I verovatno je vetar pojači.
Kad smanjim brzinu ventilatora onda su cela vrata crna,ali je plamen lep i svetao,i šolja je bela.
I verovatno je vetar pojači.
Kad smanjim brzinu ventilatora onda su cela vrata crna,ali je plamen lep i svetao,i šolja je bela.
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®
A da proverite da li vrata dobro dihtuju?
Javljao sam se vec na ovu temu. Citam ko kakve probleme ima pa se i ja medju njima pronadjem.
Elem imam compact 25 kotao na pelet tek nedavno sam resio jedan problem tj. ugradio sam pumpu u radijatorski krug i povezao je preko releja sa kotlovskom pa se ona pali kod i kotlovska.
Kada sam zvao Radijator i rekao im da hocu da ugradim pumpu u radijatorskom krugu jer posle mesnog ventila nemam dovoljno cirkulacije oni su mi rekli da izbacim mesni ventil...kao sta ce ti...a to je najbolja stvara koja postoji za ovakvu vrstu kotla..i sto se tice potrosnje i kondenza.
Kada sam imao jednu pumpu nisam mogao da ravnomerno zagrejem ceo sistem bolje receno skoro svi radijatori u prizemlju su mi bili mlaki sad je sve kako treba...a svi i iz radijatrora i neki majstori svi sem ljubi sa foruma su mi rekli da sa ugradnjom pumpe u radijatorskom krugu necu dobiti nista kao dovoljna je i ova u kotlu a nije jer posle mesnog ventila ako ga stavim na pola a toliko mi zadovoljava na ovim temperaturama nema dovoljno cirkulacija da se spusi u prizemje.
I dalje mi kotao mnogo trosi.Citam razne forume i teme al toliko toga ima sto bi moglo da se promeni na parametrima kotla da bi eventualno smanjio potrosnju.Nisam znao da sa kupovinom kotla trebam paralelno da upisem masinski fakultet ili koji vec..ovo je citava nauka.
Vidim da mi je temperatura izduvnih gasova velika.Da li cu nesto dobiti na smanjenju potorsnje ako stavim neki motor sa nekom automatikom da mi zatvara ventil kad nema potrebe za grejanjem al da pumpa u radijatorskom krugu ostane da radi?
A da proverite da li vrata dobro dihtuju?
Pumpa Grundfos, povezana na Centrometal regulaciju CPREG (Pelet-Set); ima li ikakvog uticaja ručna promena brzine na samoj pumpi (položaj 1,2 ili 3), ili je pumpa potpuno automatski kontrolisana od regulacije?
Centrometal EKO-CK P 30 kW, gorionik CPPL 20-35, četvorokraki IVAR MIX 132, dimnjak Schiedel UNI+18
Prođete upaljačem po obodu vrata, naročito tamo gde su šarke, pa ako negde povija plamen - tu vuče.
Pozdrav forumasi
Interesuje me savet za kupovinu kotla na pelet za kucu 80m2 nova gradnja dobre izolacije,interesuje me kotao neke manje snage i koji ima mogucnost da greje vodu na manje temp zbog podnog grejanja?
Da li si razmisljao o struji ili plinu, ako imas uslove?
Kotao na pelet nije tako jeftin. Hocu reci i taj najmanji koji sam nasao, posto grejem slicnu kvadraturu me je kostao oko 155 hiljada.
A grejanje na pelet ipak iziskiva makar kakvog Peru lozaca. Sa peletom svane samo nama koji smo lozili ognjiste
Da ne davim puno, radijatori su mi polu topli, planiram ugradnju jos jedne pumpe u rad krug. Da li treba da bud iste jaci e kao ona u kotlu(slika) i da li je povezati(ako je moguce) da se obe pale i gase na istu temp? Inace ,dogodine ugradnja 4 mv sa trmlgr, to mi je jasno , sad me zanima da li moze ovako? Hvala
KEPO kotao 15 kw. Kuca 100m2, stiropor 5 cm,pvc prozori. 10 cm vune na ploci
Trokraki mesni ventil 50c, jedna pumpa u kotlu. Panelni radijatori 1200x600 3kom- 1400x600 2kom,1000x600,600x600,600x900 i jedan susac
Plasticne cevi 1col do razdelnika/sabirnika, alu plast fi16 do radijatora
nenad ynwa
Ja sam u radijatorski kurg ugradio pumpu manje jacine a u kotlu mi je iste jacine kao tvoja sve radi normalno.Moze je povezati da se pale zajdno preko releja ako ti je postojeca pumpa na 220-230 v. Pumpa moze da ti se pali i gasi i preko nalegajucet temostata al je preko releja bolje.
Hvala Seceru ( ovo mi zvuci malo pederski, hahaha) salu na stranu. Stvarno hvala. A reci mi kakav je to relej, mislim, jel sluzi samo za to ili...(moze neka slika) i gde moze da se kupi?
Trokraki mesni ventil 50c, jedna pumpa u kotlu. Panelni radijatori 1200x600 3kom- 1400x600 2kom,1000x600,600x600,600x900 i jedan susac
hahah...stvarano tako zvuci
Evo linka za relej http://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=7303 ima i postojje http://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=11630
Kad odes u ovu prodavnicu reci sta te muci mozda ti daju neki drugi jeftini relej ja sam kupio ovaj sa vise kontakata jer na njega planiram da kacimi i neku automatiku
Zanci on ti je veza ismedju pumpe na tvom kotlu i pumpe u radijatorskom krugu.Kad pumpa u kotlu dobije zanak da upali ona daje znak releju koji sa veoma malo struje pali ovu drugu pumpu.
