Ja sam ovaj suncokret pomesao sa nanixsom, sto kaze tufi979 kao benzin da dolivas na vatru. Za sada sve radi kako treba. Ovo mu dodje kao da si neki aditiv stavio u pelet . Ako ga budem nasao jos sigurno cu dokupiti da pomesam sa ostatkom peleta koji mi je ostao.
Grejanje na pelet
Mislim da znam razlog manjeg prečnika suncokret.peleta.Fabrika na istoj presi-mašini proizvodi i granule/pelet/ za čurke i ostale pernate .Trebalo bi da zameni ploču sa rupama za veči promer/cena/.Nadajmo se da če to odraditi.
Upravo to je razlog tako sitnog peleta. Ne verujem da ce da menjaju matricu i peletiraju na 6mm,ovo im je skart svakako,tako da sto se njih tice,zaradili su....Nam to radi pa radi.
Dalje,sto se tice kukuruza,mislim da bi bilo problema u gorionicima,razlog je secer koji ne moze potpuno da sagori i zpusi resetku,kada se stvori karamela,pa jos zapece i ohladi,to ni celicna cetka ne moze da oguli....
Zbog tog manjeg precnika ima i jako puno prasine. Mislim da bi se mnogo toga promenilo samo da je stsndardno 5-6 mm precnik.
Pozdrav svima, potrebna mi je lozinka ili kod za ulazak u servisni meny, tj PARAMETRE za TOBY 12 ...
Za starije elektronike 4321 a novije x+y+z+a+1
Pa ko tvoja boree, 2014 god samo 12ica ...
Onda je ono prvo...
Siiiiiii boree, hvala na informaciji, još ćemo se čuti ...
Ekipa SUNCOKRET,kako vam rade masinice???
Zadovoljan sam suncokretom.......
MilenkoNs Skoro si izrazio zelju za izradom peletirke. Ovo je moj stroj, pa ako ti se nesto svidi na njemu, tu sam da pomognem. Ima tu jos nekih snimaka, za svakog po nesto. https://youtu.be/J3aowLtAuT4
Nema više ni suncokreta sve ste pokupovali
Drveni je već na 470 din po džaku, a nema ga.
Mislim da inspekcija treba da reaguje i da se uveze ako stvarno naši ne mogu da proizvedu.
Da nema gasa 15 dana uveli bi vanredno stanje, a za pelet niko ni prstom ne mrda.
Ja ću zvati tržišnu inspekciju ujutru, a predlažem da još neko pozive, dok im ne legnemo na grbaču ništa neće učiniti.
@dusanmijat
Trebalo bi da se pravi,mislio sam da kupim matricu i rolere,a ostalo polako,nisam zamisljao nista veliko i spektakularno da pravim,cisto za svoje potrebe,treblo bi da vidim sta treba od delova,ikoliko to kosta i da li se isplati ulaziti u to. Kada otopli necu imati bas toliko slobodnog vremena,kao sada. Svi saveti su dobrodosli,cenim sve vrste pomoci i sugestija.
@ zilijent
Imao sam ideju o inspekcijama,ali srbistan je to.......
Bilo bi dobro da mali peleteri motorizuju ove male peletirke i ko na jesen sa rakijom tako leti da se iznajmljuje peletirka na dan dva Nesto u stilu vesela masina No2 .
Pa uvozi se pelet, s obzirom da su proizvodni kapaciteti Srbije smesni.
Ne znam samo jel i tom uvoznom isto skocila cena?
Bio je 360 dinara A1.
Nije los suncokret, ali od dzaka peleta, pola dzaka pepela. Moram cistiti kotao 2,3 puta na dan, inace se zagusi. I potrosnja je enormno porasla, preko 3kg na sat.
Ali da greje greje
Jedino sto verovatno izadje na isto sa cenom drvenog peleta, samo sto se drveni redje cisti.
Danas cu videti jel ima drvenog, nasuti jedan bunker, da imam za svaki slucaj, da mi ne smrznu cevi. I to je to sto se tice moje grejne sezone
Sledece godine ce vrlo verovatno ici neka kombinacija struje i plina, ili tri klima uredjaja. Posto mi svakako treba leti da se hladim.
