VELIKO HVALA,
ja sam sve skinuo i izolaciju i gornji i donji poklopac, i mogao samo da gledam,
čim se završi sezona otvaram to opet i detalnjo čistm.
moze li odozdo sa nekom cetkom npr za pranje flasa da se pridje kanalima gde su turbulatori?
VELIKO HVALA,
ja sam sve skinuo i izolaciju i gornji i donji poklopac, i mogao samo da gledam,
čim se završi sezona otvaram to opet i detalnjo čistm.
moze li odozdo sa nekom cetkom npr za pranje flasa da se pridje kanalima gde su turbulatori?
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®
Oni koji koriste ovaj gorionik (a i ostali koji bi morali da je prerade) mogu da koriste ovu tabelu koju sam napravio za sebe a ovim je delim sa zainteresovanima.
Tabelu mozete da skinete sa linka
https://1drv.ms/x/s!AnxMcQFvfWVZa-Ziq6PPcNnGE3g
ili
https://drive.google.com/file/d/0BzR_aXjOY_cgb2NfSWFyd0NGY3M/view?usp=sh...
Pozdrav,
Veoma je zahtevno prići od dole kanalima, takoreći teško onima najdalje, sa četkom za flaše nema smisla "čistiti"...
na takvu neku cetku sam i mislio , ne bas za flase. Nego sam mislio da se ne skidaju turbulatori. Ako moraju da se skidaju to cu da radim tek kad prodje sezona
Evo vec 4 dana radi gorionik oko 12 sati nevno bez problema.Svako jutro pre paljenja moram ocistiti resetku i skinuti sa nje sljaku posto pravim pelet sa 50% piljevine (topola) i 50% silootpada od kukuruza.Oko 2 h radi na nekoj snazi oko 30-35kw ( potrosi 7 kg peleta) i sa 20* podigne na 75* i kad god sidjem da pogledam radi na odrzavanju oko 12 -15kw i drzi temp. 73* - 75*
Za sada sam zadovoljan a mislim da na drveni pelet nece biti ni sljake mada pojedinci imaju i od toga a to je do kvaliteta peleta.
Danas stigla jedna dodatna tona peleta (bukva 100%) cijena 160EUR. Zanima me kakva je kaloričnost bukve u odnosu na mješavinu bukva/jela što sam do sada koristio.
Pa trebalo bi da je dobar, Bukva kao drvo jako lepo gori, mnogo mi se vise svidja od hrastova, a o cetinarima da ne govorim.
Ne bi trebalo da bude problema ni kada je u pelet formi.
Gde si nasao po 160e, pp da si u BIH?
sto su plafoni u prizemlju H+3,0m a na spratu 2.8m. Kotao je u prizemlju gde se nalazi 6 od ukupmo 11 radijatora ( 2 su zavrnuta jer se nalaza u dnevnoj sobi gde je i kotao), ostalih 5 su na spratu, tako da cine zatvoren i POTOPLJEN sistem (kako su mi rekli zato sto je u etazi sa radijatorima). Ono ste me interesuje jeste temperatura povratnog i potisnog voda, dok je recimo T kotla 65-70 C, na manometru koji je na povratnom vodu kao i pumpa ta temperatura nikako i nikada ne prelazi 32-34 C nekada i Manje bude na 30. Inace temperatura prostorija je bila zadovoljavajuca i na onih -20C, dole kod tkola 25-26 u ostalim sobama u prizemlju i prostorijama od 20-24 C, na spratu 19-20C. Cuo sam da dolazi do korozije i nezeljenih posledica po kotao sbog nejednakosti u temperaturama. Da li ce taj cetvorokoraki mesni ventil i jos jedna pumpa na potisnom vodu resiti ovu situaciju, posto su velike razlike u temperaturi cevi kako kotla tako i svih radijatora. Inace termo glave na spratu podesene su na 4 negde na izmedju 3 i 4 dok su dole u prizemlju na 6, Ukoliko i gore stavim na 6, dole nema grejanja. Pumpa je inace stavljena na rezim rada 3 a na svim radijatorima su HERZ termo glave!
