Pitanje za Zmajdina,
pisali smo malo o mom slučaju pre par dana sa CM kotlom! Utvrdili da je prejak i da Cm nije u mogućnosti da radi non stop na maloj snazi i da šalje nisku T vode ka radijatorima! Pošto ne mogu miran razmišljao sam o ugradnji AT i počeo da čitam po forumima i noćas nisam spavao pa su mi sada na poslu oči kao krofnee... Mene zanima da li postoji način da se ugradi AT i da na njega stavim posebnu pumpu koja će non stop slati u kuću recimo 35 stepeni vodu kontrolisana pomoću nekog sistema? Ta mumpa bi se verovatno iskljucivala kada temperatura u AT padne ispod neke zadate i dok kotao i njegova pumpa ne podignu temperaturu u AT! Šta vi mislite o ovoj varijanti?
Grejanje na pelet
Prilikom potpale izlazi mi dim iz kolena dimovoda, nekad vise nekad manje. U peci se vidi nenormalan dim, a ponekad deluje da ce puci od pritiska, da bi, zatim, dim izasao na sve strane.
U solji je dosta sljake i javlja se povremeno neka tirkizna boja u njoj. Svaki put kad termostat ugasi pec moram da prosipam sadrzaj solje.
Drugi problem, ili bolje receno pitanje se odnosi na cikluse kad spirala ubacuje pelet. Da li je moguce uticati na to jer mi deluje da ima vise peleta u solji nego sto je potrebno?
Cak i na snazi 1 plamen divlja uz veliko buktanje, kao da gori benzin. Desava se da i kad ocistim solju od sljake, kolicina peleta je tolika da ispada van i upada u pepeljaru.
Imam Termoflux Interio 14 etaznu pec.
Hvala na svakom odgovoru ili savetu.
To tako i radi: gorionik gleda da namiri akumulator, a ovaj pak radijatore. Jedna pumpa vrti vodu od kotla do akumulatora i nazad, radijatorska od akumulatora kroz radijatore. Između kotla i radijatora neophodan je temostatski trolraki mešni ventil, između akumulatora i radijatora podesivi trokraki mešni ventil. Sa elektro-pogomom na tom podesivom mešnom ventilu uz odgovarajući kontroler dobija se "de luxe" grejanja uz najmanju potrošnju energenta, u ovom slučaju peleta.
Prilikom potpale izlazi mi dim iz kolena dimovoda, nekad vise nekad manje. U peci se vidi nenormalan dim, a ponekad deluje da ce puci od pritiska, da bi, zatim, dim izasao na sve strane.
U solji je dosta sljake i javlja se povremeno neka tirkizna boja u njoj. Svaki put kad termostat ugasi pec moram da prosipam sadrzaj solje.
Drugi problem, ili bolje receno pitanje se odnosi na cikluse kad spirala ubacuje pelet. Da li je moguce uticati na to jer mi deluje da ima vise peleta u solji nego sto je potrebno?
Cak i na snazi 1 plamen divlja uz veliko buktanje, kao da gori benzin. Desava se da i kad ocistim solju od sljake, kolicina peleta je tolika da ispada van i upada u pepeljaru.
Imam Termoflux Interio 14 etaznu pec.
Hvala na svakom odgovoru ili savetu.
Meni 08 tehničke postavke treba šifra A9
N-8-1-01 stavite na 00 ili smanjujte može da ide do -09 i do +9 na tom parametru se povećava i smanjuje vremenski ciklus pauze i ubacivanja peleta
Skroz si u pravu Baltazar, nemajući iskustva pre kupovine, svu pažnju sam posvetio izboru kotla, a gorionik nisam sagledao. Izbor sam bio suzio na 2 livena kotla:
1) FERROLI SFL 4 (25-30kW) ili
2) Solid Therm (5 članaka, 30kw),
oba u kombinaciji sa gorionikom FERROLI SUN P7, ili
3) treći izbor ovaj čelični Centrometal EKO-CK P 30 kW sa PeletSet-om.
