Lav102--
Bolje,ako nemaš,napravi AT.Na gorioniku jedna snaga,dobro podešena,i deri !
Grejanje na pelet
I to je u planu imam spremna dva po 1.ooo l .to sam dobio od starog sistema za grejanje sa jedne zgrade koja je imala zasebno grejanje i prikacena na gradsku toplanu pa im to visak.Dobio sam za dz samo da ispraznim prostoriju.Problem je bio sto se to nalazilo na vrhu zgrade 17 spratova a u lift ne stane ali flex je zakon . Ja lepo skinuo izolaciju i presekao na tri dela pa kuci lepo zavarim i to je to.Jedino se dvoumim da li je potrebno oba ili je dovoljan samo jedan.Grejem za sada 200 kv a u planu je i kuca pored gde vec imam odradjeno ispod zemlje sistem koji je pre radio a to je jos oko 80 kv .Inace pec mi je obicna TAM-STADLER 36.Kw a gorionik kada preracunam mislim da ide i preko 50Kw na maximumu ( izracunao sam 62 Kw po potrosnji peleta) I imam neki ventil trokraki sa elektro pogonom samo mora se upravljati preko neke elektronike, pa sam zato planirao praviti taj sobni termostat da upravlja sa tim ventilom/Inace grejanje ke KLOT bez icega , otvoren sistem radi sigurnosti.Jedino imam na radijatorima termoglave pa mi taj sobni i nije neka potreba.
Stavi oba na red,za loženja na drva je bolje.Elektronika na 3K prema radijatorima,ušteda i komocija,elektronika na 3K povrat u kotao.
Pozdrav za sve od novog člana foruma. Od prije dva mjeseca sam počeo da se grijem na pelet, pa bih na ovom mjestu volio razmjeniti iskustva sa ostalim ''korisnicima'' ovakve vrste grijanja. Koliko sam mogao da primjetim na forumu ima mnogo osoba koji su experti kada je u pitanju grijanje. Svaka čast, sve pohvale. Za grijanje stana od 64 kvadratna metra koristim kotao Thermoflux Interio 14 kw.Da li neko koristi ovakav kotao, ili je upoznat sa njegovim mogućnostima da razmjenimo iskustva i mišljenja. Unaprijed hvala.... Pozdrav iz Sarajeva
Pozdrav svima, imam kotao Toby 20, danas sam skidao pokloppac iznad turbulatora, ali uvijene limove nisam uspeo da skinem, kako bi očistio cevi, da li neko može da mi da savet kako se skidaju limovi, po meni jedino da se saviju na donjem delu gde su prikačeni za otresač, ili postoji neki pametniji način bez savijanja limova?
Interio nije kotao nego je peć.
Do mene je, izvinjenje...
Šta je problem, ako je problem.
Kako da otvorim Tob12 kotao, a da ne pokidam onu izolaciju gde izlaze sipke od tubulatora?
Ispod imaju neke matice, ali je nemoguce prici im, jer su pokriveni izolacijom.
@Aca333
Nema to veze. Ta inostrana plata koju spominjes je relativno lako dostizna i kod nas, ko hoce da radi, tako da to nije problem
Problem je u alavosti. To je prva stvar.
Druga stvar, drvo da bi se lozilo, mora da se isece, iscepa i osusi. Sve to moras da uradis i za pelet, sa dodatkom da moras da ga sameljes, jos bolje osusis i sabijes. To zahteva prilican dodatni radi, i pelet mora da bude skuplji od drveta za lozenje.
U zemljama koje imaju vise drveta od nas, je svakako jeftiniji. Kao i plin u zemljama koje ga imaju vise od nas.
To sam i ja razmisljao da sam pravim pelet za sebe. Verovatno kupujea piljevinu ili je pravis sam? Daj malo vise informacija?
Stavi oba na red,za loženja na drva je bolje.Elektronika na 3K prema radijatorima,ušteda i komocija,elektronika na 3K povrat u kotao.
Mozda me nisi razumeo imam na redovnu pec dodat gorionik na pelet iz samogradnje i prelazim na grejanje na pelet a ne drva.
Do sada su bili polegnuti pa ne znam da li je bolje da ih postavim jedan na drugi ili uspravno jedan do drugoga a bice sigurno ta dva 3k i upravljanje elektronikom a kupio sam jos dve danfoos pumpe da mogu postaviti posebnu pumpu za objekat pored i za radijatordki krug a ova sto je sada ostace u kotlovskom krugu.
