@MyX-Mesha
Zanemari ovo sto sam napisao za broj ciklusa po min iz tabele. Sad sam video da sam potpuno pogresio i gledao pogresnu kolonu u tabeli. Eventualno proveri koliko ti je doziranje peleta po min i probaj sa promenom parametara za snage 1 i 2. Ako nemas problem u ostalim snagama a napisao si da ti se puz uredno cuje da radi u snazi 1 (ali ne ubacuje pelet) ne vidim sta bi drugo moglo da bude problem.
Grejanje na pelet
@MyX-Mesha
Zanemari ovo sto sam napisao za broj ciklusa po min iz tabele. Sad sam video da sam potpuno pogresio i gledao pogresnu kolonu u tabeli. Eventualno proveri koliko ti je doziranje peleta po min i probaj sa promenom parametara za snage 1 i 2. Ako nemas problem u ostalim snagama a napisao si da ti se puz uredno cuje da radi u snazi 1 (ali ne ubacuje pelet) ne vidim sta bi drugo moglo da bude problem.
vec ranije sam naveo, vjerovatno nisi zapazio, da sam isprobavao od 3 do 15 ciklusa po minuti doziranje...u svakom slucaju se javlja isti problem. Jedino da sada opet uradim mjerenje doziranja (koje sam vec uradio na pocetku sezone kada je stigao novi pelet i bilo je 130gr/min)..mjereno 2x po minut. 2x po 2 minute i 1x pet minuta. i onda uzeo prosjek od tog svega. Da, puz se cuje, cak i pored toga sto se cuje i ocima vidim da se okrece nakon sto sam poklopac sa strane skinuo.
I da, oni parametri u tabeli nisu trenutni na mom kotlu, stalno ih mijenjam dok ne nadjem adekvatne.
Nikada vise necu kupiti vecu kolicinu peleta, prije nego ga prethodno isprobam i uvjerim se da radi na svim snagama kako treba
Poštovani forumaši,
nov sam na forumu i dosta tog sam pročitao ali nigde nisam našao jasan odgovor!
- Zanima me da li se Centrometalov gorionik 20-35kw moze prebaciti na modulacioni režim rada?
- Da li će gorionik potrošiti više peleta ukoliko na sobnom termometru držim temperaturu na 22 stepena ili na 21? Ukljucuje ili sikljucuje kada temperature predje ili spadne za 0,2 stepena!?
Trenutna potrosnja je oko 35kg na dan!
Može ako se zameni elektronika. Uzgred, koliki je grejani prostor, kakva je izolacija?
Grejemo prizemlje nekih 40m2 i sprat 80m2. Izolovana je kuća sa stiroporom 8cm. Iznad sprata je potkrovlje, samo je po podu stavljen stiropor 2cm. Imam sve zidove na potkrovlju kao i na spratu, oni su samo izidani i mislim da puno hlade moje zidove i plocu na spratu. Imam cetvorokraki mesni ventil.
Kotao se nalazi u garazi, cevi idu desetak metara kroz zemlju ali su veoma dobro izolovane i tu nema gubitaka u toploti vode! Kotao radi na najnizoj snazi i mesni ventil na 3. Kada gorionik radi neko vreme lula na izlazu iz kotla uopste nije vrela vec je samo mlaka, rekao bih da nema velikih gubitaka! Siguran sam da je ovaj kotao na koji je dodat gorionik prejak za ovu kvadraturu!
Obzirom da drzim termostat na 21 stepen preko dana anocu na 19 stepeni, pitam se da li ce mnogo biti povecana potrosnja ukoliko podignem te temperature???
Kotao jeste prejak, bar dvostruko je jači za vašu kvadraturu u (ne)izolovanost sprata, a bio bi i trostruko jači da je na spratu "proper" izolacija.
Svaki stepen iznad 21 "težak" je 7% goriva.
Zmajadine,
pokusavao sam ja da u loziste kotla koje je veliko ubacim cigle iz TA peci i postavim tako da ne smetaju plamenu, na njih dodam neki debeli lim kako bi produzio put vrelom vazduhu ali nista nisam dobio!
