Ne znam,kod mene nije slucaj da nesto preskoci nego jednostavno nije hteo da dozira pelet i naravno da se pali alarm nema goriva a uredno ide sve redom, evo danas je za sada sve ok tako da se nadam da necu vise imati taj problem
Grejanje na pelet
Ja ocistim tu posudu svaki put kada cistim i sve ostalo tako da ne dozvoljavam da se nakupi puno, sa rukavicom to ocistis bez problema i posle 15 minuta nakog rada kotla
Suncokret posle 12h
https://i.imgsafe.org/5d3f8c395e.jpg
Ne mogu se nacistiti pepela. Supa je puna pepela, svuda sloj od 1-2mm. Na prolece sve napolje i ciscenje. Eto prilike da ukucanima objasnim da nam treba kompresor. Tamo imam elektricnih alata, koje sada treba izduvati.
Jel' ovo neka zajebancija ili šta? Crkoh od smijeha. Kakav crni suncokret.
@alibeg
Zasto zajebancija?Lozim ga od kako ssam imao havariju sa drvenim....Suncokretov pelet radi ekstra,ako niste znali,izgleda da je kaloricniji od drvenog peleta
Da li neko ima iskustva sa ovim bosanskim peletom? Eko-M
boleeve
Pobogu, pa naravno da treba da se očisti i to svaki put kad rešetku/ćasu za sagorevanje praznite. Ludo da uopšte radi.
ja nikad ne cistim rešetku/ćasu za sagorevanje , kad ugasim kotao i izvadim resetku ona prazna ima malo ispod resetke i to usisam nedeljno
Suncokret pelet i jeste kaloričniji od drvenog Pravi se od pogača/ostatka/ prilikom cedjenja ulja. u uljarama.Masniji je i odlično gori/brzo diže temperaturu.Moja jedina zamerka Gebi fabrici je dimenzija peleta.Na vrečama pišePrečnik 5-6 mm dužina 5-30 mm.A u stvarnosti je pola i od prečnika i od dužine.Druga najbitnija stvar je pakovanje u parirnim vrečama.Tako nemože da se lageruje od leta do zime./vreče papirne če navuči vlagu/Pelet neverujem pošto je mastan..Ispada da čemo ga kupovati tek najesen. sigurno ču ga kupovati i koristiti i za sledeču grejnu sezonu.Najbitnija je cena/mnogo niža nego drveni pelet/i ima ga uvek u prodaji i nemoram da ga kupujem odjednom nego svaki mesc ,koliko mi kasa dozvoljava.Za drveni moram unapred da odvojim pozamašnu sumu.
Taj pelet, ako je od pogače, u stvari je stočna hrana, zbog toga je sitnija granulacija.
@alibeg
Zasto zajebancija?Lozim ga od kako ssam imao havariju sa drvenim....Suncokretov pelet radi ekstra,ako niste znali,izgleda da je kaloricniji od drvenog peleta
Mislio sam na ovu sliku koju je kolega iznad postao. Prosto mi nevjerovatno da ovako izgleda peć.
zasto da ne , posle dva dana
Toliko pepela na bukovom peletu ne ostane ni nakon tone.
Pelet Boy
Dobar je bosanski pelet. Ja ga sad koristim, samo njega sam našao.
U odnosu na jelu, s biom i sparow ne vidim razliku, sem što malo više praši dok ga sipam u spremnik.
Pozdrav
Koristio sam ovu automatiku vrlo kratko.Razlog je sto u mom sistemu potopljenih radijatora ona ne funcjonise.Vec duze vreme pokusavam sa raznim probama kako bi je stavio u funkciju al ne daje nikakve rezultate. .Automatika radi sve kao sto je i napisanio i radi odlično. Nazalost morao sam da je skinem i stavim u kutiju.Ako postoje neko ko je zaintersovan za istu moze da mi se javi na pp
Koju automatiku ?
@secer
Nije problem do automatike, i ja imam problem sa potopljenim radijatorom. Em je zadnji em je potopljen, ja sam na kraju pumpu u radijatorskom krugu vezao da radi non stop, a ne preko TrmRglt-a. I naravno da opet nije radilo kako treba, taj radijator je topao sam u gornjoj zoni. Mislim da je problem u pumpi, izgleda da nije dovoljno jaka..
Nije dobro da pumpa u radijatorskom krugu radi non-stop: isključivanje pumpe kad je grejanja je važna funkcija koja smanjuje gubitke u instalaciji. Zgodno je i za pipače radijatora, one koji tek kad pipnu radijator znaju da li im je hladno ili ne - voda u sistemu miruje, a radijatori se lagano hlade odozdo na gore....
