U suštini na tobikama bi moglo da se izvede to mehaničko čišćenje jer je prilaz sa leve strane dosta dobar tj pogodan za to.
Grejanje na pelet
Nestašica i cena koja iz nestašice buja, već drugi dan je na vestima. 'Jel neko primetio?
Pozdrav svima,
Izgleda da sam jedan od retkih koji trenutno nema problema sa peletom ... Nije da sam ne znam kakav domaćin, a svakako nisam meteorolog pa da pogodim ove minuse, jednostavno mi je natrčao pelet letos po 150e sa prevozom do kuće, bejaše kao čist hrastov, te ja uzeh i malko više, tako da sam za sad miran, i mislim da ću da izguram i februar i bar pola marta bez dokupljivanja, a posle se nadam da će situacija biti malo bolja. Elem, da vratimo ovu temu u njene okvire, malo sam računao potrošnju i kod mene ispada ovako:
ložim od 01.10 do sad bez prestanka (beba i malo dete stalno kući) prosečno po 15,30 sati dnevno. potrošio sam 151 džak peleta, što mu dođe neka prosečna potrošnja od 1,20kg po satu rada kotla. To je na 65m2, dobro izolovane kuće (10cm), sa pvc stolarijom. kotao Toby 12. U kući dnevna t 22, noću (u 22h se gasi, do 5h ujutru) padne na 19-20 Pelet, piše 100% hrastov, nije loš (nema velike šljake, solidno sagoreva, ne glavi puž) ali mi se čini malo slabije kaloričan od recimo RIZ-a ili Bioenergy.... Da li je mnogo, ili je taman, sad, kako je tako je... sledeće godine planiram da ugradim i jednu inverter klimu za dnevnu i spavaću, pa da u prelaznom periodu (npr ceo oktobar i recimo od pola marta) da se grejem tako jer kotao tad brzo dostigne temperaturu u sobi čak i sa 40c u radijatorima, pa mi se ne isplati da se pali i gasi 6 puta dnevno. Čim se približi 0, pali se kotao i ne gasi se par meseci dok ne otopli. Ako nabavim pelet opet po ovoj ceni, mislim da ću tako još bolje da prođem... svakako, najbolje je imati alternativu kao dopunu osnovnom sistemu grejanja, pa šta god to bilo..
Ako pelet letos ne padne ispod 140e niko neće preći na taj vid grejanja. Ne isplati se nikako ! Možda zbog sadašnje krize zadrže cene malo u proleće ili će oni koji već imaju sistem kupovati ali novih korisnika za taj sistem neće imati. Sad će da se jave oni kojima u interesu da prodaju pelet ili kotlove ili delove za iste na pelet da pričaju drugačije ali činjenica je da će drvo i dalje možda ugalj biti i dalje najjeftinije gorivo pogotovo na jugu Srbije.
Ako pelet letos ne padne ispod 140e niko neće preći na taj vid grejanja. Ne isplati se nikako ! Možda zbog sadašnje krize zadrže cene malo u proleće ili će oni koji već imaju sistem kupovati ali novih korisnika za taj sistem neće imati. Sad će da se jave oni kojima u interesu da prodaju pelet ili kotlove ili delove za iste na pelet da pričaju drugačije ali činjenica je da će drvo i dalje možda ugalj biti i dalje najjeftinije gorivo pogotovo na jugu Srbije.
Pozdrav Druze,a kad je pelet bio 140 evra i koji?
Vec tri godine se grejem na pelet kupuju komsije za 150,160 evra ali za tu cenu nisam nikad cuo.Ja ga placam od 185 do 200 po toni jer sam od onih koji ne zele da rizikuju!!
Pozajmio od komsije 9 dzaka peleta prve sezone od 150 ili 160 evra i posle dva sata resetka zablindirana i od tad samo bioenergy koji ima malo vise pepela ali mi ne pravi probleme,ove godine sam uzeo dve tone spacve i prezadovoljan sam bio,24 900 dinara bila tona
Pelet sam ja kupio jesenas po 170 paletu (3 palete,) što znači da je tona bila oko 160 i to onaj iz prijepolja.
