Ja mislim da su veca odstupanja pri manjim snagama posto imam konstantno oscilacije u naponu sa 225v na cak 185v , u kuci imam dimer za svetlo i kada je na maximumu taj pad napona se i ne primeti ali kada je svetlo jako priguseno dolazi do toga da se vidi samo vlakno u sijalici ili se koroz ugasi.Na mome gorioniku imam ventilator od 12v i podesavanje vrsim preko PVM regulatora gde imam podeljenu brzinu na 255 delova i kada postavim jacinu na 50 , to je oko 20% , cim dodje do pada napona ventilator se zaustavi i samo zuji , dok na velikim brzinama to i ne primetim ni ja a ni gorionik pa sam iz tog razloga postavio akumulator da mi pegla napon i sada radi bez problema.
Verovatno su zato pre postojali oni stabilizatori napona sto smo svi ili bar vecina imali kod svakog televizora.
Grejanje na pelet
Ja sam sa ovim riješio muke
Bosch solid set 2000 b, u jednom trenutku odlazi u fazu gasenja iako po sobnom termostatu nije dostigao zeljenu temperaturu. Histerezis gasenja sam namestio na 10 stepeni kako Mladen rece da uradim ali nije pomoglo. U prilogu sam okacio slike kako to izgleda, hrpnoloski moze da se prati po vremenu u cosku, kotao sve sam radi. Molim za savet kako da izbeci nezeljeno gasenje jer posle toga kotao nece sam da potpali opet
Zahvaljem!!
Nisam primetio na ventilatoru pad napona i ne staje nijednog momenta iako radi na 30% brzine u odrzavanju (ne znaci da nece stati ako mu opadne napon) sto se tice displeja koji sam uslikao plamen pokazuje dole levo na slici je 184 a gore desno pokazuje od 0,1,2,3 kada je 0 to je meni odrzavanje a kad radi na step 1 moj ventilator se okrece 60% neznam koliko sam ovo jasno napisao jer ko sto rekoh nisam ja u ovim bransama posla ovo je neka moja samogradnja probao dali cu nesto uradeti i kako ce radeti citajuci forum i vase postove, a sto se tice pokazivanja 0 gore desno to je u modu odrzavanja, zadata temperatura je na istoj 55 kada dodje na 56 istog momenta odlazi u mod odrzavanja, kada se temperatura spusti na 54 onda pokazuje step 1, takav joj je rad, nadam se (koliko neznam) da sam nekako objasnio rad kako funkcionise, a sto se tice potrosnje kako sam ja to sam stelovao i uklapao ja sam zadovoljan (da to uopste i radi)
dusanmijat jeste u pravu ste da je komplikovano odradjeno i da sam mnogo ulozio truda da to srihtam jer sam koristio ono sto sam imao da bi postigo jak dozator sa malom brzinom, motor brisaca sam iskoristio samo ko kuciste raznizao rotor i na osovini od 10m koja je ostala u njemu ubacio sam malu remenicu precnika 35m a na motoru koji pokrece remenica od 14m pogon sam iskoristio za spajanje zupcasti kais od elektricnog rendeta (koje je crklo) puzni prenos od motora brisaca je ukunplovan u onom reduktoru koji se vidi na slici (mojih ruku delo) i to tako radi i ima dosta veliku snagu (tu sam preterao oko toga moglo je prostije ali ali...)
Pozdrav svim drugarima na forumu
Bosch solid 2000 b set, odlazi u fazu gasenja otprilke svaki put nakon sat do sat i po rada.
Tesko mi je da utvrdim o cemu se radi. Primecujem da je motor puznog mehanizma prilicno vruc na dodir.
Da li je to uobicajena stvar ili to moze biti uzrok mojih nedaca?? Pozdrav svima
Ne bi smeo da bude vruć.
wolf 019 imam Naturela elektroniku i poprilično sam upoznat sa njenim mogućnostima. Sad mi opet nije logično da je održavanje sa 30% a prvi nivo snage sa 60% podešenosti ventilatora. Nešto ne štima u podešavanju. Moj savjet. Sa vanjskom temperaturom u debelom plusu, pogrešno je koristiti održavanje plamena sa takvim zadatim temperaturama u kotlu. Bolja varijanta je podići zadatu temperaturu, isključiti održavanje a histerezom razvući što duži rad gorionika u drugom i prvom nivou snage. Bolje je da se gorionik gasi i miruje neko pristojno vrijeme, nego da se guši da bi postojao kakav-takav plamen u gorioniku
Dusanmijat hvala na savetu probacu tako da prepodesim elektroniku
Samo da obavestim sve da je uzrok nezeljenog gasenja Bosch solid 2000 b seta bila zaprljana foto celija. Puno pozdrava svima
Imam jedan upit. TF pelling eco je kotao, koji pali gasi sobni termostat. Pumpa je na povratnom vodu prije kotla.