Po opisu imaš goli sistem tj. kotao i radijatore.Imaš veliku potrošnju.Razlika u potisu i povratu je ogromna.Zahtevi u sobama su veliki.Ja bih pre stavio još radijatora u sobama da se smanji ta temperatura polaza...ili smanjio visinu prostorija.
Nema to veze, pre toga sam imao kotao od 16KW na cvrsto gorivo, pa je stvar bila drugacija. Takodje u sistemu imam i elektricni kotao, koji naravno ne palim.
Stolarija je nova, samo sto je ugradjena, kuca jeste stara 90 godina ali je kompletna stolarija promenjena, nije cela izolovana ali su zidovi debeli, cigla je starog formata, takodje u nekim prostorijama stavljena je unutrasnja izolacija gde nije bilo mogucnosti da se stavi spoljna po knauf sistemu za unutrasnju termoizolaciju mineralna vuna/ parna brana /gips ploca, kako na zidove tako i na plafon, tako da sve ovo nema veze sa termikom.
Termomanometar je skoro stavljen, tj kad je montirana i pec! skinut je stari neki koji nije radio i stavljen ovaj koji pokazuje trenutni pritisak evo gledam sada 1.6 Bara i temperaturu povratne vode 30C. Tako je otkada sam ugradio kotao!
Takodje povratne cevi na radijatorima su hladnije, da li je to zbog regulacije termo glava-ne znam, donji navijci su svi otvoreni, neke radijatore sam cistio letos skidao sa sistema. Bilo je mulja u njima. Proveravao sam sve tako sto sto 10 iskljucim jedan pustim dok ne probije i sve je bilo ok. Kazem ne zalim se na temperaturu jedino mi nije jasna ta razlika u Temp vodova kako na kotlu tako i na radijatorima.
@qwerty
Sta se desava kada zatroris radijatire na spratu.Ako onda imas dole grejanje ili je slaba pumpa a drugo resenje je jos jedna pumpa zasebna za radijatorski krug u prizemlju.
To sam radio jos na pocetku, zatvarao radijatore na spratu, onda ovi dole naravno nabiju temperaturu, ali to sam radio jos u oktobru 2016. a tada je bilo toplije!
Meni radijatore dole rade, kazem, dva su iskljucena jer nema potrebe da rade tu su sa kotlom u trpezariji. Jedan u hodniku i kupatilu su na 4 , a radijator u spavacoj i dnevnoj su na 6. Ostali na spratu su namesteni na 4, mozda jedan na 3.5 i u kupatilu na spratu na 3 posto je jako malo. Ali gore su vreli naravno, jer je sprat hladniji.
Ako bi neko bio ljubazan da mi razjasni sledece:
Imam Alfa Plam Commo 21 pec na etazn grejanje i pustio sam je u rad sredinom oktobra 2016. godine. U pitanju je kuca od 100m2 P+1 (Prizemlje plus sprat), sa nesto vecom kubikazom zato
sto su plafoni u prizemlju H+3,0m a na spratu 2.8m. Kotao je u prizemlju gde se nalazi 6 od ukupmo 11 radijatora ( 2 su zavrnuta jer se nalaza u dnevnoj sobi gde je i kotao), ostalih 5 su na spratu, tako da cine zatvoren i POTOPLJEN sistem (kako su mi rekli zato sto je u etazi sa radijatorima). Ono ste me interesuje jeste temperatura povratnog i potisnog voda, dok je recimo T kotla 65-70 C, na manometru koji je na povratnom vodu kao i pumpa ta temperatura nikako i nikada ne prelazi 32-34 C nekada i Manje bude na 30. Inace temperatura prostorija je bila zadovoljavajuca i na onih -20C, dole kod tkola 25-26 u ostalim sobama u prizemlju i prostorijama od 20-24 C, na spratu 19-20C. Cuo sam da dolazi do korozije i nezeljenih posledica po kotao sbog nejednakosti u temperaturama. Da li ce taj cetvorokoraki mesni ventil i jos jedna pumpa na potisnom vodu resiti ovu situaciju, posto su velike razlike u temperaturi cevi kako kotla tako i svih radijatora. Inace termo glave na spratu podesene su na 4 negde na izmedju 3 i 4 dok su dole u prizemlju na 6, Ukoliko i gore stavim na 6, dole nema grejanja. Pumpa je u rezimu rada 3!
