Nema vazduh kuda da prodje od nasalaga zemlje,zapusene rupe na resetki
Grejanje na pelet
Proces se odvija ovako: dostigne zadatih 72 udje u fazu odrzavanja, kad padne temperatura za 5 stepeni prebaci ga opet u rad i formira dobar plamen ali vrlo brzo predje u fazu GASENJE. Posle toga sam proba potpaljivanje ali to bude neuspesno
Dobro kaže majstor, do peleta je , tj do tog smeća je ...
Fino ali dajte ljudi recite sta da kupim!
Na tako zaprljanu resetku, bez ciscenja, uspeo sam da ga potpalim nakon nekoliko neuspesnih potpaljivanja i normalno je otisao u rad i kasnije postigao 72 stepena i posle otisao u odrzavanje i ponovo u rad i sve normalno radi bez gasenja. Kako to sad objasnjavate?
Sreća, nekad uspe da zapali nekad ne . Al po ovakvoj rešetki ne može biti lepo sagorevanje.
Ima li neko iskustva sa EnWo peletom , kazu da je iz bosne namenjen za izvoz 80% bukva 20% jela (tako kazu) kod mene kada radi ceo dan ostane na 1/3 resetke sljaka a ciscenje postavim dosta cesto i jacina ventilatora tako da mi izbaci i poneki uzaren pelet.To sam uzeo 15 dzakova cisto da uporedim sa mojim agropeletom koji za 12h rada zatvori 2/3 resetke sa istom takvom sljakom pa me interesije da li to moze biti do ovih 20% jelovine , posto nameravam praviti pelet od jelove piljevine.
Bio je ok pelet, ja ga koristio, al kao i svi i oni su počeli da trpaju sve i svašta i pokvario se kvalitet,otud i šljaka .
Moj kolega koristio spacvin pelet u termofluks kamin za etazno i stalno mu pravi sljaku , crna pec i ponekad detonira prilikom paljenja i izbaci zar i pepeo po celoj sobi .Malo sam mu podesio i pec je sada sivo bela ali mora svaki dan i do dva puta cistiti sljaku.Izbusili smo jos rupa u solji za sagorevanje u gornjoj zoni i sada izdrzi do uvece da se ne ugasi ali bude puna sljake.
Pre toga koristio pelet od topolove piljevine i nije imao problem osim potrosnja sto je bila veca a cena peleta ista.
Ove sezone je bilo svega i svačega sa peletom,kod nekih dobar kod drugih katastrofa...verovatno letos još bio bolji kvalitet dok nije bila jagma za peletom.
@lav102
Problem sa šljakom uzrokuje jelova kora ( prirodno sadrži pijesak i silikate i teško se pere od blata koje pokupi u transportu u šumi ),inače je pelet od odkorene jelovine najkvalitetniji i energeski bez premca. Zbog situacije na tržištu niko ne otkorava sirovinu pa nije nemoguće da se u peletu nađe 30-40% kore i odatle tolika šljaka.
Ovo sto ja mogu nabaviti je sve od secenja trupaca sto znaci da ima bar 10% kore jer su trupci vecinom fi 30-40 cm a na njima kora sa svake strane 2-3 cm pogotovo kada sece sa kraja tada ima vise kore nego drveta
Zmajdine ,jeste od pogače/stočna hrana/ ali problem im je što pelet od pogače propuštaju kroz isti promer rupa u mašini kao za čureči granulat..Treba veči promer i nebi bilo problema.Na vrečama piše 5-6 mm promer i dužina 5-30 mm.Ne pridržavaju se toga.
Kao što rekoh - prečnik je toliki jer je peletirka za stočnu hranu. Trenutno je cena stočne hrane niža od cene peleta, pa eto. Ali, hrana je to, makar i za krave, svinje i piliće, greh je spaljivati je.
Ljudi nije ovo pogaca! Ovo je otpad od sacme i pogace i ne koristi se za prehranu stoke,peradi i ostalih..........U ostalom ovi koji loze gebija,lepo pise da nije za ishranu stoke
Ako nije pogača, kao što se nadam da nije, onda je ljuspa, koja jeste "otpad". Ali, ljuspa nije masna, kao što neko reče da jeste. Ljuspa ima 7 odsto pepela, koliko i pšenična i sojina slama, za razliku od drvene strugotine, koja po PS-u ima najviše 1 odsto pepela.
Nije hrana, tako kazu i tako pise.
Meni 24h lozenja suncokretovog peleta napravi pepela, kao pola tone drvenog, ali dobrog drvenog, ili da kazem normalnog drvenog, posto se svasta moglo naci.
Cenim da se ove zime, zemlja, pesak ili kakvo vec sranje, dobro prodavalo za 200-300e po toni
Ne znam za ostale, ali ja cu gledati od maja, kada sve pogasim i ocistim, kako znam i umem da nabavim pelet iz Bosne.