Sledece godine sam planirao:
- staviti izolaciju na plafone sprata iznutra (stirodurr ili vunu sa rigipsom)
- zameniti stolariju i ubaciti neki skuplji PVC
- na mom spratu uraditi eventualno podno grejanje...
Da li ce ove stavke vecim delom uticati na smanjenje potrosnje i koja stavka najvise? Citao sam da podno grejanje moze smanjiti potrosnju jer se gorionik nece ukljucivati tako cesto, ali se mora dodati akumulator tople vode!? Ili je problem u prejakom kotlu!
Trenutno trosim camov pelet, za par dana cu preci na bukvu pa ce mozda potrosnja biti manja...
U abecedi ekonomičnog i konfornog grejanja pod "A" je izolacija, naročito izolacija tacvanice, pod "B" je pravilno izabrana snaga gorionika/kotla, pod "C" izbalansiranost sistema. Ove stavle nisu svala vaška obaška, već se preklapaju.
Akumulator toplote je uvek dobrodošao, ali nije nužan ako je zadovoljeno ono pod "B".
Akumulatorom toplote imas plus, samo ako ti je kotao manje ili vise prejak za kvadraturu?
Karen
Menu 05,stand-by na ON i peć će da prati zadatu ambijentalnu temperaturu i da se isključi po fabričkom +2.C pr.sobna 22.C peć se pali na 20.C a gasi se na 24.C
Imam jedno pitanje,za upucene. Odem danas u jednu firmu,vidim imaju fan coil-e. Pitam ja kako su zadovoljni toplotnom pumpom i grejanjem?
Kaze mi vlasnik da nemaju toplotnu pumpu,pitam ja,pa na sta rade ovi fan-ovi,kaze on na pelet,sta cu,nnasmejem se ja i umrem od smeha coveku u facu. Kaze on,aj da vidis,da ti pokazem.Odem ja,imam sta i da vidim,mislim da je neki viadrus od 35kw i feroli gorionik.Ok,pitam,da li imate akumulator toplote,nesto bilo sta,kaze da nem,stvarno nema.
Pitam ja da li je to moguce i pod kojim uslovima?
Eto koliko mistifikacija "ladnjaka sa ventilatorom " može da napravi zabunu !!! . Da "fankoil " grejao treba mu topao fluid ,npr voda , kako će ta voda biti ugrejana nije ni važno . Sad kad se podsetim , kolko sam ih samo napravio od "ladnjaka s aftobusa i ventilatora " a tad nisam ni znao da se zovu "fancoil "
Imam pitanje za sve koji se razumeju u stelovanje sagorevanja :
S obzirom da je na kotlu na vratima samo mala rupica i nisam u mogucnosti da vidim ceo plamen osim jako malog dela, kako da nastelujem brzinu ventilatora? Da li je moguce da na osnovu pracenja temperature izduvnih gasova i ono malo plamena sto vidim da to doteram koliko toliko? Razmisljao sam da podizem ventilator dok ne pocne temperatura dimnih gasova da opada , to bi valjda znacilo da je preveliko strujanje to bi recimo bio max rada za tu snagu. pa onda da obaram vent dok plamen ne predje u crvenkastu boju , to bi valjda bio minimum pa da onda na osnovu te dve vrednosti jurim neku sredinu. Znam da temp dimnih gasova raste sa procentom kiseonika u dimnim gasovima. Ali nemam analizator tako daje jedini reper temperatura. Nasao sam negde da je sa porastom procenta kiseonika dimnih gasova sa 5%-13% temp poraste sa 125 na 170 stepeni.
Sta predlazete ?
Pozdrav
@tenzor
Razumem ja kako to radi.Nije jasno koliko brzo i efikasno moze da zagreje prostor naspram radijatora,a koliko trosi, u ovom slucaju peleta.
Da li trosi manje ili vise peleta nego grejanje radijatorima? To je prakticno kalorifer na toplu vodu,sto slozicete se jako brzo hladi vodu u sitemu...
Pitnje je:
Koliko je efikasno staviti fancoil umesto radijatora?
