Pazario i dovukao.
Idem da izvadim drveni iz bunkera,pa da probam ovaj suncokretov....
Javim rezultat,samo da vidim kako dize temperaturu vode u kotlu i oma znam na cemu sam
Pazario i dovukao.
Idem da izvadim drveni iz bunkera,pa da probam ovaj suncokretov....
Javim rezultat,samo da vidim kako dize temperaturu vode u kotlu i oma znam na cemu sam
Ima li neko fabricka podesavanja za kamin na pelet Thermoflux Interio 14 (nova verzija: TEHNICKE POSTAVKE M-8-6 i OSNOVNE POSTAVKE M-8-4)?
Mislim da ce ovo biti ok,ali ae da sacekamo jos koji sat......
Vec
Citam na nekom sajtu, 500 kubika gasa menja tona peleta, pozurite i kupite pelet. Platite tonu peleta 200e, umesto gas 150e
Kakav fail sa peletom.
Nadam se da cu do jeseni uspeti "izvuci" neki mali kondenzacioni kotao za ovaj na pelet
Meni 10-15kW dosta.
Dosta je velika razlika u ceni, kada se gleda novo ...
Plus AT sa strujom i da vise ne razmisljam gde cu kupiti pelet ...
Edit 2: Ovaj suncokret ubija kako radi.......
Suncokretov pelet iz minuta u minut
MilenkoNs
Koje je marke taj suncokretov pelet da mogu da potražim u Beogradu i da li mu je prečnik isto 6mm?
@ zilijent
Nemam pojma,doneo sam ga u providnim vrecama,nije 6mm nego je sitniji,mislim da je 3-4mm
btw,zasto mora da bude 6mm???
Ако га хвалите превише неће ни њега бити довољно.Или ће му подићи цену.
Гејање на пелет , котао Мајевица , горионик Фероли СУН 7.
Milenko Ns
Jel istina sto kazu da smrdi kad gori ili dimi nesto mnogo ,nisam siguran sta bese?
@ tufi979
Druze,da to smrdi i dimi,zena bi me vec izbacila iz kuce(kotlarnica mi je u kuci,pregradjeno osb plocama),i mene i gorionik,a u kotlarnicu bi bacila bombu.
Svasta ljudi pricaju.........
EDIT:
Mozda im ne valja dimnjak pa im vraca.............
Pocinje tast sa izradom peletirke,piljevine imam svakojake,sece gradj i obradjuje je,tako da,bice i toga
Citam sertifikat sa ovog sajta sto prodaju suncokretov pelet i ispada da drveni ima 1677 kJ/100 g, a suncokretov 1970 kJ/100g, a sadrzaj pepela 3.21% kod drvenog i 2.47% kod suncokretovog peleta, to znaci da je sve na strani sucokretka za sada, interesuje i mene Milenko kakva je resetka nakon koriscenja par dzakova kao i unutrasnjost kotla i kolicina pepela, tako da samo objavljuj kako ide analiza kod tebe zeljno iscekujemo
Na mom Ferroliju piše da može samo pelet prečnika 6mm i dužine manje od 40mm
@ Choda77
Polako,ciscenje cu da odradim veceras,nego mnogo brzo nabija temperaturu ovaj suncokret. Znas kako,on je i malo kaloricniji od bukve(Masniji),tako da,veceras rezultat.....
@ zilijent
Znas kako je,i na tarabi pise,pa su se mnogi okliznuli. Pusti ti sta pise,kupi jedan dzak,spali pa javi.......Ostalo je prodaja zivotnih filozofija raznih trgovaca......
Pazari,spali i javi......
Pa fail u smislu cene. Nema sta da racunas, znas koliko ti kuca trosi. To je manje vise konstanta.
Sada sa ovim cenam gas je u dobroj prednosti: ~19 dinara spram ~24.
Tona peleta mora da kosta 150e, da bi cena bila egal sa sadasnjom cenom gasa.
I ako je egal, opet se ne isplati => pelet kotao ~ gasni kotao + prikljucak
Tona mora da bude solidno ispod 150e, da bi ti se pelet vise isplatio za grejanje.
Kontam da je kod nas sad pelet "moderni" energent koji svako moze da pravi, pa usi otpadaju kada treba platiti.
Da mu cena padne na 100e po toni, vrv bi imali samo uvozni, jer zarada nije 800%.
Malo karikiram, ali to je to.
Eto ako neko ima neku drugu racunicu, neka kaze.
Zašto reklamiraš ovde tuđi sajt? Taj termokalkulator na tom sajtu uopšte nije tačan već služi da propagira ugradnju pvc stolarije.
Po ko zna koji put se događa isto - dođe neki padobranac, sada u obliku nadimka 'Pera 2', i hoće već u svojoj prvoj poruci da pravi besplatne reklame.
Predlažem moderatorima da to pobrišu.
Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari
Astrea ... Toliko ih je da ne postizavamo .