Eventualno ovaj iz RUS/UA, ali sad je uzasno skup, ne znam koliko ce kostati u maju. Oko 220/230e mu je sad tona, sto je meni preskupo, da budem iskren. Za te pare, pa skoro 2t u Bosni.
Ako opet ne bude nista od toga, onda jbg, jesti govna sa ovim od suncokreta, on izadje 150e tona, sto opet nije strasno, samo kada ne bi tako prljao.
@ zmajdin
Nije pogaca,ali masnjikav jeste,klasican otpad suncokreta.
@ boleeve
Polako,olabavi malo sa kupovinom,krajem Maja se raspituj,ovi su sada zaradili i profitirali extra na zemlji,pesku,sljunku itd....
Ma naravno da cu sacekati, videcemo tamo maj, jun kakve ce cene biti.
Nego imam jedan potencijalni problem, odnosno vise issue nego problem
Imam kao neki disbalans u sistemu.
Najdalji radijator je ujedno i najveci. A ja planiram tu da stavim jos veci, jer ta prostorija ima najvise staklenih povrsina i najvise spoljnog zida, pa bi trebao veci, da prostorija prati kucu, da se tako izrazim. Sada u njoj stoji termostat, pa se ostatak kuce ravna po njoj, da u njoj bude 21-22, a u ostatku onda malko vise, jel.
E sad sta je "issue".
Taj radijator uspe da mi skoro skroz ohladi vodu. Na njegovom povratnom vodu, kada stavim ruku, pa ono je hladno i za tusiranje, a kamoli grejanje.
Na ovim ostalim ima razlike, naravno, ali ni blizu kao ovde, prakticno zanemarljiva.
Posto ja planiram da tu stavim jos veci radijator, nisam pametan sta da cinim.
Da li da privrnem ostale onda na donji imbus, da bi bili u balansu ili nesto drugo?
@boleeve
Primjeni svoju zadnju rečenicu u praksi , trebaće malo vremena i živaca.
@ boleeve
Da,krenes od najvrelijeg,njrga prvo privrnes na imbusu,ako je skroz odvrnut imbus,zavrnes ga jedno 2 kruga,pa opipas taj najveci,ako nista,odes do sledeceg najvrelijeg,pa i njemu das po imbusu...........Tako bi trebalo da proradi......
Ja sam pravio briket od te ljuske suncokreta i bude mastan zato sto u toj ljuski ima i po koje trulo zrno suncokreta koje zbog tezine tj, lakoce aspiracija izvuce pa se prilikom presovanja iscedi ulje iz njega.
Isto se desavalo i sa briketom lepo gori ali previse pepela
A termo-glave?
Da, svi imbusi su skroz odvrnuti. Tako sam ih stavio posle montaze.
Za tu igrariju, da ne bi bio samo jos jedan pipac radijatora, zalepio bih onaj termometar za akvarijum, samo nisam video da ih ima da mere preko 30 stepeni. Zna li neko postoji li to?
Imam one kineske
http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files/digitalni_termo...
Ali ih je tesko bas prisloniti uz metal, vise su za uranjanje u vazduh, vodu i slicno.
@zmajdin
Nemam termo glave.
Mislis da treba da ih stavim?
Racunao sam na prolece kupiti onaj termo regulator sa foruma i 4ki ventil (umesto ovog trokrakog). A sa njim kako sam razumeo ne idu rame uz rame termoglave.
Ovako kako je sada situacija, mogao bih u sve prostorije sem te sobe u kojoj bih ostavio WiFi termostat (i kupatila, vole da je toplo tamo), stavio termo glave, pa bi onda regulisale u tim sobama -> oseti se malo razlika kada se ide iz sobe u sobu, da su ostale prostorije toplije, od te ciljane.
Ja koristim kineski ali infracrveni i meri do 300 stepeni i prilicno je tacan.Porucio iz kine oko 10e na ebay.
Eh, i to sam hteo da pitam da li neko ima. Video sam ih.
Znaci dobri su. Nista, porucujem
Koristim ga vec dve godine i koliko mi gura u potis temp. toliko mi prikaze na njemu a usput se igram sa mackom posto ima laser i macak jurca po sobi ceo dan.Imas tabelu za udaljenost da preracunas koliko odstupa a merio sam na 6 metara udaljenosti i radi samo je laser malo pomeren u stranu ali na blizinu je dobar.
boleeve
Termo-glave na sve radijatore. Ne bih da polemišem šta piše u kom uputstvu za upotrebu: kažem - na sve radijatore.
Četvorokraki ventil u svakom slučaju - bez njega ništa o čemu govorim nema smisla.
TrmRglt, ako nije nepristojno.
Ok, hvala na savetu.
Onda je svejedno gde drzim WiFi termostat?
Evo da dodam i sliku kako to izgleda: