Uzmimo teoretski da na neko stovariste stigne kamion dva peleta i dodju ljudi da kupe, a oni kazu dzak 550 din . Da li bi u ovom Srbistanu neko rekao e sad je dosta ja necu , pa tako drugi i treci i da im niko ne uzme da li bi tad svi drzali cene. Nego muka ljude naterala pa su u ne branom grozdju. Evo najavljuju i do 10 stepeni temp. Videcemo kolika cecena biti?
Grejanje na pelet
Mislio sam na sledeće: vi ste, recimo vlasnik stovarišta, signe kamion-dva peleta i šta kažete - 550 ili 200?
Bez ljutnje, ali šta znači ono "Srbistan"? Nešto pežorativno? Jel' to isto važi i za Uzbekistan i Tadžikistan?
Kod nas je kao i sve naopako , a uredjenja države ili društva nema ni u naznakama . Vladika je lepo rekao " Vreme atomske tehnike , i prašumske etike " .
Stihija u obezbedjivanju sirovinske baze je naša poznata " boljka " , kod nas putare uvek iznenadi sneg u decembru/januaru , ciglari ne spreme dovoljno sirovine za ciglu i crep i tako dalje . S jedne strane jesu fakti a sa druge sve više "planera i menadžera " sa završenim "megadensom " .
Sačekaćemo pa ćemo videti o čemu se radi i sa peletom ...
Odnosilo se na trgovce , i njihovu poslovnu politiku " moze mi se , udri" . Da potsetim da je tako bilo i za vodu kad je bila nestasica kad su bile poplave. Placali su ljudi oho ho za litar flasirane vode, zato sto je trgovac resio da malo vise zaradi. Slazem se ja da ima tu troskova , ali zar ovo nije anti reklama za pelet grejanje na pelet, a obaska to sto ce sad da zeznu i proizvodjace kotlova na pelet , jer mislim da ce ljudi dobro da se zapitaju sta i kako. A mozda bude i na leto cena 250 i prica snizili smo cenu zimus je bila 270-300
Zmajdine i meni smeta ovo srbistan i ovo je već drugi put od juče da neko tako naziva našu zemlju. Ružno je i nepotrebno, a mislim da bi i trebalo da administratori brišu takve postove, jer ako ne smemo vređati druge ne bismo trebali ni sebe.
Što se tiče cene, svako bi uzeo koliko može kada bi to bilo dozvoljeno. Zamislite da se pekari noćas sastanu i da hleb od sutra bude 300 din.
Neki proizvodi i usluge se moraju štititi od monopolskog ponašanja i ekstraprofitera.
Ja se svima javno izvinjavam za srbistan. Nije bila namera da nekog vredjam nego kao znacenje : sve je moguce i sve se tolerise.
Jasno je svima na šta se odnosi "srbistan " to su svi oni kojima je patriotizam stvar ubedjenja , a ne kućnog vaspitanja . Da neko napiše da "Obilića Srbija " u stvari srbistan , bio bi banovan al iz odma . Ali više je ovih kojima je moto " Ubi bene ibi patria " , pa se na te likove i onima kojima im to dopuštaju odnosi to srbistan .
A ne da je sve moguće nego se sistemski protežira javašluk i čerupanje običnog čoveka na sve moguće načine , ne mislim samo na cenu peleta , ona je posledica slobonog formiranja cena , nego recimo na to da se koješta prodaje "kao pelet " .
Pratim temu vec dosta dugo, od ove godine sam poceo da koristim pelet i sto se tice grejanja sam zadovoljan, malopre sam svratio da pitam za cenu i jednoj farbari ovde u Nisu i mislim da sam dobio aritmiju kad sam cuo 570din po dzaku, preterali ga skroz na skroz.
Da proizvodjaci ce da se zapitaju mozda malo posle ovoga,a trgovci nece nikada,aprofit je profit,mozemo mi da se ljutimo,ali svi rade za pare....
Ljudi to ''SRBISTAN'' nije nista ruzno,ne vidim zasto se neko nasao prozvanim,ne odnosi se ni na jednog clana foruma,mislim ne razumem cemu BANOVANJE zbog tog naziva???
Da nam je drzava uredjena pravno,a ne selektivno,niko nikada nebi rekao srbistan nego Srbija.......