Povuklo me na kraju to što rođak koji živi do mene (kuća-dvojnica) koristi CM kotao i ima dobro iskustvo s njim (ali loži na drva). Ujedno za Ferroli dobih odnekud info da je firma propala, da grejači crkavaju, tj. da je podrška nikakva. Kod jednog poznanika sam video instalaciju Solid Therm + Ferroli gorionik, i kaže da je super zadovoljan, greje kuću ~130m2 i troši 3-4 tone za sezonu; delovalo mi nestvarno dobro, pa nisam smeo da izaberem tu kombinaciju. I tako pogreših (izgleda).
Da li je moguće optimizovati ovaj CM sistem da troši ~2,5 vreće, tj. tonu mesečno?
Ako ne, može li se promenom gorionika rešiti problem?
Može.
Koji da kupim onda?
Ono "može" se odnosilo na kakvu-takvu opimizaciju rada CM gorionikam ne na odabir kotla. Po meni, bolji je izbor SolidTerm, mada nisam siguran da umem da objasnim zašto.
koju kaminsku pec etaznu predlazete za kucu 70 kvadrata dobra izolacija ,dnevna sa trpezarijom 22 kvadrata,plus dve spavace po 12 i hodnik i kupatilo manje,planiram da pec greje dnevnu i kuhinju a po spavacim sobama i u hodniku i kupatilu bi stavio radijatore ,sta predlazete i ako znate cene bio bih zahvalan,cuo sam za burnit 13kw mi nude ,kakve su mbs i alfa plam ove
hvala
koju kaminsku pec etaznu predlazete za kucu 70 kvadrata dobra izolacija ,dnevna sa trpezarijom 22 kvadrata,plus dve spavace po 12 i hodnik i kupatilo manje,planiram da pec greje dnevnu i kuhinju a po spavacim sobama i u hodniku i kupatilu bi stavio radijatore ,sta predlazete i ako znate cene bio bih zahvalan,cuo sam za burnit 13kw mi nude ,kakve su mbs i alfa plam ove
hvala
Posto se prvi put oglasavam na forumu, iskoristicu priliku da vam se predsatavim i sve pozdravim. Zovem se Dusan Mijatov, zivim u Melencima kraj Zrenjanina. Na kotao SIME SOLIDA 25KW ugradio sam gorionik EcoPell 35. Grejem nesto preko 100 m2 solidno izolovane kuce ( sendvic zid, pvc stolarija) ali kao i Ijanski mislim da mi je potrosnja peleta prevelika. Trosim dnevno 3 dzaka sto je u poredjenju sa vecinom komentara vezanih za potrosnju zaista mnogo. Molim sve one koji imaju ovaj gorionik ili su imali priliku da menjaju fabricke parametre, da mi nekim savetom ili preporukom pomognu. Da li je bolje ( ekonomicnije) sa sobnim termostatom ili bez njega, da li je bolje vecom snagom i kracim vremenom rada gorionika ili manjom snagom i duzim vremanom rada gorionika, da li je bolje da gorionik radi sa opcijom "odrzavanje vatre' ili bez. Posto malo toga znam pitanja je na pretek. Naisao sam na Zmajdinov komentar da ovaj gorionik spada u kategoriju dobrih, pa bih i njega zamolio za savet posto je verovatno stelovao ovaj gorionik .
EkoPel je izvrstan gorionik, jedino što je otprilike dvostruko jači no što je vama potrebno. Ograničite snagu na 15 kW, isključite održavanje plamena, povežite termostat tako da gasi gorionik, ne da isključuje pumpu.
Poštovanje, moje pitanje je šta se dobija isključenjem održavanja plamena?