Jedan polovan klima uredjaj sam vec nabavio. Npr. nocu stavim klima uredjaje da odrzavaju 18-19, a preko dana plin. Ili vrtim sat do 1600kWh na klime, a ostatak na plin. Videcemo.
Nadam se samo da ce biti nekih entuzijasta za pelet, odnosno da ce se normalizovati situacija, pa da prodam kotao.
Jel ima neko iskustva sa TOBY 30 i košticom od višnje?
@ boleeve
Razmisljam da nalepim jos min 5cm stiropora,to mi jeftinija investicija od struje,ama bice peleta,neko ce da se doseti da uvozi ili pravi,da malo olaksa situaciju.
Bice peleta, ali tesko ispod 150e.
Kupovao sam u bosni pelet po 250 dinara. To je najbolji koji sam do sada lozio u mojoj peci. Bukva. Ali sam kasno poceo da dovlacim, a u medjuvremenu ga i tamo nestalo, pa sam presao na ovaj ovde po 360, sta je tu je.
250 dinara, je maksimalna cena koju ja mogu dati za vrecu kvalitetnog peleta. To je oko 135e tona. I to u jesen i to u super marketu. Preko leta je to bilo i za nize, kako su mi rekli, 110-120e.
To je cena s kojom ima smisla da se grejes na pelet, kako trenutno stvari stoje.
Ako plin ode na 50 dinara, i struja na ne znam koliko, podice se i taj prag. Ali mislim da je 250din za vrecu kvalitetnog peleta i vise nego dosta. E sad jel se nekom to isplati ili ne da pravi, ne znam. Kako sam ja razumeo, pelet se pravi od bio otpada, a ne da se sece suma i melje drvo, to nema smisla.
Ne moze me niko ubediti da mu se isplati pelet sa ovim cenama. Jer prosto to je nemoguce i protiv zakona fizike. A svi valjda teze da se greju sto povoljnije.
Izgleda da je ovde najbolja ona oprobama varijanta. Stari dobri kotao, u koji mozes loziti sve i svasta, plus klime, plin, ili pelet gorionik. Pa kada dodje stani pani, kao sada, onda pripalis kotao sve da prsti. Oko kuce imam sto panjeva sto cepanica, sto otpada raznog drvenog, mogao sam 10-15 dana da lozim, da pravim pakao u kuci, da sam imao ista u glavi, pa kupio pravi kotao plus neki pltgrnk
MilenkoNS, nema tu veze izolacija. Manje ces trositi energenta i to je to. Nece tvojih 5cm smanjiti cenu peleta
I pelet se sasvim sigurno uvozi. Veci deo peleta koliko znam se uvozi, licno sam video mojim ocima, pelet iz RU i UA u vagonima. Kazem ti, Srbija trenutno nema dovoljno resursa ili ti biotpada da podmiri potrebe za peletom. Govorim o drvetu. Za slamu, soju i sve ostalo sa njive ne znam niti me interesuje, jer taj pelet ne mogu da lozim.
boleeve
Posle 20 godina lopatanja uglja i čišćenja kotla svako jutro, pelet je neuporedivo bolje rešenje.
Po ceni od oko 160€ tona nije mi čak ni skuplje od uglja. Ja sam zadržao kotao na čvrsto Solid term i ugradio ferroli gorionik. Imam peleta za još 10-15 dana, ako ne budem mogao da ga nabavim mislim da ću upaliti klimu i TA peć, neću kupiti ugalj toliko mi se ogadio.
Jeste pelet elegantno rješenje ali cijena od 250 E/t "vrijeđa inteligenciju" . Sirovina za jednu tonu ( drvo + struja ) košta max 60-70 E pa vi vidite.
U Beogradu na bulevaru je stigao sleper peleta i prodaje se iskljucivo na dzak,danas cu slikati koji je jer ga nisam nikad video.Cena dzaka je 500 dinara!
Tragikomično , to je skuplje od struje.
@MilenkoNs.
