Hvala Nenade.Pogledacu detaljno sve. A kakav je sto se potrosnje tice, kolko si potrosio peleta do sad?
Grejanje na pelet
Za Vladmolla. Ove godine sam ugradio gorionik ecopel kakav imas i ti. Naveo si potrosnju za prethodne dve godine i prva tri meseca ove grejne sezone. U oktobru si potrosio 400 kg, ja 450, u novembru 600, ja 780, u decembru 1000, ja 1400 a grejem manje kvadrata nego ti. Reci mi, molim te, kako ti radi gorionik. Da li koristis sobni termostat ili samo regulises temperaturu vode? Da li ti je ukljuceno odrzavanje vatre ili nije? Da li si menjao neke fabricke parametre ili nisi? Kuca mi je inace, sem podova, dobro izolovana. Sendvic zid, PVC stolarija, na tavanu 10 cm zemlje. Siguran sam da je tako velika potrosnja samo proizvod mog neznanja i svakodnevnog eksperimentisanja.
Dali neko može da mi da instrukcije kako da podesim pumpu da radi nonstop na termo pelet mbs 18 kw
Hvala
Za Nemanja91
Vidis u mom opisu kakva je kuca, e sad, meni su parametri za doziranje peleta bili za 20% povecani od fabrickog,tek pre 10-ak dana sam zvao Zeljka, poslao mi fabricka i rekao mi jos par stvari, za lakse upravljanje. Poceo sam sa grejanjem 13-og Oktobra i do sad potrosio 2 palete. U oba slucaja los pelet( cak i bioenergy 1t) znaci veci obrtaji, znaci veca potrosnja. Sad trosim 2dz dnevno vreme rada kotla 6:30-23:00. U dnevnoj sobi 23c(ujutru kad ustanem nije ispod 19,5), spavace 21.Na Zeljkov predlog trenutno sam ugasio sobni termostat i zadao sa kotao juri temp vode, i stavio sam termo glave u spavace sobe, a jedan rad u dnevnoj zavrnuo. Preko leta cu ugraditi 4-rokraki za potpuni komfor. Pozz
Dusane,
Mislim da nisi odabrao prave parametre za gorionik. Ja se grejem već treću godinu i veruj mi da sam dosta eksperimentisao ali još uvek ni sam ne znam tačno sve.
Ono što zna to ću ti i reći tačno.
Ja sam uvek određivao automatsku snagu, ali sam kao maksimalnu stavio 18kw a minimalnu 9kw. Ovih dana ću isprobati razliku u potrošnji na ovakav način rada i da drugi dan stavim samo 18kw, pa ću videti da li je portošnja veća ili manja nego sa automatikom, pa ti javljam. Ono što ti sigurno mogu reći je sledeće, u periodu oktobra, novembra i aprila snaga kotla ne treba da ti prelazi 15kw. Dakle kad su temperature u plusu 15kw je ok. Kad temperatura dodje oko nule ili do jedno -5 bolje je držati na 18kw. Sada kad je bilo od -10 do -20c stavio sam na 21kw.
Mislim da je ovo što sam ti rekao krajnje tačno. Iz mog posta si video da sam jedan dan potrošio 60 kg jer je automatika vrtela 12kw, pa kad vidi da nemože da postigne temperaturu onda uključi 15kw, pa onda 18kw i tek onda postigne zadatu temperaturu u kući i onda se ugasi. Zapravo , rad na 12kw i 15 kw je meni bio potpuno beskoristan i trošio dosta peleta. Kad sam podigao na 21kw postizao sam temeraturu za recimo 1-1,5h a to je bar nekoliko kila manje utrošenog peleta u jednom ciklusu grejanja. Iz ovoga sam zaključio da se snaga kotla mora korigovati u zavisnosti od spoljne temperature. Ka d je ovako hladno nije u pitanju samo veliki minus, već i noćno uključivanje grejanja koje pri toplim danima nema. Možeš ti i spustiti noćnu temperaturu i na 18 i 17c al nisam siguran da ćeš nešto uštedeti, ja moram noću da držim na 20c jer imam malu decu koja se bude noću, pa smo žena i ja više budni noću ko narkomani.