Svuda su stavljene HERZ termo glave, na svih 11 radijatora. Sto se pritiska tice, radni pritisak mi je 1.6 bara bas kao sto pise u prirucniku, da je pozeljan pritisak od 1.2-1.6 bara.
Trenutni STATE STOVE:
141 C
1900
38,5 C
0,7b
10`
0.9`
Real standby
1.3`
P1
Load
Trenutno na Display-u 24.5C prostorije i 66 C T vode.
Pozdrav svima. Prošle godine potroših tri palete Jela-star peleta. Za sezonu. Ove godine biće duplo više. Nabavila sam, zbog nestašice domaćeg peleta rumunski. Sitniji, tj. kraći, po boji ne mnogo različit od sparow peleta. Ali eto problema. Kotao se gasi, alarm - pad pritiska. Šolja prepuna šljake, očigledno ne može zbog toga da upali. Da li vredi da pojačam ventilator? Pomagajte!
qwerty81
Ta temperatura na cevnom termomanometru ne mora da bude uopšte tačna . Dakle izmerite pouzdanim termometrom temperaturu , i potisa i povrata
E sad nam pojasnite , dakle vi kažete , ako termoventile stavite na podeok 6 onda nemate grejanje ? Gde nemate , kako se manifestuje ..??
Ako termoventile stavim na 6 na radijatorima na spratu u prizemlju su radijatori hladni, cim ih gore zavrnem na 3-4 ili 4, dole pocnu da se greju.
Dakle sistem vam je debalansu ili je tanak promer cevi
Tu je nekada bio DAKON kotao od 16Kw pa je sve funkcionisalo kako treba, da li je mozda ova pumpa na samom Commo21 kotlu slaba za ovaj objekta? Cak mislim da je pumpa na tom kotlu bila i slabija od ove koja je ugradjena u commo 21...provericu u podrumu mi je...
Jedino kada sam zavrtao neke radijatore na spratu do kraja oktobra kada se neke prostorije nisu grejale temperatura je isla na povratnom vodu do 40 stepeni i sada skoro kada je bio onaj topao talas temperatura je bila 40 stepeni na povratnom...
Ne, nema mesnog ventila. Nadao sam se da ce neko da pita ko se razum, da li bi to pomoglo Grejac?
richiemsch
Meni se dešavalo na Toby 20 par puta da se tako ukoči. I posle kao da ništa nije bilo. I skroz nevezano za to da li kotao radi ili ne.
Na koliko je podesena temperatura vode u kotlu i na koliko je podeseno paljenje kotlovske pumpe? To su sve simptomi slabe cirkulacije vode kroz sistem
I da staviš mešni polaz i povrat iz radijatora će ostati velika razlika.
Temperatura vode u kotlu je podesena 65 nekada 66 ili 67, dok se pumpa pali na 50C. temperatura prostorije je namestena na 26C.
Pa ako imas termo glave, normalno je da se temperatura povrata od radijatora smanji. Smanjuje se protok kroz sam radijator. Ne verujem da si imao termoglave dok je kotao bio na cvrsto gorivo
Nisam imao termoglave, cale je lozio taj kotao ja sam bio klinac, nije bilo termoglava, ja sam to sad zamenio kad sam renovirao kucu, stavio HERZ termoglave, dole navijke i kotlovske slavine.
Sta nudite kao resenje; mesni ventil, neko ponovno balansiranje sistema?
Kako se ponasa kada sve termo glave postavis na max? Da li je i tada povratna cev iz radijatora hladna? Razlika izmedju potisa i povrata do 10C je prihvatljiva
Kolega imas ovde sve sto te zanima da ne mesamo tmea sve sto te interesuje slobodno pitaj
http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/bravarija/presa-za...