Sta mislite bi li valjalo da na sve radijatore poredam one automatske caleffi odzracne ventile?
Grejanje na pelet
"Пелетари", срећна вам нова година!
Srećan , topao i pun ljubavi dom želim svima !
Srećna nova godina svima!
Izvinjavam se,pisala sam pre 15ak strana opsirno ono sto znam,ali naravno da nisu svi procitali.Kotao je ABC Uzice,40 kw,grejna povrsina 120m2,izolacija dobra,u kuci toplo i brzo se zagreje,to bez pogovora,ali potrosnja ogromna.Temperatura podesena na 60 stepeni,pumpa se pali na 50.Snaga sagorevanja peleta postavljena na automatski.Koji gorionik je pojma nemam.Muz i ja smo totalni laici u ovoj prici.Za pocetak mi je jasno da je kotao za ovu kvadraturu prevelik,ali iz neznanja smo naleteli i sta je tu je.Danas je kotao usao u modulaciju na nekih 15ak min i tada sam videla da miruje,a inace je uzimanje peleta van toga bukvalno non-stop.Potrosnja oko 60 kg dnevno.Imam utisak da i serviseri ne znaju mnogo ili ih ne zanima.Nisam pametna.
Vidim da Vam niko nije odgovorio... Naravno da je potrosnja velika kada je kotao 4 puta jaci nego sto bi trebalo. Ili menjajte kotao ili ga prepravite ili ugradite akumulator toplote.
Srecnu i uspjesnu 2017.godinu zelim svima i da nikada ne pronadjete ovo sto ja pronadjoh u puzu dozatora. (foto u prilogu)
Potrosila sam prve dve tone pelata Sparrow i bio je sa jako malo sljake....datum proizvodnje je iz avgusta ....sada trosim pelet sa kraja septembra i moram dva puta dnevno da cistim sljake ima uazno puno.Predpostavljam da je samo od peleta!?
Kad su zidovi kotla svetlo do tamno braon brzina ventilatora treba da ide gore ili dole?
Ugradio sam dodatne tubulatore u Cm 40-50. Smanjio sam dozazu potpale, od P1 do P4 kad ide u dodatno ragaranje pa do prelaska u P5 skoro da nema plamena tek se u P5 stabilizuje i radi kako treba.
vera77
Isti slučaj. Kod mene je obrnuto. Sada trošim taj iz avgusta i nema šljake. Imam informacije od drugih da kvalitet ovog proizvođača dosta varira u zavisnosti od šarže.
Uz napomenu da sam malo svrljao po podesavanjima i resio nekoliko problema koje sam imao, molim da neko dobro potkovan znanjem iz ove materije objasni parametre na fotkama.
Cenim da sam vec provalio nesto, ali bolje da dobijem potvrdu od nekog strucnog.
Serviseri ili nemaju pojma ili ih zabole da nam osim pustanja peci u rad kazu bar nekoliko mogucih scenarija i kako otkloniti anomalije u funkcionisanju iste.
Pozdrav, im li neko ko je strucan da mi kaze koju snagu koristi bojler od 80l na centralnom grijanju. Koliko se inace racuna bojler kada se priprema izvodjenje grijanje? Hvala vam na pomoci
kojikotao
Zavisi koji imas bojler,kod mene je 80 litara koncar,i snaga spirale centralnog grijanja u mom slucaju je 4 kw ali u rezimu 90/70 a posto se ne koristi tolika temperatura polaza i povrata onda racunaj oko 2 do 2,5 kw u zavisnosti od teperature vode.
kojikotao
Zavisi koji imas bojler,kod mene je 80 litara koncar,i snaga spirale centralnog grijanja u mom slucaju je 4 kw ali u rezimu 90/70 a posto se ne koristi tolika temperatura polaza i povrata onda racunaj oko 2 do 2,5 kw u zavisnosti od teperature vode.
Hvala na odgovoru, na koncaru su cini mi se spirale 3/4"? Sta ako su spirale 1/2" a bojler od 80l sa temperaturom polaza 70°C? ima li neka formula za racunanje?
Da li neko zna šta je na Centrometalovoj elektronici P-7 ON i OFF?
Da li neko zna šta je na Centrometalovoj elektronici P-7 ON i OFF?
Forumaši,
šta mislite da li bi iskorišćenje toplote bilo veće i da li bi bilo nekih smetnji ukoliko bi se na mestima gde su crvene strelice ubacio improvizovani turbulator?! Gore gde je žuta strelica imam 4 turbulatora koja dolaze uz gorionik...
Negde nađoh fotku turbulatora od većeg kotla...
Nebojsa, u uputstvu piše: Pr07 - omogućenje programa protiv smrzavanja (dozvoljeno koristiti samo ako imamo spojen sobni termostat).
Fabrički je na OFF, a ako se prebaci na ON regulacija će pratiti temperaturu u kotlu i spremniku sanitarne vode te kada ona padne na +5 stepeni - upaliće se gorionik i zagrejati kotao na T(zadano).
