Uglavnom gasni kotlovi imaju expanziju i pumpu integrisanu . Ali ako ćete na bocu treba vam i drugi set dizni
Grejanje na pelet
vrlo zanimljivo, nisam znao da se gasni kotao koristi i na butan boce, doduše kroz kulu je gas nedavno i prošao a i nije nešto zaživeo
@tenzor, imaš li neki podatak koliko bi takav gasni kotao potrošio upoređujući ga sa cenom peleta, kojeg treba, recimo 50 kg za dan grejanja nekog imaginarnog objekta?
naravno, ne mora biti u dinar ali bar približno a na pitanje ne mora samo tenzor da odgovori, bilo ko ko raspolaže takvim podacima.
Zdravo svima,
Sad vidim da nije samo kod mene u komšiluku narandžasti alarm za pelet. .................................................................................... Pola komšiluka mi kuka kako ne može nigde da nađe pelet, druga polovina pita jel imam neki džak na zajam. .........................................................................................................................
U celom regionu ista stvar sa peletom .
Evo jedno zanimljivo razmisljanje sa sl foruma
copy-paste dela teksta . . . . . . . . .pozdrav svima.
da vam dam temu za razmišljanje:
prošle godine sam vas pitao o grejanju na suvo zrno kukuruza.
u peći mbs 18 (čitaj 12) uspešno gorim pola bukovog peleta a pola suvog zrna kukuruza (130 E tona sadašnja cena ) dok je moj iz mog ambara, mene košta 80 e.
postiže 25% više kalorija i samim tim manju potrošnju.
nus proizvod na džak smese (pelet + kukuruz) jedna saka ugljenisanih zrna i malo više pepela
r a z m i s l i t e
Kod nas u Bosni katastrofa za pelet, cijene lete u nebo, trenutno je tona oko 500KM.
Kako napreduje ekipa na suncokret?
Dajte rezultate........
Evo malo rezultata na suncokret. Stvarno gori kao lud, i ne smrdi dok ne otvoris da vidis plamen, a i tada se oseca vrlo malo. Samo mislim da kod mene ( znaci u mom slucaju ) nece da radi. Mislim radi ali samo na vecim snagama, ali cim prebaci u manju ( modlacija pa ide u manje snage ) ide u gasenje. Mozda bi i radio, ali bi mi trebala velika podesavanja zasta stvarno vise nemam ni vremena ni zivaca...
@Gile960
Isti šporet u kuhinji se korsti i za zemni gas i za butan. Dizne za butan su manjeg prečnika. To važi i za kotao.
Što se potrošnje gasa i peleta tiče ne mogu porediti jer nemam pelet ali ako ste merili potrošnju po danima onda se može izvesti neki zaključak.
Kotao na gas sam palio u periodu 5-9.01 i 11-15.01. Zanimljivo je što se dobijena energija iz 1m3 gasa značajno razlikuje. To sam primetio i dok sam se grejao na gas, kad je hladnije nije mnogo povećana potrošnja. Mislio sam da domaća proizvodnja podmiruje potrošnju do oko nule a kad je -10 onda moraju da mešaju ruski kaloričniji gas pa se manje potroši. Ali sad imaju banatski Dvor. Možda neko ima objašnjenje. U svakom slučaju 1m3 gasa kod mene ima 6.5-7.7kWh energije kao prosek za 3 dana.
Za gas je olakšavajuća okolnost što voda ide direktno u kuću a otežavajuća što je peć iz 1992. Feg, novije su sigurno efikasnije.
Za TP otežavajuća okolnost je što puni AT od 1000l.
Nocas sam spalio oko 3 dzaka peleta od suncokreta.
Jutros otvorio kotao, pepela je bilo do vrha. Znatno vise pepela nego kod drveta. Plus u pepelu je jos bilo uzarenih gromuljica, oblika peletica. Znaci nije sve izgorilo. Da li ga je ventilator razduvao, jer je mali i lagan, ne znam.
I dosta sam potrosio 45kg za 12 sati rada. Doduse kuca je bila hladna.
To sto tutnji, to sam i ja primetio. Prilikom paljenja peci, dimilo je na dimnjak kao iz titanika. I u jednom tenutku sam zagusio plamen peletom, pa je kada je dosao do vazduha, rekao booom
Videcu kako trosi kada se kuca ugreje.
Ali evidentno je da ga ima u pepelu, znaci iskoriscenost nije kao kod drveta, verovatno zbog velicine. Mozda treba nesto menjati u doziranju, ali ja nemam zivaca da se sa tim bakcem. Stisnucu zube i sacekacu april radije Jos samo dva meseca. A onda cu da sednem i razmislim.
