Postovani, iako vec duze vreme citam ovu temu - odlucio sam da se registrujem i postavim neka pitanja u vezi sa grejanjem na pelet
Elem ove zime (novembra) sam uveo CG u kucu, koja je otprilike oko 300kvadrata, medjutim u sledecih nekoliko godina (sasvim sigurno sledecih 5, a i vise) - grejacu samo jedan sprat (oko 80-90kvadrata suma sumarum) i taj sprat je zatvoren poregradnim vratima u hodniku. Na zalost sprat koji grejem je u sredini (garaza/visoko prizemlje je ispod ovog sprata, a iznad je jos jedan sprat i tavan), trenutno izolacija kuce je trenutno samo parcijalna, na tavanu sam stavio kamenu vunu, i na spratu iznad dnevne sobe postoji stiropor koji je stavljen u glazuru... Izolacija spolja trenutno ne postoji (kuca je omalterisana, a na prolece planiram da odradim stiropor i fasadu).
Zbog ovakve konfiguracije, odlucio sam se da ugradim Toby 20 kotao, medjutim imam problem sa malo vecom potrosnjom peleta. Iako sam potpuni laik, zadnjih nekoliko dana detaljno pratim i analiziram da li postoji problem sa mojom instalacijom/podesavanjem. Na zalost, majstori koji su mi ugradjivali kotao stavili su samo trokraki mesajuci ventil (iako sam u uputstvu za kotao, a i na forumu ovde, video da se insistira na cetvorokrakom ventilu), ali za ovu zimu je vec kasno Na mesnom ventilu postoji automatika (nesto kao termo glava na radijatorima) i trenutno je podeseno na 40C (kapiram da ne pusta hladniju povratnu vodu od 40C u kotao), a i pumpa je podesena da se ukljuci na 40C. Iako sam u pocetku ekpreimentisao sa temperaturama vode u kotlu oko 60-65C, ovde sam procitao da ta temperatura ne bi smela da bude ispod 65C i od tada je drzim na 70-72C i kotao bez problema dostize i odrzava tu temperaturu i sa snagom 3 (i po ovom minusu).
Primetio sam da mi prilikom zagrevanja (na auto modu, sa snagom 5) temperatura izduvnih gasova ide i oko 180C, pa opadne i ispod 160C kada kotao udje u modulaciju (mada sam ovo krenuo da pratim pre dva-tri dana kada sam detaljno iscitao forum). E sada ovo mi deluju malo velike vrednosti (kotao redovno cistim, pepeljaru i taj deo oko lozista svaki drugi dan, dok deo ispod turbulatora ocistim na nedelju do dve maks).
Sto se tice potrosnje ona iznosi oko 3.5, pa nekad i ~>4 dzaka (doduse kada je kuca skroz hladna, tj kada nisam 2-3 dana kuci) dzakceta (45-55kg) za celodnevni rad (preko dana je oko 20C, a tokom noci ide na 16-17C - kontrolisem temperaturu pomocu termo glava na radijatorima). Da li je ovo ok potrosnja
Sto se tice podesavanja kotla, sve je na default-u (serviser nije nista dodatno podesavao, osim temperature kada da se ukljuci pumpa), medjutim dimnjak je mozda malo prejak za ovaj kotao (kuca i kotlarnica su projektovani za pec na drva pa je dimnjak od 180mm), pa me nekako sa visokom temperaturom iz. gasova vuce ka tome da je potrebno nesto uraditi oko cuga.
Potreban mi je savet sta i kako analizirati (volim da detaljno analiziram problem) i svaka sugestija ako je ikako moguce smanjiti potrosnju peleta (svestan sam toga da je izolacija kuce itekako veliki faktor u svemu ovome)... Zelim se nekako naoruzati argumentima pre nego sto pozovem servisera na detaljno podesavanje kotla (na zalost kod ovog kotla su sva podesavanja u servisnom meniju, kome nemam pristup).
Takodje kako je moguce utvrditi (kod ovog kotla) da li se javlja kondezacija - na plocicama oko kotla do sada nikada nisam primetio vodu ili bilo kakav tip vlage
Pa sad, normalna cena je ona cena koju ce neko platiti
Ako mogu da prodaju po 500e tonu, oni ce prodavati, naravno, ako ima ko da kupi.
Meni je i ovo sada negde tu sa strujom. Tako da ce sledece godine sasvim sigurno ici akumulator toplote i struja, a peleta samo pola.