam Zmajdinu preko sajta poruku
Упозорење за сваког ко одлучи да купи власотиначки пелет!
Заобиђите га у широком луку...
- Никакава калорична вредност
- прашине 5%
- око 350 грама пепела од једног џака
- од једног џака у шољи остане око 150 грама шљаке
- уместо 15, у џаку има просечно 13,6 кг (назови) пелета
Da li neko na forumu ima pelet kojim je bas zadovoljan a da ne ostavlja sljaku?
hm
koliko je ovo jako pitaje
iz odgovara koji bi usledili mogu se izvuci vrlo bitni zakljucci
pelet koji treba sertifikat " NASE" verovatno nema ni pepela ni sljake-ali koristiti tehnicku gradju za pravljenje peleta je suludo
kada koristis tehnicki otpad -sto bi bio po meni prioritet-moras imati i pepela i eventualno sljake-e sad -dali imamo adekvatne gorionike za to i dali korisnici znaju da usteluju svoje gorionike da svedu pojavu sljake na minimum to je drugo pitanje
ako se ja pitam nesto loseg peleta nema samo mora se gorionik ustelovati prema kvalitetu istog -a dali neki gorionici mogu a neki ne sacekaj odgovore na tvoje pitanje i sve ce biti daleko jasnije
6 rupa i obruč, krenite od rupe pored grejača,tu zapušite pa onda svaku drugu,tako će opet biti zapušena ona pored grejača, a obruč je fi19cm i nek bude oko 2-3 cm. Kod mene je oko 4,5 cm al ima i tu rupe okolo.
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®