Ako resis da pravis masinu bolje napravi sam matricu ili naruci da ti neko napravi onu koja je ispitana.Jedan kolega kupio gotovu negde na Petrovaradinu komplet sa rolerima ali mu nikad nije proradila a licno sam je video i uverio se , moze odmah da je baci nema joj spasa jedino moze iskoristiti rolere mada ih je platio u kompletu 220e. Imas ovde dosta leposve objasnjeno http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/bravarija/presa-za...
Videcemo sta ce da se desava na trzistu peleta,trenutno je situacija takva,kakva jeste....
@ boleeve
Imam mogucnost da skinem gorionik i lozim sve i svasta,imam i gas,ali se ne isplati(nije kvalitetan,a cena moze da bude i 1din,ali ne valja),lozili smo ugalj,jednostavno se ne isplati za tu razliku izlaziti cadjav svaki put iz kotlarnice....Matematika 4t banovica po 14500+2m drveta=68000(to je bila cena,ne znam sada koliko je) + cepanje,secenje i ostalo 3t peleta po 170e=540e..... isplati li se? Ma neka je i 4t,nema kuci nikoga,jednostavno ovaj lozi sam Da,pravi se od otpadnog drveta,a ne od celog stabla kao u srbistanu.....
@ lav 102
Ne znam ni sam sta da radim,a sirovine imam.....Iskreno,nisam pametan.
@boleeve
Koji ti je taj iz bosne , ako valja mozemo da se organizujemo nekako da se za sledecu sezonu dotera kamion ili tako nesto.
Ako je stvarno 500din dzak to je stvarno bezobrazno, eh da sad proradi srpski inat pa da im niko ne kupuje , olosi. Ja ga sigurno necu toliko placati, dok god bude kupaca oni ce svakim kamionom dizati cenu !!!
@MilenkoNs poslao sam ti pp
Od otpada - okoraka i ogranaka pravi se "industrijski pelet", za gorionike preko 100, 200 i koliko već kW, koji imaju dodatne sklopove za izbacivanje šljake.
Sirovina za pelet namenjen malim gorionicima/kotlovima poput naših je piljevina koja nije otpad već "nus-proizvod" strugara i mlevenjem celih trupaca (bez grana i ogranaka) koji nisu za građu, kod nas poznato kao "ogrevno drvo" i koje se seklo od kako je ljudi i šuma, jedino što se sad jedan deo melje i od njega pravi pelet. Kad bi svi koji se sad na drva greju prešli na pelet, ukupna potrošnj drvne mase bi bila manja. Konfor obaška.
Ako je vatra dobra i efikasnost je dobra što za posledicu ima optimalnu potrošnju goriva.
Ako nesagoreli pelet zatrpava ložište ne znači da kotao/gorionik ne valja, nego da nije pogođen odnos količine peleta i vazduha: nema tog gorionika/kotla na pelet koji ne može da da dobar plamen pod uslovom da je odabran bar približno mogućnostima kotla i potrebama grejanog prostora, što će reći da nije predimenzionisan. Uobičajeni primer je CentroMetal 35 kW na kotlu od 25, a grejani prostor 100 kvadrata.
Agro-pelet ne može da bude gorivo za gorionike/kotlove koje gotovo svi članovi ovog foruma imaju. Košpice od višanja/trešanja može u svaki gorionik/kotao, košpica od šljive uskoro svaki, od kajsije tek poneki.
Agro-pelet ima energetsku vrednost 14,7 MJ, drveni pelet 18, koliko i pelet od ugljene prašine. Mera za poređenje nije koliko košta tona svakog od njih, već energija koja se dobija. njihovim sagorevanjem, s tim da efikasnost sagorevanja nije istakod svakog od njih. To je otud što drveni pelet ostavlja 1, a agro i ugljeni 7 odsto pepela. Taj pepeo sukcesivno zatrpava rešetku i dramatično menje odnos primarnog i sekundarnog vazduha, a direktna posledica je loše iskorišćenje i višestruko povećan udeo ugljen.monoksida u dimu.
Da li je realno očekivati od trgovca da robu prodaje po nižoj ceni od one koja u datom momentu može da se postigne? Ovim ne podržavam trenutne cene, naprotiv - nema na srpskom jeziku tako gadne psovke koja bi tome bila primerena, ali kažem da je zovu novca teško odoleti. Ko je od vas, braćo peletarska, gadljiv na pare?