E sad što se tiče održavanja plamena. To je opcija koja jedino služi da pri hladnim danima kad bi se veći broj puta gorionik palio i gasio, štediš grejač i nista drugo. A što se tiče potrošnje bio sam dugo uveren da je potrošnja manja kad se odabere režim održavanja, al sam se blago prešao. Malko je veća al neznatno. Kod održavanja vatre imaš jednu lepu stranu a to je što ti gorionik radi non stop i radijatori su uvek topli kao kod grejanja na drva a potrošnja nije veća. Ali pazi, ja nemam četvorokraki ventil i meni je voda u kotlu kad je spoljna temperatura do 0c podešena na 45c a kad padne ispod 0c onda ga držim na 50c. Ovih 50c mi je bilo dovoljno i na -15c pa da postigne u kući 22c.
Pumpa vode mi se uključuje na 40 c a gasi(hiterzis) na 35c.
Ako bi recimo postavio gorionik na recimo 33kw onda bi potrošnja bila veća jer bi dosta toplote otišlo u dimnjak. Dakle samo odrediš jačinu kotla koja ti je dovolljna da u razumno vreme postigne sobnu temperaturu, kao što sam ti gore napisao.
Parametri na našem gorioniku su zaključani i nemogu se menjati što je skroz ok. Nema potrebe za tim. Imaš opciju dodavanja ili oduzimanja vazduha i peleta, i ona služi samo tome što nisu svi peleti jednako sabijeni, odnosno neki su lakši a neki teži. Ukoliko vidiš da imaš nesagorelog peleta ili ti je pepeo crne boje ti koriguj parametre, ja bih lično oduzimao količinu peleta, tako što imaš opciju da ideš u -01 do -09 sekundi. Kad ti pepeo bude sive boje to je ok. Ja sam isprobavao razne pelete i one dobre i one loše i gorionik je uvek radio kako treba. Tako da te parametre nisam ni dirao. Ako ti gorionik pravi velike ugruške ili zgaru u cevi gorionika to je znak lošeg peleta punog kore i nisakakvim podešavanjem nećeš moći to rešiti. Dakle zaobidji takav pelet u širokom luku.
Najbitnije od svega je da imaš sobni termostat, samo ćeš sa njim da smanjiš uzaludan rad gorionika. Ima ljudi koji su probali da odrede snagu gorionika a onda da ventilima na radijatoru kontrolišu temperaturu u kući. To nije ekonomično. Gorionik im sa palio po 20 putana dan ili više. Sa sobnim termostatom sa to desi nekoliko puta na dan. Meni je recimo juče se gorionik upalio 7 puta u toku dana i dva puta za noć. Ja moj gorionik čistim kad se setim. I posle prvog dana i posle 7 dana pepeljara ima malo pepela. Misli ma je ok očistiti na 3-4 dana.
Za sledeću sezonu ako nisi siguran u pelet koji kupuješ, kupi 100kg od par proizvođača i vidi količinu pepela i zgare. Meni sa na par proizvodjača količina pepela bila oko 07% tj. na 100kg peleta imao sam oko 600 do 700grama pepela, akod jednog koji pravi pelet od piljevine količina pepela je bila 1,5kg i morao sam da svako večečistim pepeljaru jer je zgara bila ko pesnica i veća.
Takođe je bitno i koji kotao imaš, dal neki ok il neki gde sva toplota ode u dimnjak.
Probajda uskladiš svoj gorionik sa snagom pa ćeš videti rezultate. Inače, u informacijama imaš nekakav broj o potrošnji peleta. Taj broj nije tačan,ja sam negde provalio da ako ti u toku dana pokaže da si potrošio cifru od 100 to ti je realno 3x manje dakle oko 33kg peleta.Po tome možeš malo i da gledaš potrošnju.
pozdrav
Ako te još nešto interesuje samo pitaj.
Promenio pelet jucer, danas otvorio vrata gde je pepeljara i unutrasnjost kotla izgubila onu svetlo sivu boju, te presla u crnu boju, inace temperatura kotla je na 80 stepeni, jasno mi je da trebam podesiti ventilator prema novom peletu te sta vi savetujete u takvim situacijama.
Smanjivanje broja obrtaja ventilatora ili smanjivanje rada puza?
Smanivanja vremena rada puža.
