Drugari,
razmišljam sada o jednoj stvari. Pošto na Centrometalovom gorioniku 20-35kw mogu ručno da unosim parametre, da podesim parametre tako da na 1h potrošim 1kg peleta. To mu dođe 17g/min! Šta mislite, ako bi smanjio broj obrtaja da li je moguće održati plamena sa 17g peleta u minuti? Ovim bi uspeo da gorionik i pumpa rade nonstop! Sigurnno da bi bilo dovoljno toplote u prelaznom periodu!? Pitam stručnije šta misle o ovome?
Grejanje na pelet
Sa cm nemojte to pokušavati, to je premala snaga za njega.
Ne biva.
Pozdrav svima,
Nov sam na forumu i mogu Vam reci da imate odlicne teme i odgovore.
Imam mali problem i ako mozete da me posavetujete oko par stvari sto se tice grejanja na gas+pelet kombinacija. Trenutno uvodim kotao na gas, ali zelim i u neko dogledno vreme da ugradim i kotao na pelet da imam alternativu neku za svaki slucaj., tj oba kotla ce mi biti povezana na istu mrezu grejanja. I naravno da cu oba kotla i da koristim. Hocu da uzmem bezicni digitalni termostat 7-dnevni koji moze da radi na oba kotla. Treba da iskljuc jedan kotao ,a da upali drugi kotao. Da li postoji ta mogucnost uopste ili ne ? Da ne kupujem dva termostata dzaba.Dajem primer: hteo bi preko dana da se grejem na pelet, a uvece na gas i obrnut ili pola sezone grejne na gas, a pola na pelet. Mozda sam Vam postavio glupo pitanje, ali nadam se dobrim predlozima i resenjima. Hvala unapred.
Nisam znao da ovo ima:
@s.mare
To kako ste zamislili moguće je izvesti jednim vremenskim releom sa jednim radnim i jednim mirnim kontaktom. Recimo ovim: https://m.aliexpress.com/s/item/32319803745.html?trace=wwwdetail2mobiles...
Vremenski rele ima mogućnost podešavanja na sedmičnom nivou. Kada želite grejanje na pelet sobni termostat će pokretati gorionik preko radnog kontakta relea onako kako ste ga podesili, recimo od 8h do 21h, a od 21h do 8h preko mirnog kontakta biće uključeno grejanje na plin. Valjalo bi u ovoj kombinaciji staviti još dva dodatna relea, ali da ne širimo priču.
Srkson, odavno se nisam zanimao sa relejima i sklopkama, da li se tu i dalje koriste one mehanicke sa elektromagnetom, koje su bucne, ili se koriste one elektronske male?
Za te elektronske sam cuo da hoce relativno brzo da crknu od prekidanja. Za razliku od mehanickih.
Gledao sam neke, koji se naticu na sinu, kao automatski osiguraci, za njih bih trebalo u kotlarnici napraviti neki mini razvodni ormar,
Sto opet nije lose, da sve bude ne jednom mestu.
Najpouzdanije su te mehaničke sklopke, kontaktori i relei (bez "j"), međutim takve komponente prekidanjem svojih strujnih kola stvaraju smetnje mikrokontrolerima u okruženju, ali to je sad neka druga priča. Elektronski relei sa triacima su po tom pitanju mnogo bolje rešenje, ali kao što si napisao znaju da budu jako nepouzdani bez obzira na nazivne stuje za koje su deklarisani. Pregrejavaju se usled prevelike disipacije i posle izvesnog vremena crknu.
Upravo radim na projektu razvodnih komandnih ormarića koje bih pravio namenski za svaku kotlarnicu po zahtevu korisnika, pa bi sam korisnik kada je dobije tako napravljenu, da kažem "custom made" kutiju, samo pospajao kablove potrošača u kotlarnici na redne stezaljke unutar kutije. Sve operacije bi unutar kutije odrađivala automatika u kombinaciji sa mehaničkim releima.
To izgleda ovako nekako:
Super.
Razmisljam sam se da instaliran nesto slicno.