Kao i kalolifer imate termostat pa koliko odvrnete toliko troši ... Potrošnja energenata može biti promenljiva , nekom je 19 stepeni dovoljno a nekom je 25 malo . Svakako da će "bolje " grejati nešto što ima i prinudno "skidanje " toplote . Može se i to izračunati , ali je pitanje sročeno kao da ste me pitali koliko će trošiti auto sa 17 " gumama , a koliko sa 19 " . Grejanje je sistem a potrošnja zavisi od mnogo parametara . Biću slobodan da iznesem svoj stav da je mistifikaciji "fancoila " i sprega sa "toplotnim pumpama " nastala pre svega zbog nekih stvari vezanih za grejanje i hladjenje . A kod svih ostalih sistema funkcija hladjenja otpada u startu ...
@tenzor
Nisam lepo formulisao pitanje,aj da ponovim. Nema veze sa hladjenjem,samo grejanje.
Pitanje:
Sta je efikasnije za grejanje,fan coil ili radijator.
Edit:
Znam da je radijator 4-5x jeftiniji od fan coil-a.
Još samo da se dogovorimo šta je to "efikasnije"...
@tihi2
Ae ovako:
Kako je efikasnije iskoristiti toplotu iz kotla za centralno grejanje?
1. Radijatorima
2. Fan coil-om
Ako moze tako da se postavi pitanje......
Prosto rečeno pd istim uslovima i u istom režimu rada , fancoil je bolje rešenje i još ima i termostat ...
E,to me interesuje,nisam znao kako da pitam,nije mi grejanj struka......
Možete mi reći koja pumpa za radijatorski krug mi je bolja, Grundfos alpha 2 ili Wilo stratos pico? Na kotlovskom bi zadržao postojeću Imppumps GHN 25/70, da li je prejaka?
@tenzor
Nisam lepo formulisao pitanje,aj da ponovim. Nema veze sa hladjenjem,samo grejanje.
Pitanje:
Sta je efikasnije za grejanje,fan coil ili radijator.
Edit:
Znam da je radijator 4-5x jeftiniji od fan coil-a.
Unutrašnja jedinica klime kojoj je urađen "zahvat" (cijevčica fi 6 zamijenjena sa fi 10 i dodata ozraka na vrhu) provjereno, bolja od 10 aluminijumskih rebara, košta 20 eura a ima i daljnski
@dusanmijat
Dobra kombinacija,ne bi mi nikada palo na pamet
Za stambeni prostor "fen-koil" nije: nezdravo je to.
@tihi2
Ae ovako:
Kako je efikasnije iskoristiti toplotu iz kotla za centralno grejanje?
1. Radijatorima
2. Fan coil-om
Ako moze tako da se postavi pitanje......
Radijatori imaju veću površinu i prirodnu cirkulaciju pa je mirnije. Ako se stavi dovoljno površine može da radi na 45*C (oko duplo više od projektovanih na 60/80).
Fan coil jedino može brže da ugreje prostor a to je jedino bitno ako se prostor greje jedino pre podne pa od 15h do sutra u 7 nema grejanja.
Što se potrošnje tiče isto je. Potrošač je objekat a ne fan coil ili radijator.
E sad, šta je tu Efikasnsost iskorišćenja toplote nisam siguran. Ne može se to tako jednostavno ni pitati a ni tumačiti.
Nezdravo je.
@tihi2
Slazem se da ne treba da duva zimi ,za efikasnost se slazem,to je za mene vec previse.
@zmajdin
Slazem se da je nezdravo za stambeni prostor,svasta nesto leti od ventilatora(prasina itd.) ,primetih da poslovni prostori i neki ugostiteljski objekti imaji fanc-ove,mada vidjao sam i po kucama kod prijatelja koji imaju toplotne pumpe,ali ovo kada sam video,umesto radijatora da ima fanc-ove i lozi pelet,to mi je bas bilo onako malo SF,al' sta da se radi,vole ljudi.....