Taj iz bosne je neki Ambijent cini mi se da se tako zove. Fabrika namestaja od svojih nus proizvoda ga proizvodi. Zaista mi je dobro gorio. Kupovao sam ga u FIS. Mozda bi direktno od proizvodjaca moglo i jeftinije, mada ko zna, ovi su takoreci megamarket, a oni uvek sve najjeftinije dobiju od fabrika.
Nije los ni ovaj iz RUS/UA, boje-jela, mada ima vise pepela.
Nisam ni mislio da lozim ugal i drva stalno, prakticno ugalj nikako. Samo sam rekao, da je ovde smrt opredeliti se za jednu vrstu goriva. Sa gorionikom na kotlu bih imao makar mogucnost da ga skinem i zalozim sta bilo
Ovako nemam, samo pelet mogu.
Zaista ne znam kakvog je kvaliteta plin. Samo sam posmatrao sledecu cinjenicu, da 0.5m3 gasa ima oko 5kWh, koliko ima i jedan kilogram peleta. 0.5m3 gasa je oko 19 dinara trenutno, a pelet sad vise i ne znam koliko je. Ovaj Ruski je bio tacno 24 dinara.
Ako uzmemo da je kvalitet gasa, ajde da kazem normalan, onda se pelet po toj ceni ne isplati. Ali kako izmeriti kvalitet gasa?!
Pa ljudi ni pelet nije propisanog kvaliteta, sasvim sigurno. Nisam ulazio u detalje koliko ce se pelet degradirati, kada u njega stavljas sve i svasta i da li ce biti jednako degradiran kao gas.
Za gas svi pricaju da je degradiran, ali da li je iko izmerio njegovu kaloricnost, na dovoljno drugom vremenskom uzorku, pa da kazem da je energija u gasu sadrzana od - do? Sve ostalo su price.
Da se vratimo na cene, pelet bi meni imao smisla da kg kosta oko 16,17 dinara kilogram i to maksimalno, ako vec hoce da ga porede sa plinom. To je 130-140e po toni. Da li je u Srbiji isplativo po toj ceni praviti pelet i prodavati? Evo, siguran sam da ovo cita i neko ko proizvodi pelet, pa neka kaze.
Vecina nas je sa drva i uglja presla na pelet. Koliko je ljudi sa klima uredjaja, struje i plina presla na pelet?
Evo neka se jave.
I nemam ja nista protiv ljudi koji prodaju pelet po 500 dinara. Sto da ne?
Neka prodaju i po 1000. Trziste je to koje ce da odredi koja cena peleta je prava.
A ovo gore moje pisanije je samo teoretisanje, da li se grejati na pelet ili ne. Da li je bolje na plin, struju, ili nesto trece.
Ja sam gadljiv na "ljude" koji zarađuju na tuđoj muci, mešetare i gaze preko leševa da dođu do tih prokletih para! Neka im je prosto!
Evo i mene sa analizom suncekretovog peleta. Kotao Biodom c-25.
Pelet je 3mm i vecinu problema mislim da to stvara mali precnik brzo plane , laganiji je i vent ga izduva iz piksle. U potpali dosta dimi , u odrzavanju malo tek da vidis da radi kotao. Ostavlja mekanu sljaku , lako se skida. Temp u komori podize jaaaaako brzo kao da lozis benzin zbog malog precnika bas przi. Max temperature u komori su kao kod bioenergy piont peleta mozda koji stepen manje ali u gornjoj klasi temp ostalih peleta koje sam probao. Ventilator sam morao podosta da smanjim da bi dobio mirnije sagorevanje jer su izduvni bili vece temp nego kod drvenog peleta. I to za 20-25 stepeni. U odrzavanju bez problema mi odrzava temp , ali jos jednom pominjem da mora vent dosta da se smanji. Mana: doooooosta pepela. Sa sparow
Peletom cistim posle 4 dzaka . A ovde moram 2 puta za dzak. ( govorim o ciscenju u oba slucaja kad pepeo dodje na istu kolicinu u kotlu. ) evo kako izgleda pelet tj pepeo i piksla