U fazi sam ugrađivanja 4K mješajućeg ventila, sa motornim pogonom, možete mi reći kako će nakon ugradnje ventila i još jedne dodatne radijatorske pumpe, termostat funkcionisati? Da li treba da i dalje diktira rad kotla ili radijatorske pumpe? Koji motorić mi preporučujete, ACC10 ili neku alternativu?
@alibeg
Sobni termostat nakon ugradnje četvorokrakog mešnog ventila i pumpe u radijatorskom krugu i dalje treba da ostane komandant nad kotlom-gorionikom, tj. da ga uključuje i isključuje. Pumpu u radijatorskom krugu pravovremeno treba da uključuje i isključuje regulator-automatika koja će ujedno kontrolisati i otvaranje i zatvaranje mešnog ventila preko motornog pogona.
Pročitajte moj blog i mnogo toga će Vam biti jasnije. Možda se nakon pročitanog bloga rodi nova ideja, a možda je tamo i preporuka za motorić.
Čitao sam ja vaš blog, ali sva ta automatika i senzori vanjske temperature je špansko selo za mene. Mislio sam postaviti 4K ventil, 2 pumpe, ACC10 i zanima me kako sve to upogoniti. Šta kontroliše rad motorića, pumpi i kotla u ovom slučaju.
Da li ce kotao manje trositi ako ga podesim na manju snagu u prelaznom periodu. Zvuci logicno? Da li je neko eksperimentisao?
Postovani clanovi, moji planiraju da uvedu grejanje na pelet, s tim sto smo se prethodno grejali na drva, na obican sporet, tako da moramo instalirati i radijatore, cevi i sve. Imamo kucu od oko 300 m2 (prizemlje, sprat ima 2 stana, i veliko potkrovlje) ali koristimo 200m2, u pitanju je nova gradnja, debela izolacija (blok, st.vuna, cigla), nova stolarija, samo potkrovlje nije izradjeno.
Molim za vas savet, preporuku oko elemenata grejanja na pelet koje bi trebali nabaviti, sta vi preporucujete, koje proizvodjace jer se stvarno ne razumemo. Komsije koje ga koriste, kupile su hrvatske peci, kazu da su bolje, ali su i skuplje. Svi imaju neke svoje sisteme, i znaju samo to. Interesuje nas neko optimalno resenje, da je sto moguce jeftinije ali ne toliko na stetu ostalog.
Dobrodosao bi bilo kakav savet, o cemu da vodimo racuna, da li je realnije cist pelet ili neka kombinacija (iz Zemuna sam, pa uzimam u obzir (ne)dostupnost lokalnih snabdevaca), sve sto ste voljni da napisete.
I posto bi mi za pocetak grejali 200, a kasnije 300m2, da li moze da se uvede sistem za grejanje 300m2, a koristi za manje? Neki su nam rekli da ne moze, pa da proverim s vama.
Hvala unapred svima
Ovo je 6001 poruka u okviru teme !!!
zone 901,
Pogledajte moje postove i moj sistem koji sam sebi uradio, mislim da bi tako nesto i vama savetovao. Dobar kotao na pelet, akumulatori toplote, razdelnik i nekoliko krugova grejanja za svaku etazu posebno! Jeste skuplja investicija u startu, ali vama ce se to itekako isplatiti, s obzirom da planirate i prosirenje, a i ponekad da grejete i manji prostor! Sto se tice radijatora, tu savetujem ALU, a cevi alpex ako nemate uradjene podove. Ukoliko su podovi uradjeni, onda bakarne cevi i to da se lepo dimenzionisu precnici cevi u odnosu na snagu radijatora, a ne na toplotne gubitke objekta! Radijatore po toploj preporuci malo jace nego sto treba da bi se grejali sa sto nizom t, a i da bi se kuca brze zagrejala iz samog starta! Sto se tice samog sistema, nadjite nazad neke moje postove, postavio sam i slike, a i detaljno objasnio sve kako radi. Sistem je skup, ali na toliku kucu u kojoj ce grejanje da radi promenljivo i da cas grejete 50m2, a cas 300m2, ovo je savrsena kombinacija!
Evo stranice gde sam postavio slike i opisao sistem
http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...
da li neko ima iskustava sa kaminom MARELI PS 18, imam kucu 90m2 i stavio sam iyolaciju 10 stiropor . da li su ovi kamini pouzdani ?
hvala u napred ...
Drustvo, pozdrav jos jednom.