@tihi2
ti to baš pratiš, svaka čast. jasno je da je kWh tp najjjeftiniji, hteo sam samo da izvučem neku računicu između peleta i gasa jer ovako nemam predstavu ni koliko je kubika gasa u butan boci, kad bih imao taj podatak bilo bi mi dosta jasnije, mada sumnjam da bi grejenje gasnim kotlom bilo jefitnije na butan iz boce od zemnog gasa, hvala u svakom slučaju, tihi
@bolevee
što se suncolretovg peleta tiče, nisu njegovi proizvođači ništa uradili da bi ga očistilu u bilo kom smislu posle separacije iz silosa, budi siguran da u njemu ima dosta prašine, semena trave, pogotovu ambrozije koja je u momentu skidanja suncokreta bila još zelena, pričam iz iskustva jer su mi stigle dve zmajevke pune suncokretove prašine pomešane sa semenkama trava, to sve jeste kalorično i greje kao mutavo ali ima dosta pepela, kada ložim tu prašinu prazni pepeljaru 3x na dan po kantu jupola a kada se grejem na kukuruznu plevu jednom nedeljno kanta jupola, razlika u čistoći je drastična ali pelet od kukuruznog otpada neće da gori u neprilagođenim gorionicima, to zna lav102 koji ga i proizvodi
pogodnost pravljenja peleta od suncokretove prašine je što nisu potrebni nikakvi dodatni radovi, u smislu sitnjenja i pripreme za peletiranje osim možda sačekati dan-dva da se prirodno prosuši, znači sve se dobije sažvakano i za sitne pare a onda se u to ulaže energija, koja može da se iskoristi za, recimo, grejanje, da bi se dobio produkt koji bi goreo i bez toga ali u modifikovanom gorioniku i tu prestaje logika za mene, zašto dodatno ulagati energiju?
Sa donjeg linka možeš nešto zaključiti. Ovi su naračunali da je butan jako skup, verovatno ne misle na boce već na iznajmljivanje cisterne u dvorištu, ne znam.
Ono što mogu da računam izgleda mi realno...
http://www.kamatica.com/vest/najjeftinije-grejanje-na-drva-najskuplje-na...
Treči dan se grejem sa probno kupljenih 10 vreča Gebi suncokret.peletom.Kotao Solid Therm goronik Feroli 7.Zadovoljan sam.Pepela sitnog ,puna pepeljara od kotla,Ujutro ga čistim.Šljake nema.Izgori sve.Pošto mi u Utorak stiže paleta sa sunc.peletom danas sam počeo da mešam drveni pelet i suncokretov.Drveni pelet je Biomaxx Miraja Kraljevo,kupljen letos po 165 E .odličan i ako ga bude naleto kupujem ga ponovo.Mešavina drvenog i suncokretovog peleta gori još bolje.Sve u svemu zadovoljan sam i nastaviču loženje sa suncokret.peletom.
Mozda, nije vrijeme kad je opsti haos na trzistu peleta, ali moram iznijeti ovaj podatak. Grijem 140 m2 bez izolacije i u danima sa temperaturom do -10, moje grijanje mene kosta dnevno izmedju 1,5 - 2 eura. Gorionik radi 15 - 16 sati dnevno. Za iducu sezonu planiram izolaciju i to ce tek onda biti grijanje za džaba.
Za tu cenu grejanja se postavlja pitanje šta će vam izolacija ?????
Dusanmijat kako to izađe? Košpa te koštala koliko? Koliko potrošiš za taj objekat na -10?
Dusanmijat jedino nisi naveo a sa čim si to grejao za 1,5-2 E dnevno na -10.
Pozdrav svima.
Vecina nas zna da se dusanmijat greje na kosticu od visnje i ima gorionik iz samogradnje koji radi vec par godina fantasticno , a sto se tice izolacije jako je velika razlika posto sam ja prosle godine postavio 10cm stiropora i prepolivio potrosnju ogreva.Nije mi do cene ogreva nego do toga da moram duplo manje da lozim i cistim pec.
Za tu cenu grejanja se postavlja pitanje šta će vam izolacija ?????
Uze mi rec iz usta .