Hvala ti Vladmolle na iscrpnom odgovoru. Iz svega ovoga zakljucujem da je jedino resenje sobni termostat. E, sad. Imam sobni termostat, probao sam i tako, ali mi se onda pojavljuje drugi problem. Imam stare roditelje, a na takav nacin gorionik se ne ukljucuje prilicno dugo, pa im bude hladno. Ovo moze da bude rezultat lose proracunate snage radijatora u njihovoj sobi. U dnevnoj sobi gde je termostat, oseti se promena pada temperature za onoliko koliko je nastelovan (0,2 - 0,3), ali je ok pa za suprugu i mene ne predstavlja nikakav problem. Ali posto je ovo ogromna potrosnja, a termostat jedino resenje, moracu tako. Parametri , inace, nisu zakljucani kao sto si rekao. Postoji opcija za njihovo otkljucavanje, te pristup i promena svih parametara. Imam u pepeljari ostatke nesagorelog peleta pa te molim za savet na koliko da stavim onu opciju za smanjenje peleta od - 0,1 do +0,9 sekundi? Fabricki je -0,3, a vazduh 0. Jos jedno pitanje. Koji ti se pelet najbolje pokazao? Nemoj se ljutiti, bicu mozda malo dosadan, ali sve nas muci ista muka - kako smanjiti kolicinu peleta?
Karen, pokusaj da regulises rad kotla pomocu digitalnog programskog sobnog termostata (npr. UNITEC SQ7). Jednostavan je za rukovanje, a i cema mu je pristupacna - oko 3000 din.
Pozdrav
sta preporucujete koji kotao i gorionik za kucu od 70 kvadrata dobra izolacija,da sutra po potrebi moze da greje do 140 kvadrata,odnos cena kvalitet znam da je bitna ali mi je budzet do 1200 -1300 e moze i polovno ukoliko nadjem nesto da vredi
banegibson: kako povezati taj termostat na Toby 20?
banegibson: kako povezati taj termostat na Toby 20?
Imaš par klema koji su na jednom kraju povezani jednim parčetom žice.Skineš tu žicu i tu povežeš termostat.
@mrbakero,
Kepo15,ako je baš dobra izolacija.Imaju dobru servisnu podršku,a i nije skup,oko 1300 evra.
Dusane,
ti imas taj problem sa roditeljima a a ja sa zenom. Iz tog razloga sam ti i opisao režim rada sa održavanjem plamena. Sad kad su ove temperature niske je idem na temperatutru u kotlu od 50c i održavanje vatre. Sobni termostat mi je na 22c. Oko 5h mi se uključuje gorionik i radi bez prekida do jedno 12h. Onda se tek postigne zadata temperatura od 22c. Dakle radijatori su uvek topli i neoseća se ona stud ili hladnoća kao kad se ugasi gorionik, što i jeste izvor problema o kome si i napisao. Kad temperature budu više ti onda drži kao maksimalnu temperaturu od 45 stepeni u kotlu. I napominjem da nemam četvorokraki ventil, a i da imam ograničio bih odlazak vode ka radijatorima opet na 50 stepeni pa bi situacija bila ista kao što sam napred opisao.
Kod mene parametri za podešavanje rada vazduha, vremena doziranja peleta i rada puža koji ubacuje pelet iz rezervoara u gorionik su zaključani. Jedinomogu da menjam parametre vazduha i doziranja peleta, ali kad to promenim oni se menjaju jednako za sve podešene kw.
Kod mene je fabričko sve na 0. Ako ti ima nesagorlog peleta promeni parametar na -09. Ako ni to neda razultate a mislim da hoće onda dodaj vazduh . Probaj sa +10 pa +20 pa +30. Rezultata mora biti. Inače da bi pravilno shvatio ovo što sam ti napisao stvari stoje ovako. Recimo odrediš rad gorionika na 18kw. On racimo na svakih 22 sekunde uključuje puž a puž ubacuje pelet u vremenu od 3,5 sekundi. Kad postaviš parametar -09 sekundi što je gotovo 1 sekunda, onda će onubacivati pelet u vremenu od 2,5 sekundi. Dakle manju količinu peleta koja pri određenom duvanju ventilatora mora da sagori sav pelet. Ukoliko oduzmeš i više nego što je potrebno to nije ništa strašno, jedino umesto 18kw ti ćeš dobiti recimo 17kw. Bitno je da ti se sav pelet lepo sagori.
Probaj pa ćeš videti rezultate.
