@Šećer
to je tipičan primer projekta grejanja kako rade stari majstori. Projektovan ti je školski primer 90/70 na spoljnjih -20*C.
Jedini lek je da na leto staviš duplo radijatora.
Temperatura vode se može smanjiti i boljom izolacijom ali tvoja je već odlična. Jedino je na plafonu malo 5cm (ja imam 15cm a neki i više). Ako možeš trebalo bi za 200din/m2 staviti još 10cm. Male pare, vraćaju se već prve zime kroz manju potrošnju.
Grejanje na pelet
Ne mogu na plafonu nista jer mi je spratna visina 252 cm ovih 5 cm stirodura mi je sa gornje strane ploce bolje receno na podu potkrovlja a preko toga je urajena kosuljica a vise od 5 cm nije moglo jer je to bila maksimalna visina da bi se uklopila sa ostalim.
No sta je tu je hvala na savetima
poštovani,
Da li je moguće da grejač na kotlu ne radi punom snagom? možda je glupo pitanje, ali sam siguran da nije crkao (kad otvorim kotao u toku faze rada grejača, vidi se da se zagrejao, ali mi to ne izgleda kao da se usijao, prosto mi ne izgleda kao da može da upali bilo šta, nisam obraćao pažnju do sad). Kad ručno potpalim pelet, nadalje sve radi normalno dok ne dođe vreme za ponovno paljenje ujutru Svaki drugi ili treći put prijavi neuspešno paljenje, dakle neki put uspe da upali. Nisam menjao pelet niti podešavanja kotla (pri paljenju) od početka sezone, a ovaj problem se javio pre nekoliko dana. Drugo pitanje, koliko je teško zameniti grejač ako je to u pitanju? Kotao je maltene nov, tako da bih zvao servis ako se ispostavi da je to u pitanju, ali da znam za ubuduće...
Moj citat sa drugog foruma :
"Ajd da objasnim , naime ako je kotao izložen hladnoći senzor t dimnih gasova registruje nižu temperaturu jer je izloženiji hladnoći , tu nastaje problem kod paljenja jer kad se kotao uključi onda povuče vazduh preko kotla koji je kolko tolko zagrejan i senzor registruje povećanje t dimnih gasova preko 5° i misli da ima vatre al kad se posle 120sec ustanovi da nema onda izbaci alarm. Rešenje je produženo vreme čišćenje tj izduvavanja, al to povlači i druge probleme prilikom rada kotla, ništa strašno samo se treba malo uskladiti . Treba parametre doziranja prilikom čišćenja postaviti kao na snagu 3 i ventilator pojačati samo malo ,za 15%recimo . Tako će on vršiti čišćenje sa malo jačom snagom al bar će ujutru upaliti ."
Boree,
Još jednom hvala. Negde mi to i ima logike, samo mi ne bi palo na pamet nikad. Kotao je u garaži koja je spojena sa kućom, nije minus tu, ali je sigurno poprilično hladno ujutru u 5h kada treba da se upali kotao... probaću da rešim sa podešavanjima. Nisam siguran na koja ste tačno mislili (Toby12 je u pitanju)... ono što se odnosi na load, start ili cleaning? Kod mene je trenutno
load
P20 - 2.0
P21 - 4.0
start
P22 - 1.5
P23 - 5
cleaning
P24 - 1.5
P25 - 5
na snazi 3 je
P30 - 3.5
P31 - 4,5
Ventilator je
load P36 - 245
start P37 - 255
cleaning P38 - 300
Na snazi 3 je 215-220
Hvala na odgovoru za ugljeni pelet. Malocas sam ostaou u cudu,zove komsija da dodjem da vidim sta mu se desilo sa gorionikom,sta cu,obucem se nabrzaka i potrcim(da nesto ne gori,daleko bilo),kad ja tamo,ono medjutim. Sta se desava:
Krenuo covek da ocisti gorionik (mislim da je P7) ,izvadio onu pepeljaricu,ajde ima one zgure ili kako vec,ali nesto tamno zeleno. Sta bi to moglo biti? Prvi put vidim da je sagorelo i da je tamnozeleno.......
Nepotpuno sagoreli pelet.