MilenkoNS , ja lepo napisah kada bi neko "Obilićevu Srbiju " nazvao srbistanom bio bi odma banovan . Ovde se srbistan , koji vi korisitite odnosi na "megadens srbiju " . Dakle Srbija mešetara , prevaranata , lažova , izdajnika , nepoštenih , kompradora i inih !!!
Srbistan je država onih kojima su usta puna EU i evrposkih tekovina , a govna iz NS i BG( i još mnogo drugih ) puštaju direktno u vodotokove bez ikakve prerade !!!
Pošto je ovo Srbija, mlađi ne pamte '90 pa na ovamo, da podsetim na jedan ZAKON. Cene energenata se menjaju toliko da se investicija u peć i novo gorivo isplatilo u istoj toj godini.
Posle 2000. se to malo usporilo na 2-3 zime ali se suština ne menja.
Pre '90-ih lož ulje je bilo najmasovnije i najjeftinije, Neki su se vratili u zadnje 2-3 zime na to ali ne kod nas jer je 3 puta manju cenu nafte "kompenzirala" Država povećanjem akciza pa je pojeftinjenje bilo jedva 10-15% (odatle kupovina goriva iz Bosne, Makedonije itd).
Skoro do 1997. je najjeftinija bila struja.
Posle toga masovna gasifikacija i najjeftiniji gas desetak godina.
Iza toga se probija pelet. Nikada nije bio najjeftiniji ali se omasovio.
Pa toplotne pumpe tj struje koje svojom efikasnošću može da izdrži cenu.
Šta reći za toplane? Grejanje do 2000. je bilo 3 puta jeftinije nego bilo koje drugo grejanje. A danas? Ubedljivo najskuplje grejanje, u NS 103din/m2 cele godine.
Naravoučenije? Imati nekoliko sistema grejanja. Preskupo? Isplati se za 2-3 zime. I onda izračunavati za svaku zimu koji energent je najjeftiniji te zime.
Ali, to nije dovoljno, potrebno je računati za svaki MESEC.
I još gore, i doba dana je važno! Noćna tarifa od 2.5din/kWh je najjeftinija u odnosu na bilo koji drugi sistem grejanja. Ona dnevna više nije.
I sve to tako dok ne počnemo šetati sa digitronom u ruci ko sa mobilnim...
Apropo plina , ja se sećam kad je bio i dzaba , nisu čak ni satovi za plin postojali . Srednji Banat 1980-ih ...
Nema potrebe vređati se zbog tog imena.U bivšim zemljama USSR Tađikistan Uzbegistan itd našu zemlju i nazivaju Srbistan/Srbska zemlja/ .Što se cena Peleta tiče ,evo i pelet Gebi /suncokret/ sam platio po ceni 300 din vreča 15 kg/160E Tona Danas je u istoj prodavnici 170E tona.Može se videti na sajtu kupujem prodajem.Meni treba da stigne u četvrtak -Petak ali u drugu prodavnicu,videču cenu.Dali to diktira fabrika ili prodavnica.
@ tenzor
120% u pravu
@ tihi2
Da,da,nekada i sada.Nema nazad.....To nam je, sto nam je....
EDIT:
Opustite se,pocinju topliji dani nece biti divlje potrosnje vise
Pošto je ovo Srbija, mlađi ne pamte '90 pa na ovamo, da podsetim na jedan ZAKON. Cene energenata se menjaju toliko da se investicija u peć i novo gorivo isplatilo u istoj toj godini.
.................................................................................................................................. Noćna tarifa od 2.5din/kWh je najjeftinija u odnosu na bilo koji drugi sistem grejanja.....................................................................................................................................................
Upravo tako , stan 56 kvadrata grejemo sa 3 TA-AEG peci ( 6,4,2kw) vec 40tak god i ne pada nam na pamet da zbog cene bilo sta drugo eksperimentisemo . ( 1300kw jeftine )
Za kuce je vec neka druga prica .
Bio sam do gasa, 90 hiljada prikljucak za kes, 98 hiljada na rate, 30% odmah, a ostatak na 7 ili 10 rata, preko racuna za plin.
boleeve , plus kotao + razne zezalice + moras da imas plan od kuce i ostale papire, ne daju tek tako
@ boleeve
Koji lopovi,komsija bio pre nove godine bilo 86k za kesh ili to sto kazes 30% odma pa na rate+kotao+dokumentacija kuce+100 djavola...........Dobro razmisli,uzmi papir i olovu pa racunaj....