Nalegajuci termostat ti kosta neki bolji izmedju 2500 - 3000 din e sad proveri sa serviserom da li ce ti vaziti garancija ako se kacis na pumpu kotla...pa ako oni kazu ne ti stavi nalegajuci stim sto ti je on malo skupji i nece bas da se pal u isto vreme mada zavisi kako ga nastelujes.
Ako kupujes relej nek ti u prodavnici objasne kako ces ga spojiti.
Hvala jos jednom. Seceru... Hahah
I jos jedno pitanje za sve. Da li imate neki pretvarac ili ups u slucaju kratkog ili duzeg nestanka struje? I sta bi za kotao na pelet bilo preporucljivo staviti, bar sto se tice pada napona, ili kratkog nestanka struje?
Ja imam običan ups od 360VA koji se koristi za kompjutere,i radi posao.
Za cega to uopste sluzi?
Koliko dugo grejanje moze raditi na tu bateriju?
Imam od danas problem, Toby 20 ne dize temperaturu vode iznad 40-ak C u kotlu. Zadata temperatura je 75 C. Svi parametri su provereni i sve je OK!, Parametri su isti zadnje dve godine i sve je do danas funkcionislao ok! Ima li neko ideju sta moze da bude u pitanju?????
Ventilator se cuje da radi. Ne izbacuje nikakvu gresku. Do duse, danas je prvi put izbacio gresku NESTANAK GORIVA, ne znam na koji nacin je to povezano, ali verujem da jeste. Posle te greske sam ga ugacio i posle je nije vise izbacivao.
Molim Vas za brz odgovor, deca su mala, a kuca je hladna. Unapred zahvalan.
Meni tu gresku izbaci, kada je los pelet, pa se nakupi shljake u onu pepeljaru i nema mesta za pelet. Odnosno smanjuje joj kapacitet, dok se skroz ne ugasi.
Pretpostavljam da si ocistio pec?
Jesi li menjao pelet? Mozda je los pelet.
Oće to i kad su izmenjivači zaprljani pa ventilator ne vuče redovno,vatra ne gori i na kraju izbaci tu grešku,baš mi se to dešaval nedavno, morao sam očistiti peć detaljno i onda je prodisala pećka. Za početak kad pališ peć tj kad su obrtaji ventilatora na max otvori maaalo vrata da vidiš ima li vakuma, dali se čuje huk promaje, ako ne onda čišćenje!
Higijena Batice, higijena!
Več treču sezonu koristim kotao Solid therm i gorionik Feroli.Prezadovoljan sam.Ranije sam imao švedski čelični kotao/odsuližo svoje/Grejem spratnu kuču 12o m2.Sistem je stari/čelične cevi/ radijatori su aluminijumski .Imam 4 kraki meš ventil sa kojim zasada ručno regulišem izlaznu temp.vode.Portošnja mi je 3 vreče peleta od 8 ujutru do 10 uveče.Problemi su bili sa peletom/puno prašine.Znači bitan je Pelet i onda Feroli radi bez problema.Grejnu sezonu sam počeo sa drvima ,probno prvi put.Super se pokazao Solid therm i sa drvima.Od sada ču početi i završiti grejnu sezonu sa drvima/penzioner sam/.
Možete mi reći zbog čega mi se uvijek u jednom radijatoru skuplja zrak, to sam primjetio što je ta soba na spratu osjetno hladnija iako je termoglava na "6", dok je hodnik topliji na "4". Kad odvrnem ventil svakih 10tak dana, zrak šušti 10tak sekundi.
Negde gubiš vodu.Proveri sve spojeve u sistemu.To nije veliko curenje ali spoj sigurno vlaži.Verovatno i gubiš pritisak po malo.
Moj problem nije za ovu temu ali i ovdje se često spominje termo izolacija kuće. U novembru sam uradio izolaciju kuće sa stiropolom 8 cm da bi ta izolacija zadnjih 10-15 dana noću kad je mraz pucala kao prangija pa me to probudi nekoliko puta noći. Dali je neko imao taj slučaj?
Ja prvi put čujem za ovako nešto... a jel se i vide pukotine na fasadi ili je nešto drugo ?
Pa šta puca onda ? valjda se ne odvaja od zida...
Ma neznam ni ja spolja je sve u redu stavljeni su i tiplovi 5-6 kom po 1m2 izolacija je rađena po izrađenom zidu bila je i irofa, stara izrada je bila dobra nigdje malter nije popustio.
Negde gubiš vodu.Proveri sve spojeve u sistemu.To nije veliko curenje ali spoj sigurno vlaži.Verovatno i gubiš pritisak po malo.
Ne bih rekao da gubim vodu. Pritisak opadne malo kad odzracujem radijatore ali nista strasno.
Ako je "sveže" punjen sistem sa vodom tj ove godine onda je normalno da ispušta vazduh , treba vremena da to prestane, naročito ako je voda iz vodovodne mreže.
Samo sam hteo da kazem da sam pre desetak dana smanjio usisavanje hladnog vazduha u kotao i u tom periodu nije bilo problema sa jutarnjim startovanjem vatre. Mozda je ovo resilo problem. Ali posto se to kod mene desavalo 2-3 puta mesecno sacekacu jos malo sa zakljuccima. Za sada obecava
Hvala na savetima, mnogo znaci kada imas da pitas nekoga ko je strucan a dobronameran.
as