Ako ga pomenuta izolacija bude kostala par hiljada evrica za te novce bi se grejao 6-7 god . ( ako se god greje 5 mes .)
pozZz
Kao sto lav rece, i rad i ogrev mogu skoro da se prepolove. Osim toga sad grijem 16 sati i vecinu dana u kuci imam 22-23 stepena ALI ovih 8 sati koju ne grijem, na -15 stepeni, u kuci temperatura padne za 6-7 stepeni. Ljeto je prica za sebe, sauna. Grijem se na kosticu od visnje, sad trosim 40-50 kg a kostica me ljetos kostala 40 eura/ tona. Ovako izgleda dijagram u trenutku kad sobni termostat dojavi da je zadata t. postignuta.
jes,jes,aha,mi smo kao mali sisali tatu,a kada je tati nestalo mleka,presli smo na kozu...........
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=01&dd=28&nav_id=122...
Proslo je 24h od lozenja suncokretovog peleta.
Posto je kotao radio non stop bez gasenja, mogao sam i izracunati potrosnju.
Potrosnja je oko 3.1kg/h, a za ovaj kotao bi max potrosnja trebala biti 2,8 kg/h.
Jel moze u ove toby kotlove kostica?
Može ! Cepaj !
Kao sto lav rece, i rad i ogrev mogu skoro da se prepolove. Osim toga sad grijem 16 sati i vecinu dana u kuci imam 22-23 stepena ALI ovih 8 sati koju ne grijem, na -15 stepeni, u kuci temperatura padne za 6-7 stepeni. Ljeto je prica za sebe, sauna. Grijem se na kosticu od visnje, sad trosim 40-50 kg a kostica me ljetos kostala 40 eura/ tona. Ovako izgleda dijagram u trenutku kad sobni termostat dojavi da je zadata t. postignuta.
Naravno shalio sam se , pretpostavio sam da vam je izolacija potrebna i leti iz razumljivih razloga , tako da svaka vam chast majstore kad ste sve to osmislili i odradili .
Uzgred budi receno , nije vam bas u interesu da ovo propagirate, procuce se , pocice mnogi vasim primerom , i POSKUPECE kostice i vredece vise od VISHANJA hi hi hi . . . .
Sledece godine tona kostica od visanja ce biti preko 250e.
Za 2,3 godine preduzetnistva po pitanju energenata, verujem da ce biti jednako isplativo i loziti EURO 98 oktana u kotlu.
Evo dijagrama kad sobni dojavi da je temp. 0,5 stepeni ispod zadate. MilenkoNs slobodno pitaj sto ti nije jasno.
@ dusanmijat
Ne znam sta da pitam,a ni sta mi nije jasno?????
[
da vam dam temu za razmišljanje:
prošle godine sam vas pitao o grejanju na suvo zrno kukuruza.
u peći mbs 18 (čitaj 12) uspešno gorim pola bukovog peleta a pola suvog zrna kukuruza (130 E tona sadašnja cena ) dok je moj iz mog ambara, mene košta 80 e.
postiže 25% više kalorija i samim tim manju potrošnju.
nus proizvod na džak smese (pelet + kukuruz) jedna saka ugljenisanih zrna i malo više pepela
r a z m i s l i t e
Мој комшија већ месец дана тера Тоби 20 на кукуруз, презадовољан је каже.
U pravu je čovijek kad je već jeftin bolje ga ložiti.
@ dusanmijat
Ne znam sta da pitam,a ni sta mi nije jasno?????
Izvinjavam se, previd, mislio sam da je komentar na moj post
Zdravo svima,
Sad vidim da nije samo kod mene u komšiluku narandžasti alarm za pelet. Meni je pre nedelju dana stigla paleta za 205 evra, neki NoName pelet. Nije dobar kao RIZ, ali pije vodu za sada na ovoj ruskoj temperaturi. Pola komšiluka mi kuka kako ne može nigde da nađe pelet, druga polovina pita jel imam neki džak na zajam.
Uglavnom, na sve ovo što se događa od nove godine pa na ovamo imam da zaključim (i do sledeće sezone da uradim):
- U priči sa momkom koji mi je prošli put doterao pelet, reče da on tamo već u Martu, Aprilu ga prodaje po 155 po paleti. Na 6 paleta koliko hoću da uzmem to mu dođe 900 evra (sa popustom).
- Opcija B je da se skupimo po komšiluku (ostatak komšija je za), i da lepo kupimo ceo šleper direktno od proizvođača, izdelimo, talimo trošove i rešeno.
Na ove dve opcije dodajem još kotao na gas koji će sigurno da se uglavi do sledeće sezone. Jedno dve boce pune u garaži da čekaju, pa ako zagusti (ili se ne daj Bože nešto desi sa kotlom) da mogu u roku od 10min da pređem da nastavim da grejem.
Nagradno pitanje:
sad u Alfa Plam commo compact imam pumpu i expanzioni sud u kotlu, da li i kotlovi za gas imaju u toj kombinaciji ili to mora odvojeno?