Koliko je preporucljivo imati T komad na cunku (za ciscenje), na prvom kolenu na izlasku iz kotla da se prazni pepeo iz cunka? Ja to nemam a dobio sam savet da mi je to potrebno pa razmisljam.
Drugo pitanje se odnosi na ljude sa nekim malo vecim iskustvom u sagorevanju peleta raznih proizvodjaca naime posto sam nov u ovoj prici ne znam kako da ocenim dobar i los pelet. Konkretno pitanje bi bilo koliko je normalno imati sagorelih ostataka, tj pepela, na 2 sagorela dzaka peleta (30kg). I da li osim pepela ima jos nesto na sta bih mogao da obratim paznju?
Mozda me nisi razumeo imam na redovnu pec dodat gorionik na pelet iz samogradnje i prelazim na grejanje na pelet a ne drva.
Do sada su bili polegnuti pa ne znam da li je bolje da ih postavim jedan na drugi ili uspravno jedan do drugoga
Razumeo sam Te nego sad je nestašica peleta pa... Ma stavi ih svakako uspravno,zbog raslojavanja bi,da su položeno,izgubio deo kapaciteta.Još povezani redno biće kao da su jedan iznad drugog kako i treba.
Pelet ne pravi problem , peleta nema
Ako neko ima suve piljevine i nije mu daleko Sombor moze slobodno doneti napravicemo i pelet ali samo tonu dnevno.
Jel moze i suska od abrihtera ?
Moze i suska samo je malo kabastija za prevoz , i manji kapacitet , mozda 120-130 kg\h. a kada odradis kamion suske mozes u YUGU da odneses pelet.
Kila perja i kila gvozdja je isto.
Данас сам укључио котао после недељу дана паузе. Након 40 мин сиђем да протресем турбулаторе, кад оно ни макац. Т гасова је ишла до 155ц у петој брзини, што се никада раније није дешавало (максимално 145). У почетку сам једва померио два-три пута, а после тога ни да мрдне. Седнем, припалим цигару и назовем сервисера, објасним му, а он виче да га нисам редовно "тресо и чистио"(што уопште није тачно) и да морам да га расклопим и детаљно очистим. Када смо завршили разговор који је трајао око 5мин а у међувремену котао достигао 75ц и отишао у модулацију а Т гасова пала на неких108ц, ја покушам поново и види чуда, прорадило?! Као да се ништа није догодило, иде курбла као што је ишла и раније. Т гасова је силазила на 94ц, дакле све се унормалило. Да ли се некоме десило овако нешто? Откад је купљен, котао је сагорео све скупа око 3,5 тона за непуне две сезоне и ја лично не верујем да се запушио што уосталом говори и Т гасова коју сам надгледао цело поподне. Има ли неко одговор?
Cenim, sagorelo je ono što je bilo unutra, što je preteklo od predhodnog rada, pa za nedelju dan malo nabubrilo - otoplilo pa se povećala vlaznost.
Cenim, sagorelo je ono što je bilo unutra, što je preteklo od predhodnog rada, pa za nedelju dan malo nabubrilo - otoplilo pa se povećala vlaznost.
И ја сам помислио да је то у питању...Хвала Змајдине.
Zdravo svima! Od oktobra postadoh peletar, bosch solid2000 32kw, grejem 300 m2 ne skidam termostat ispod 23 stepena dan/noc.
Sprzio sam 5 paleta do sada, od cega najvise Jela Star i nesto Sparrow-a. Medju njima nikakve razlike i mislio sam da je yo ok prica dok nije dosla nestasica.
Onda kupih kod Iverka rumunski pelet Eco Lemn i prvi put osetih miris drveta.. U kotlu neverovatna promena, daleko manje pepela i zidovi kotla postadose crni.
Dok sam lozio Jela Star i Sparrow zidovi kotla su bili beli kao da sam ih sve komplet mazao kajmakom. Ali sa druge strane rumunski pelet pravi veoma cvrstu sljaku koja se sjedini sa resetkom tako da se mora cistiti svakodnevno kako ne bi doslo do neuspesnog potpaljivanja.
Rekao bih da Rumuni uvaljuju.
Kada pricate o tim temperaturama, meni opusteno tuku preko 150 stepeni.
Mozda kljucni igraci nisu videli pitanje, pa cu ponoviti:
Kako da skinem gornji deo kod Toby 12 kotla?
Preko njega ide staklena vuna i folija. Ne znam kako da nju sklonim, a da je ne pokidam. Kada je zadignem malo vidim matice, ali cak i da ih odvrnem tako, nemoguce je otvoriti kotao, bez da se skida izolacija.