Ja sam sav pelet potrosio. Sada sam prebacio na gas i skontao da mi je jeftinije 20% na gas. Dnevno mi na ovih -10 trosi 5-6 dzakova peleta, a gasa 30 kubika. Preracunato u dinare, to je u proseku 1600 din peleta ili 1100 din gasa!!! Da napomenem da mi je sistem na pelet najmoderniji sa svim mogucim automatikama, a kotao na gas Vaillant obican, nije kondenzacioni, samo sto ima modulaciju i na dimnjak je, nije fasadni. Da imam kondenzacioni, nebih trosio ni 800 din dnevno. Ispadne gas duplo jeftiniji.
Grejanje SamSvojMajstor
@ Mladen
Dacu ti ja moj kondenzacioni novi turbo tec pro,da vidis kako bi manje trosio,5-6 peleta,da,ali na koju kvadraturu i na koju izolaciju,te napredne sisteme sto imate,nemaju veze sa potrosnjim(skupi za ugradnju,a nista narucito efikasni,hocu da kazem,da se ne isplati ugradnja radi 5-7% ustede peleta,ako gresim,uzmite papir i olovku,pa racunajte po toni peleta u novcu),PRESUDAN FAKTOR ZA POTROSNJU ENERGENATA JE IZOLACIJA,A NE AUTOMATIKA,to kada shvatimo to,bice nam lakse.
Samo sam realan,a vi sami procenite.......
Kvadratura i izolacija su iste i kad grejem na pelet i na gas, to je zanemarljivo. Kuca je 170m2, izolacije nema, prozori losi. Nije u pitanju to, problem je u ceni grejanja. Sa ovim cenama peleta i gasa, mnogo je bolje na gas!!! Cena gasa je 37 din, a peleta oko 22 din. Iskoristivost gasnog kotla je 92%, a mog sistema na pelet oko 80%. Gas upalim i nikada ne udjem u podrum, a i zaboravio sam da napomenem da mi je sanitarna voda na gas i da ja moji clanovi porodice i ja kada se tusiramo, pustimo vodu i ne zavrcemo slavinu 10 minuta, cesto se i brckamo u kadi, kuva se na gas... Na to sve mesecno ode oko 2000 din. Jos da je gas malo kvalitetniji, da nema vazduha u njemu...
Grejanje SamSvojMajstor
Evo mog slucaja,zamisli oko 2dzaka na 24h +/- kila,dve.Fruska gora malko poveci minus nego u gradu. Prizemlje,ukopano u brdo,sprat izolovan 10cm stiropor,neki sivi(da li grafit ili,nemam pojma sta,tavanicu sam nabacao sa kamenom i mineralnom vuno ima oko 40cm,stolarija drvena sa izopan staklima(ako se tako zove ili argon,ne znam),ulazna vrata horman sigurnosna/termoizolaciona,grejem precizno 127m2,konstantan temperatura je 21c 24/7,meni se druze za cenu automatike isplati jos 5cm stiropora da nalepim oko sprata,pa ti vidi,sta se isplati. Ideja mi je da ubacim AT od 1000l.
Znaci IZOLACIJA no1,pa ostali......U mom slucaju se automatika ne isplati.......
EDIT: Ovaj suncokretov pelet koji danas probavam i mogu reci da je ODLICAN kosta 18din/kg,pa baci matematiku
Obečao sam da ču se javiti i napisati sve o suncokretovom peletu.Nakon dvodevnog koriščenja ovako stoji stvar.Pelet Gebi kupljen u Bečejkinoj prodavnici,jedino oni ga drže u Pančevu i okolini..Kalorična vrednost ista kao drveni Pelet ,čak i nešto veča/brže podiže temperaturu i manja portošnja/Iako ima samo 3 mm u prečniku Feroli ga prima i gori bez problema. Drveni pelet ima oko 2 % pepela ??. Pelet od suncokreta ima 5%..Znači češče čiščenje kotla..Šljake nema.Pepeo je bele boje sitan i nelepi se za zidove kotla.Dim sa mirisom suncokreta se oseča samo ako otškrinete vrata kada se pali,inače dima nema na ođaku dok gori normalno.Sve u svemu danas sam naručio 1 tonu i dobijam u Utorak ,za sutrašnju isporuku sam zakasnio.Cena je oko 300 din. po vreči od 15 kg. Moja jedina zamerka proizvođaču je pakovanje u papirnim vrečama.Kako lagerovati na duži period na suvom mestu.Pelet je mastan ali vreče če upijati vlagu i propadati.
To što piše je jedno a stvarnost drugo..Vozi Feroli sve vrste peleta.,samo su nijanse u pitanju.Više mu smeta ako pma prašine u peletu./Govorim o 3 godišnjem iskustvu sa Ferolijem a isto je i sa Boschom pošto ga ita fabrika pravi.
Neko je pitao za centrometal AT .
U centrometal ne moze grejac direktno morao bi da se modifikuje jer ima neke limene zapreke tako da grejac ne moze da se gurne u rupe 6/4 koje postoje.Moglo bi da se taj lim probusi i tako
omoguci prolaz grejacu.Ili da se ugradi el.kotao pored .
Sto se onog madjarskog tanka tice on je bez izolacije to treba ukalkulisati kod racunice.
Ja sam ugradio cas 500l i za sada sam prezadovoljan u svakom pogledu i napisacu detaljnije sva zapazanja kad prodje ovaj kijamet.