Poštovanje svim članovima, ovo mi je prva sezona grejanja na pelet, imam kompletno novu instalaciju (Centrometal kotao EKO-CK P 30 kW sa PeletSet-om, gorionik CPPL 20-35 + regulacija CPREG, transporter CPPT 14-35, dimnjak Schiedel UNI+18), i za početak sam uzeo pelet Bioenergy Point (3 palete). Grejem 130m2 (kuća, stara gradnja, puna cigla, sa dodatnom izolacijom od stiropora). Ovlašćeni serviser je pustio sistem, mislim da su svi parametri po default-u, kotlovska voda 75 stepeni, ugrađen je 4-kraki mešni ventil (IVAR MIX 132). Unutrašnja instalacija je stara (10 god sam ložio drva, pa kotao procureo), otvoren sistem, radijatori su stari gusani uglavnom, ima par čeličnih i sušača, kasnije ugrađenih. Kupio sam i digitalni sobni termostat Computherm Q7RF, ali još nije povezan.
Sistem radi od 5:30 do 23:30, greje OK , ali je neophodna optimizacija potrošnje, jer dnevno ode čak 5 i po vreća! (oko 80kg, tj. za dve nedelje - TONA!), što je zaista preskupo.
Bio bih zadovoljan sa 2-2,5 vreće dnevno, tj. sa jednom paletom mesečno. Ovako je neizdrživo i molim za pomoć. Ima li neko fina podešavanja koja treba odraditi u serviserskom meniju, da bih prepolovio potrošnju?
I da, pepeo: prema informacijama koje sam imao, očekivao sam samo malo pepela u pepeljari gorionika (i to se i dešava, jako malo ga ima), ali je kotao unutra prepun pepela! Za 2-3 dana je donji deo kotla, gde je fioka za pepeo, zatrpan. Kad sam hteo prvi put da očistim kotao (posle 10 dana loženja, misleći da se stvara jako malo pepela, zaprepastio sam se: pepeo je ispadao kad sam otvorio i gornja kotlovska vrata, a kamoli donja. Svaka rupa je čini mi se bila puna pepela. Prestravio sam se. To sigurno ne treba da izgleda tako.
Molim za pomoć i sugestije. Prvenstveno za smanjenje potrošnje, makar čistio svaki drugi dan.
@ljanski
Mnogo je bilo price i komentara o radu i potrosnji Centrometala na ovom forumu, nazalost kupio si ga prije nego se prikljucio temi. S obzirom da sam imao isti kotao i gorionilk nasao sam za shodno da prokomentarisem. Imajuci u vidu izolaciju i cetverokraki koje imas, potrosnja je velika bez obzira sto je CM vec etiketiran kao veliki potrosac. Bilo je mnogo znalaca kako na ovom tako i na drugim forumima koji su pokusali da rjese problem potrosnje i modulacije kod CM ali ja kolko znam nisu mnogo uspjeli u tome. Ja cu te nazalost razocarati svojim primjerom jer sam se borio sa njim 3 sezone i na kraju ga zamjenio drugim kotlom. Grijao sam slicnu kvadraturu i bez izolacije trosio otprilike toliko, sa izolacijom je bila manja potrosnja ali i dalje neprihvatljiva. Sto se tice zaprljanosti kotla s obzirom da trosis 5,5 vreca dnevno logicno je i da ima toliko pepela, jer se za par dana sagori 20-ak vreca pa mora biti i pepela. Kod CM je problem jer nema modulaciju, kotao konstantno radi u zadanoj snazi dok ne postigne zadanu temp. i onda ide u gasenje. Moracu te jos jednom razocarati i reci da je malo clanova ili ih skoro i nema na forumu koji su zadovoljni ovim brendom. Zmajdin je pokusao pomoci nekim clanovima foruma sa raznim parametrima ali nisam siguran koliko je uspio u tome. Bio je na putu da napravi neku elektroniku za CM ali ne znam dokle je sve to stiglo, pa je mozda najbolje da kontaktiras njega, lp!
Bez dimnjaka ne može, ako ništa drugo ono zbog propisa.
Ne biva istovremeno loženje drvima i peletom.
To mu dođe 5 tona peleta, možda nešto manje.
Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.