Moze biti da nije sagoreo kako treba,ali mi cudno sto su to sitni komadici,kao da je neko prosuo tamno zelenu farbu po zguri. Covek se prepao da nije od vlage,posto drzi pelet u supi,na hladnom i suvom,pa da nije neki kondenz kada napuni leden pelet u bunker. Mada i pepeljarica mu je malko zelenkasta sa strane i od dole. Nema gde da lageruje u kotlarnici(kotlarnica je bukvalno 3kvadrata),a kaze da mu se razlikovao pelet u boji,prva tura bila svetla(boja drveta) jako,a druga tamnija dosta(nesto braon,bas tamno) isti proizvodjac,razlika u kupovini kaze,par nedelja. E,sada ko zna sta je sa tim bojama.........
Pročitao uputstvo i proverio sve cevcicu,ventilator,sumnjam na senzor pritiska
Gorionik ugradjen prosle sezone pa mi neobjasnjivo da je stradao .Kada greska nestane gorionik radi norrmalno.
@stevanivićfilip:
P4 Cleaning time sec : 99
P38 Cobustion fan on cleaning : 250
Samo ova dva parametra ovako postavite pa probajte kako će raditi, ako je moguće onda i izolujte onaj deo kod ventilatora gde je senzor i izduvnu cev na kotlu.
Meni se ogroooomna sjlaka pravila i sa "drvenim" peletom. Ali samo od jednog proizvodjaca, Eko Mladenovo.
Moguce da su trpali svasta, prasinu, pesak, zemlju, ko ce ga znati.
Najbolje se pokazao do sada pelet iz bosne, 70% bukva, 30% meko drvo i pelet iz Rusije/Ukrajine, 70% bor, 30% jela.
Sljake skoro da i nema, bukvalno u tragovima i to posle nekoliko dana. I pepela jedna kanta od tone.
Onaj gore Eko, zapusi kotao totalno ga ugasi u roku od 15-20 sati rada maksimalno.
U vezi ove gore temperature vode, da se snizi. Ne moras stavljati duplo vise radijatora na leto, dovoljno je poduplati povrsinu, npr. tako sto ces stavljati vece radijatore, umesto tih sto vec imas. Pa samo skines taj, stavis drugi, sve isto. Naravno ako ima prostora na datoj lokaciji, zbog zidova ili namestaja.
Stare stavis na oglas ili poturis stari umesto drugog starog, ako je taj drugi duplo manji recimo u drugoj prostoriji.
Ko god cita temu, neka ne kupuje kotao na pelet bez motornog ventila i automatike. Izgubice sav komoditet koji takvo grejanje moze da pruzi
Boree, sta mislis moze li se nekako ovaj rezervoar za pelet na toby povecati nekako?
Kada je hladnije, moram svako vece da ubacim 1-3 dzaka, zavisno od temperature. Bilo bi super kada bih ubacio pola tone i cao zdrao neko vreme.
@ Boree
Hvala,
Testiram danas, pa ću da vidim ujutru šta se dešava...
Pozdrav forumasi.
Povremeno (1-3 puta mesecno) imam problem sa paljenjem peleta u kotlu Alfaplam Commo Compact. Najcesce se desava ujutro, prvo palenje posle nocne pauze ili tokom dana ako malo duze nije radio. Pelet pocinje da se ubacuje u posudu za sagorevanje ali iz nekog razloga se ne upali. Posle nekog vremena, kada se posuda za pelet potpuno prepuni javi mi na displejuu da nema peleta. Kada ocistim loziste i ponovo startujem kotao radi bez problema. Kotao stoji u kuci u pomocnoj prostoriji koja se greje a ima i dovod svezeg vazduha (rupa u zidu) koji je od kotla odmaknut 30-40cm. Vidim da je u neku ruku slicna problem imao Filip pa reko da vidim da li je kod mene isti problem ili nesto drugo. Kotao je u garanciji jos 10-ak dana ali sam hteo prvo da cujem misljenje strucnjaka sa foruma pa onda da zovem servis.
Ja ću sutra svakako napisati reakciju kotla na promenu parametara kod paljenja, pa to može dosta da vam kaže u vezi vašeg problema. Jer, kod mene, sve ostalo osim tog jutarnjeg paljenja radi dobro... Mislim da imamo isti problem...
Jel ovo valja? Levi donji je povrat iz radijatora,a desni potis posle mesnog. Evo 4kraki.