Zmajdine najlepse hvala na odgovoru. Krecem u potragu za termostatom. Mislim da to ne mora biti nesto skupo - dovoljno da ima mogucnost podesavanja dnevne i nocne temperature. Dnevnu bih podesio na 20-21, a nocnu na 18 stepeni. Mislim da je to sasvim dovoljno.
hvala
takodje me interesuje posto su ravnjajuci podovi uradjeni kako bih sada mogao da razvucem instalaciju,da li da se sece ravnjajuci ali je uradjena izolacija ispod onda cu je preseci ?ili mi ne gine po zidovima
EkoPel je izvrstan gorionik, jedino što je otprilike dvostruko jači no što je vama potrebno. Ograničite snagu na 15 kW, isključite održavanje plamena, povežite termostat tako da gasi gorionik, ne da isključuje pumpu.
I mene zanima šta se dobija isključivanjem opcije održavanje plamena?
Održavanje plamena je namenjeno lošije izolovnim objektima. Sagorevanje "na leru" nije baš sjajno, iskoristivost je niska, a sastav dime ne baš za uzor. Ako je količina peleta koja se potroši na leru veća od količine potrebne za paljenje, održavanje plamena nema smisla.
Koji je po vašem mišljenju optimalan period pauze između dva paljenja pri kome će potrošnja peleta biti manja za punjenje i paljenje nego kada je održavanje uključeno?
To možete lako da sračunate. Mislim da je za paljenje EkoPelu potrebno 200 grama peleta i recimo još toliko da se razgori. Da zaokružimo na pola kile. Ne znam koliko troši u održavanju: to možete da otkrijete u "log fajlu", pa uporedite i eto.
Hvala na odgovoru! Ako može samo malo pojašnjenje u vezi "log fajla" Gde mogu to da vidim u meniju?
"To tako i radi: gorionik gleda da namiri akumulator, a ovaj pak radijatore. Jedna pumpa vrti vodu od kotla do akumulatora i nazad, radijatorska od akumulatora kroz radijatore. Između kotla i radijatora neophodan je temostatski trolraki mešni ventil, između akumulatora i radijatora podesivi trokraki mešni ventil. Sa elektro-pogomom na tom podesivom mešnom ventilu uz odgovarajući kontroler dobija se "de luxe" grejanja uz najmanju potrošnju energenta, u ovom slučaju peleta."
Kad sam razgovarao sa raznim "genijima" niko mi nije pominjao ove detalje.
Naravno, posto sam totalni laik, osim uopstenih pitanja nisam ni znao za druga.
Sad je gotovo.
Pre nego sto su majstori povezali kotao na postojecu instalaciju pitali su samo da li serviser zahteva trokraki ventil.
On je rekao da ne treba jer je to samo za vece i ozbiljnije sisteme a ne za ovih mojih 87m2 sa 5 pozicija radijatora.
Dakle trebala bi mi ugradnja temostatskog trolrakog mešnog ventila.
Sta je akumulator u ovom slucaju i gde se on nalazi, u kucistu pretpostavljam?
Zapravo postoji li negde sema nekog resenja koju bi mogao da pogledam?
Evo šeme kompletnog rešenja za sve režime rada grejnog sistema sa akumulatorom toplote od 900 litara
Hvala Srkson.
Al sam ga lupio s akumulatorom
Nemam ja gde sa skalamerijom, zivim u stanu u jednospratnoj kuci. Pec mi je u centralnom delu stana.
Ne znam jedino ima li smisla da ugradim mesni ventil i koliko bi dobio time?
I ono na sta nisam dobio odgovor na pitanje koji bi razlozi probijanja dima iz dimovodnih cevi svaki put kad se potpaljuje.
Podesavanje vrste dimnjaka u meniju?
Vlazan pelet?
Nesto trece?
Iz peci izlazi prvo t komad, onda koleno 90+25cm horizontalno cev, pa opet koleno 90 +150cm vertikalno cev, pa opet koleno 90+25 horizontalno cev u dimnjak. Meni nekako deluje da to ne treba tako, majstor kaze da to nema veze.
matrix.ue
Mislim da to piše u uputstvu za upotrebu: ja ga nažalost nemam, ali pretpostavljam da ga vi imate.