Jutros u 7 sati ispred stovarista.490 dinara dzak,ogranicena kupovina na 30 kom
I to industrijski pelet pun kore i pijeska ,da se zaključiti iz boje.
I to industrijski pelet pun kore i pijeska ,da se zaključiti iz boje.
Ja nisam hteo da rizikujem pa sam kupio Spacvu jer je bilo i tog peleta na stovaristu,kad sam utovarao u auto dzakovi su jos bili topli
Treba plan iz katastra i vlasnicki list. To sve mogu da nabavim, nije to neki problem.
Sem prikljucka, treba mi majstor da sprovede cevi od sata do prostorije sa kotlom (i kuhinje), ali zid ih deli, tako da je lako.
Da ostavim neki prikljucak napolju, za pecenje rakije, ili tako neku radinost, ima li to smisla?
Prilključak napolje obavezno . A onda plinski gorionik pa može pečenje rakije , tanjirača , pečenje paprike , kotlić....
Za te novce moze i grejanje na struju, ne isplati se. A gde je ovo slikano?
A šta mislite da se promeni tema na "prelzak sa peleta na plin - za i protiv", možda "grejanje na pelet - muka ili propast", "velika zabluda/navlaka" ili tako nekako već.
Jedna nestašica i vidi ti to: kuku sine Radovane, gde mi je pamet bila, peleta neće da bude, a ako ga i bude ima da poskupi u nebesa, na šaku ćemo ga kupovati i zlatom plaćati u paritetu šaka za šaku, a plin će, jel' da, da bude skoro pa džabe, svako će da dobije svoje garantovano sledovanje, od sad pa na vjeki vjekov, Gospodaru pomiluj!
A zasto Kuku "meni"? Pa ja jos i nisam presao na pelet... Ali salu na stranu,stvarno neprijatna ova situacija sa cenom i nestasicom. Da se covek zapita... Da li ocekujete da se cene na prolece-leto vrate na proslogodisnji nivo ili je to nerealno?
Naravno da hoće: nije ovo prvi put.
Na tv. je bilo ovih dana da su temperature u minusu jos od sredine decembra. Timocka krajna je cak cesto nocu bila izmedju -15 i -20. Verovatno zato su potrosene zalihe peleta. Kod nas se pravi od drveta a ko ce sad da ide u sumu i obara drva kad nije sezona za to a i puno je snega. E sad ko ima prodavace koliko moze da uzme.
Poprilično Vas je zavelo utrkivanje za što manjom potrošnjom.Ne grejem se na pelet(bar ne više)ali mi je vazda bilo zadivljujuće koliko "malo "peleta trošite.Nerealnost uvek legne na zemlju po pravilu u najgorem trenutku.
Ne naslađujem se na nečijoj muci ali ispoštujte Kw i Kw iz bilo čega ipak je Fizika stvarna-realna-istinita NAUKA !!!
Pelet jeste ugodnije grejanje ali je na ČVRSTO gorivo.
Gospodsko je na momente !!
Cena prirodnog gasa izračunava se prema srednjoj ceni nafte, ali sa pola, ako ne i godine dana docnje, kažu zbog prirode trgovanja gasom. Aktuelna cena gasa je determinisana cenom nafte na istorijskom (poluvekovnom) minimumu, a trenutna cena peleta, determinisana neočekivanom dužinom ledenog perioda, na istorijskom je maksimumu. Svako ko je sa grejanja na gas prešao na pelet, nije se popišmanio sve do sad. Međutim, ovo "sad" ima ograničen vek trajanja, samo dok malo ne oujuži pa još recimo dve nedelje pride. Već u aprilu pelet i gas biće egal, a sve do jeseni tas isplativosti pretezaće na peletsku stranu. Na stranu što distributer fakturiše i uslugu - dostavljanje "na kuću", što očitava brojila, što štampa račun...
Šta o trgovcima podizačima cena mislim već sam rekao, samo se pitam da li takva poslovna politika ima opravdanje kad se gleda sa trgovačke strane: zbog izrazito hladnog vremena otežana je proizvodnja, a bez obzira na uvećanu tražnju promet je manji jer, prosto, robe nema, pride je i transport otežan, time je i skuplji, a računi moraju da se plate. Šta čovek da radi? Da ne bude zabune: ne opravdavam, samo malo filozofiram - koja bi cena bila da smo mi na njegovom mestu. Svaki od nas. Prodavali jeftinije? Samo prijateljima? Zatvorili dućan? Ili?
Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.