Pošto je smanjen pdv za 10% moglo bi po toj računici da bude kvalitetnog peleta po 145-150€.
U januaru sam dokupljivao po 15 džakova još dve vrste peleta od većih proizvođača i nisam primetio nikakvu razliku.
Tako da će za sledeću sezonu biti presudno ko bude najpovoljniji sa cenom.
Nestašica i cena koja iz nestašice buja, već drugi dan je na vestima. 'Jel neko primetio?
Primetio sam ja. Hoce da nateraju ljude da predju na plin svi
A onda cemo kupovati pelet po 100e
Mozda ce se kada bude najhladnije pojaviti veliki vodja i svima na prag baciti iz aviona po par vreca peleta. Iz Rusije.
Kako da zastitim senzor plamena od dima i cadji koji stvara pelet od suncokreta? Posle samo nekoliko dzakova senzor se toliko zaprlja da ne detektuje plamen sto za posledicu ima nemogucnost palenja ili ulazak u proces gasenja vec za vreme stabilizacije plamena. Pokusao sam sa vecom brzinom ventilatora ali tada, u trenutku kad se pelet upali, dolazi do "eksplozije", dim hulja na sve strane, vraca ga na gorionik, otvara vratanca regulatora plamena, a sve se desava iako je dimovodna cev (cug) potpuno otvorena. Ima li neko ovaj problem i kako ga resava?
Kad se promeni gorivo, menjaju se i parametri. U vašem slučaju je viška goriva, zato čađi, a to što eksplodira je ugljen-miniksid.
Da, pisao sam vec da i meni "grune" na onu cev za dovod vazduha. Prvo cuti, cuti, cuti, i onda samo BOOOOOM, i cujes gori, kao Titanik
Posto je pelet od suncokreta sitniji, verovatno ga vise propada u pepeljaru, i onda se zagusi, a dole usijan grejac. U jednom trenutku kada temperatura poraste, plamen trazi kiseonik i bori se, i to je valjda taj momenat kada grune.
Trebalo bi menjati parametre, ali ne zelim da cackam da nesto ne ujebem.
Da li se nekako trenutno stanje moze "snimiti" pa ponovo ucitati ako zaserem sa menjanjem parametara?
Ili samo papir i olovka
Razmislite i o periodičnom čišćenju kotla, oće da se zapuši pa je protok vazduha smanjen pa pravi probleme.
Na koje tacno ciscenje mislis?
Kada istresam pepeo, ja obavezno protresem tubulatore i ocistim onaj donji deo peci. Ako si na to mislio.
Ne , mislio sam na detaljno čišćenje , sa sve povađenim turbulatorima i čišćenjem kanala izmenjivača, to je sad u sred sezone pravo vreme da se odradi ,da vidiš kako će da prodiše kotao.
Pozdrav Druze,a kad je pelet bio 140 evra i koji?
Vec tri godine se grejem na pelet kupuju komsije za 150,160 evra ali za tu cenu nisam nikad cuo.Ja ga placam od 185 do 200 po toni jer sam od onih koji ne zele da rizikuju!!
Pozajmio od komsije 9 dzaka peleta prve sezone od 150 ili 160 evra i posle dva sata resetka zablindirana i od tad samo bioenergy koji ima malo vise pepela ali mi ne pravi probleme,ove godine sam uzeo dve tone spacve i prezadovoljan sam bio,24 900 dinara bila tona
Kod nas u Bosni je redovna cijena 130EUR bila ljetos u avgustu kad sam kupovao.
Ciscenje obavezno, ja sam probao samo suncokret ide nekako ali nije to to, uzeo sam i stavio dzak jednog dzak drugog izmesao i radio ok. Radi kao da sam stavio neki aditiv u drveni pelet. Pepala ima za nijansu vise nego inace, a sljake ili zgure ili kako god ima ali je skroz mekana. Evo i par slika kako to izgleda posle 4 dana koriscenja tog miksa. Samo da napomenem kotao nije ciscen 10 - 12 dana zato je tolika gomila, da ne pomislite da je napravio toliko peleta za 4 dana.