EDIT: Ne vidi se bas lepo ovaj gornji od senke,ispod 50C je i on.....
Vazi, cekam da vidim komentare
@asas
Jutarnje paljenje ponekad ide teško zbog toga što peć usisava dosta hladan vazduh i grijač ne može da ga ugrije dovoljno da potpali pelet.Ovaj problem sam ja rješio povećavanjem parametra N-8-06-01 sa fabričkih 18 minuta na 25 minuta . Takođe se može malo smanjiti brzina ventilatora kod potpale N-8-06-16 sa fabričkih 2250 rpm na recimo 2100 rpm ( ne treba pretjerati sa smanjivanjem jer grijač se može pregrijati i izgoreti). Važno je svaki put poslije čišćenja dobro nacentrirati pepeljaru na rupu od grijača.
Hvala Maks. Ovo sto si napisao ima logike. Razmisljam da pre menjanja parametara pokusam da ujutro sprecim da kotao uvlaci hladan vazduh vec da uvlaci topliji vazduh iz prostorije, to mi nije problem. Uradicu obe stvari da vidim kako ce biti.
Evo mene sa rezultatima:
Jutros situacija ista, šolja puna, alarm paljenje neuspešno. Izmerio sam temperaturu u kotlarnici/garaži u trenutku paljenja, i iznosila je oko 9c, sad, da li to previše hladno da bi se kotao upalio, ne znam... Svakako, da bih bio siguran da je temperatura razlog, sutra ću pre paljenja uneti kalorifer i usmeriti ga da tokom paljenja u dovod vazduha kotla ulazi samo topao vazduh, pa ću da vidim da li u tom grmu leži zec...
@stevanovicfilip
99% ti je paljenje neuspješno zbog hladnog vazduha na usisu. Grijač jednostavno nema snage ni vremena ( na fabričkim podešenjima ) da ugrije vazduh na 300+ C i da potpali pelet. Kod mene takođe kotao stoji u hladnoj garaži/kotlarnici i morao sam korigovati parametre potpale. Primjetio sam još da konstantno usisavanje hladnog vazduha remeti pravilno sagorjevanje peleta i povećava količinu šljake (na istim parametrima mnogo je manje šljake ako je u garaži 18+ C ) , pa se bavim mišlju da napravim svojevrstan izmjenjivač koji bi podgrijavao usisni vazduh koristeći toplotu dimovodne cijevi.
Svakako mi ne gine vikend u kotlarnici... Ja sam već i više nego duplirao neke parametre, sutra ću da probam da korigujem još i neke, a i testiraću tu teoriju sa uvođenjem vrućeg vazduha prema usisu, pa ako se ispostavi da je to problem, onda ću lako (izolacija vrata garaže, izolacija samog kotla itd)... S druge strane, čudi me da proizvođači nisu tome posvetili pažnju (ili taj problem imaju samo Toby-jevci), a vidim da i drugi imaju tih problema, budući da prodaju kotao, koji po nekom pravilu ne ide u grejane prostorije nego u kotlarnice, a ako i njih treba da zagreješ na 20+c da bi kotao uopšte upalio, onda je baš bezveze...
Svakako mi ne gine vikend u kotlarnici... Ja sam već i više nego duplirao neke parametre, sutra ću da probam da korigujem još i neke, a i testiraću tu teoriju sa uvođenjem vrućeg vazduha prema usisu, pa ako se ispostavi da je to problem, onda ću lako (izolacija vrata garaže, izolacija samog kotla itd)... S druge strane, čudi me da proizvođači nisu tome posvetili pažnju (ili taj problem imaju samo Toby-jevci), a vidim da i drugi imaju tih problema, budući da prodaju kotao, koji po nekom pravilu ne ide u grejane prostorije nego u kotlarnice, a ako i njih treba da zagreješ na 20+c da bi kotao uopšte upalio, onda je baš bezveze...
a zasto ne pogledas kako usijava grejac , jabi malo pomerio grejac napred prema solji
У упутству пише да Т у којој се котао налази треба да буде 0-40...
Код мене је у котларници 12-13ц кад котао не ради и све функционише нормално.