Ma slobodno skidaj izolaciju, to je obična staklena vuna sa folijom, rekao bih loš pokušaj izolacije , ja sam to sve počupao i usekao kamenu vunu po meri, naravno u komadima al odlično je ispalo.
Boree, kako skidaš turbulatore iz tobija, jel moraju da se krive ili postoji neka caka?
Boree,
Koju si debljinu kupio? Jel moze 10cm da se zaglavi?
I meni lici na pokusaj izolacije, posto je u kotlarnici bas toplo kada kotao radi
Sto samo po sebi i nije lose, jer to nije samo kotlarnica, ali ne bih da je grejem.
Moj je (kotao) 2013 tj prethodna generacija, i kod mene se turbulatori (žičani) vade od gore kroz taj otvor, malo je zeznuto prvi put al kad uklonite bočne vijke što drže osovinu na kojoj su turbulatori posle je pesma, samo se odvije jedan imbus i vađenje.
10cm je malo puno tj debelo, dovoljma je i 5cm, ako hoćeš ima dve vrste tj gustoće kamene vune pa možeš izabrati gušću, cena table je par stotina dinara.
lav102
Lave rekao si da si masinu za pravljenje peleta napravio prema instrukcijama sa ovog foruma. Da li mozes da nam das te instrukcije?Tj neke nacrte i objasnjenja.
Evo slike turbulatora, kako ga izvuci iz ove rešetke, ili treba celu rešetku skinutu dola?
Da podijelim moje iskustvo sa cisnjenjem toby turbulatora (model 2015). Nije lagano i dosta prljav posao koji trazi debele zivce i fleksibilnost (fizicku) onog koji cisti. Nakon uklanjanja gornje ploce treba osloboditi mehanizam za tresenje koji se drzi malim inbus srafom na poluzi za tresenje. Potom treba naglo povuci polugu, pri cemu predlazem da se ispod turbulatora postavi neki podupirac da ne bi sve naglo udarilo na dno kotla. Tek tada se turbulatori mogu skuniti bez muke jedan po jedan sa gornje strane. Cisnjenje cijevnog izmjenjivaca je naredna muka, bez zastitne maske ne pokusavajte. Na kraju dolazi najtezi dio, a to je vracanje citavog mehanizma nazad. Treba svaki turbulator prvo zakaciti jedan po jedan na nosecu plocu, a potom sve podici u pocetnu poziciju. Tu je najveci problem kada jednom rukom treba drzati sve turbulatore sa plocom, a drugom montirati polugu za tresenje. Ja sam koristio mini auto dizalicu kojom sam precizno podizao i pozicionirao plocu sa turbulatorima u odnosu na polugu za tresenje. Dakle nije lako ni malo, ali jednom ili dva put godisnje obavezna gimnastika. Sve u svemu, odrzavanje turbulatora i cisnjenje cijevnih izmjenjivaca je dosta nesrecno rijeseno na toby kotlovima novije generacije i nije prilagodjeno korisniku (valjda da bi se moglo raditi samo od strane servisera i naravno platiti usluga ).
VELIKO HVALA,
ja sam sve skinuo i izolaciju i gornji i donji poklopac, i mogao samo da gledam,
čim se završi sezona otvaram to opet i detalnjo čistm.
@ Marko Tomovic
Napravio sam i peletirku i gorionik sa dozatorom a na njemu elektronoka da se ne saginjem dok podesavam i gledam kako radi.Peletirka radi vec vise od 2g a radjena po savetima sa ovog foruma tema presa za pelet i odradila oko 50 t i sada radjen servis.Komplet materijal sa novom matricom , rolerima ,svi lezajevi novi, semerinzi oko 100 evrica ali sam povecao rolere i tako sa 120 kg/h povecao kapacitet na 180 kg/h.radim i drveni i agropelet samo trenutno malo piljevine imam.
Dusane , nisu to muke samo slabo vremena sam imao za to.Radi extra a sledecu elektroniku cu praviti verovatno prenosnu sa tach displejom da radi preko blut tuta i da stoji u sobi kao sobni termostat i da se sa njim upravlja , samo da dobro proucim sta sve treba da radi sobni termostat u kombinaciji sa gorionikom i elektropogonom na mis ventilu.Video sam neke sobne koje su tu pokazivali i mislim da je cena oko 100e a za te pare cu napraviti 3 u 1 samo da sve prvo proucim.Dobro bi mi dosli saveti sta treba da radi to sve u kombinaciji.
Svaki put kad mi ne uspe neki projekat ja to ne dozivim kao NEUSPEH nego samo otkrijem jos par nedostataka i opet ispocetka.