Što se tiče peleta,moram ti reći da sam više probao dobrih nego loših. Trenutno koristim pelet GORŠTAK bajina bašta. On je uglavnom od zimzelenog drveta i nije presabijen. Odlično radi i nema zgare. Trudi se da kupiš pelet iz fabrika koje prave par tona na sat jer oninemaju vremena a ni mogućnosti da nabavljaju okorke piljevinu i sl, već uglavnom melju cele šume i to jeste A2 kvalitet, i kvalitet peleta im je uvek isti. Ovaj pelet sam koristio i predhodne 2 godine. Cena mu je bila 160e kod lokalnog dilera.
pozz
Moj sobni termostat ima specifičnu ulogu u mom sistemu. U prelaznom periodu, kad je potrebno blago dogrijavanje, on pri dostizanju zadate,, isključuje pumpu grijanja i zatvara miješni ventil. Kada su potrebe za grijanjem kao trenutno, sobni termostat, kada se dostigne zadata t. u prostoriji samo smanji polaznu temperaturu ka radijatorima. Za koliko će smanjiti, određujem po potrebi a radijatori su topli od ujutro pa još sat i po poslije gašenja gorionika.
Držati temperaturu u kotlu na 45-50 stepeni, nije dobro, čak šta više, loše je
Koji termostat je u pitanju
Termostat je digitalni, klasičan on -off. Ovu opciju sam postavio kad sam radio regulaciju temperature polaznog voda.
Pitam iz razloga što kod Kineza postoji u ponudi sobni wifi termostat sa opcijom pogona mešnog ventila
Smanivanja vremena rada puža.
Hvala zmajdine,
podigao sam pauzu u rada puza, do sada se puz ukljucivao na svakih 10 sekundi a sada sam postavio na 12 sekundi pa cu da vidim kakva ce biti unutrasnjost kotla,
mislim da se na ovaj nacin takodje smanjuje vreme rada puza, da ne smanjujem doziranje puza pojedinacno na svakoj snazi
Pitam iz razloga što kod Kineza postoji u ponudi sobni wifi termostat sa opcijom pogona mešnog ventila
Volio bih da vidim kako ta kombinacija izgleda
Evo jedan od jeftinijih
https://www.aliexpress.com/item/Programmable-Colorful-Wifi-Thermostat-fo...
Da li je pumpa sa ovim parametrima 29/37/45 dovoljna za instalaciju od 45 rebara 600/800 i susac?
Kvadratura 87m2. Pec od 14kw (Thermoflux Interio 14) u sistemu bez akumulatora toplote i bez mesajuceg ventila.
Ubih se da dovedem pec u rezim modulacije, doteram do 70C kotao, pumpa okrene djir i obori na 65. I tako satima.
Snaga 4-5, svejedno. Bolje 4 manje ubacuje peleta. Koji je optimalni odnos za vrednosti usisni ventil/ snaga dozatora/donji ventil? Pretpostavljam da zavisi od peleta, ali za idealne uslove.
Takodje u podesavanjima Tip dimnaka, da li tu mogu da uticem na brze/sporije sagorevanje, bolja iskoriscenost ili sta vec?
U prostoriji mogu da dobacim do 22C za par sati po ovom vremenu ali nikako da odrzim temperaturu vode u kotlu preko 65 i da li je to uopste moguce sa ovakvom instalacijom?
Od oktobra koristim pec tako da sam jos u fazi ....zavrsicu u Lazi.
Hvala na pomoci
Da li je pumpa sa ovim parametrima 29/37/45 dovoljna za instalaciju od 45 rebara 600/800 i susac?
Kvadratura 87m2. Pec od 14kw (Thermoflux Interio 14) u sistemu bez akumulatora toplote i bez mesajuceg ventila.
Ubih se da dovedem pec u rezim modulacije, doteram do 70C kotao, pumpa okrene djir i obori na 65. I tako satima.
Snaga 4-5, svejedno. Bolje 4 manje ubacuje peleta. Koji je optimalni odnos za vrednosti usisni ventil/ snaga dozatora/donji ventil? Pretpostavljam da zavisi od peleta, ali za idealne uslove.
Takodje u podesavanjima Tip dimnaka, da li tu mogu da uticem na brze/sporije sagorevanje, bolja iskoriscenost ili sta vec?
U prostoriji mogu da dobacim do 22C za par sati po ovom vremenu ali nikako da odrzim temperaturu vode u kotlu preko 65 i da li je to uopste moguce sa ovakvom instalacijom?