@zmajdin
Slazem se da je nezdravo za stambeni prostor,svasta nesto leti od ventilatora(prasina itd.) ,primetih da poslovni prostori i neki ugostiteljski objekti imaji fanc-ove,mada vidjao sam i po kucama kod prijatelja koji imaju toplotne pumpe,ali ovo kada sam video,umesto radijatora da ima fanc-ove i lozi pelet,to mi je bas bilo onako malo SF,al' sta da se radi,vole ljudi.....
Da se nadovežem na temu: U prošloj firmi gde sam radio smo imali Peru ložača koji je kremirao u kotlu za centralno šta je stigao (priča se da su neki Bus Plus kontrolori nestali u blizini firme ). Jeste smrdelo kao deponija u Vinči na +40 ali sam u objektu izigravao proleće cele zime. Samo što sam se za sastanke oblačio u košuju, inače sam u majci na kratke rukave sedeo stalno.
Sada radim u lepoj, novoj modernoj zgradi koja se greje "na ladnu vodu" što bi rekao moj brat. Na ovih -5 se oblačim kao da idem na zabijačku (tj svinjokolj) a ne na posao. Dvoje debelih čarapa pošto to čudo sa njegovim duvanjem može samo da ugreje malo važduh, ali pločice ispod nogu nema šanse. Danas sam na sebi imao potkošulju, majcu na kratke rukave (ovde staje oblačenje u bivšoj firmi i kući na pelet), termo majcu na duge rukave i duks. To grejanje na ladnu vodu se meni lično ni malo ne sviđa, em što konstantno bruji i duva, em što nema toplote koja izlazi iz toga.
Tema od pre stranu, dve sa paljenjem Alfa Commo compact: Zamenite vi lepo grejač na peći i budite mirni. Meni cevka spolja do kotla dovodi spoljni vazduh (mada ni to nije mnogo pametno koliko sam pročitao) i evo dva meseca od kupovine kotla nikakvih problema nisam imao, a pržim već drugu paletu peleta. Po meni je to isto kao kad vam crkne grejač na dizel motoru a vi radite izolaciju garaže
Da li je normalno da donja polovina vrata(oko 15 cm) je crna, tj. garava,a gornja polovina bela? Isto tako i unutrašnjost ložišta,do visine oko 15 cm je crna boja po zidu,a iznad svetlija. U pitanju je toby kotao od 20 KW.Ako nije u redu,šta bi to moglo da znači?
Normalno je jer vatra ide na gore pa je taj deo malo "zapostavljen" .
I verovatno je vetar pojači.
Da li je normalno da donja polovina vrata(oko 15 cm) je crna, tj. garava,a gornja polovina bela? Isto tako i unutrašnjost ložišta,do visine oko 15 cm je crna boja po zidu,a iznad svetlija. U pitanju je toby kotao od 20 KW.Ako nije u redu,šta bi to moglo da znači?
Kod mene se to pocelo desavati nakon sto sam stavio obruc, prije toga nije bilo tih "problema" da ih tako nazovem.
Ljanski,
i ja sam nov na forumu ali pratim ga odavno! Imam istu opremu kao ti! Zanima me koju temperaturu držiš u kući od 5:30 do 23:30? Kod mene je na 21 stepen i ovih dana ne prelazi 35kg, mada je i to puno! Sinoc sam prečitao neki drugi forum i zaključio kao što reče Zmajdin da sledeće godine pod broj jedan sredim plafone iznutra, izmenim stolariju pa da vidimo... Još kada bi mogao da ugradim Akumulator Toplote!
Ja grejem oko 130m2, imam izolaciju 8cm ali iznad mog sprata je potkrovlje koje nije izolovano! Temperatura kotla mi je 70 stepeni, Mešni četvorokraki držim na 3 od 10! Podesi i ti tako i obavezno skini snagu kotla Na P-3! Kod mene je tako namešteno i imam sobni termostat koji uključuje i isključuje pumpu...