AT sa grejacima na struju. Plus kotao na pelet. Ne smem se vise prepustiti jednom energentu.
Tu bi normalno morala da postoji neka automatika, koja ce struju koristi samo i iskljucivo u periodu jeftine tarife. Sem u iznimnim situacijama, kada iz nepoznatih razloga kotao na pelet se ugasi i temperatura pocne da pada, a nema nikog kuci. Tada je stani-pani, grej kako znas, pa onda moze i struja
Verujem da se to sve moze "isprogramirati".
Samo jos uvek se lomim sta mi je bolja opcija sa sekundarni izvor:
1. struja sa AT, najjeftinije resenje
2. plinski kotao
Oba slucaja imaju svoje manje: nemam trofaznu struju, a nemam ni plinski prikljucak. Tako da mi investicija od ~100,000 dinara ne gine u svakom slucaju. S tom razlikom sto plinski prikljucak moze na 7-10 rata. A za struju ne znam, ranije nije moglo.
Sledeca solucija za sekundarni izvor bi bila kotao na drva. Ali i investicija u njega plus bolji i veci dimnjak se takodje primice na 100,000, tako da su mi sve tri opcije tu negde sa cenom.
Rele ili relej je valjda francuskog porekla, pa kazu da se suglasnik na kraju reci ne cita. Medjutim u udzbenicima se moze naci da pise relej
E da budem iskren da kazem - to mi je trebalo. Pogodili ste tacno ono sto mi je trebalo i naruci cu ga sigurno. Meni su isto govorili da je izvodljivo, ali da to nije bas "jeftino". Jos kazu skupa ti je ta "igracka". Ja poverovao. Gle cuda vi mi objasnili u dve recenice sta treba da uradim, kupicu ga i sam cu ugraditi uz inat Javicu vam obavezno kako stekce. Jos jednom svaka cast i hvala na idealnom resenju. Pozdrav s.mare
Pozdrav svima,
Citam vec duze vreme forum i odusevljena sam savetima i strucnoscu clanova foruma. Sada imam jedan problemu i volela bih ako bi nekao mogao da mi pomogne. Odlucili smo da kupimo pec na pelet posto smo i suprug i ja stariji i postaje tesko nositi drva i ugalj. Imamo centralno grejanje u kuci (povrsina koja se greje 111m2, vojvodjanska kuca na lakat), gusane radijatore i majstor koji je bio da pogleda je rekao da nije siguran koja pec moze to da zagreje. Navodno nastao je problem kada je video da imamo 185 komada cetvorokomornih rebara u celoj kuci. Molim vas za pomoc, ako mozete da mi preporucite nekog proizvodjaca peci na pelet ili ukoliko imate neku ideju kako bi to sve moglo da se zagreje (a da ne bude prodajte te radijatore i uzmite manje aluminijumsk). Unapred hvala!
Najjeftinija varijanta vam je kao sto sam ja uradio , na postojecu pec postavite gorionik na pelet i opet vam ostaje za ne daj boze varijanta drvo i ugalj.Radijatorima nista ne fali sto su gusani.
Kotao po izboru koji zadovoljava potrebnu snagu. Uz obaveznu ugradnju hidraulicke skretnice i mesnog ventila.
Hvala mnogo na savetima. Javljam kako daljemteku radovi.
https://www.youtube.com/watch?v=bL8p413ECQc
naravoučenije: u ovom slučaju pelet a onda i sva ostala bio goriva skladištiti u provetrenim prostorijama jer je činjenica da se iz biomase oslobađa ugljen monoksid.
Bio masa ne generiše ugljen-monoksid, već metan.
Da li su ove nase kolicine sto ih kupujemo uopste opasne?
Na tom snimku se vide neke ogromne kolicine.
Naravno da nisu.
Otoplilo
Ovu sezonu cu finisirati sa suncokretom, ocistiti kotao, pa videti sta dalje.
Da li je neko koristio ovde na forumu tzv raketne peci mozda za CG?
One isto sagorevaju dobro, pa nema izduvnih gasova i cadji puno, kao kod smederevca.