Od oktobra koristim pec tako da sam jos u fazi ....zavrsicu u Lazi.
Hvala na pomoci
Ovo sto vi opisujete znaci da vam kuca potrazuje vise od 12kw energije koliko vam moze dati taj Interio na vodu. Vi otprilike imate oko 8-9kw u rebrima i susacu, sto znaci da imate gubitke vece od 3kw.
Kolika otprilike treba biti temperatura plamena na P10, Thermoflux pelling eco? Kod mene je 530C, da li je to loš pelet? Nema neke šljake.
peletgrijanje
To bi mogao odmah da potpisem da nisam sa Identicnom instalacijom i kaminom Rustikal Alfa Plam (7kw+4kw voda) imao par stepeni visu temperaturu u proseku a vrlo ekonomicno lozenje.
Za sezonu sam trosio izmedju 6-8m3 drva. Doduse, nisam panjio po ceo dan jer sam solo kod kuce pre podne, a ne smeta mi 19C-20C.
Vladmolle hvala jos jednom na dobronamernim savetima. Na zalost tvoje preporuke ne mogu da primenim. Nikako ne mogu da drzim temperaturu vode na 45-50 stepeni, a termostat nastelovan na 20,5 stepeni. U tom slucaju uvek bi mi se pre iskljucio gorionik zbog dostignute temperature vode u kotlu nego zadate temperature u sobi. Kako si napisao da ti gorionik radi od 5- 12h da bi dostigao zadatu temperaturu sobe, to je sigurno sa iskljucenjima jer drugacije ne moze. Meni na 18kw natera temperaturu vode sa ispod 30stepeni do 75 pa i 80 za nesto vise od sat vremena, a to je i neko vreme za koje i temperatura u sobi dostigne zadatu vrednost od 21,5. Kako tebi to uspeva sa temperaturom vode od 50 stepeni - svaka cast. Znaci dotera temperaturu do 50 pa se iskljuci (za to vreme podigne temperaturu sobe za, recimo 0,2), bude iskljucen neko vreme u skladu sa histerezisom, pa se ponovo ukljuci i ponovo podigne temperaturu sobe desetinku, dve ili tri. I to tako od 5-12h, a to sve da bi nadoknadio razliku od nocnih 20 do dnevnih 22 stepena. Da li se to isplati? Mozda bi bila 1-2 vatre vise nocu, sto ne verujem da bi premasilo tu jutrnju potrosnju. Naprotiv. A, da. Napominjem da sam zbog dima i cadji na zidovima kotla smanjio totok peleta sa fabrickih 6,4 na 5,8. Sto se dima tice ima ga mnogo manje, ali ga jos uvek ima, acadj cu videti da li ce se pojaviti posle sutrasnjeg ciscenja kotla. Ono sto si napisao da radom na 18kw, na svake 22 sekunde ukljucuje puz na 3,5 sekunde, kod mene ne biva. Ili je potpuno rastelovan, ili nisu isti ciklusi, ali kod mene na 18kw puz radi i po15sec. pa i vise. Doduse vece su i pauze od 22sec. Sto se tice broja ukljucenja, sinoc od 20h pa veceras do 20h ukupno se ukljucio 8 bio ukljucen izmedju 56 i 70 minuta racunajuci od vremena pocetka punjenja pa do kraja plamena. Za to vreme potrosio je nesto manje od 3 dzaka. Pozdrav
peletgrijanje
To bi mogao odmah da potpisem da nisam sa Identicnom instalacijom i kaminom Rustikal Alfa Plam (7kw+4kw voda) imao par stepeni visu temperaturu u proseku a vrlo ekonomicno lozenje.
Za sezonu sam trosio izmedju 6-8m3 drva. Doduse, nisam panjio po ceo dan jer sam solo kod kuce pre podne, a ne smeta mi 19C-20C.