Ima više načina da se problem sa pothlađenosti potopljenih radijatora reši: jedan od njih su termo-glave, pre svega na radijatorima koji nisu potopljeni, drugi je obaška/dodatna pumpa na toj grani. TrmRglt može da podnese dve pumpe na jednom kontaktu.
@boree
Automatika TrmRglt 1.1 + seltrn avc 05
@Marko Tomovic
Povezivao sam pumpu da radi non stop no efekat je isti.Nisam razmisljao o tome da pumpa nije dovoljno jaka jer mi je ta ista pumpa u radijatorskom krugu radila i kad sam imao kotao na ugalj i sve je radilo kako treba.
Ali bez četvorokrakog ventila, pretpostavljam.
@šećer
Ima li pumpe u kotlovskom krugu ili je u celoj instalaciji samo jedna pumpa? Ako je jedna onda se i ne može očekivati dovoljan protok vode do najudaljenjih potopljenih radijatora. http://www.elitemadzone.org/t390535-652#3721819
Ima li neko preporuku gde da kupim dobar pelet? Ne pitam za cenu. Ubi me sljaka, uskocicu u kotao.
@Zmajdin u pravu ste posto, ali od kada sam stavio pumpu da radi non stop taj potopljeni greje mnogo bolje. Ali to sada i nije toliko vazno, koliko je vazno da ubacim termo glave koje nisam stigao i mogao pred grejnu sezonu. Posebna pumpa za taj krug nije moguca, taj sistem je strai sve je na jednoj liniji.
@secer I ja kad sam lozio drva i ugalj sve je bilo ok, ali tada nisam imao 4-kraki ventil, a da bi kotao radio kako treba morao sam da ga lozim preko 45 - 50 stepeni, sve ispod toga ga je gusilo, a samim tim veca temperatura polaza, imamo sam tople radijatore ali i u kuci pakao. A verujem da ni tad nije ceo probijao taj radijator nego se zbog velikog polaza prenosila se temperatura i na donji deo radijatora. Sve je sada drugacije, u kuci taman koliko treba, zato sto saljem od 37 do 47 zavisno od spoljnih uslova. Ako Bog da vremena i para stavicu termo glave za koje i ja pored Zmajdina mislim da bi resile tu situaciju. Izvestavao sam o svemu do sada u poslednjih tri godine pa cu i o tome.
@srkson
Postoje dve pumpe
Kada sam imao kotao na uglaj nisam imao cetvorokraki naravno
Onda bi morao sistem da se izbalansira sa ventilima na povratu iz svakog radijatora i naravno već predložene termoglave da se stave na radijatorima koji nisu potopljeni.
Ima li neko resenje za sledeci problem. drug mi zivi u zgradi na drugom spratu od 5, i skoro se uselio. grijanje je radjeno po stanovima sa alupexom ali u serisjskoj vezi. ima razvodni orman sa dvije tople i 2 hladne cijevi a ukupno 5 radijatora u stanu. radjeno je sa usponskim ventilima i navijcima sa 50% protoka, na jednoj liniji spojen dva a na drugoj ostala 3 radijatora ali je problem sto je gornji dio radijatora vreo a donji hladan i tako svi redom. U pitanju je toplansko grijanje.
Jel ima termo glave ? Jel grejanje zadovoljava potrebe ?
nema termo glave, to i jeste problem, ne moze da postigne 22 stepena, obicni su Ivar ventili sa usponskom cijevi. gornja polovica vrela donja potpuno hladna, a glavna vertikala prolazi kroz hodnik odakle je napojen taj razvodni oorman za njegov stan.
Ne znam zašto al već na par mesta sam čuo za taj problem sa usponskim cevima, i meni kad su montirali odmah su pitali jel greje ceo radijator, naravno da nije grejao ceo pa sam izvadio neki vijak u samom telu ventila i zamenio ga sa jednim manjim samo da zapušim tu rupu, kod mene je herz u pitanju, i od tada ima normalan protok i greje celom površinom.
Bosch solid 2000 b set, pelet Jela Star, kad dostigne zadatih 75 stepeni pocinje faza odrzavanja gde je manji plamen i tu malo tuc muc i kad treba da ga pojaca cvrc zagasi se. Majstor naravno kaze do peleta je.. Ok bude 1 cm zemlje ali da li bas nece opet da potpali zbog toga ili sta vec? Ja bih rado platio valjanu uslugu, ne penje mi se gore dole da potpaljujem.
boleeve
Pobogu, pa naravno da treba da se očisti i to svaki put kad rešetku/ćasu za sagorevanje praznite. Ludo da uopšte radi.
ivan batajnica
A gde je kotlarnica?
Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.