Ove nestasice peleta su imale i svoje dobre strane ako ste imali dovoljno energenata
Bravo!
Samo kad se došlo do čvrstog goriva. Za cenu će se lako dogovoriti. Kad prodavac hoće da proda a kupac da kupi. Samo, ko je tu prodavac?
Citam ove komentare u vezi cene peleta i glavni problem tu su nase plate. Gledam ove strance kojima je plata od 800 pa do 1200e oni dodju ovde i kupe pelet bez ikakvog racunanja ali mi naravno zivimo u srbiji gde je plata 200e i to ko ima pa onda moramo da razmislamo sta cemo kako cemo. A bas me interesuje koliko izadje cena tone peleta kod proizvodjaca bez zarade znaci koliko oni zarade na toni?
Da li kotlovska pumpa kod sistema sa 4-k ventilom može da se postavi na potis ili mora da bude na povratnom vodu?
Pa ako je radijatorska pumpa odmah iza 4K ventila, logično bi bilo da kotlovska nije ispred tog 4K ventila na polaznom vodu.
Moze bilo gde, ali ako je radijatorska na potisu, onda se obicno stavlja kotlovska na povrat. Ali greska nije ni da se stavi na potis, samo sto je obicno na povratu pristupacnije da se montira. Na semama sa hidraulicnom skretnicom, pumpa se stavlja na potis, tako da ne vidim ista lose da bude tu. Sve zavisi od mesta, ali ako mene pitate, radije bih vam preporucio da je stavite na povrat.
Za sisteme sa četvorokrakim ventilom kotlovska pumpa mora na povrat, radijatorska na potis.
Pozdrav svima! Pratim ove vase komentare u vezi peleta od suncokreta i vidim da svi imate parno grejanje. A sta je sa pecima na pelet, da li ce i one *gutati* ovaj pelet? Imam alfinu pec *Luca 7*, pa reko bolje da pitam, nego da sipam pa da napravim problem.
Nemojte da pravite problem: ne može.
Citam ove komentare u vezi cene peleta i glavni problem tu su nase plate. Gledam ove strance kojima je plata od 800 pa do 1200e oni dodju ovde i kupe pelet bez ikakvog racunanja ali mi naravno zivimo u srbiji gde je plata 200e i to ko ima pa onda moramo da razmislamo sta cemo kako cemo. A bas me interesuje koliko izadje cena tone peleta kod proizvodjaca bez zarade znaci koliko oni zarade na toni?
Sto se tice cene ogreva sve je to priblizno isto.Ja sam trosio izmedju 700 i 1000e godisnje u zavisnosti od jacine zime.Reskirao sam oko 1000e i mesec dana rada (napravio peletirku)i sada me sezona grejenja kosta ispod 200e.Da sam uzeo kredit u banci imao bih racunicu posto svake godine stedim 600-700e i lepo odem na letovanje Lozio sam lopatom pelet u pec skoro dve sezone i evo ove godine sam zavrsio gorionik pa sada on lozi umesto mene.Umesto da cistim pec i lozim vatru ja upalim peletirku i napravim peleta i to je to.
Evo i kako to izgleda u samogradnji.
@lav102
Nisam bas najbolje razumeo, da li si napravio gorionik ili masinu za pravljenje peleta ili i jedno i drugo?
@ Misa67
Moze pelet od SUNCOKRETA,radi kao sat,malko vise pepela ima,nista strasno..... Zadatu T postize veoma brzo..... Slobodno probajte...... Ima clanova foruma koji su probali ili jos koriste,licno ga jos koristim i nemam nikakav problem,a kada se zamixuje sa drvenim,kao na benzin da se grejete
lav102 Samo ga štancaj i prži, naplati mu sve do sadašnje muke. Pozdrav
Jeste, siroti mi.
Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.