Nebojsauzice: ja sam ubacio tamo turbulatore i popravilo je iskorištekje kotla, al pošto je gorionik na pelet u pitanju došlo je do blagog zagušenja tj cev koja ubacuje pelet malo pocrni vremenom zbog opterećenja i povrata toplote, al radi tako već 2g.
kojikotao
Jest na koncaru 3/4 cola,a trebalo bi da pise u uputstvu za bojeler kolika je snaga spirale ako nemas uputstvo malo potrazi na netu
Boree kakva ti je unutrasnjost kotla s obzirom da si na obe ''police'' stavio tubulatore. Ja sam napravio kao tvoje i stavio samo u drugu. Meni je tako nedelju dana radio kao doksa, al je iz nekog razloga poceo da cadjavi unutrasnjost pa sam povecao brzine i cekam da vidim rezultate za par dana
Boree,
kako izgledaju tvoji turbulatori, da li imas negde fotku? Da li imas razliku u potrosnji posle i pre njih i koliku?
Nebojsa pogledaj ovaj post u ovoj temi #1282
Sem što sam ubacio turbulatore smanjio sam i snagu sa 35 na 25kw, unutrašnjost je krem boje, malo sam i ventilator "pipnuo"
Poštovani,
Imam jedan problem koji bi hteo da podelim sa Vama, pa ako neko može da mi pomogne.
Ove zime sam ugradio gorionik Feroli na postojeći kotao na drva.
Prizemna kuća koji grejem (52m2) je stara sa relatvno lošom izolacijom.
Problem je u tome što nikako ne mogu da zagrejem kuću a trošim oko 30kg peleta dnevno.
Kad se ukljući gorionik za nekijh sat i po vremena radijatori budu vrući ali u kući je jedva 18 stepeni.
Tek za nekih 5 sati rada bude oko 20 stepeni.
A prošle zime dok sam grejao na drva nisam imao taj problem i bilo je bas toplo u istoj toj kući.
Nikako mi to nije jasno.
Smatram da je cilj svakog kotla (struja, drva, pelet, ugalj...) je da relativno brzo zagreje vodu u radijatorima na 60-70stepeni.
Ja to dobijam sa kotlom na pelet ali ne mogu nikako da zagrejem kuću.
Gorionik mi je podesen da se pali od 4-8h i od 16-22h. sa min temp 16 i max 22stepena.
Ako neko može da mi pomogne bio bih mu veoma zahvalan
jer ovako trošim 4 tone peleta po zimskoj sezoni što je totalno neisplativo za prizemnu kućicu.
Pozdrav
Sem što sam ubacio turbulatore smanjio sam i snagu sa 35 na 25kw, unutrašnjost je krem boje, malo sam i ventilator "pipnuo"
Uh tvoj je 35-ca. Ja imam ovu alu od 40-50kW. Na -7 kad je bilo kokao je 7dzaka na 24h. Sad sam mu ubacio tubulatore pa ce da vidimo kada zagudi opet. Trenutno na nocnu -4 dnevnu +1/2 ide na 4/4.5 dzaka
@sone986 pogledaj koja ti je zadata temperatura na gorioniku i na koju snagu je podesen. Predpostavljam da je majstor koji je pustao u rad stavio snagu 2 ili 3 i zadatu T do 50 - 60c. Tako je verovatno stavio videvsi da ti je sistem klot ( bez mesnog i ostalih dranguljija ). dalje, ko ti rece da kupis toliko jak gorionik na 52m2, mozda ti jeste losa izolacija ali i da dodje izolacija i da se prosiris za jos 52m2 gorionik ti je prejak.
Zadata temperatura na gorioniku je bila 60 stepeni, stim sto sam ja to povećao na 75, a podešen je na snagu 1.
Predpostavio sam da je gorionik prejak i da zato toliko troši ali problem mi je što ne mogu da zagrejem kuću.
A sa drvima sam to mogao prošle zime.
Snaga 1 na feroliju je 14kw. Dok je meni sistem bio klot ja sam stavljao snagu 3 tj 25kw, i to je radilo kad postigne zadatu T u kuci ugasi gorionik, kad spadne zadata T na termostatu on ponovo upali i tako u krug. Stavi i tii, pa vidi sta ce da se desava. Ali vidi jednu stvar, ako si i ranije dok si lozio drva imao u sistemu 60 do 70 c a imas i sada onda ti je to samo subjektivan osecaj. Ne moze da ako lozis drva i u radijatorima imas 60 tebi toplo, a sada na peletu isto imas 60 a tebi hladno. Ali upamti jednu stvar, jedan sam od mnogih koji je imao problema sa grejanjem na pelet, i dok ne budes imao solidnu izolaciju spoljnu minumum 5cm (pozeljno 10 - 15cm) stiropora i tavanske minimum 15 vune (pozeljno sto vise) , a od opreme ili 4-ki sa nekim pogonom i elektronikom ili akumulator toplote neces se ugrejati. A s obzirom da si uzeo gorionik koji nije los ali je prejak za tvoju kvadraturu moj savet ti je da stavis akumulator toplote jer sam 4-kim nema sanse da izmodularas a da se ne gasi. Znaci ako ti ne bude radilo sa snagom 3 i zadatom T od 75 dok je sve tako klot i potrosnja bude prevelika, udri po izolaciji a zatim jedan akumulator toplote i sve ce ti biti potaman.
Ne bih rekao da gubim vodu. Pritisak opadne malo kad odzracujem radijatore ali nista strasno.
zato najbolje stavi odzracno lonce ,
muka muku muci