Nisam ih sve stavljao na maximum..ali jedno znam a to je da kada ih na spratu stavim na MAX, treba mu vremena da obrne vodu i zagreje i donje radijatore.
Grejanje na pelet
Sad sam stavio na MAX na dva radijatora najmanja i vrele su obe cevi i provratna i potisna u kupatilu i u sobi sa kotlom.
Ako sve radijatore postavis na max, svi moraju da greju, i da je povratna cev od svakog radijatora malo hladnija od potisne. Ako potopljeni radijatori ne greju, problem je u cirkulaciji. Pumpa u kotlu je postavljena na najmanju brzinu, presek cevi nije zadovoljavajuc, ili nesto trece
Evo sad se penje temperatura sad je na 36 na ovom manometru na povratnom vodu.
Pumpa u kotlu je na maximumu tj na 3...sistem je doduse veliki, mada ako je radio sa DAKON kotlom od 16Kw sto ne bi radio i sa commo 21 od 21Kw. Sistem je projektovan pre 25 godina od strane inzenjera i bas je projektovan na 20KW!
Postavi sve radijatore na maximum, i sacekaj jedno sat vremena. Sve bi trebalo da dodje u normalu. Verovatno su gusani radijatori u pitanju?
Nisu gusani, aluminijumski su!
Evo i dela sistema....
Hmm, kao sto rekoh, postavi sve na max. Posle odredjenog vremena bi trebalo da se temperature priblize. Potopljeni radijatori hoce sporije da progreju, ali mora da greju jednako dobro kao i ostali u sistemu. Ovako na slova i daljinu ne mogu mnogo da pomognem. Moras uzeti za rezervu da i analogni termometri znaju da lazu i to dosta. Na njima pise 2.5 a desava se da lazu i po 10C
Pa ovo na slikama nisu aluminijumski radijatori, ali nema veze. Ne vidim termometar na potisnom vodu. Na displeju kotla uvek pokazuje malo vecu temperaturu, zato sto je sonda pri samom vrhu kotla, obicno iznad zamih izmenjivaca.
Nemam termometar na potisnom vodu....citam temperaturu sa display-a, koji su onda ovo radijatori heh, nemam pojma
Sad sam stavio sve termoglave na 6, tj maximum, mogu da se kladim da ce sva toplota da ode gore na sprat.
30 godina ja imam na svim radijatorima termo ventile.Na starom CTC kotlu sam imao 3 kraki mešni/na kotlu fabrički/ sada na novom Solid Therm sam ugradio 4 kraki..Nikada nisam imao problem sa protokom kroz sistem.Pumpa mi radi nonstop dok grejem sistem.Razlika izlazne i povratne vode je oko 10 step.Spratna je kuča sa 1o grejnih tela.Nešto je tu drugo u pitanju.Možda je negde začepljen cevovod ili pritvoren ventil.
Evo, odmah su ovi dole u prizemlju poceli da se hlade ali dobro ovi gore su bili na 3 ili 4 na spratu, videcu da li ce uopste da se zagreju. meni je zato i tip koji je gledao sistem preporucio termoglave da tako balansiram sistem!
Pa termoglava kad krene da zatvara ventil, normalno je da temperatura na povratnoj cevi bude manja. I da dodnja polovina radijatora bude osetno hladnija. Ovi radijatori su u prostoriji gde je i pec na pelet. Ako su podesene na neku vrednost tipa 4, normalno je da krenu da zatvaraju posto i sama pec greje prostor. Tada nastaje i problem, takozvanih pipaca radijatora
Ma oladise se svi radijatori dole, sad je sve otislo gore kako sam ih postavio sve na 6. Kad balansiram sistem gore stavim neke na 3 neke na 4 dole je sve manje vise OK, jedino sto se povrat i potis nesto ne mirisu. Stvarno ne znam.
Ma oladise se svi radijatori dole, sad je sve otislo gore kako sam ih postavio sve na 6. Kad balansiram sistem gore stavim neke na 3 neke na 4 dole je sve manje vise OK, jedino sto se povrat i potis nesto ne mirisu. Stvarno ne znam.
heheh pipac radijatora, taj sam glavom i bradom hehe. Nego ajde da vidim ako ih sve stavim na 6, ma nema sanse da progreju ovi dole ako su svi u kuci stavljeni na max.
Da nije ovo na slici problem....
Gasim za danas, ne mogu da eksperimentisem vise, ovako se grejem od oktobra, tako sto regulisem termoglavama protok. Kad se zavrsi sezona valjda cu da resim problem!
Jos jedno pitanje da li je ova pumpa moooozda slaba za moju instalaciju, ali opet kazem da je sistem projektovan na 20KW!!! Da li sve ovo moze da resi mesni ventil i jos jedna pumpa na potisnom vodu, da li bi to neko preporucio???
Mozes pokusati da na gornjim radijatorima preko radijatorskog navijka smanjis malo protok kroz radijatore koji bolje greju, da bi dole dobio bolji protok. Mada to nije najbolji nacin balansiranja sistema
Katao na drva je bio na istom mestu ?
Da kotao na drva je bio na istom mestu!
Sto se tice navijaka danas sam ih bas proveravao samo je jedan bio zatvoren, pa sam ga otvorio.
Za koliko krugova da zatvorim navijke na spratu?
Jugordana, i ja sam se upropastio sa rumunskim peletom, ali sta covek da radi kad je samo to bilo dostupno. Evo poslednjih par dana kotao radi 2 sata i nakon toga se resetka napuni sljakom i cvrc neuspesno potpaljivanje, sreca ide lepse vreme inace bih ja uskocio u kotao da se resim tegoba.. Sutra cu da zovem nekog majstora navodno ima neku foru da ugradi nesto nemam pojma sto ce da odagnava tu sljaku sa resetke. Saslusacu ga da vidim jeste li cudotvorac.
I nisu to svi problemi, ovih dana me ubi vetar u visnjickoj banji, kotao upalio iz 20-tog puta kad imam srece iako imam kapu na dimnjaku (bolje reci nadstresnicu), pa mislim se da nabavim jedan rotirajuci element da turim na vrh mog schiedela, jerbo ce se prehladim u suprotnom. Ima li neke iskustvo s rotirajuci elementi?
Jedno pitanje za sve koji znaju: Da li cirkulaciona pumpa moze direktno da se veze na sobni termostat Q7RF tako da je sobni pali i gasi kada je potreba za grejanjem ili mora da se spoji preko nekog naponskog releja? Na koje kontakte se spaja ako moze???
Mladene, kod mene je tako povezana pumpa u krugu AT ka grejnim telima... U orginalnom upustvu stoji da može (slika je iz orginalnog uputstva za Q7RF).
Moze i tako, a moze i most da se napravi
Nije valjda napajanje za termostat Q7RF 220 V?
Jedino sto mu treba vremena da obrne vodu u sistemu, e sad ja nemam izolaciju planiram na jesen, mozda ce to sve pomoci, plus mesni ventil....