Meni je i grejač sumnjiv. Radi, vidim kad je u fazi rada grejača da se usija, ali ne ceo, onaj deo koji treba da dodiruje pelet kao da se i ne zagreje, neko tek 1cm unutar one cevi bude usijan.... da li je moguće da se tako nešto dešava sa grejačem, dakle da ne crkne, a da ne radi kako treba?
Pozdrav svima, citam ovaj forum ceo dan... ponesto sam i shvatila....ali nisam resila svoj problem.Imamo pec za etazno grejanje MB 18kv. Ovo nam je prva grejna sezona. Kuca je 80m2...nema izolaciju.Nas problem je sto ne mozemo da regulisemo Temp u prostoriji i kotlu. Ono sto je zadato pec " ne slusa"...ona tera svoje dok ne dogura Temp u prostoriji i do 29.5.Kotao ide do 78... i ,naravno mi iskljucujemo pec jer je prevruce.Zadata T prostoriji je 22,a kotla 57.Kad sam zvala servis oni su rekli da moramo da je iskljucujemo vise puta dnevno.....dok traje prelazni period,a da ce se kad dodje zima sve stabilizovati.Evo zime,ali pec isto radi.Oni su mi rekli na koliko da postavim Temp prostorije i kotla,kao i da jacina uvek stoji na pet. Probala sam da smanjim i na manju jacinu,ali ne vredi. Uvek isto.Sto se tice potrosnje peleta....do sad smo potrosili oko 1.5t...i racunam za ovu zimu jos 2 tone....sto je ok. Ako neko Od Vas zna kako da nateram pec da POSTUJE Zadate vrednosti....molim da se javi
Meni je i grejač sumnjiv. Radi, vidim kad je u fazi rada grejača da se usija, ali ne ceo, onaj deo koji treba da dodiruje pelet kao da se i ne zagreje, neko tek 1cm unutar one cevi bude usijan.... da li je moguće da se tako nešto dešava sa grejačem, dakle da ne crkne, a da ne radi kako treba?
А када упали, за колико минута ти се појави пламен?
Isti takav problem sa neuspelim paljenjem sam imao i ja prosle sezone. Promasi jedno od 3-4 paljenja, obicno jutarnje. Nije mi bilo jasno kako kotao moze da upali ako je u pitanju grejac. Ili je ispravan ili nije. Ili je oslabio ili nije. Da skratim. Problem sam resio zamenom grejaca. Kotao je u granaciji pa je dosao ovlasceni serviser, promenio grejac i od tada nisam imao promaseno paljenje ni jednom. Tada mi je stavio neki grejac koji uopste nije izgledao kao onaj iz prve ugradnje. Nije bio ovalan nego cetvrtast, kao recimo od bojlera ali spljosten. Neka serija koju su dobili na probu. Primetno je brze usijanje tog grejaca u odnosu na prethodni.
Kotao je Toby12
I ja sam imao prosle sezone problem sa paljenjem, ali se ispostavilo da grijac nije bio dovoljno "izvucen" iz zastitne cijevi. Provjerite da li je pozicija grijaca dobra, tj.treba da vrhom 1-2 milimetara - jedva izlazi iz cijevi. Prilikom podesavanja provjeriti da li je distancer - prsten koji fiksira grijac u cijevi isto u pravom polozaju.Ako to nije slucaj onda je sigurno do samog grijaca. Ja drzim jedan za rezervu, to je potrosna roba koja je sklona kvarenju
@richiemsch
Šta znam, treba mu poduže da se javi plamen (mada poslednjih 4-5 dana uopšte ne pali sam, pre toga se to dešavalo svaki treći četvrti put), negde i do 20ak minuta....
@koyote
Budući da nisam menjao pelet, a ni parametre nešto drastično, nema druge osim da je slučaj kao kod tebe... U svakom slučaju, budući da je kotao od prošle sezone i da je u garanciji, neću da se zezam i zvaću servis...
Hvala svima na predlozima, javljam ako je to u pitanju, čisto ako se još nekom javi takav slučaj, da zna šta mu je činiti...
To zavisi od veličine radijatora, što su veći tim je potreba za temperaturom vode manja, obično se naprave projekti pa se vidi sa kolikim radijatorima kolika je potreba za t vode za dati objekat. Meni je npr pravljeno sa 60-40 i stavljeni su veći radijatori po projektu i meni je sad dovoljno i 46-47c za 23c u kući.
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®