Dvoumio sam se imedju kupovine kotla samo na pelet i kotla na cvrsto gorivo uz ostatak opreme za pelet. I kako ne bih voleo da u sred zime placam 300E pelet odlucio sam se za drugu varijantu. U jednoj prodavnici sam dobio savet da ne kupujem kotao od 20KW jer je dosta plici od kotla od 25KW i da bi plamen iz gorionika tukao direktno u ledja kotla sto bi mu dosta smanjilo rok trajanja. S obzirom da meni to treba za nekih 110 m2 sa solidnom izolacijom kakvo je vase misljenje po tom pitanju? Interesuje me jos kakva je razlika u potrosnji peleta izmedju ovih kombinacija, da li stvarno kombinacija za koju sam se odlucio moze da trosi i do 30% vise peleta za iste parametre?
Koji beše gorionik?
Dobro su vam rekli u prodavnici. Koji kotao beše?
To da gorionik + kotao troši 30 više jednostavno nije istina.
Njihova preporuka je burnit i kotao i gorionik, mada, kaze da moze i ferolli gorionik i da nema razlike medju njima. E sad, videh kod njih i da Bosch gorionik nije preterano skuplji, pa ako je bolji, mozda bih njega uzeo najpre.
Kakvo je Vase misljenje i hvala na brzom odgovoru.
Za 110 kvadrata sve gorionike koje ste pomenuli su dvostruko, pa i trostruko jači no što je potrebno/dovoljno. Na stranu što, da bi sve radilo kako valja, gorionik bi trebalo da bude slabiji, a ne jači od kotla. Ferroli/Bosh/Lamborgini su ista ona stvar, samo drugo pakovanje. Inače, imam dobro mišljenje o tom/tim gorionicima, jedino što im je upravljačka elektronika pokilavija.
Znam gde ima da se kupi dobra upravljacka elektrnika i nameravam da je pazarim kada se bude radilo grejanje, a koji gorionik preporucujete?
Koliko vidim, na sajtu, svi gorionici su dosta jaci od kotla, pa ne znam sta i gde da gledam.
Kliknite na slogan ispod, onaj o vatri i miru.
Deal, a saljem i PM ovde.
Koliko onda realno kombinacija trosi vise od pelet-kotla, ako uopste i trosi vise?
Da li se neko bavio sa tim?
Kolega ima kombinaciju, za 70m2, a ja pelet kotao za 90m2. Potrosio sam prilicno vise od njega. Doduse njegova kuca i moja kuca su dve suprotnosti totalno. Ali nisam ocekivao toliku razliku.
Npr. ja sam potrosio drvenog i suncokretovog sigurno oko 5t. a on ne znam da li je presao 3t sa drvenim,
Takodje s obzirom na zimu kakva je bila, racunam da je meni 5t neka maksimala po sezoni. Pa minus izolacija kada je turim na tavan, pa minus stolarija kada zavrsim sve promene, pa minus blaza zima
Pa nema neke naročite razlike, ako je o gubicima reč, pod uslovom da su gorionik i kotao na kome je gorionik nadograđen kompatibilni, recimo da gorionik nije prevelik/premali spram kotla, ali i da, opet recimo, vrata na kotlu dihtuju. Naravno, iskorišćenje bitno zavisi i od podešavanja parametara izgaranja, samim tim i potrošnja. U tome glavnu reč vodi upravljačka elektronika, odnosno njena prilagodljivost datim uslovima.
U obe varijante 90 odsto iskorišćenja relativno lako se postiže. Osnovna prednost integralnih kotlova nad kombinacijom" je što su kompaktni, dok je nadogradnja već instalacija - te cev transportera, te crevo...
Međutim, bez obzira da li je reč o "kombinaciji" ili integralnom kotlu, pored navedenog potrošnja zavisi umnogome od sistema - kuda idu cevi, da li je mešni ventil prisutan/odsutan i sve u tom smislu, sa posebnim osvrtom na izbalansiranost sistema.
Prema onome što (mislim da) znam, obojici je potrošnja poveća.
Koji gorionik ima kolega, koji kotao?
Koji od kotlova na nasem trzistu bi bio najbolji izbor za kombinaciju koju sam pomenuo? Da li je bolje uzeti liveni ili celicni kotao? Gledam opet i kotao Bosch koji je skuplji za nepunih 200 evra od ostalih, pa me interesuje da li je i bolji?
Bosh, odnosno izvorno Dakon je izvrstan kotao, ali ako se na njega ugradi gorionik, povratak na čvrsto nije baš jednostavan: da se gorionik ugradi, mora da se izvadi ona višezglobna i poteža rešetka/rost, koja za povratak "na staro" mora da se vrati, što iziskuje nešto vremena i malo više živaca. Nije od nekog značaja da li je liveni ili čelični, mada ja preferiram livene, za koje mnogi tvrde da nisu baš najbolji izbor.
Ali ima razlike