Probaj konstantno grijati kucu bez gasenja kotla 24 sata i prilicno sam siguran da cete uspjeti postici zadanu temperaturu. Vi ocigldno tu imate ogromne gubitke i kotao vam se muci da postigne odnosno ugrije tih 45 clanaka i susac na tih 65-70°C. u svakom slucaju mislim da je uradjen los proracun snage i gubitaka, grijalo bi super da ste uzeli interio 20(tacnije 15.8kw na vodu) i to vam niko ne garantuje da je tacno, budite sigurni da nijedan kotao nije kao sto pise(umjesto 15 je mozda 14 ili manje kw ) Svaka kuca je drugacija, nekom bi taj kamin bio dovoljan i za 130m2 ali vama ocigledno nije. Pozdrav
peletgrijanje
Gubitaka imam jer mi alu stolarija nema srednje bravljenje. Majstor me odradio ko vola jer nisam imao pojma o tome i bilo je leto da bi proverio kako je na nizim temperaturama i kad duva kosava. Nemam prozore nego samo vrata ka terasama. 2x dvokrilna i 2x jednokrilna. Izolacija je 5cm ali na blok koji je okrenut na duzu stranu.
Takodje krovni prozori, tri komada, ne dihtuju kako treba. Visina plafona na trecini povrsine stana iznosi 3.3m, nemam plocu, gips i vuna izolacija.
Mislim i da pelet koji imam nije dovoljno kvalitetan.
U svakom sl. pre neki dan sam na nekih -10C spoljne nagurao 22C u prostorijama za 6-7 sati rada, ali uz tu kilavu temperaturu vode u kotlu.
Zapravo, veoma je moguce da je kod mene skup razlicitih nedostataka koji rezultiraju ovim sto sam naveo.
Ta potrošnja od tri dzaka je za jučerašnji dan ok. Nisi me razumeo, ja postavim temperaturu kotla na 50c i uključim održavanje plamena. Hiterzis je 5 c, tako da mi voda u kotlu kad dostigne 50c onda ide u održavanje plamena i pada do 45c a onda opet gorionik pali punu snagu od recimo 21kw i opet dogreva do 50c. Zbog toga on radi jako dugo a radijatori su topli. Ali napominjem da ja nemam četvorokraki ventil, jer sa njim to ne bih mogao.
A što se tiče rada samog gorionika, pazi, govorio sam o pužnoj spirali koja ubacije pelet na rešetku gde se pelet pali i izgoreva.(puž koji se nalazi u gorioniku) Onaj pužni dozator (cev sa motorom) koji dostavlja pelet iz spremnika u gorionik, on te neinteresuje i funkcioniše tako što u luli gorionika a to je ona metalna cevka od dužine 15cm u sebi ima dva senzora. Kad se senzori vide on tada uključuje motor koji ubacuje pelet u njega i isključuje kad se zbog ubačenog peleta senzori više nevide, i tako u krug. Dakle nemoj gledati njegov rad. A tačne parametre rada gorionika neznam napamet pa sam ti samo napisao odprilike. Onaj donji puž koji se nalazi u gorioniku on ti je bitan i njegovo vreme doziranja peleta je od 2,2 sekune pa do možda 7-8 cekundi u zavisnosti podešenog kilovata.
E sad kad spominješ dim....pojma nemam o kom dimu pričaš. Ja samo u toku paljenja gorionika imam dim i to je isto za sve gorionike, a u toku rada dima nema i nesme da bude. Ako ti imas dim i prilikom rada gorionika onda ti sa kotlom nešto nije kako treba...možda zapušen ili nešto sl...
Što se tiče potrošena tri dzaka peleta to je ok, i kod mene kad gorionik ne ostavim na sistem održavanja isto se ponašakao i kod tebe i ista je potrošnja.
Plamen treba da bude negde žute boje a ne narandzaste. poigrajse malo sa parametrima i reguliši taj dim.
pozz
@ljuba
Da li video mozda ima li "obicnih" termostata, koji imaju samo ON/OFF f-ju, bez tih izlaza za fan coil, sa Android podrskom?
@srskon
Ovako nesto ako ima, bi se moglo povezati na onu tvoju shemu za grejanje (HeatOn WCHR-01), pa da mozes daljinski da nagledas i kontrolises.
https://www.aliexpress.com/item/868MHz-Wireless-Boiler-Room-Controller-H...
http://www.elitemadzone.org/t480834-10-KEPO-Kotao-na-pelet
KEPO kotao 15 kw. Kuca 100m2, stiropor 5 cm,pvc prozori. 10 cm vune na ploci
Trokraki mesni ventil 50c, jedna pumpa u kotlu. Panelni radijatori 1200x600 3kom- 1400x600 2kom,1000x600,600x600,600x900 i jedan susac
Plasticne cevi 1col do razdelnika/sabirnika, alu plast fi16 do radijatora