Ubaciti u onaj deo gde cirkulise toplota, cevi bakarne, da se voda zagreva, pa u AT.
Ja sam pre dve godine prelazni period grejao tako.napravio sam na vrata od gorionika kao raketnu pec i gore samo postavio mali rezervoar oko 5-6 kg peleta i potpalim .To mi taman ugreje vodu do 70c , drveni pelet moze a za ove ostale je problem sto imaju puno pepela pa se mora cesce cistiti. Resetku sam napravio od obicnog lima 3 mm ali izgori za 15-tak dana
Vec odavno planiram napraviti jednu takvu pec da duva topao vazduh samo nikako da dodje na red .
Pricao sam sinoc sa ukrajinskim vozacem. Kaze da su doneli silo peleta od nove godine na ovamo.
Na fakturama stoji cena od 50e, ali on misli da to nije prava cena, nego ukrajinci u dogovoru malo smanje, zbog carine i pdv.
Ako bude uslova, videcu sa njim, ako bude mogao da mi doveze sleper. Moram prvo videti, kako i sta za carinu i spediciju.
Pozdrav svima,
Zamolio bih nekog ko zna i ima iskustva da mi da misljenje o grejanju na Kotao PEL TEC 24 Centrometal. Ako ga neko ima ili neki drugi iz ove serije da mi pojasni prednosti i mane...Vredi li te novce, , prednost verzije sa lambda sondom, ima li ustede u odnosu da ove druge na pelet itd..
Hvala unapred
@boleeve
Pokusaj prvo da nabavis par dzakova pa da isprobas.Ja sam kupio 10 dzakova peleta od soje i na podesavaja koja su bila za drveni pelet se gorionik ( samogradnja) ugasio i bio pun pepela sa malp sljake.Posle sam podesio tako da moze da radi 6-7h bez pauze ali se muci , posle sam napravio novu resetku sa lamelama i sada moze ceo dan da radi bez pauze ali je pozeljno svako jutro pre paljenja ocistiti pepeo.
Ovaj iz Ukrajine je drveni. Vec sam ga lozio, dobar je.
Sad verovatno i tamo ima raznih proizvodjaca, ko ce ga znati.
I jos mi je rekao sofer, da oni tamo ne loze u ove "skupe" kotlove na pelet. Imaju neke stare peci, on ih je nazvao "stare sovjetske", i samo sipaju, drva, ugalj, pelet, briket, ...
S obzirom na cenu peleta tamo, verovatno im nije bitno koliko trosi
U Ukraini, Belorusiji i Rusiji je energija uvek bila i bice dzabe. Imam prijatelja u Odesi koji za celu zimu racun za gas plati 100 dolara. Greje se na gas, kuva i kupa se. Toliko o tome. Mi smo zapadni robovi, uvek cemo i biti jer smo robovi svojih politicara. Zato sto mi placamo sve najskuplje, Englez i ostali vlasnici kolonija placaju komunalije od sitnisa koji je nekome ispao na ulici. Za vreme TITA smo, moze se reci, bili slobodni i mog tatu je boleo cosak sto je godisnje za grejanje trosio 3.000 litara nafte, kad on to plati od jedne premije za utakmicu.
Bogami sad su ih Rusi stegli za gas.
Oni sad kupuju gas od Madjarske, koji preko Ukrajine ide za Madjarsku, jer im je jeftinije
Uvrnuto
Stegli kad ih vise ne slusaju jer hoce da budu sluge zapada. Sada ce im cene biti kao i kod nas. Dovoljno ti je 5 000 budala(kriticna masa-navijaci) koji ce da prime pare da bi palili, lomili i izazavali demokratsku revoluciju. Tih 5 000 ce sada da skoluje decu na Harvardu, a to skolovanje ce da plate ostali, kao i racune za grejanje Engleza, Nemaca itd...
Bas niko da nema iskustva o mom pitanju iznad?
@boleeve
Napisao si SILO peleta pa sam skontao da nije drveni nego od silootpada pa sam zato rekao da prvo probas kako gori.
Držite ga tamo gde ste vi, pretpostavljam u dnevnoj sobi.
Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.